Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Sofia, 59 lämnade Sverige för att leva drömmen: "Vad är det värsta som kan hända?"

08 mar, 2022 
Henrik Högström
Sofia Westling köpte hus i Spanien för att öppna B & B
”Det lilla B & B:et i Spanien” skulle vara en bra titel på en feel good-roman. Och det låter inte så långt från verkligheten i Sofia Westlings fall. Hon bröt upp från Sverige och satsade allt på ett renoveringsobjekt i Crevillente. Mitt i pandemin.
– Annars kanske jag skulle sitta där när jag var 80 och undra varför jag inte satsade.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som ung tjej på 80-talet hängde Sofia Westling med en kompis till kanalön Guernsey en sommar. Kompisens föräldrar drev ett Bed and breakfast där Sofia jobbade. Det var socialt och mysigt. Sofia insåg att det passade henne. Hon var lyhörd och gillade att lista ut och möta gästernas förväntningar.

– Det är väl min kompetens, att jag vill ge det här lilla extra, säger Sofia.

Insikten från Guernsey ledde till ett arbetsliv inom serviceyrken. Först som underhållare på Sunwinghotellen i destinationer som Kanarieöarna, Mallorca, Rhodos och Cypern och senare som producent av samma shower. I Sverige gjorde hon en sväng som showartist på Wallmans salonger och Golden hits och jobbade senast som platschef på ett kontor- och konferensföretag.

Kärleken till Spanien har varit konstant genom åren. Hjärtat klappar speciellt för Mallorca och hon kunde dagdrömma om att flytta dit. Dagdrömmarna fick liv i googlesökningar och tanken på att starta någon sorts verksamhet. En ”business” som skulle vara något mer än ett jobb.

Annons

– Jag ville att det skulle vara mer en livsstil, säger Sofia.

Hon insåg ganska snart att drömmen om Mallorca låg utom ekonomiskt räckhåll. Men det var inte så att drömmen skulle finansieras med sms-lån och pantning av tomburkar.

– Jag hade ett sommarhus i Sörmland som jag hade köpt 2006 och renoverat lite undan för undan. Efter en separation för några år sedan var jag ensam om det. Men det var lite ensamt och mycket minnen i huset. Jag var 55 år och idén om att bo utomlands började kännas mer och mer lockande, säger Sofia.

– Först tänkte jag att det får vänta till jag blir pensionär men sedan tänkte jag att nej, jag kanske kan få en slant för huset och satsa redan nu.

Planerna tog fastare form under 2020. Googlingarna snävade in runt Costa Blanca. Det skulle bli mest soltimmar för pengarna, resonerade Sofia.Under en jobbresa till Alicante tryckte hon in tre visningar med en lokal mäklare på en ledig söndag. Objekt inom budgeten för drömmen.

Annons

Hon fastnade för ett av objekten, ett sommarhus byggt på 70-talet, med fem sovrum och terass i Crevillente, sydost om Alicante.

Sofia Westling köpte hus i spanska Crevillente
Efter renoveringen har huset sex sovrum med varsitt badrum. Två av rummen har tillgång till den stora altanen.

Prutade på huset

Pandemin spelade Sofia i händerna i ett avseende. När svenskarna tvingades till hemester blev fritidshus heta på marknaden och hennes hus var inget undantag. Samtidigt lyckades hon pruta ner priset på huset i Crevillente en aning.

–Jag hade runt två miljoner kronor. Jag visste att det kanske skulle krävas lite renovering och att jag skulle behöva låna till det. Jag hade fast jobb men ingen säkerhet. Sommarstugan skulle jag ju sälja. Men jag hittade en spansk bank som var villiga att låna ut till renoveringen.

Annons

Huset behövde anpassas till Sofias planer. Fem sovrum blev sex och vart och ett av dem skulle ha ett eget badrum. Balkongen behövde stagas upp, fasaden putsas och så vidare.

Hon fick hjälp att hitta hantverkare.

– Det funkar ofta så härnere att någon har en släkting som är i byggbranschen. Och det hade min mäklare Antonio, säger Sofia.

– Sådana vänner behöver man.

Sofia lyckades få lån till renoveringarna från en spansk bank. Privata finansiärer har också hjälp till.

– Jag behövde bil, möbler, sängar. Det hade ju varit ett sommarställe så det var mycket som saknades.

Se också: #vågaanmälaBrand logo
Se också: #vågaanmäla

Tufft i pandemin

Pandemin slog, som bekant, hårt mot båda konferensindustrin och turismen. I januari 2021 tog Sofia tjänstledigt i sex månader för att känna på sitt nya liv med Casa. Under tiden aviserade arbetsgivaren nedskärningar. Sofia var en av de som fick gå med tre månaders lön till sin första sommar som värdinna.

Annons

Den första gästen kom den 25 juli och stannade en natt. Sofia hade mycket tid till att marknadsföra huset i sociala medier och bekanta sig med omgivningarna ordentligt. Var fanns närmaste apotek? Vilka utflykter kunde man man göra? Var skulle gästerna kunna hyra cykel?

De närmaste grannarna kom över på grillkväll. En av dem kunde berätta att huset hon köpt tillhört hans farbror. Hon hade blivit ”svenskan med den lilla hunden” i byn.

Sofia Westling på promenad med hunden Ossie i bergen i Spanien
Promenaderna i bergen har blivit en rutin i det nya livet.

I augusti lossnade det. Casa Sofia har nischat sig som ett hundvänligt pensionat och vid ett tillfälle hade Sofia fem hundar (med tillhörande hussar och mattar) samtidigt.

Annons

– Jag fick känna på hur det var att städa och byta lakan och allt sådant i högsommarvärmen. Sedan kunde det ju komma in bokningar från olika håll så man fick ju hålla stenkoll på beläggningen. Det var jätteroligt.

Hösten var lite lugnare med enstaka bokningar. På nyår var det ett par hundägare från kusten som checkade in för att hundarna skulle skonas från smällare.

Syskon och vänner från Sverige har besökt. De kan få rabatt men måste betala för sig precis som alla andra gäster. Marginalerna tillåter inget annat.

– Det har jag faktiskt förlorat en vän över, men det var ett undantag. De andra ser det som att de stöttar mig.

Sofia Westlings Casa Sofia
Sofia ser möjligheter att hyra ut huset till allt från vinprovargäng till familjefester och bröllop.

Tanken med Casa Sofia är att det ska kunna vara till lite vad som helst. Gänget som vill prova vin, promenera i bergen eller köra yoga. Kanske den strävande författaren som vill ha skaparro. Yogagruppen, cykelgänget, matklubben, you name it.

Annons

– Det ska ju inte bara vara ett B & B. Jag tänker att man kan hyra hela huset. Till exempel för stora födelsedagar eller till bröllop, säger Sofia.

Köket är stort och kan serva med catering, blomsterarrangemang kan arrangeras och om det potentiella brudparet vill så kan Sofia sjunga.

– Ja, jag är ju sångerska.

– Åh herregud, när jag pratar låter det som att jag har haft det i tio år. Men jag är sådan. Jag vill ha att göra. Tålamod är inte min starkaste gren.

Om trycket blir vad Sofia önskar och hoppas så kan hennes guddotter från Sverige rycka in och stötta upp. Men oavsett hur det går så har hon åtminstone försökt.

– Jag har tänkt på det. Vad är egentligen det värsta som kan hända? Går det inte så får jag sälja huset, det är inte mer med det, säger Sofia.

Blommor utanför Casa Sofia
Klimatet är behagligt med mycket sol och höga dagstemperaturer. Runt 16 grader i januari och kring 32 i augusti.

Krävs jävlar anamma

För livet som värdinna på Casa Sofia har inte bara varit varma promenader i bergen med Jack Russeln Ossie. Det har även varit myndighetskontakter på ett främmande språk (spanskan blir stadigt bättre men får ibland fyllas ut med gester och teckenspråk) och insikter om hur det är att driva eget. Att få licens för ett B & B är förenat med stora kostnader i form av nödvändiga anpassningar på huset så Sofia har än så länge nöjt sig med att söka en licens för turism.

Annons

Samtidigt kommer obehagliga överraskningar som husägare känner igen.

Det är tak som ska fixas, stuprännor som ska lagas och hantverkare som, ähum kan ta tid på sig. Det låter som att manana-sterotypen inte är så stereotyp ändå. El som lägger av när ac:n gått för fulla muggar i högsommarvärmen.

– Det har varit stunder när jag brutit ihop och undrat vad fan jag gett mig in på men jag har också fått många klappar på axeln. Folk som tycker att det är starkt att jag vågar göra det här ensam och i ett annat land.

– Det krävs verkligen att man har visionen och jävlar anamma. Man får lita på sin magkänsla.

I backspegeln kan hon känna att separationen kanske förde något bra med sig. Att den var avgörande för att hon skulle söka sin dröm på egen hand.

– Det här var min dröm, det var inte hans. Så jag får nog tacka honom. Men skämt åsido tror jag att allt har en mening. Även om jag är 59 så känner jag mig mer som 39, rent mentalt. Jag är aktiv hela tiden, frisk i både kropp och knopp. Jag kan säkert hålla på i 15 år här om jag har tur. Det beror på vad livet vill med mig, men jag jag ger inte upp.

Annons

Sofia Westling

Ålder: 59

Bor: Casa Sofia i Crevillente (lägenhet i Stockholm)

Familj: Mamma och syskon

Gör: Driver B & B och har oändligt med planer för verksamheten.

Pensionera sig i solen - så blir skatten

För Sofia är det inte aktuellt att pensionera sig på många år än. Men det finns gott om svenskar som flyttar till varmare klimat efter pensionen. Och i vissa fall kan de rentav spara pengar på det. Sedan tidigare har till exempel Portugal och Grekland varit kända för att vara ytterst förmånliga länder för svenska pensionärer ur beskattningssynpunkt. De tidigare skatteavtalen mellan Sverige och de länderna sades dock upp ifrån januari 2022, efter att dåvarande finansministern Magdalena Andersson kallat effekterna för ”en gräddfil för eliten”.

Men det finns fortfarande länder runt medelhavet där svenska pensioner kan räcka längre, enligt en genomgång i Svenska Dagbladet.

– För en person med låg pension blir Frankrike väldigt fördelaktigt. För den som har stor tjänstepension från offentlig sektor är Spanien och Malta förmånliga länder. Den som har tjänstepension från privat sektor får en betydande fördel vid bosättning i Malta, säger Göran Andersson, grundare och vd på Sparsam skatt.

Annons

I de länderna har svenska pensionärer dessutom rätt att ta del av sjukvården vilket kan spela roll.

Grundförutsättningen för skattemässig utflytt är att pensionären klipper banden med Sverige. Det vill säga att man inte äger någon bostad eller driver någon verksamhet här bland annat. Skatteverket uttrycker det som att man inte får ha ”väsentlig anknytning” till Sverige. Som utflyttad räknas man som begränsat skattskyldig och ska betala särskild inkomstskatt för utomlands bosatta (SINK) på pensionen.

Exemplet Spanien har en progressiv beskattning som sträcker sig upp till nästan 50 procent, beroende på vilken region man flyttar till. Men grundavdraget gör att beskattningen på pensionen trots allt blir lägre än i Sverige, skriver SvD. Effekten blir särskilt gynnsam för svenska pensionärer med hög pension och därmed hög marginalskatt i Sverige.

Om man vill räkna på sin eventuella pension i Frankrike, Spanien, Malta och Italien till exempel så har Sparsam skatt en kalkylator för ändamålet: https://sparsamskatt.se/start/berakna-skatt

Annons