Lästips: Relationsproblem Vänner för livet Vår familj Livet efter skilsmässa Föräldraskap

Relationsexperten: Så undviker du att fastna i en ojämställd relation

29 dec, 2020
author Linn Seipel
Linn Seipel
Liria Orbitz fotograferad mot ljus bakgrund i kollage med par som hjälps åt att städa i köket.
Parterapeuten och relationsexpertern Liria Ortiz svarar på frågor om hur vanligt det är med ojämställda förhållanden, vad som orsakar dem – samt hur man gör för att undvika dem.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Liria Ortiz har över 20 års erfarenhet som parterapeut, och ett av de vanligaste problemen hon stöter på i sitt yrke är ojämställda relationer.

Framförallt är det kvinnor som ofta känner sig väldigt trötta, ensamma och instängda när det kommer till omhändertagandet av barnen.

– Jag tycker mig dock se att det utvecklats mer jämställda relationer idag, särskilt hos unga par. Men ett mönster som är hyfsat vanligt är att en jämställd relation blir ojämställd så snart ett barn kommer in i bilden, säger Liria.

Se också: 5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska haBrand logo
5 viktiga egenskaper du vill att din partner ska ha

Hon menar att det har att göra med den naturliga föräldraledigheten som tas ut av den ena partnern. Vilken gör att rutiner under detta första år hinner etableras på ett sätt som sedan lever kvar i förhållandet.

Det invanda omhändertagandet av barn och hushåll kvarstår sedan när mamman går tillbaka till jobbet.

Vad är orsaken till att en relation blir ojämställd?

Liria menar att ojämställda relationer beror på flera aspekter men listar framförallt tre stora punkter.

  1. Normerna i samhället som till stor del finns kvar.
  2. Ekonomin, om det finns en obalans i hur mycket paret tjänar.
  3. Att få barn, kvinnorna som får barn tenderar att fokusera mer på det.

– Allt det här hänger ihop. Samhällsstrukturen som råder gör att mönstret upprepas. Kvinnorna tjänar oftast mindre – så det är mer värt att mannen jobbar och kvinnan stannar hemma, och då blir oftast relationen ojämställd.

Hur kan man bryta mönstret om man är fast i en ojämställd relation?

– Använd alltid ”Jag”-budskap. Förklara för din partner vad problemet är utan att anklaga hen. Berätta hur problemet påverkar dig och därmed också relationen. Det är viktigt att ta ansvar för sina känslor och berätta hur man känner.

Hon fortsätter:

– Sen är det inte alltid det hjälper, men då får man fråga sig själv hur man vill gå vidare. Accepterar man att vara i en relation som inte känns så bra – eller inte? Kan man inte ta beslutet att lämna av ekonomiska skäl just nu – börja förbereda dig inför att göra det!

Liria tycker inte att man ska sluta att göra saker i hemmet tvärt, då det blir ett väldigt tydligt straff mot partnern – men också mot en själv. Uppenbarligen är det viktigt att sysslorna sköts för en själv och genom att sluta göra det kan man också själv bli mer missnöjd i situationen.

– Men det är skillnad på att våga släppa lite på saker. Kan man försöka acceptera att allt inte kan vara som en själv vill så är det bra.

Så undviker du ett ojämställt förhållande –relationsexpertens 4 bästa tips

  1. Etablera ett jämställt beteende direkt
    – När du träffar en ny partner, etablera vanor du vill ha i det långa loppet direkt. Se till att ni delar jämnt på sysslorna – och om ni kommit överens om att din partner ska göra något – gå inte in och städa upp. Blir det till en vana så blir det snarare chockerande sen när du inte gör det.

  2. Låt varandra göra saker på sitt sätt
    – Ni är olika och kommer troligtvis inte alltid vara helt överens, men hur illa kan det egentligen vara att inte få exakt som man vill? Om något verkligen är viktigt att du får på ditt sätt, se till att ni varierar med den uppgiften så att du i alla fall får saker och ting precis som du vill ibland – och ibland inte.

  3. Ta gemensamt och delat ansvar på allt
    – Snarare än att dela upp sysslorna, se till att lära av varandra. Är du dålig på att byta glödlampa eller städa köksfläkten – lär av din partner. Tänk att ingen ska vilja att något står och faller om den ena skulle försvinna eller ligga sjuk.

  4. Gör saker för din partner – som en kärlekshandling
    – Ett fint sätt att visa kärlek på är att göra något som man vet att sin partner hatar. Tycker hen det är fullkomligt vidrigt att rensa i avloppet – då kanske du kan göra det då och då trots att det är hens tur. Eller om hen kommer hem helt slutkörd från en dag på jobbet kanske du tagit hand om maten trots att det var hens tur. Gör sådant för din partner och säg det: ”jag vet att det var din tur att… men jag tog hand om det idag för jag vet hur trött du är” – då ökar också sannolikheten att själv få samma behandling tillbaka.
Annons