Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

De gick i tidig pension och flyttade till värmen: ”Så startade vi ett nytt liv utomlands”

11 jun, 2022 
ELSA MARÉCHAL
Maria och Kjell Hansby är pensionärer men driver en närbutik i Frankrike där de säljer vin och olivolja och makarna Lotta och Gunnar Thörn gick i tidig pension och förverkligade drömmen om att driva ett pensionat i Frankrike.
Att gå i pension innebär att du klarat av en del av ditt liv men att det fortfarande finns mycket kvar att göra och uppleva. Möt två par som, när pensionen närmade sig, ville utmana sig själva och göra något nytt tillsammans. Idag exporterar Maria och Kjell Hansby franska viner till Sverige och Lotta och Gunnar Thörn bor i en nationalpark där de erbjuder hälsovistelser till vintertrötta svenskar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Lotta, 60, och Gunnar Thörn, 68, träffades på 1980-talet på en skidort i Alperna. De blev snabbt ett par och flyttade ihop i Stockholm. Båda älskade att resa, de hade jobbat extra inom restaurangbranschen och började drömma om att ha ett eget pensionat någonstans i solen.

– Vi var i kontakt med en mäklare i Italien, men då var inte Sverige med i EU och allt var komplicerat, så vi la drömmen på hyllan, berättar Gunnar.

Sedan började ekorrhjulet snurra för det unga paret, med barn, hus, heltidsjobb och fritidsaktiviteter. Livet rusade iväg tills de en dag satt i ett stort tomt hus vid havet i Gävle, barnen hade flugit ut och hade fullt upp med sina egna liv. Plötsligt insåg de att de kunde göra precis vad de själva ville.

Vi började tänka tillbaka på drömmen vi hade för 35 år sedan och bestämde oss för att följa den

– Vi började tänka tillbaka på drömmen vi hade för 35 år sedan och bestämde oss för att följa den, vi skulle sälja allt, flytta utomlands och starta ett B&B, berättar Lotta.

Annons

Gunnar tog ut förtidspension, Lotta hade några år kvar till pensionen men tyckte det var läge att sluta jobba för att ägna sig åt det gemensamma projektet.

– Vi hade båda två stressiga liv, mycket jobb och spring mellan olika aktiviteter, vi bara kände att vi ville hoppa av ekorrhjulet och göra något annat, förklarar hon.

Sålde huset – flyttade till etta

Sakta men säkert började de smida planerna för ett nytt kapitel i deras liv. De hade en ekonomisk grund att stå på med Gunnars förtidspension sedan skulle verksamheten ge en extra lön till Lotta.

När de hade bestämt sig, började de gallra i sina liv, först sålde de det stora vackra huset, de skänkte bort och sålde möbler och grejer.

– Vi magasinerade det som var kvar och flyttade till en kompakt etta i stan. Planen var att spara pengar och bo i den lilla lägenheten tills vi kunde flytta utomlands, förklarar Gunnar.

Annons

– Barnen och våra vänner tyckte vi var tokiga som gjorde detta. Men för oss kändes allt rätt, inflikar Lotta.

Deras affärsidé var självklar, eftersom de älskar att vara aktiva på semestern ville de hitta ett ställe med bra klimat, nära till naturen, där de kunde vandra, cykla, paddla och må bra. Det viktigaste var att de själva skulle trivas för att sedan kunna erbjuda hälsosamma vistelser till vinterfrusna nordbor.

– Vi ville ge våra gäster ett andningshål i livet med en aktiv semester på ett lugnt ställe. Vår nisch skulle vara att bland annat organisera hälsopaket och temaveckor med yogakurser och kostråd.

När nischen var klar fattades bara det perfekta stället, tankarna gick till Italien och Australien tills de en dag såg tv-programmet ”En plats i solen”.

Byn Vieussan i Frankrike ligger i en sluttning med utsikt över en nationalpark.
Lotta och Gunnars pensionat ligger i byn Vieussan i södra Frankrike.

– Det handlade om ett engelskt par som letade hus i Languedoc i södra Frankrike för att starta ett B&B. Vi tyckte området såg så fint ut och det kändes som om det var ett ställe för oss.

Annons

Lotta och Gunnar åkte ner flera gånger och tittade på hus och byar i regionen.

– Vi tittade på drygt 40 hus mellan Pyrenéerna och Cevennerna innan vi kom hit, berättar Gunnar och blickar ut över dalen med vinfält och olivlundar.

Hittade hem i en by i södra Frankrike

Det var under en vandring i nationalparken som de såg byn i kvällsljuset och de bara kände att de hade hittat hem.

– Det var en enastående vacker by. Ibland bjuder livet på stunder då allt känns rätt, det här var en sådan stund, säger Lotta.

Paret köpte huset som klättrar upp för byns södersluttning. Från terrassen där de serverar frukost har man en oslagbar utsikt över bergen, dalen och floden. Just under terrassen finns en liten trädgård med en pool.

– Byn byggdes redan på 1000-talet och gränderna är så små och branta att byn är hel bilfri, berättar Gunnar.

Gunnar och Lotta sitter på terassen till sitt pensionat i franska byn Vieussan, håller var sitt glas rött vin i handen och i bakgrunden syns sluttningen som byn ligger på och berg.
Gunnar och Lotta förverkligade sin dröm om att öppna pensionat utomlands när de hade gått i pension.

Att huset behövde en rejäl renovering var inget som skrämde paret, tvärtom det gav dem möjlighet att utforma pensionatet som de ville. Efter två år kunde Lotta och Gunnar ta emot de första gästerna.

Annons

– I början kom cirka 90 procent av alla gäster från Gävle. Idag har vi fortfarande övervägande svenskar men på somrarna har vi även fransmän, belgare och engelsmän.

Driver B&B – och slappnar av och njuter

Idag har de 3 rum och en liten lägenhet till uthyrning.

– Det räcker gott och väl för två personer, det är mycket som ska göras, rummen ska städas och bäddas om och frukosten ska fixas. Vi tar också ofta ut våra gäster på olika aktiviteter, som vandringar i de närliggande bergen, förklarar Gunnar.

En dag satt en gäst och bara storgrät vid frukosten

Lotta berättar att det bästa med att driva ett B&B i en lugn by är att se stressade gäster som kan slappna av och njuta av stunden.

– En dag satt en gäst och bara storgrät vid frukosten, hon var så överväldigad av den vackra utsikten och lugnet, säger Lotta

Skylten för Gunnar och Lottas pensionat Maison Vieussan hänger ovanför ingången i en liten gränd.
Pensionatet Maison Vieussan har tre rum och en liten lägenhet till uthyrning.

Jag undrar hur det har varit att arbeta tillsammans varje dag efter ett arbetsliv på olika håll.

– Inga problem. Vi kompletterar varandra bra, då jag är morgonpigg och tar morgnarna och Gunnar är kvällspigg och tar hand om gäster som är uppe sent.

Annons

Det svårast med flytten förutom språket och det administrativa är att vara långt ifrån familjen och vänner i Sverige.

– Vår dotter tyckte först inte alls om idén att vi sålde huset i Gävle och flyttade utomlands. Men nu kommer hon ofta ner och stannar längre perioder. Vi har märkt att vi får mer kvalitetstid med barnen när de är här än vad vi hade i Sverige.

Lotta berättar att de har fått en annan livskvalitet, mindre stress och mer tid tillsammans.

– Här är det är lätt att njuta av livet. God mat och gott vin till ett bra pris är också viktigt för oss, i området är utbudet stort på goda lokala produkter och fantastiska viner.

Lotta och Gunnars råd för att starta ett nytt liv utomlands

  • Ta kontakt med andra svenskar som startat B&B i landet och fråga hur de gjorde.
  • Ta hjälp av inhemska resurser för det administrativa.
  • Ta lektioner i språket.
  • Försök att lära dig om det nya landets kultur, seder och bruk.
Kjell och Maria står bredvid varandra i ett vinfält och beundrar varsin vindruvsklase och drar in doften av vindruvorna och bladen.
Vin är makarna Kjell och Maria Hansbys passion.

Hobbyn blev vår business

När Maria och Kjell Hansby från Göteborg gick i pension var tanken att bara ta det lugnt någonstans i solen. Idag har de fullt upp med en nätbutik där de säljer vin och olivoljor.

Annons

Maria, 68, och Kjell, 69, började planera utlandsflytten några år innan pensionen.

– Vi ville absolut bo någonstans där det är varmt stora delar av året. Jag är en vädermänniska som aldrig tyckt om snö, kyla och mörker, det har påverkat mig hela mitt liv. Här nere skippar jag vintern, det passar mig perfekt, säger Maria när hon bjuder på ett av parets favoritviner.

Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk drömBrand logo
Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk dröm

De berättar nästan i mun på varandra om vart vinet kommer ifrån, hur vinodlaren jobbar ekologiskt och om regionens kvalitetsviner. Det var just detta gemensamma intresse som blev början på ett nytt äventyr för dem.

Annons

Besökte 15 olika hus – flyttade till södra Frankrike

Innan de hamnade i det här huset i en liten by i södra Frankrike hann de besöka fastigheter i Italien, i norra Spanien och på franska Rivieran. Men inget kändes helt rätt förrän de träffade en svensk mäklare på en husmässa i Göteborg.

– När vi berättade vad vi letade efter, sa hon bara; kom till Languedoc. Där finns allt ni vill ha, bra klimat, nära till havet, vacker landsbygd och livskvalité.

Det lät lockande, så Maria och Kjell åkte ner några dagar och besökte 15 olika hus innan det klickade.

– Vi blev först förtjusta i huset och sen i byn för den kändes välkomnande och genuin. Vi tyckte också om att det var en levande by hela året och inte bara under turistsäsongen, säger Maria.

Paret köpte det lilla huset under slottet för att ”testbo” i byn.

Annons

Innan vi gick i pension pendlade vi ofta mellan Frankrike och Sverige

– Innan vi gick i pension pendlade vi ofta mellan Frankrike och Sverige. Vi ville känna in oss och se om det verkligen var här vi ville bo.

Planerade länge att bo utomlands

För 7 år sedan tog de steget fullt ut, gick i pension, sålde lägenheten i Göteborg och flyttade ner till ett nytt liv i solen.

– Vi har nog aldrig sett det som att vi bröt upp från Sverige utan det var bara en naturlig utveckling som vi planerat länge. Barnen var vuxna och levde sina liv och tyckte det var toppen. Vi har båda bott utomlands förr och jag reste väldigt mycket i jobbet, så det var inget ” konstigt”. Vi säger nog båda två att inget var svårt med att flytta till Frankrike och utvecklas vidare, förklarar Maria.

Byn Murviel les Beziers som har dryg 3000 invånare, ligger fint på en kulle omringad av vinfält. Paret berättar hur Languedoc har blivit alltmer populär för nordbor. När de köpte huset var det bara ett annat svenskt par i byn, idag har 20 svenska familjer köpt hus i kommunen.

Annons

Behövde en hobby – startade nätbutik för vin och olivolja

Efter ett tag här nere kände både Maria och Kjell att de behövde ha någon hobby, ett av deras största intressen var vin.

– Vi har alltid varit vinintresserade, under tio år tog vi kurser med en lärare i vinkunskap från Systembolaget. Vi provade nog alla viner som kom in på systemet under dessa år, berättar Maria.

Eftersom båda två har svårt att sitta stilla och vara overksamma, började tankarna snurra när de upptäckte regionens viner.

Maria och Kjell står på ett grönskande fält och håller om varandra och i bakgrunden syns en by och berg och de berättar om sitt nya liv i Frankrike där de driver en vinhandel.
Maria och Kjell provbodde först i Frankrike men för sju år flyttade de dit permanent.

– En av vinbönderna föreslog att vi skulle börja sälja deras viner i Sverige. Vi tänkte att det kunde bli en trevlig hobby. Men att starta företag i Frankrike var inte enkelt och att sedan få alla tillstånd tog lång tid och var snårigt. När det väl var klart kände vi att vi borde satsa mer på detta än bara en hobby, fortsätter Kjell.

Annons

När de hade svenska vänner på besök som smakade närområdets viner blev allting klockrent.

– Många bad oss skicka flaskor hem. Sedan började fler vinbönderna i trakten fråga om vi inte kunde hjälpa dem att exportera deras viner.

Beslutet var taget, de skulle börja sälja vin på nätet. Idag har de över 200 olika viner i deras webbutik och arbetar med 20 vingårdar. Hobbyn har nästan blivit ett heltidsjobb för paret.

– Vi anordnar även vinresor här nere. Att få höra en vinbonde berätta om sina viner och sedan få smaka dessa dem på gården, det är oslagbart, säger Maria.

Tack vare deras nya aktivitet har de även skaffat sig ett stort franskt socialt nätverk.

Vi skulle aldrig haft så många franska vänner om vi inte hade jobbat här

– Många av vinodlarna har blivit våra vänner som vi ofta umgås med och vi blir tex bjudna på deras födelsedagskalas. Vi skulle aldrig haft så många franska vänner om vi inte hade jobbat här, det är roligt att känna att man blivit en del av samhället, säger Maria lite stolt.

Innan vi skiljs åt undrar jag om de ångrar något eller om det är något de skulle gjort annorlunda, svaret kom utan en tvekan.

– Vi skulle ha gjort detta mycket tidigare i livet.

Maria och Kjells tips om man vill starta företag utomlands:

  • Ha en ekonomisk buffert.
  • Ha tålamod med allt pappersjobb.
  • Lär dig lagarna runt export/import.
  • Men framför allt skriv inte ut dig innan du är inskriven i ditt nya hemland.
Annons