Hon stod i vägen för dotterns kärlekslycka – mördades

Barbara stod i vägen för sin dotters lycka – och mördades.
När Barbara Mullenix hittades knivmördad i hamnen i Newport Harbor pekade spåren mot exmaken Bruce. När han visade sig ha vattentätt alibi riktade polisen blicken mot dottern Rachael. Men hon visade sig vara försvunnen …

Barbara Mullenix mördades av sin egen dotter

En septemberdag 2006 satt en båtägare i hamnen i fridfulla Newport Harbor i södra Los Angeles. Plötsligt fick han syn på något som flöt i vattnet: ett bylte med ett blodigt lakan. Något människoliknande tycktes inlindat i lakanet. Han ringde polisen.

Mycket riktigt: i lakanet fanns liket efter en medelålders kvinna. Skadorna på den döda var skrämmande: i ena ögat satt en smörkniv instucken och hela kroppen var full av knivhugg.

Polisen hade sällan sett maken till ett sådant ursinnigt, besinningslöst våld. Kriminalinspektör David Byington konstaterade:

– Jag har sett många knivoffer under mina yrkesår, men aldrig något i stil med detta, med kniven kvar i kroppen.

Till en början var det svårt att avgöra den avlidnas identitet. Inga personliga tillhörigheter hittades och fingeravtrycken var otydliga, eftersom kroppen legat i vattnet en tid. Tack vare serienumret i kvinnans bröstimplantat kunde man så småningom, via tillverkare och kirurgklinik, fastställa hennes identitet. Den döda var 56-åriga Barbara Mullenix.

Polisens utredare kunde snart fastställa att hon mördats någon gång mellan tisdag och onsdag natt. I hamnbassängen hade man även funnit en stor tv-kartong som kanske kunde ha koppling till mordet. Kartongen visade sig bära på viktiga ledtrådar: polisen kunde se exakt i vilken butik den var köpt och vem som hade köpt den: Bruce Mullenix. Den dödas exman.

Nyinflyttad

Polisen åkte hem till honom. Men den uppriktigt chockade före detta maken visade sig ha alibi. Vid tidpunkten för mordet var han på jobbresa i Fresno i mellersta Kalifornien, 40 mil därifrån. Ett vattentätt alibi.

Vem kunde då hata Barbara Mullenix så djupt att känslorna gått över i blodig handling? Polisen började nysta i Barbaras liv.

Hon hade nyligen flyttat från Tampa i Florida till pittoreska Huntington Beach i södra Los Angeles tillsammans med sin 17-åriga dotter Rachael. De hade tillfälligt flyttat in hos Rachaels pappa Bruce, alltså Barbaras exman, av ekonomiska skäl, men tänkte flytta till eget boende så snart Barbara kommit på fötter igen. Dessutom var det tillfälliga arrangemanget välgörande för dottern, som nu gick i gymnasiet och behövde studiero.

Rachael tillsammans med sin pappa Bruce.

Rachael tillsammans med sin pappa Bruce.

Rachael hade en god relation till sin pappa. Hennes relation till mamma Barbara var däremot inte lika bra. Rachael hade vuxit upp som ensambarn och barndomen var inte helt stabil. Barbara hade alkoholproblem, något som gick ut över hela familjen och särskilt över dottern, enligt Bruce.

Barbara kunde vara lynnig, våldsam och elak. Till slut tröttnade Bruce, de skilde sig och han flyttade till Kalifornien. Mors och dotters flytt till Kalifornien hade dock ingen större effekt på deras komplicerade relation. Barbaras alkoholmissbruk verkade dessutom eskalera.

Den stora kärleken

På försommaren 2006 mötte Rachael den 21-årige Ian Allen, boende i grannskapet. De inledde en relation som snart fördjupades, så till den grad att det började pratas om giftermål. Det ogillade Barbara skarpt, hon tyckte inte att Ian var en lämplig pojkvän åt Rachael.

När hon fick reda på att paret till och med hade en sexuell relation blev hon ännu argare och hotade att anmäla Ian för våldtäkt. Efter vädjan från sin dotter lugnade Barbara ner sig.

Ian Allen och Rachael Mullenix planerade ett liv tillsammans.

Ian Allen och Rachael Mullenix planerade ett liv tillsammans.

Ian å sin sida hade inte heller mycket till övers för sin nya flickväns mamma, som hela tiden la sig i deras förhållande. Bara några dagar innan Barbaras död hade han avslöjat sina bittra känslor för några vänner på stranden.

Han sa att han hatade Barbara och önskade att hon skulle dö en långsam, plågsam död.

Bråken mellan Rachael och Barbara blev värre. Grannarna klagade över högljudda bråk och polis tillkallades flera gånger.

Rachael och Ian fortsatte att träffas, men Barbara förbjöd sin dotter att vara ute längre än till ett på natten.

– Barbara Mullenix gjorde bara sitt jobb som förälder, hon satte gränser, sa åklagaren Sonia Balleste i mordrättegången långt senare.

Blev rosenrasande

När Rachael en kväll inte kom hem i utsatt tid blev Barbara alldeles rosenrasande. Hon satte sig i bilen och körde raka vägen till Ians hus för att hämta sin dotter. Hon stod utanför på gatan och skrek för full hals på Rachael att komma ut, obekymrad om att hon säkert väckte grannarna. Till sist gick hon upp till farstun där Rachael stod, chockad och förlägen, och grep tag i henne, släpade henne ut till bilen och körde hem.

Barbara förbjöd nu Rachael att träffa Ian igen.

Det blev droppen som fick bägaren att rinna över för det unga paret, som nu började smida planer tillsammans. Onda planer.

Ian frågade sina vänner på stranden om de kunde, mot en summa pengar, fixa skjuts åt honom efter att han slutfört det han tänkte göra – undanröja Barbara. De avböjde, men kontaktade aldrig polisen, kanske i tron att Ian inte menade allvar.

Som ett rovdjur

Den 13 september pågick en intensiv sms-trafik mellan kärleksparet. Rachael var ensam hemma med sin mamma och följde alla hennes rörelser som ett rovdjur. Och varje moment rapporterade hon till Ian.

Slutligen gick Barbara in i sitt sovrum, stängde dörren och gick till sängs.

”Det måste vara tyst”, stod det i det sista textmeddelandet som Ian skickade till Rachael. Sedan dök han upp, hon släppte in honom och tillsammans skred de till verket.

Barbara hade inte en chans när hon överfölls sovande i sin säng. Överfallet slutade med 52 knivstick, varav merparten mot hjässa, hals, nacke och överkropp. En av offrets egna smörknivar i silver hade huggits i hennes högra öga medan hon ännu levde. Flera knivstick hade träffat vitala blodkärl och Barbara förblödde snabbt.

Mördarna lindade därefter in kroppen i lakanet, la den i en tv-kartong som de tejpade ihop och körde till Newport Harbor. Där dumpade de byltet i havet och flydde ut på motorväg 10 i riktning mot Florida.

Hittade blodspår

Efter att Barbaras döda kropp hittats knackade polisen på hemma hos familjen Mullenix. De frågade ut Bruce om hans förehavanden och genomförde noggranna tekniska undersökningar i Barbaras rum. Man fann mängder med blodspår, trots mördarnas ihärdiga försök att utradera dem. Ett spår var särskilt tydligt: ett handavtryck. Dessutom fann man knivar i köket som var identiska med den som påträffats i Barbaras kropp, alla med dna-spår.

Dessförinnan hade polisen även gjort en oroande upptäckt i sina register: en gammal anteckning om misshandel i familjen två år tidigare. Då hade Barbara blivit attackerad med kniv av sin egen dotter, men vägrat att gå vidare med anmälan.

Nu ville man jämföra blodspåren med Rachaels – men hon syntes inte till någonstans. Det gjorde inte heller Ian och polisen sände ut en efterlysning.

Greps av polisen

Några dagar senare avslöjade sig paret genom att ta ut pengar i en bankomat i Louisiana, där de stannat till på sin väg mot Florida, och de kunde gripas av polis. Rachael hävdade förtvivlat att hon var oskyldig och att hon blivit kidnappad av Ian, som var mördaren. Ian tog till en början på sig hela skulden.

Men rätten trodde dem inte. All teknisk bevisning pekade på det motsatta.

Teknikerna hittade spår på tejp som använts vid mordet.

Teknikerna hittade spår på tejp som använts vid mordet.

Både Rachaels och Ians dna fanns utspridda på brottsplatsen: på tejpen som använts att surra ihop kartongen med den döda kroppen, på tvättsvampen i Barbaras rum som använts för att torka bort blodet. Handavtrycket på väggen var Ians. Och knivsticken på Barbaras kropp var så många och av den art att minst två personer tillsammans måste orsakat dem.

Spiken i kistan för de anklagade var sms-konversationen mellan dem på mordnatten. I den kunde polisen följa Rachaels och Ians planering steg för steg fram till klockan 01.45. Klockan 02.00 dödades Barbara.

Bruce Mullenix försvarade sin dotter in i det sista.

– Jag vet från djupet av mitt hjärta att hon är oskyldig. Barbara hade stora problem – bara jag och Rachael vet exakt hur stora, sa han.

En anonym vän till Barbara vittnade däremot om ”Rachaels narcissistiska mörka hjärta” och hur hon behandlade sin mor som om hon vore skräp.

Rachael Mullenix och Ian Allen dömdes båda till livstids fängelse, med möjlighet till benådning först om 25 år.

Först efter rättegången erkände Ian att Rachael visst varit delaktig i mordet. Då var deras kärlekshistoria sedan länge över.

Bild: IBL