Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Annika bor på heltid i husbilen – nu åker hon till Sydeuropa: "Jag vill inspirera kvinnor att känna sig fria"

25 feb, 2022 
Lukas Ernryd

Annika Elgeskog lever i ett rum med ratt – året om. I sociala medier lägger hon ut filmer om husbilslivet som inspirerar tusentals följare. "Jag har alltid behövt känna mig fri", säger hon.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Annika Elgeskog svarar i telefon någonstans mellan Borås och Göteborg. Här finns hennes fantastiska servicekille, säger hon.

– Utan honom hade jag inte klarat av att bo på heltid i husbil.

Sommardäcken ska på. Sedan sätter hon kurs söderut. Mot kontinenten.

– Jag tänker leta upp våren.

Annika bor året runt i sin husbil. Ett rullande hem som hon gett namnet Lilla Fina.

Se också: Anneli bor i en husbil – "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil – "Mår som bäst när vi är ute på rull"

Sedan september 2020 har husbilen och Annika varit ett radarpar. Då bestämde sig Annika för att göra allvar av sin dröm: Att bli en digital nomad.

– Jag startade ett Youtube-konto för att jag ville inspirera andra. Att motivera andra att våga ta tag i sina drömmar oavsett om man vill bo i husbil eller göra något annat. Jag kände att det saknades en röst för det. Särskilt för kvinnor runt 60 år.

Annons

Hon gjorde ett avtal med sig själv. I tre år skulle hon satsa på projektet. Det betyder att hon just nu kommit halvvägs. Så frågan är hur det har gått?

Över all förväntan, berättar Annika. I skrivande stund har hon 7600 prenumeranter på Youtube där följarna kan ta del av hennes filmer. Varje vecka lägger hon ut två längre videos. Med tiden har det blivit hundratals klipp i vilka hon presenterar sin vardag och löser situationer som uppstår längs med vägen.

Annika säger att hon är långt ifrån expert på bilar, men hon är positiv och lösningsorienterad. Hon är också beredd att be om hjälp.

– Det tror jag är viktigt. Man är aldrig ensam. Det finns andra som kan. Man måste bara våga be om den hjälpen.

Just det. Att våga.

Det är inte alla som vågar att göra allvar av sina innersta önskningar. För Annika var steget helt självklart. Något som hade bubblat inom henne under en lång tid. Plötsligt stod planeterna rätt och hon kastade sig ut.

Annika Elgeskog dokumenterar sina äventyr och lägger upp bilder på Instagram.

– När jag var gift hade jag en dröm om att vi skulle segla jorden runt. Men så fick vi barn och ungarna blev mitt äventyr. Jag var hemma med barnen och vi drev även ett familjehem. Totalt blev det 20 år.

Annons

Hon skilde sig och hade barnen varannan vecka. När yngsta dottern ville bo hos pappan på heltid – "där fanns kompisarna" – förstod Annika att hon kunde göra vad hon ville. Därför sålde hon sitt lilla torp och ringde en kyrkoförsamling som drev en secondhand-butik.

– Jag sa att de kunde ta alla mina saker. Sparade bara fyra lådor med minnen.

Fröet såddes 2017

Året var 2017 och tanken var att leva minimalistiskt. Hon köpte sin första husbil – Fina Stina – och la upp två filmer på Youtube om sitt rullande liv.

På den tiden hade Annika inga tankar om att bli influencer på heltid. Hon jobbade samtidigt som behandlingsassistent på ett LSS-boende i Skaraborgs län. Husbilen möjliggjorde ett friare liv.

Och hon älskade det.

Att ta steget till att inte ha en fast adress, var det inte ett stort steg?

– För mig var det inte det. Tanken kom att "nu kan jag leva ett annat liv". Jag har alltid varit lite annorlunda. Alltid velat vara fri och alltid älskat att inte vara fast. Jag vet inte hur många böcker som jag läst om människor tar steget och reser jorden runt eller liknande.

Annons

Du var aldrig rädd?

– Nej. Mitt älsklingsord är: "Ombestämma". Man kan alltid ändra sig. Det är bara att testa, går det inte så är det ingen prestigeförlust. Blir det inte bra så byt igen.

På väg genom Tyskland blev det ett stopp på Ikea.

Tiden gick och Annika, som säger sig ha lätt för att tacka ja till saker, började engagera sig för orangutangerna på Borneo. Hon fick i uppdrag att arrangera resor dit för svenskar. Hon "ombestämde" sig kring husbilen och sålde Fina Stina i början av år 2020. Annars hade hon inte råd att åka till Borneo.

Det var precis i begynnelsen av pandemin. Dagen efter att Annikas flygplan hade landat kom UD:s avrådan om att inte resa dit.

– Det var en tuff vecka för mig, men jag kom hem igen efter sex dagar, säger hon och skrattar.

Annons

Hon har nära till skratt under hela samtalet. Annika är entusiastisk och låter inte motgångar slå ner humöret. Man måste tro på att saker och ting löser sig. Inställningen har hjälpt henne på vägarna.

– Jag oroar mig aldrig för att dåliga saker eventuellt kan inträffa. Den energin spar jag till om de väl inträffar. Då behövs den ju – och först då.

Annika Elgeskog

Bor: I husbilen Lilla fina. "I ett rum och ratt".

Ålder: 61 år

Från: Fristad, liten ort utanför Borås. Bott på flera ställen.

Familj: Fyra barn, mellan 20-35 år.

Gör: Driver bloggen "Största möjliga frihet" på Youtube med 7600 prenumeranter. Har också Instagramkontot HusbilsAnnika som har drygt 13000 följare. Jobbar som timvikarie på HVB-hem i Skaraborg.

Kör: En Bürstner 532 från 2002. Har utrustat den med solceller.

År 2020 – nu köps Lilla Fina

Hemkommen efter Borneo-äventyret stod Annika stod utan husbil, men ville tillbaka till det rullande livet. Därför köpte hon en ny, den som skulle bli Lilla fina.

Hon såg också att det hade skrivits frågor på hennes gamla inlägg på Youtube. Det var tydligt att det fanns ett intresse för det fria livet i allmänhet och nomadlivet i husbil i synnerhet.

Det var då Annika bestämde sig. Hon skulle berätta allt hon vet om att leva på heltid i en husbil. Under sommaren 2020 lärde hon sig klippa och filma på ett proffsigt sätt. Några månader senare i september publicerade hon de första klippen. Sedan dess har hon lagt ut två filmer i veckan.

Annons

Inläggen får hundratals kommentarer. Följarnas beundran är stor. En skriver på ett inlägg från den 23 februari i år: "Jag är så otroligt imponerad av dig, snacka om förebild för oss kvinnor. Kör försiktigt och lycka till med allt."

Den första tiden med Lilla Fina tillbringades i Skaraborg. Pandemin rasade för fullt och det var inte enkelt att resa utomlands. Det blev mest fricamping eftersom Annika helst undviker campingar och ställplatser.

– Jag har utrustat Lilla Fina så att jag klarar mig off grid.

I oktober 2021 drog hon ner till södra Europa i två månader. Då ökade intresset för hennes Youtube-sida. Många skrev "så modig du är".

Annika Elgeskog stannar ofta på rastplatser längs med vägen.

– Jag tycker inte att jag är modig. Motsatsen är att vara rädd och då kommer man ingenstans.

Hon minns resan på kontinenten som ljuvlig. Särskilt kommer hon ihåg när hon satt på en restaurang i södra Portugal. Framför sig hade hon Atlanten. Det slog henne att trots hon befann sig hundratals mil från Sverige, så var hon hemma.

– Bredvid mig stod ju Lilla Fina.

Annika stannade till på en fiskerestaurang i Sagres i södra Portugal.

Hon var tvungen att köra hem för mamman 80-årsdag. Annika tog kurs mot Sverige och märkte att hon nu började få så mycket betalt på Youtube att hon kunde leva delvis på det annonserna. Målet är att fortsätta så att hon en dag helt kan sluta med sitt andra jobb, att jobba som timvikarie på HVB-hem som behandlingsassistent.

Annons

– Här om dagen hörde ett företag av sig om ett samarbete. Det är påskrivet och klart. Det kändes jätteroligt.

På sistone har även intresset för hennes Instagramkonto skjutit i höjden. Hon har inget bra svar på varför. Hon kämpar mest på som vanligt med sina videos och bilder från resan.

Annika Elgeskog stannar till för lite rast och en kopp kaffe.

Det kan också vara ett bevis på att trägen vinner. Att den som sätter ett mål och jobbar för det till slut blir belönad.

Vad ger det här livet dig?

– Största möjliga frihet. För mig är det...nästan svårt att förklara. Jag älskar att inte vara fast vid någonting och kunna leva på väldigt lite. Jag lever min dröm just nu.

Vad är ditt råd till kvinnor som vill göra verklighet av sina drömmar?

Annons

- Ibland gör jag filmer som svarar på den frågan. Jag säger: Det går alltid att ombestämma sig. Och man ångrar bara det man inte har gjort. På ett mer konkret plan är mitt råd att se över sina kostnader och undersöka om det är möjligt att göra redan nu. Man behöver inte vänta tills man är pensionär.

Nu lever du din dröm, är det något som överraskat dig efter att du tagit steget?

– Hur mycket mina filmer skulle betyda för andra. Varje dag får jag meddelanden om att jag inspirerar. Man skriver "nu har jag sålt mitt hus eller köpt ett torp på Gotland". Folk är väldigt glada och tacksamma.

Förvånar det dig?

- Ja. Jag har inte förstått vilken genomslagskraft som drömmar kan ha.

Se också: Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny houseBrand logo
Se också: Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny house

Ny tur söderut

Ett par dagar efter vårt samtal lägger Annika ut en ny film på Youtube. Sommardäcken har kommit på Lilla Fina. Hon har börjat resan söderut. Någon exakt färdrutt finns inte.

– Jag tycker inte om planer. Åker dit som jag känner för. Men jag tänkte såklart undvika Alperna med mina sommardäck. Kanske tar jag kurs mot södra Frankrike. Där bestämmer jag mig om det blir Spanien eller Italien, höger eller vänster.

Annika Elgeskogs favoritbild från 2021.Annons