Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Gatans lag blev Sofie Nehvonens väg ur missbruket

04 feb, 2020 
henrik högström
Porträtt av Sofie Nehvonen som berättar hur fotbollen blev hennes väg ur missbruket.
Sofie Nehvonen har fintat Glenn Hysén och gjort mål på Tomas Ravelli. Men segern över missbruk och hemlöshet är ändå den största vinsten för henne och de andra spelarna i Gatans lag.
– Jag har ett hem med mat i kylen, jag är gift och jag har vänner. Jag har fått ett fantastiskt och fint liv idag, säger Sofie Nehvonen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

På årets fotbollsgala fanns Zlatan Ibrahimovic med på länk. Stjärnan var med för att berätta vem som skulle få priset för ”Number 10”. Jeff Tössberg och Sofie Nehvonen från Gatans lag var på plats för att ta emot utmärkelsen.

– Det var omvälvande, jättehäftigt, säger Sofie Nehvonen.

Priset innebär att föreningen Gatans lag får en miljon kronor.

Jeff Tössberg minns att det var kanske fyra stycken som kom på den första träningen han drog ihop i januari 2009. 25 stycken hade sagt ”jojo, jag kommer. Det låter skoj”.

– Vissa kvällar stod jag där själv, det kom inte någon. Det var bara att hålla ut, fortsätta, säger Jeff Tössberg.

Tålamodet har betalat sig.

Numera har man både herr- och damlag och en fast punkt vid träningsplanerna på Härlanda. Blott ett stenkast från det gamla häktet.

Jeff Tössberg och Sofie Nehvonen tar emot priset på Fotbollsgalan av Pär Lernström
Prispengar och hälsningar från Zlatan. Jeff Tössberg och Sofie Nehvonen fick ett kvitto på vad Gatans lag lyckats med på Fotbollsgalan. Foto: TT

Galan blev en fin bekräftelse för både föreningen och för Jeff som verksamhetsansvarig.

– Mamma var skitstolt. Jag la ner knark och kriminalitet för tolv år sedan år sen. Tänk på all oro man har orsakat. Sedan att få stå på galan och ta emot pris. Det kändes skönt att ge morsan det, säger han och ler.

Annons

Gatans lag spelar för att vinna-Fair play

Landslagströjan med Zlatans signatur hänger på väggen inne på kontoret. I fönstret står klubbens största trofé. Fair play från VM 2017.

Gatans lag spelar inte i något seriesystem eller ens speciellt många matcher. Det finns ingen tabell som talar om hur det har gått efter säsongen. Jeff Tössberg berättar om spelare som slutat och förklarar varför han är lycklig för deras skull.

– Det kan vara att de har fått jobb och familj. Att de helt enkelt inte har tid att komma på träningarna längre. Och det är ju helt underbart.

Hittar spelare på behandlingshem

Varje onsdag är det öppet hus innan träningen klockan åtta på kvällen. Spelarna droppar in efter hand och förser sig med varm korv och kaffe. De pratar om vanliga saker som bästa kebab-stället i Göteborg, tv-serier men också om poängen med tolvstegsprogrammet och bra ställen att göra samhällstjänst på.

Annons

”Rövarhistorier” från den kriminella världen eller det förflutna hålls kort eller dör ut av sig själv.

De flesta av tjejerna i damlaget har ingen eller liten erfarenhet av fotboll innan de börjar spela. Föreningens väg till nya spelare går ofta via behandlingshemmen. Det var så Sofie Nehvonen kom med i laget 2016.

Den första träningen stod hon bara vid sidlinjen. Hon hade hoppats att det bara skulle vara träning utan boll.

– Sist jag spelade var i gympan i skolan. Jag var mer en hästtjej. Så jag tyckte det var väldigt läskigt. Men jag såg ju hur kul de andra hade det på planen, hur de skrattade och pushade varandra.

Sofie Nehvonen håller en fotboll i handen och ler mot kameran.
Sofie Nehvonen vågade knappt gå in på plan första träningen. Nu har hon både spelat VM och varit tränare för damlaget. Foto: Julia Sjöberg

I vanliga fotbollslag kan människor samlas kring en gemensam faktor. I de flesta fall något så enkelt som hemorten. Sedan kan den orten rymma en massa olika erfarenheter.

Annons

I Gatans lag är det erfarenheterna snarare än orten som förenar.

”Levde inget värdigt liv”

Sofie berättar att hon hamnade i missbruk tidigt. Först alkohol sedan amfetamin.

– Jag mådde väldigt dåligt som ung, hade ett självskadebeteende, säger Sofie om den tiden.

– Det gick åt helvete från början.

En pojkvän förstärkte självskadebeteendet med psykisk och fysisk misshandel.

Mellan 21 och 25 års ålder levde Sofie i hemlöshet tills hon fick plats på behandlingshemmet genom socialen.

– Innan hade jag inte känt mig motiverad men nu kände jag att det fick vara nog. Jag levde inget värdigt liv.

Fotbollen har betytt mycket för nya livet sedan hon väl vågade sig in på planen

– Den andra träningen var jag med på planen även om jag fortfarande tyckte det var läskigt. Det gav mig så mycket att jag fortsatte. Efter det har jag inte missat någon träning.

Annons

Spelarna har kanske inte de vassaste passningsfötterna eller de hårdaste skotten. Men de har en kamp gemensamt och ett sammanhang att vara i som är drogfritt.

Thomas Ravelli i en match till förmån för Gatans lag och VM-satsningen 2017
Thomas Ravelli under en match till förmån för Gatans lag 2017. Sofie Nehvonen har gjort mål på honom. Foto: TT

Man värdesätter kamratskap och sånt som att städa undan konerna efter träning högre än snurrfinter. Jeff Tössberg har älskat sporten sedan han var barn och medger att det kan vara en utmaning att spela utan målsättningen att vinna.

– Vi hade kanske kunnat hävda oss om vi hade toppat laget med då hade vi förlorat konceptet. Men som tränare vill man ju vinna, så är det ju.

Annons

Även om tävlingsmomentet är sekundärt så representerar laget Sverige en gång om året när VM för hemlösa spelas.

Sofie debuterade 2017 i Oslo.

– Från att knappt att ha spelat någonting gick jag in i VM och spelade med 50 andra lag och publik på läktarna. Det är rätt häftigt ändå, säger Sofie.

– Sedan att få uppleva det med laget också. Det knyter verkligen band.

Sofie Nehvonen har gjort något av en raketkarriär i föreningen. Från skrämd spelare vid sidlinjen till tränare och från årsskiftet verksamhetsansvarig.

Sofie Nehvonen, har gått från att vara spelare till att bli verksamhetsansvarig för Gatans Lag
Sofie Nehvonen har gått från spelare till att bli verksamhetsansvarig för Gatans Lag. Tröjan med Zlatans namnteckning på hänger på kanslet. Foto: Julia Sjöberg

Är du bra på fotboll?

– Nej, men jag är bättre. Jag har verkligen utvecklats. När man inte är så bra från början kan man utvecklas väldigt mycket. Det är också en push.

Annons

Och hon har faktiskt passerat Glenn Hysén och gjort mål på Thomas Ravelli i en kändismatch på Kulturkalaset. Såna meriter skojar man inte bort.

Sofies pojkvän Mattias har gjort samma resa. De missbrukade ihop och sökte hjälp samtidigt. Nu är han tränare i herrlaget. De har gift sig och skaffat lägenhet tillsammans.

– Vi har gjort hela resan tillsammans. Vi båda verkligen vill och har bestämt oss. All den skiten vi varit med om och att få uppleva livet igen. Så för mig är Svenssonlivet fantastiskt.

VM för hemlösa i Köpenhamn 2007
De spelare i Gatans lag som spelat VM får ett minne för livet. Och en sak de minns är att de sydamerikanska lagen är grymma. Speciellt mexikanerna. Bilden från VM i Köpenhamn 2007. Foto: TT

Nu hoppas föreningen kunna starta verksamhet i Malmö också. Pengarna från ”Nr 10” kommer lägligt till de planerna.

Annons

Sedan återstår det att se om Zlatan kommer och spelar med laget.

– Han sa ”när ni behöver mig så kommer jag”, vi får väl se vad det betyder.

Vad är Gatans lag?

  • 2004 fixade tidningen Faktum i Göteborg ihop ett lag till hemlösas VM (Homeless world Cup). 2008 fick laget en fastare form i föreningen Gatans lag. Sedan ett par år tillbaka har föreningen ett damlag och verksamhet i Stockholm också.
  • Jeff Tössberg uppskattar att föreningen för närvarande har runt 150 aktiva varje år.
  • Målsättningen är att erbjuda en väg ut ur kriminalitet, missbruk och hemlöshet genom gemenskapen i föreningen och fotbollen.
  • På fotbollsgalan 2019 fick föreningen Volvo Car Sverige och Svenska Fotbollsförbundets stipendium ”Number 10” på en miljon kronor. Under 2020 hoppas föreningen kunna starta verksamhet i Malmö.
  • Homeless World Cup går i finska Tampere I juni 2020.
Annons