Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Livet i husbil: Lycklig på lite plats

22 feb, 2022 
Josefine Hildebrandt
Tobias och Amanda
För två år sedan sålde paret Amanda och Tobias sin lägenhet och flyttade in i en husbil. De är lyckliga på liten yta.
Tobias och Amanda har de senaste två åren bott i en husbil. Tanken på att bo annorlunda än i en lägenhet i Köpenhamn växte hos dem båda och tillvaron i stadsdelen Amager blev utbytt mot ett hem på fyra hjul.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I en husbil med utsikt över vattnet bor 29-åriga Amanda Fellov och 30-åriga Tobias Madsen. På utsidan ser det ut som vilken husbil som helst, men när man öppnar dörren till det lilla hemmet, möts man av en hemtrevlig och mysig stämning som paret har skapat på den lilla ytan.

– Vi flyttade in för två år sedan, 14 juli, berättar Amanda. Det datumet minns jag väl för det var samma dag som Tobias friade till mig.

Husbil
Det tog en månad att renovera husbilen så att den blev helt inflyttningsklar.

I sommar ska paret gifta sig, och de har redan planerat för en rullande bröllopsresa på upptäcktsfärd i Danmark. Innan äventyret med husbilen började, bodde de i en bostadsrätt i Köpenhamn. De kände att vuxenlivet alltför snabbt bankade på dörren.

Annons

– Plötsligt hade vi köpt en lägenhet på Amager, där vi hann bo i ett och ett halvt år, berättar Amanda. Det blev bara för tråkigt, och det var så många utgifter och räkningar. Jag började därför att fundera på om det var det här livet vi hade sagt ja till de närmaste 30 åren.

Inte för att det var något fel med det, men jag hade bara en känsla av att jag inte såg mig själv bo så under de kommande åren.

Amanda och kaka
Det finns alltid plats att bjuda gäster på kaka och kaffe även i husbilen.

Tanken på att bo på ett annat sätt växte fram hos dem båda, och de började se på andra bostadsmöjligheter.

Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"Brand logo
Se också: Anneli bor i en husbil: "Mår som bäst när vi är ute på rull"

– För oss handlade det om att hitta kärnan i hur lycklig man kan vara på så lite plats som möjligt, berättar Thomas.

Annons

Tre bra saker med att bo i husbil

Tobias

1. Att kunna vakna upp i ett naturskönt landskap.

2. Möjligheten att bli ekonomiskt oberoende.

3. Att finna lyckan i det enkla livet.

Amanda

1.Möjligheten till helg-äventyr.

2. Ekonomisk frihet.

3. Glädjen av att leva ett enkelt liv.

Tre dåliga saker med att bo i husbil

Tobias

1. Man behöver vara lite praktisk för att klara sig utan rinnande vatten.

2. Man måste lufta madrasserna på morgonen för att fukten ska försvinna.

3. Kalla vintermorgnar.

Amanda

1. Att inte kunna ta ett varmt bad.

2. Att man inte har diskmaskin.

3. Kalla vintermorgnar.

Drömmen om att flytta in i något annat blev efter en tid verklighet och i början så handlade det om att bo så billigt som möjligt, så att de fick mer fritid till att kunna använda pengarna annorlunda. I samband med det satte de upp målet att spara en miljon kronor, så att de på sikt skulle kunna köpa ett hus utan att ta några lån.

– Vi började tänka på att bo i en sommarstuga, ett kolonihus eller en campingvagn, berättar Thomas.

– Men ju mer vi började undersöka, desto mer kom vi fram till att det är många regler i Danmark, och att det därför blir närmast omöjligt att bo annorlunda. Vi läste oss därför fram till att en husbil är det bästa sättet att bo på, om man gärna vill bo annorlunda, tillägger Amanda.

Annons

Därifrån tog det fart. Tobias och Amanda bestämde sig för att köpa en husbil, som de kunde bo i. De sålde sin lägenhet, och efter ett magiskt möte med den nuvarande husbilen sa de hejdå till lägenhetens fyra väggar.

Gör det själv projekt

De gav sig själva en månads tid för att göra husbilen beboelig. All ledig tid efter jobbet, samt helgerna lades på att renovera husbilen och efter ett stort antal "gör det själv"-guider och sökningar på smarta lösningar var de färdiga att flytta in i det rullande hemmet. Efter en månad hade de etablerat både sovrum, kök, toalett och vardagsrum. Allt det som man behöver ha i en bostad. Dessutom är det solceller på taket och värme i spisen, och de kan använda internet var de än befinner sig.

– I början var idén att vi skulle köra runt som nomader, och bo på ett nytt ställe varje dag. Därför har vi provat att bo på många ställen, men det är mentalt uttröttande att hela tiden byta ställe. Efter ett par månader kom vi därför fram till att det gav mer ro att ha en fast bas att vara på, säger Thomas.

Annons

– Motsatsen till den fasta basen är att vi under helgerna kan sätta oss i bilen och köra en tur och så vakna upp på något naturskönt ställe. Det ger en känsla av frihet, att vi bara så där spontant kan spendera våra helger på olika ställen.

Thomas och husbil
Helgerna utnyttjas till natursköna utflykter. All packning finns redan i husbilen.

Det krävdes lite tid att vänja sig att bo på så lite plats och med så få saker, men efter en tid lyckades Tobias och Amanda skapa sig nya vanor och rutiner som fungerade i deras nya rullande vardag.

Tobias vid spisen
Kalla vintermorgnar hjälper det att kunna tända i spisen.

– Vi har kommit fram till att det är mysigt att tvätta kläder på tvätteri eller hemma hos våra familjer. Antingen kan man välja att se det som något irriterande, att det tar tre timmar att tvätta, eller så kan man tänka att man kan tvätta och samtidigt ha tid att läsa en bok. Man vänjer sig, och man blir tvungen att dra ner på tempot, säger Amanda.

Annons

Gemensamma upplevelser

Med så få kvadratmeter skulle man nästan tro att det skulle vara omöjligt att ta fem minuter var för sig. Speciellt eftersom husbildens enda separata rum är toaletten. Fram till nu har det inte varit några problem:

– Det är något av det bästa vi har gjort för vårt förhållande. Bara att renovera husbilen och problemlösa saker ihop har varit väldigt bra för vårt förhållande. Vi har blivit rika på upplevelser tillsammans, och vi utnyttjar helgerna på ett helt annat sätt än när vi bodde i vår gamla lägenhet, berättar Amanda.

– Jag hade aldrig tänkt att det skulle ändra på sättet vi är tillsammans på. I stället för att ha mycket plats, är vi ju bara närmre varandra här. Vi har inte haft behov av någon fysisk avskildhet, men vi kan också skapa våra egna separata "rum" genom att sitta med våra datorer med hörlurar på ibland. Det är bara ett annat sätt att vara för sig själv, säger Tobias.

Spännande liv

Det är inget tvivel om att varken Tobias eller Amanda ångrar att de sade farväl till lägenheten på Amager och kastade sig ut i det annorlunda husbilsäventyret. De hade inga förväntningar på hur det skulle bli, men däremot visste de att de ville göra något annat:

Annons

– Det handlar om att göra ett aktivt val, och kasta sig ut i det. Det är ofta folk inte vågar kasta sig ut i något nytt, och de kanske funderar över vad andra ska tycka och tänka, eller tänker på vad som kan gå fel. Men om det skulle gå fel, så har man i alla fall testat, säger Amanda.

Se också: Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny houseBrand logo
Se också: Deras drömhus är ett 16 kvadratmeter stort Tiny house

– Vi lever inte ett tråkigt liv. Det finns ju de som är extrema och lever på 1200 kronor i månaden, men vi har en normal konsumtion, där vi också använder pengar till att gå på restaurang och köpa nya kläder.

Efter snart två år i husbilen har deras ursprungliga idé om vad de ville med projektet ändrat sig. För livet i husbilen har nämligen givit dem en större ekonomisk frihet, som bland annat har medfört att den ena av dem kommer att kunna vara hemma den dag det kommer barn in i familjen.

Annons

– Det är bara för att vi bor så billigt och har kunnat spara pengar, som vi kan göra sådana saker. Det hade vi aldrig kunnat om vi hade köpt ett dyrt hus på Amager. Vi har därför blivit mer övertygade om att vi själva kan bestämma vad vi vill göra i framtiden, säger Amanda.

– Livet i husbilen har också varit ett led i en process för att ta mer ansvar för vår ekonomi. Det har varit en form av utbildningsresa, för vi har sett vad vi har använt våra pengar till, och lärt oss att strukturera upp vår ekonomi mer, säger Tobias. Vi har också lekt med tanken att gå i pension tidigt eller investera i aktier för att kunna leva av det. De tankarna hade vi inte om projektet när vi påbörjade det.

Följ husbilsparet på Instagram

Vad framtiden kommer att medföra för Tobias, Amanda och deras husbil är det ingen som vet.

Sedan de flyttade in i sitt rullande hem, har de sparat så mycket pengar att de har kunnat köpa en husgrund i Egebjerg. Idén är att de i framtiden ska bo i ett ekologiskt boendekollektiv, och drömmen om att få barn spelar också in i husdrömmarna. Men just nu är de glada för sitt nuvarande boende.

– Om vi kan vara förebilder för andra, som också funderar på att ta steget att leva på ett annat sätt, så är det bara positivt, säger Amanda.

Amanda och Tobias har ett Instagramkonto med namnet copenhagen_vanlife.

Följ där du kan följa livet i husbilen.

Översättning och svensk bearbetning: Louise Werner

Annons