Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Solveig skolade om sig efter 70: ”Livet är här och nu”

24 nov, 2021 
ANNA OLOFSSON
Solveig Cappelen började plugga igen när hon var över 70 år gammal och berättar om hur det är att läsa till undersköterska och yogainstruktör
Vid 73 års ålder bestämde sig Solveig Cappelen för att byta bana. Efter pensionen har hon utbildat sig till yogainstruktör och är snart färdig undersköterska – redo att gå ut i arbetslivet igen. Möt också Ewa Sköld som var 60 år när hon bestämde sig för att förverkliga en yrkesdröm från barndomen. Nu jobbar hon som inredare.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Solveig Cappelen fyller snart 75 år och är oerhört aktiv, såväl i sinnet som i kroppen. Hon har nära till skratt, kan konsten att finna glädje och se det humoristiska i olika situationer, även sådana som inte enbart är positiva.

– Jag har alltid tänkt livet är här och nu, och det gäller att våga bejaka det, även när man inte vet slutresultatet. Man kan inte gå och vara rädd för saker, säger Solveig.

Hon bor strax utanför Kristianstad med sin åttaåriga Jack Russel-hund Luna, en omplaceringshund som kom till henne för ett år sedan.

Hur kom det sig då att Solveig vid 73 års ålder fick idén att skola om sig?

Efter långt yrkesliv som journalist, konsult och projektledare gick Solveig i pension vid 67 års ålder. Då började hon träna medicinsk yoga och kände direkt att det passade henne.

– Det var en fantastisk yogaform för min kropp och jag insåg att det här borde fler äldre få ta del av. För om yogan gjorde min kropp mer smidig och rörlig kan den hjälpa andra med samma sak. Jag ville därför utbilda mig till yogainstruktör och det blev början till min utbildning, berättar Solveig.

Annons

För att Solveig skulle få ut sitt certifikat i medicinsk yoga, behövde hon en grundkurs i basmedicin. Detta väckte nyfikenheten på hur kroppen är uppbyggd och fungerar. Hon ville veta vad som händer med muskler och leder när man blir äldre.

Sökte undersköterskeutbildning

Våren 2020 sökte hon därför undersköterskeutbildningen på 18 månader hos Vuxenskolan i Kristianstad. Det var inte enkelt att komma in, hon fick avslag flera gånger, men gav inte upp.

Studier i mogen ålder

Flera undersökningar har visat att studera på äldre dar får oss att må bättre. Nu har en ny studie av Hany Hachem, doktorand inom den strategiska satsningen Successful ageing vid Örebro universitet, publicerats som undersökt vilken typ av undervisning som kan passa äldre vuxna speciellt bra. Undervisningsmetoden som Hany Hachem testade utgår från begreppet livspolitik, där man kombinerar personlig utveckling och ifrågasättande av stora samhällsfrågor. Genom att ta avstamp i sina egna livserfarenheter leds man vidare från individnivå till kritisk samhällsgranskning. För de elva deltagarna vid ett senioruniversitet blev resultatet självförverkligande och större tilltro till sin egen förmåga, enligt Hany Hachem.

Källa: Örebro Universitet

Annons

– Det är en lycka för mig, jag vill jobba med det här ett par år. Med ny kunskap förstår jag hur man kan underlätta och förebygga stelhet, lära känna sin äldre kropp, och förstå varför vissa problem kommer med åren.

Snart är hon klar med utbildningen. Allt som återstår är ämnet ”vård och omsorg”.

Valet att bli student på äldre dar var ett bra beslut, tycker Solveig. Det gav henne möjlighet att lära sig något nytt och testa ett nytt yrke. Parallellt med studierna har hon arbetat på ett äldreboende.

– Men, när pandemin bröt ut, jobbade jag inte mycket. Jag ville skydda mig och andra.

Solveig återkommer ofta till vikten av kunskap när man arbetar med äldre. Hon vill och önskar att alla vore utbildade undersköterskor. Det borde vara ett krav för att få jobba inom äldreomsorgen, menar hon.

– Vi behöver den medicinska kunskapen för att förstå deras behov och hur deras kroppar åldras. När en person flyttar in på ett boende har de ett helt livs erfarenhet med sig, det är en individ med lust och olust, intresse och aktivitet. Det får vi inte glömma bort, säger Solveig.

Hunden Luna kom till Solveig som omplaceringshund.
Solveig bor tillsammans med hunden Luna som kom till henne som omplaceringshund.

Hon önskar också att statusen på jobben inom omsorgen höjs och värdesätts mer än de gör i dag – och att personalen får högre lön för arbetet de utför.

Annons

Tekniken en utmaning

Bland de bekymmer hon stött på under utbildningen, nämner hon tekniken. Allt var mer digitaliserat än hon trodde. Ett exempel var när hon inte fick kläm på den gemensamma digitala plattform där lärare och elever kommunicerar.

– Jag funderade över varför jag inte fick tag i min lärare. Hon svarade inte på mina mejl. När utbildningen närmade sig slutet fick jag hjälp – och lärde mig öppna mejl i den plattform vi hade. Jag insåg att där låg 90 olästa mejl från min lärare, säger Solveig, och skrattar gott.

Höjd åldersgräns för studielån 2022

Under förra året var det drygt 540 000 personer som fick studiemedel av CSN för studier i Sverige, av dessa var det bara 10 700 som var 50 år eller äldre, alltså mindre än två procent.

Men nu ska det bli lättare att finansierara studier i mogen ålder.

Förut har rätten att få studiemedel börjat begränsas från 47 års ålder, men 2022 ändras reglerna och nedtrappningen av beloppet du får låna börjar inte förrän året då du fyller 51 år. För det nya lånet är återbetalningstiden 25 år, eller det lägre antal år som är kvar till och med året då du fyller 64 år. CSN kommer då att skriva av ditt studielån i början av det år du fyller 72 år.

Från den 1 januari 2022 höjs även åldersgränsen för att få ansöka om studiestartsstöd från året då du fyller 56 till året då du fyller 60 år. Studiestartsstöd kan du få om du varit arbetslös i minst sex månader och vill börja studera.

Källa: csn.se

Annons

Hon beundrar sin lärares tålamod med henne. Men förutom missen med mejlen, ser hon inga hinder eller problem med att utbilda sig sent i livet. Och hon har inte mött några negativa reaktioner av klasskamrater eller familj.

– Min dotter blev glad för min skull och uppmuntrade mig till vidare studier, likadant är det med mina vänner och studiekamrater. Det enda några vänner frågat lite om är varför jag börjar om, när jag kan vara pensionär och ta det lugnt, berättar Solveig.

103-årig mentor

För Solveig är det en stor glädje att vara pensionär och orka jobba. Så länge kroppen klarar av hennes det vill hon fortsätta jobba. Hon har dessutom haft en mentor som inspirerat henne mycket. En man som var 103 år gammal.

– Hans syn och inställning till livet har gett mig hopp att våga förändra det jag kan och acceptera det jag inte kan förändra. Som det står i sinnesrobönen. Han var en enorm inspirationskälla för mig och har fått mig att våga mer, där inte rädslor styr mina val. Ingen vet hur framtiden ser ut, men fram till dess, ska vi inte begränsa oss, utan se det positiva och möjligheterna i livet, anser Solveig.

En annan person som Solveig lyfter fram är hennes yogalärare, Susanne Lovensjö.

Yogaläraren Susanne Lovensjo står bakom Solveig och instruerar henne i yoga.
Tillsammans med yogaläraren Susanne Lovensjö håller Solveig på att ta fram ett pass som passar äldre.

– Hon kan konsten att fånga in mig som deltagare och hon lär mig att få en bättre förståelse för kroppen och att hitta min livsenergi.

Annons

Till dig som vill starta om ger Solveig rådet att våga ändra inriktning om en utbildning inte känns rätt. Och innan du börjar fråga dig själv vad kan det här kan ge dig — och vilken betydelse kan det få i ditt liv? Kan det vara början till något nytt?

– Många människor, tror jag, lever liv där de hela tiden ger energi, men inte fyller på. Mitt allra främsta råd är att man ska omge sig med människor man mår bra av, och som får en att skratta och våga tro på sig själv. Klipp med människor som dränerar dig på energi. Och kom ihåg en sak: man blir aldrig för gammal att testa något nytt.

Ewa Sköld sitter vid sitt skrivbord och berättar om hur det var att börja plugga till inredare när hon var 60 år gammal.
Ewa Sköld bestämde sig för att sadla om till inredare när hon var 60 år.

Ewa förverkligade yrkesdröm efter 60: ”Varför inte, tänkte jag?”

Samma år som Ewa Sköld fyllde 60 år tog hon steget att utbilda sig till inredare, något hon drömde om redan i ungdomen. Nu arbetar hon som certifierad inredare och homestylingkonsult.

Annons

Varför lämnade du ditt jobb som Visual Merchandiser (en person som skapar visuellt tilltalande butiksmiljöer) på en klädkedja?

– Jag fick problem med mina leder i händerna, samtidigt som arbetsuppgifterna stundvis var monotona, med långa arbetsdagar, obekväma arbetstider och arbetet var mellan varven stressigt. Det tog på krafterna. Jag kände att jag inte kunde planera min egen tid eller hur jag egentligen ville ha det runt omkring mig, både på jobbet och privat.

Vad fick dig att ta steget att utbilda dig till något annat?

- När en arbetskompis som var några år yngre än jag konstaterade att hon bara hade åtta år kvar till pension och funderade på vad hon kunde göra fram till dess. Det fick mig att börja tänka på hur många år jag har kvar till pensionen och om jag kunde göra något bättre av den tiden jag har kvar.

Annons

Är inredare något du drömt om att bli länge?

– Som ung ville jag bli inredningsarkitekt, tanken fanns att studera till det. Men där jag befinner mig i livet, just nu, kändes det mer rätt att arbeta som inredare.

Hur finansierade du studierna?

– Jag betalade allt själv.

Lena Salmi, 66, bytte cykel mot skateboardBrand logo
Lena Salmi, 66, bytte cykel mot skateboard

Vad var det svåraste under studierna?

– Att läsa på distans och få tekniken att fungera när alla inlämningsuppgifter skulle skickas digitalt, med en massa tunga filer.

Tänkte du någon gång: Nej, inte kan jag studera som snart är 60 år.

– Nej! Jag tänkte i stället: Varför inte?!

Annons

Se också: Lena, 66, bytte cykel mot skateboard

Ångrar du att du skolade om dig?

– Nej, jag kan i dag, som egenföretagare, styra mina arbetstider själv och göra det jag brinner för och välja vilka uppdrag jag vill ta.

Har du några råd att ge till andra som går i tankar att skola om sig?

– Kör på det du drömmer om. Men, tänk igenom livssituationen du är i och hur din ekonomi kommer att fungera även om du studerar. Innan du väljer vad du vill studera, tänk igenom om det finns arbete framöver och om det kan ge dig en ny yrkeskarriär. Om målet är för högt, ta ett steg i taget, och prioritera det som känns allra viktigast just för dig och utgå därifrån.

Fotnot: Ewa har ett instagramkonto: @awesomehomeing

Annons