Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Gravida Sandra smittades av corona: ”Jag fick panik”

08 apr, 2020 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=68.29&croph=68.29&x=15.61&y=15.61
Minna Wallén-Widung
Sandra Bortolini i Eskilstuna.
Sandra Bortolini, 33, väntar sitt andra barn. Gravid i vecka 23 insjuknade hon i covid-19 och blev inlagd på sjukhuset.
– Jag fick panik och blev jätterädd. Jag hade ingen aning om hur coronaviruset skulle påverka mig och min bebis, säger hon.
Nu hoppas hon att hennes upplevelser ska kunna lugna andra blivande mammor.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Detta reportage har vi gjort tillsammans med våra systertidningar MåBra och Femina. För att göra så bra journalistik som möjligt nu under corona-krisen har vi utökat vårt samarbete och har tillsammans startat en gemensam corona-redaktion.

Det var en söndag i slutet av mars som Sandra Bortolini, 33, i Eskilstuna började känna sig förkyld. Hon fick lite ont i halsen och hosta. Symtomen var till en början milda, men under måndagseftermiddagen blev Sandra snabbt sämre.

Sandra Bortolini i Eskilstuna.
Sandra Bortolini är gravid och drabbades av coronaviruset. Foto: Privat

– Jag fick feber, hostan blev värre och jag fick tungt att andas. Det gick väldigt fort och kändes jätteläskigt, säger hon.

Annons

IVA-sjuksköterskan Matilda om läget i vården:

Videon kunde inte hittas

Under natten till tisdagen visade febertermometern strax under 40 grader och Sandra bestämde sig för att ringa sjukvårdsupplysningen eftersom också andningen blev allt tyngre. Tidigt på morgonen fick hon åka in till Mälarsjukhuset för att ta ett coronatest, men blev hemskickad i väntan på provresultatet. Samma eftermiddag kände hon sig återigen sämre och blev till sist inlagd på sjukhuset.

Coronatestet var positivt

Sandra beskriver ankomsten till sjukhuset och inskrivningen som en något bisarr situation.

– Efter att jag hade blivit inlagd kom en läkare i full skyddsmundering in i rummet. Han liksom tryckte sig mot väggen när han berättade att provresultatet hade kommit och att jag hade smittats av corona.

Även om Sandra naturligtvis hade förstått att det kunde vara fråga om corona, kom beskedet ändå som lite av en chock.

Annons

– Jag fick panik, jag blev jätterädd och jätteledsen. Man är så fullmatad av allt kaos som pågår runt det här med corona, och jag hade ingen aning om hur det skulle påverka mig och min bebis.

Corona förs inte över till barnet

Sandra Bortolini på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Sandra Bortolini på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Foto: Privat

Sandra var vid tillfället gravid i vecka 23 och väntas föda sitt andra barn – en pojke – i juli i år. Att ligga ensam i ett isolerat rum på sjukhuset utan möjlighet att få ta emot besök, var jobbigt och påfrestande. Sandra kände en stor oro för hur coronaviruset skulle påverka barnet i hennes mage. Till en början låg sjukhuspersonalens fokus helt och hållet på att få Sandra att må bättre, men till sist fick hon lugnande besked – smittan kan inte överföras i magen och så länge fosterrörelserna inte minskar är det ingen fara för barnet.

Annons

– Sen har jag läst på själv efteråt också, och det är ingen som till hundra procent vet att det här stämmer, men det var en väldig lättnad att få höra det när jag låg där på sjukhuset helt ensam och isolerad, säger Sandra.

Gravid och corona – det här vet vi i dag

I nuläget finns det inte särskilt många vetenskapliga studier på om, och i så fall hur, coronaviruset påverkar det ofödda barnet om mamman smittas eftersom viruset är så nytt. Men Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, har tidigare berättat för allas.se att det just nu inte finns något som tyder på att smittan kan föras över från mamman till barnet i magen.

I den kinesiska data som hittills finns att tillgå har man inte kunnat hitta coronaviruset i fostervattnet hos de testade mammorna, där det borde dyka upp om smittan förts över via moderkakan, enligt Karin Pettersson.

Annons

– Det finns en del nyfödda barn som har blivit smittade, men man vet inte om det skett vid förlossningen eller när barnet har mött sin mamma. De nyfödda som smittats har inte heller blivit speciellt sjuka, de flesta har varit helt symptomfria, har hon tidigare berättat.

Blev helt isolerad på rummet

För Sandra var det en stor lättnad att få veta att viruset med största sannolikhet inte kommer att påverka hennes barn. Hon själv mår också bra nu, hon är friskförklarad och har fått komma hem till sin dotter igen. Hon minns de tre dygnen på sjukhuset som fullständigt absurda.

Sandra Bortolini i Eskilstuna.
Sandra ska föda sitt andra barn i juli. Foto: Privat

– På infektionskliniken dit jag blev flyttad var de extremt noga med säkerheten. Jag låg isolerad helt själv i ett rum, personalen gick igenom slussar där de bytte om till full skyddsutrustning innan de kom in till mig. När de var klara hos mig gick de ut genom en annan sluss och tog av sig kläderna igen och kom sedan ut på bakgården. Jag har ju full förståelse för varför de gjorde det, men det var så surrealistiskt. Det var som på film.

Annons

Försöker att inte skapa onödig stress

Efter den udda sjukhusvistelsen, där personalen egentligen inte kunde göra mer för Sandra än att övervaka henne och ge henne Alvedon mot febern, har hon nu hunnit landa hemma igen. För att slippa oroa sig över den kommande förlossningen mitt i coronakrisen, har Sandra en tydlig strategi för sig själv.

– Det finns ju en oro eftersom jag inte vet exakt hur kroppen påverkas av det här viruset. Min räddning har varit att gå in i mig själv, och stänga av både tv och mobil för att inte bli så påverkad av allt det negativa vi hela tiden matas med. Jag försöker att tänka positivt, för även om inte viruset påverkar bebisen så påverkas han ju av min oro. Att ha på nyheterna 24 timmar om dygnet skapar bara en onödig stress.

Vill lugna andra gravida i coronakrisen

Sandra hoppas att hennes erfarenheter ska kunna hjälpa också andra blivande mammor som kanske är oroliga för att bli sjuka eller för att föda under rådande omständigheter.

Annons

– Jag tycker att man ska ta det lugnt och lyssna på sin kropp. Är man orolig, ring 1177 och lita på att vården vet vad som är bäst. För mig har det hjälpt att distansera mig till allting och undvika onödig stress.

Graviditet och coronaviruset

  • Folkhälsomyndigheten konstaterar att det finns få studier gjorda på gravida och covid-19, den sjukdom som det nya coronaviruset sprider.
  • I jämförelse med andra coronavirus, som sars och mers, medför covid-19 färre komplikationer för gravida, enligt Folkhälsomyndigheten.
  • Särskilt i slutet av graviditeten kan risken för att drabbas av en allvarlig sjukdom som lunginflammation vara något högre.
  • Gravida uppmanas av myndigheten att vidta samma försiktighetsåtgärder som vid andra smittsamma sjukdomar. Noggrann handhygien, att nysa och hosta i armvecket, att inte vistas i stora folksamlingar och inte röra sig i ansiktet med fingrarna är de viktigaste åtgärderna man själv kan göra.
  • Centers for disease and prevention control, CDC, som ligger under den amerikanska hälsomyndigheten, skriver på sin hemsida att vi i dagsläget inte vet om gravida löper en större risk att bli allvarligt sjuka i covid-19 även om de förändringar som sker i kroppen under en graviditet kan öka risken för vissa infektioner.
  • Enligt CDC är det ännu inte helt klarlagt om en gravid kvinna som smittats med covid-19 kan föra över smittan till fostret. Däremot har man inte hittat viruset hos nyfödda barn vars mammor testats positivt för sjukdomen.
  • Det är inte heller klarlagt om covid-19 kan överföras via bröstmjölk från mamman till barnet. Enligt CDC har de begränsade studier som gjorts, inte visat att viruset överförs på det sättet.
Annons