Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Coachen: Så lär du dig att hitta lyckan i vardagen

04 feb, 2020 
Marina Nilsson
Leende kvinna tittar in i kameran.
Foto: Unsplash
Tacksamhet gör oss både lyckligare och friskare – det visar forskningen. Men hur gör man för att sluta gnälla och vara tacksam för det lilla?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vara nöjd är inget som kommer särskilt naturligt för oss. Istället har vi en hjärna som på grund av evolutionen har blivit ganska bra på att oroa sig. Kommer maten att räcka? Är det en sabeltandad tiger jag ser vid horisonten? Rent krasst: En obekymrad stenåldersmänniska var en död stenåldersmänniska.

Inte så konstigt att vi är bättre på att lägga märke till tillvarons risker och faror, än till exempel en strålande blå himmel och smaken på dagens första kopp kaffe. Har man dessutom, som många har, en sträng syn på sig själv och sina prestationer, så blir det ännu svårare att känna just tacksamhet.

– Om den inre rösten hela tiden säger att vi inte duger eller gör saker tillräckligt bra får vi ett automatiserat bristtänkande om oss själva och våra liv, och då blir det väldigt svårt att känna tacksamhet, förklarar coachen Adeline Sundblad, som började skriva tacksamhetsdagbok redan som 18-åring, men först de senaste två åren konfronterats med vad begreppet tacksamhet verkligen betyder.

Annons

Träna dig i tacksamhet

I februari 2018 gick hennes pappa bort i sjukdomen Creutzfeld Jakob, den sporadiska sorten som är en hastig och dödlig form av demens.

– När vi fick veta att han var döende kastades familjen in i den där berg- och dalbanan av sorgens olika faser. Vi kände förstås att livet var orättvist, pappa var så ung och ”varför skulle det här hända oss?”. Men så här i efterhand kan jag se att vi accepterade hans sjukdomsbesked snabbt och det var tack vare honom själv – min fina, trygga pappa som tog det så fridfullt. Det tog inte många dagar innan han skiftade över till tacksamhet. Han var tacksam över sitt liv och för att han hade fått 65 friska år, berättar hon.

– Mamma och pappa levde livet under pappas sista tid. Så mycket kärlek som jag såg mellan dem det året hade jag inte sett tidigare. Han valde tacksamhet och det gjorde mig så innerligt rörd. Jag såg vad det gjorde med både honom och med oss andra i familjen.

Annons

I dag arbetar Adeline som coach med att hjälpa klienter i livets alla skeden att våga vara sig själva och skapa det liv som de innerst inne längtar efter. Många gånger är tacksamhetsträning en del av metodiken.

– Jag ger ofta tipset att låta den allra första medvetna tanken i vaket tillstånd handla om något man är tacksam för, och åtminstone ge försöket tre veckor. Det är helt fantastiskt vad det enkla knepet kan göra skillnad när det gäller känslan av energi och glädje i livet, för det vi matar växer ju! Och det behöver inte vara stora saker, utan ”jag är tacksam för att jag har en sån skön säng”!

Oroskänslor skapar onödig stress

Låter det flummigt? Ska man ligga där som en hurtig Pollyanna och tänka glada tankar det första man gör? När man i stället kan fundera igenom dagens prövningar och oroa sig och älta vid behov.

Annons

Orostankar är som sagt ett naturligt tillstånd för hjärnan. Den vill att vi ska vara på helspänn och förberedd på farliga saker, för säkerhets skull. Men i dag, när livet sällan står och faller på våra egna instinkter, blir oroskänslorna ofta bara en onödig stress. Och när vi ältar biter oron sig fast ännu mer.

– Man brukar säga att vi tänker ungefär 65 000 tankar under en dag, och 90 procent av dem är tankar du tänkte igår, eftersom hjärnan strävar efter att spara energi. Vi är alltså av naturen gjorda att tänka samma tankar om och om igen, förklarar Adeline.

Tankar vi tänker ofta blir till motorvägar i hjärnan, så att vi lättare kan återvända till dem igen, och det är det här som sker när vi ältar. Men genom att tänka på det aktivt kan man byta ut negativa tankar mot mer positiva och tacksamma.

Annons

– Många av oss har återkommande negativa tankar om en partners beteende. Vi kanske så småningom landar i att vi inte vill lämna relationen, men kan ändå inte låta bli att irriteras. Vad har vi då för val kvar? Jo, att acceptera honom fullt ut som han är, och börja fokusera på vad som är bra i stället för vad som är dåligt, vilket också kommer gagna relationen. Det är ”på med kantarellglasögonen” som gäller! Alla som har plockat svamp i skogen vet vad jag menar nu. Till en början ser man bara en massa löv, men efter ett tag har man tränat hjärnan i vad som är viktigt och vad som är inte viktigt. Det finns en massa guld i livet.

Skriv tacksamhetsdagbok

Börja varje dag med att skriva ner tre saker som du är tacksam för i en särskild bok. Det kan vara saker som ”jag har en kropp som fungerar”, ”jag har vackra växter som jag uppskattar” eller ”jag har vänner som bryr sig om mig”. Försök att verkligen gå in i känslan av tacksamhet när du skriver. Lägg märke till vad detta gör med din energinivå. Hur pigg blev du nu?

Formulera tacksamhetsbrev

Ytterligare ett fint sätt att träna tacksamhet på, är att formulera tacksamma tankar i ett brev till en person som betyder mycket för dig. Du väljer själv om du sedan vill skicka brevet eller inte. Det kan vara en person som finns i ditt liv i dag, eller en person i ditt förflutna som du vill tacka.

På med de positiva glasögonen

Träna dig i att under dagen verkligen se och medvetet registrera allt som glittrar lite extra i ditt liv. Var medveten om att det kan kännas trögt och konstlat de första tre veckorna, och det kan vara bra med olika hjälpmedel, till exempel en påminnande lapp på spegeln. Avsluta sedan dagen med att fylla på din tacksamhetsdagbok med dina insikter.

Gör slut med ”om bara”

Det är vanligt att vi villkorar lyckan och tänker ”om jag bara hade haft en partner, så skulle jag vara lycklig”, eller ”om jag bara jag bodde i hus i stället för lägenhet, så skulle jag må bra”. Kom ihåg att allt vi har är här och nu, och att jaga lyckan utanför oss själva ger inte den känsla av tillfredställelse och närvaro i nuet som tacksamhet vilar på. Sedan innebär inte tacksamhetsträning att du ger upp dina mål, utan bara att du försöker vara nöjd i stunden.

Genomskåda Facebook- bluffen

Det kallas att hamna i jämförelsefällan, när man fokuserar på hur bra ”alla andra” verkar ha det – och det är ett stort hot mot att känna tacksamhet. Här bidrar sociala medier mycket, så var extra medveten om att andras bilder av trevliga stunder bara är en hårt redigerad version av verkligheten. Fokusera i stället på vad som är bra i ditt liv och välj att inspireras av andra i stället för att jämföra!

Byt ut dina förväntningar

Ofta är det vår föreställning om hur livet borde vara som gör att vi blir besvikna. Om du kan vara lite mer flexibel i dina förväntningar blir det lättare att känna tacksamhet. Det handlar i grunden om att ha inställningen att du inte styr över allt, men det kan gå väldigt bra ändå. Känslan du strävar efter är tillit!

Acceptera otacksamhet

Tacksamhetsträning är en process, så ge den tid. När en inte fullt så tacksam tanke kommer, som ”varför ska jag ha sån otur jämt?”, acceptera då den och fundera på om du kan byta ut den mot en som ger lite mer kraft och energi. Det är naturligt att vi går igenom tunga perioder. Gå igenom dem, men fastna inte!

Källa: Coachen Adeline Sundblad

Annons