Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Göran och Margareta träffades på en dejtingsajt: ”Pandemin fick oss att flytta ihop”

27 feb, 2022 
Per-Ola Ohlsson
Ett förälskat äldre par utomhus.
Margareta och Göran med en av Görans skulpturer i bakgrunden.
Under pandemin tröttnade nyförälskade Margareta och Göran på de långa pendlingssträckorna till varandra och flyttade ihop. Nu hoppas de få många år tillsammans på prästgården i halländska Fagered.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Margareta, 74, och Göran, 69, kan delvis tacka pandemin för att de blev sambos. De tröttnade på de långa pendlingssträckorna till varandra längs E 4:an och flyttade ihop. Nu hoppas de få många år tillsammans på prästgården i halländska Fagered.

Från det stora ljusa vardagsrummet med den öppna spisen hemma hos Margareta Paulsson och Göran Pettersson har man utsikt mot Fagereds kyrka några hundra meter bort.

Inte så konstigt kanske eftersom de bor i det 240 kvadratmeter stora huset som i decennier tjänat som byns prästgård.

– Den sista prästen bodde här fram till för två och ett halvt år sedan. Vi flyttade in under påskhelgen förra året, berättar Göran när ha visar oss runt i huset.

Margareta och Göran är paret som trots att de har uppnått mogen ålder vågar satsa på ett samboförhållande och skapa sig en gemensam framtid på en, för dem båda, helt ny plats i Sverige.

Annons

De har båda varit gifta tidigare och har vuxna barn och barnbarn. Hon blev änka för sex år sedan och han gick igenom en skilsmässa för fem år sedan.

– Jag var 68 år när min förra man dog. Jag minns att jag tänkte att det skulle vara svårt att leva ensam resten av mitt liv. Min mamma blev 97 år och skulle jag bli lika gammal så skulle det innebära många år av ensamhet, berättar hon.

Men att träffa en trevlig man i samma ålder i Linköping, som Margareta då bodde i, var inte så lätt.

– Det här var visserligen före pandemin, men det fanns ändå praktiska problem. Jag hade ingen lust att gå på krogen och i föreningslivet där jag var aktiv fanns det inte så många ensamma män.

Gick in på dejtingsajt för 55+

På nyårsafton samma år som hon fyllde 69 år bestämde hon sig för att göra något åt saken. Hon skaffade sig en profil på en dejtingsajt på nätet för de som fyllt 55 år.

Se också: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Se också: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

– Fördelen med nätet är att man kan se vilka intressen man har gemensamt, säger Margareta. Och vi är ärliga där.

Annons

Hon satte ut en bild på sig själv på dejtingsidan och skrev om sina kulturella intressen och att hon, trots att hon var pensionär, fortfarande arbetade som konsult på NyföretagarCentrum i Linköping.

Men det dröjde innan Margareta hittade någon man som verkade vara intressant.

– Alla som skrev att de hade intressen som bilar, båtar och rockabilly gick bort.

Fram mot försommaren 2017 blev Göran medlem på dejtingsajten.

– Jag var ganska stukad då eftersom min förra fru och jag precis gick igenom en separation efter att ha varit gifta i två år. Jag var egentligen inte redo för ett nytt förhållande, berättar han.

En man och en kvinna uppe på ett loft.
På logen där Margareta och Göran håller på att skapa ett EKO-muséum.

Men det fanns någon kemi mellan dem som gjorde att de fastnade för varandra redan första gången de fick kontakt på nätet.

Annons

– Göran skrev att han tyckte om vad han läste och vad han såg på min sida. Det tyckte jag lät bra, säger Margareta när vi satt oss vid det stora matbordet i prästgården.

– Det jag gillade med Margaretas profil på sajten var att hon inte skrev de vanliga schablonerna. Jag fick intrycket av att det bakom profilen fanns en människa som ville något, säger han.

Bodde långt ifrån varandra

Göran bodde då i den lilla byn Forreryd väster om Älmhult. Där hade han börjat bygga upp konst- och konsertlokalen ForrerydLadan där det skulle bli olika arrangemang som utställningar, events och musikuppträdanden.

Det var något han ville fortsätta med och hans intresse för kultur var något som han hade gemensamt med Margareta.

– Du skickade några bilder till mig som tagits på Fotografiska i Stockholm och det gillade jag, säger han.

Annons

Men det var inte så enkelt för dem att träffas i verkliga livet. Det skiljde nästan 30 mil längs E4.an mellan dem.

– Jag hade bott 53 år i Linköping och hade inga planer på att flytta därifrån. Jag hade min familj, mitt nätverk och alla mina vänner där. Plus att jag inte hade några planer på att sluta jobba, säger hon.

Göran höll på att bygga upp ForrerydLadan till ett besöksmål i Älmhults kommun. Men en stor del av hans familj och släkt fanns i Mälardalsområdet så han hade en anledning att resa norrut regelbundet.

Innan de träffades i verkligheten skrev de mycket till varandra.

– Jag var ganska rak, berättar Margareta. Jag skrev att jag förväntar mig att träffa en man som är både jämlik och jämställd. För mig var det viktigt eftersom det hade varit så i mitt tidigare långa äktenskap.

Margareta sa att hon aldrig tänkte flytta

Några veckor efter att de fått kontakt med varandra på nätet skulle Göran åka på en målarkurs i Vadstena som han tidigare hade anmält sig till. Mellan Linköping och Vadstena är det bara tre mil och han tyckte att det kunde vara lämpligt att han besökte Margareta när han ändå var i trakten.

Annons

– Första gången vi träffades var söndagen den elfte juni på ett konditori. Det var uselt väder och regnade hela tiden, men vi hade mycket trevligt och satt och pratade med varandra ett par timmar.

För Margareta var det ingen tvekan efter det mötet.

– Jag föll för Görans livslust och kreativitet. Det kändes rätt från första början.

Han var däremot mer försiktig och det skulle dröja ett tag innan han kände sig säker i deras förhållande.

– Jag var som sagt stukad efter mitt senaste äktenskap. Det hade också börjat himlastormande bra och därför var jag lite återhållsam till en början.

Ville inte bo ihop

Men att de trivdes i varandras sällskap var det ingen tvekan om och det dröjde inte länge innan de började umgås regelbundet och körde den nästan tre timmar långa bilsträckan mellan södra Småland och Östergötland.

Annons

– Göran stannade hos mig några dagar när han var på väg upp till Stockholm för att hälsa på sin familj och släkt och jag tillbringade några veckor i taget hos honom i Forreryd, framför allt på somrarna.

Båda var de helt inställda på att de skulle ha ett särboförhållande.

– Margareta sa att hon aldrig tänkte flytta från Linköping och det accepterade jag, säger han.

– Jag hade ju bott där länge. Jag kände mig trygg där och jag bodde i en fin lägenhet, säger hon.

Men för att få mer kvalitetstid tillsammans började de bila ner till Medelhavsområdet där de hyrde ett hus eller en lägenhet under en längre tid i januari-februari.

– Första året vi gjorde det var 2018. Då tillbringade vi en månad tillsammans i Andalusien i Spanien. Året därpå hyrde vi ett hus utanför Malaga i två månader, berättar Margareta.

Människor utanför ett hus i Spaniel, Malaga.
Margareta och Göran vid huset de hyrde 2019, i bergen i närheten av Malaga, Andalusien. Till höger sitter Martine, Görans sonhustru från Danmark.

Våren 2020 var det meningen att de skulle bo på Rhodos i två månader. Men så kom coronapandemin.

– Det blev dramatiskt. Efter fem veckor var vi tvungna att boka om och köpa betydligt dyrare flygbiljetter för att kunna ta oss hem innan gränserna stängdes, säger han.

Annons

Vännerna drog sig undan

Dessutom var de tvungna att flyga till Arlanda i Stockholm och Görans bil stod parkerad hos hans son i Köpenhamn eftersom avresan till Grekland skett från Kastrup.

– Det dröjde ett tag innan jag kunde åka till Danmark och hämta den.

Men pandemin ledde indirekt också till att Margareta och Göran blev sambos. Det började med att hon ifrågasatte vilket liv hon skulle få i Linköping den dag restriktionerna lättades.

– Många av mina vänner drog sig undan och försvann. Det gick väl an för dem som var ett par, men vi som bodde ensamma blev ännu mer ensamma. Jag kände mig inte säker på att allt skulle bli som förut bara för att pandemin gick över.

Vi bytte Andalusien mot Fagered

En dag hösten 2020 kom Göran på besök till Margareta. På kvällen när de skulle gå på bio överraskade hon honom med att säga ”Amen du, ska vi inte tänka på att skaffa oss något tillsammans”.

Annons

– Jag blev lite chockad. Det hade jag inte väntat mig. Men samtidigt blev jag glad och redan dagen efter började vi leta efter något lämpligt ställe att köpa, säger han.

En sak var de överens om - de ville starta med något helt nytt tillsammans. Och de ville ha mycket utrymme för sina kulturella intressen, som han hade i Forreryd.

– Vi tänkte oss en gammal prästgård, skola eller kapell. Jag skrev till samtliga stift i södra Sverige, men de kunde inte hjälpa till med det, säger Margareta.

Hittade prästgården

Istället började de söka på nätet och Göran körde runt och tittade på ett halvdussin tänkbara objekt i södra Sverige. Men det var först när han såg att den gamla prästgården i Fagered var till försäljning som han fastnade.

– Dagen före nyårsafton fick jag och Margareta komma på visning. Mäklaren ordnade så att vi kunde gå runt i sex timmar och titta på byggnaderna.

Annons

Det blev sedan en dramatisk budgivning innan det stod klart att de fick köpa prästgården.

– Vi bytte Andalusien mot Fagered den våren, säger hon med ett leende.

Det fanns flera anledningar till att de valde att slå sig ner i den lilla halländska byn i närheten av Ullared, förutom att de gillade prästgården, trots att ingen av dem har någon anknytning till bygden sedan tidigare.

I den lilla byn finns ett rikt föreningsliv. Falkenbergs kommun arbetar aktivt med landsbygdsutveckling och de upptäckte såväl Falkenbergs-revyn som Fageredsrevyn.

– Vi har redan lärt känna många här nu. Det är inte så stort. I byn bor drygt 420 personer, säger han.

Både Margareta och Göran tänker fortsätta att vara aktiva och arbeta. Hon som konsult för NyföretagarCentrum och med sin konst och han med sin kulturverksamhet plus att han dessutom är konsult inom förändringsarbete.

Ett par utanför sin prästgård Fagerred.
Till slut bestämde sig Margareta och Göran för att bli sambos.

I den gamla prästgården har de byggt om den tidigare pastorsexpeditionen till ateljéer och i ett annex intill huvudbyggnaden håller de på att inreda utställningslokaler,

Annons

– I den större lokalen ska vi ha konstutställningar och den gamla drängkammaren tänker vi inreda till ”Historiska rummet” där vi med text och bilder berättar om prästgårdens historia från slutet av 1700-talet, berättar han.

De har redan anmält sig till Ekomuseum nedre Ätradalen och kommer i sommar att ha öppet för besökare i annexet. Där finns också en inredd lägenhet som de hyr ut och som barnen kan sova över i när de är på besök med sina familjer.

– Det är tur att vi har gott om utrymmen. Vi är sammanlagt 22 personer om alla våra barn med sina familjer skulle komma hit samtidigt, säger hon

Det är ingen tvekan för vare sig Margareta eller Göran om att de kommer att trivas med sambolivet i Fagered.

– Vi har blivit mycket väl mottagna här och det är jag glad för. Jag spelar boule med byns pensionärer varje vecka, säger hon.

Det här är Margareta och Göran

Namn: Margareta Paulsson och Göran Pettersson

Ålder: 74 respektive 69 år.

Yrken: Konsulter och kulturarbetare.

Familj: Varandra. Margareta har sönerna David, 49, och Gustav, 45, och fem barnbarn. Göran har sönerna Jonas, 40, Niklas, 38 och Daniel, 35, och fem barnbarn.

Bor: Prästgården i Fagered norr om Ullared.

Så träffades de: Via en dejtingsida på nätet för +55.

Annons