Katarina och Rickard: Så kom vi vidare efter otroheten

Katarina och Rickard Lund lyckades gå vidare efter otrohet.

”Jag hade kunnat slå sönder hela huset”, säger Katarina om känslorna efter Rickards otrohet.

Foto: Susanne Stamming

Ett snedsteg som hade kunnat fördärva allt, ledde istället till något bättre. Efter en tid isär och många sessioner hos en uppskattad terapeut hittade Katarina och Rickard tillbaka till varandra.

Katarina hade bestämt sig. Inga barn, förmodligen ingen man, utan ett fritt socialt liv mitt i händelsernas centrum som Halmstads nattklubbsdrottning – en stark kvinna med känsla för service och härliga fester. I den miljön var det som att ha ett jobb där vardagen hade förvandlats till en lång fest med gäster som var mestadels glada och där en och annan kändis kunde dyka upp ibland.

– Zlatan var trevlig, men det fanns andra kända namn som inte betedde sig som den image de byggt upp precis, säger Katarina Lund med ett leende.

5 typer av otrohet
1:25

Efter reklamen: 5 typer av otrohet

(1:25)

Slå på ljud

Nu var det inte någon kändis som fick hennes hjärta att hoppa högt, utan helt oväntat en ung kille som egentligen inte ens hade åldern inne för att komma in på hennes klubb Bond. Rickard Lund var bara 23 år gammal och därmed en bra bit ifrån de 28 år som var åldersgränsen när hon först såg honom vid entrén.

– Vakterna bara skrattade åt mig för det var tydligen uppenbart att jag föll för honom direkt. Även trots att jag verkligen försökte dölja det, säger Katarina och ler.

Året var 2004 och även om gnistorna slog till direkt så var det inte självklart att det skulle bli någon fortsättning.

– Det kändes omöjligt med den åldersskillnaden för mig och dessutom var jag lyckligt singel, förklarar Katarina och erkänner att hon fortfarande har lite tankar kring just det att hon är tio år äldre.

Spännande åldersskillnad

Rickard däremot hade inga problem med siffrorna och tyckte mest det var spännande med en äldre kvinna som henne och som alltid hade något på gång.

Test: 10 frågor som visar om er relation har tappat gnistan

Det skulle dröja till 2006 innan det ledde till ett första steg mot romantik. Då bjöd Katarina med Rickard till en invigning och denna första dejt blev starten på ett långt förhållande. Snart bodde Rickards tandborste hemma hos Katarina.

– Det var verkligen bara i mitt huvud som tveksamheten fanns, för alla mina tjejkompisar tyckte att jag skulle köra på och ingen av våra familjer reagerade på åldersskillnaden heller, säger Katarina.

Ett par senare, 2008, letade de hus och ett år senare kom dottern Cazandra till världen. Katarinas planer på att leva som singel utan barn hade gjort en helomvändning och Rickard var helt med på det nya familjelivet.

– Jag var visserligen ung och oerfaren när vi träffades. Men jag kände mig trygg med oss som ett par. Det är vem man är, vad man gör och vad man har tillsammans som spelar någon roll, säger han.

Katarina, Rickard och dottern Cazandra.

Efter ett år isär återförenades familjen och renoverade huset i nya färger.

Foto: Susanne Stamming

Men han märkte att Katarina fortfarande började se obekväm ut när det dök upp en situation där de skulle behöva uppge sina personnummer.

– Det värsta var när vi befann oss på banken för att ansöka om huslån. Vi hade precis sagt våra personnummer när hon som hjälpte oss sa ”Grattis” till mig med en övertydligt menande röst som avslöjade att hon lagt märke till åldersskillnaden. Hon hade aldrig sagt så till en man, säger Katarina och rynkar på näsan.

”Han var ju väldigt snygg”

Men efterhand som Katarina kände sig säkrare i deras relation brydde hon sig allt mindre.

– Rickard tillförde lugn. Han är en av de mognaste män som jag har dejtat och han var precis det jag behövde inser jag nu, berättar Katarina, ser på Rickard och tillägger:

– Och så var han ju väldigt snygg.

Samtidigt erkänner hon att hennes humör inte alltid har varit att leka med.

– Jag har åsikter om allt och jag ger mig aldrig, sedan har jag även energi som gör det nästan omöjligt att bara ta det lugnt, även om det är helg.

I dag ser de både möjligheter och svårigheter i deras olikheter, men framförallt är det lättare nu när de båda är medvetna om det som kan medföra problem.

För det hände något med deras relation.

Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021

Då hade det varit många lyckliga, om än något turbulenta, år tillsammans.

– Vi hade till en början bott i ett område med många barnfamiljer som stöttade varandra och vi hade jätteroligt. Men huset vi bodde i kändes inte rätt och vi letade efter något annat, säger Katarina.

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Blev stödfamilj

Ganska snart hittade de vad de sökte och 2012 stod det nya boendet klart att flytta in i. Det förändrade en hel del, både till det bättre och det sämre.

– Huset var bättre, men det blev annorlunda.

Senare blev Katarina och Rickard dessutom stödfamilj åt en liten flicka någon helg i månaden.

– Det var jag som drev på det för att det kändes bra att hjälpa och för att Cazandra skulle få någon jämnårig i närheten. Tyvärr var det alldeles för naivt, för det blev för tufft till slut. Det slet på min och Rickards relation. Vi fick avsluta vårt engagemang och jag mådde dåligt för att vi blivit tvungen att göra det, säger Katarina.

Hon slutade därefter med klubblivet för att kunna vara hemma mer och började istället jobba som säljare, men det passade henne inte alls. Ganska snart insåg hon att hon verkligen behövde energin från nattlivet.

Katarina Lund

Katarina rekommenderar alla par att gå i parterapi.

Foto: Susanne Stamming

– Vi kom överens om att jag inte skulle jobba varje helg, bara varannan och det kändes jättebra, berättar Katarina och Rickard nickar.

Det rullade på i några år, men i augusti 2019 tog det slut.

– Någonstans på vägen började vi ta varandra för givna och vi tappade bort kärleken, säger Rickard.

Katarina hade fullt fokus på jobbet och dottern Cazandra. Hon såg inte den tredje pusselbiten längre. Rickard hamnade snett när vardagen blev tråkig och begick sitt livs misstag på en killresa.

Författaren Åsa Hellberg har valt bort män

– Jag var otrogen. Det var en engångsgrej av ren tristess, men det gör det inte bättre. Jag hade sådan fruktansvärd ångest över vad jag gjort, säger han.

Kastade ut Rickard

När Katarina fick veta vad som hade hänt kändes det helt surrealistiskt och hon kastade ut Rickard på fem minuter.

Camilla Läckberg och Simon Sköld berättar varför de går i parterapi

– Det kändes overkligt, för det var inte alls de människorna som vi var egentligen. Vi var inte det paret. Jag var så besviken. Hade jag inte haft Cazandra hade jag kunnat slå sönder hela huset, minns Katarina.

Rickard kände samtidigt att han gått emot alla värderingar han någonsin haft och kunde inte förklara för sig själv eller för Katarina varför han ändå gjort vad han gjort.

– Första halvåret som vi bodde isär var fruktansvärt. Jag var fortfarande chockad, berättar Katarina.

Rickard insåg att han hade tagit Katarina för given och framförallt att hon varit den som fixat allt, medan han vilade efter jobbet. Hon var projektledaren i nästan allt de gjorde som familj.

– Jag mådde extremt dåligt den här tiden, låste in mig i lägenheten där jag bodde och ville inte träffa någon de första månaderna, berättar Rickard.

Det som blev en första ljusning var att de beslöt sig för att fira julen ihop för Cazandras skull. Lite spänt var det, men de umgicks civiliserat.

Sedan i februari under sportlovsveckan blev det en resa till Dubai tillsammans och där skrattade de ihop igen.

– Vi har alltid rest mycket och på resorna har Rickard av någon anledning alltid tagit över min roll som projektledare, rollen som jag alltid hade hemma. Han hittar bättre, planerar vart vi ska ta vägen och då kan jag koppla av. Våra resor har alltid varit höjdpunkter, säger Katarina.

Nu var allt verkligen inte som vanligt och helt bra under resan till Dubai, men i solen och värmen hände något som åtminstone blev en öppning.

Det som på allvar blev nyckeln till ett nytt liv ihop hände längre fram, på hemmaplan, när de båda enskilt gick till samma psykoterapeut – en man som visade sig vara en riktig stjärna.

– Vi gick tillsammans första gången, men insåg att det skulle bli bättre om vi gick en och en.

Tveksam till terapi

Katarina erkänner att hon var extremt tveksam till att gå i terapi, men ställde upp för deras dotters skull. Egentligen var skilsmässopappren redan påskrivna och inskickade, men det var en lång prövotid i och med att de hade barn ihop.

Sofia Wistam om sveket mot exet: Därför var jag otrogen

– Jag hade en hel del fördomar, men sedan visade det sig att mannen som vi fick som terapeut var helt fantastisk. Jag kom dit med taggarna utåt, men han lappade ihop mig med nya insikter och det ledde till en personlighetsutveckling som jag inte trodde var möjlig för både mig och Rickard, säger hon.

Rickard nickar:

– Han var otroligt bra och vi hade nog inte suttit här i dag utan hans hjälp.

De började se varandra och sig själva i ett nytt ljus. Katarina behövde släppa taget och Rickard behövde steppa upp och skapa energi själv ibland, även när det var helg och soffan lockade.

– Jag behövde se Rickard och visa det. Och det är viktigt att jag inte springer ifrån honom i det höga tempot jag håller.

Rickard har även brottats med att han faktiskt var nära att offra sin familj på grund av felaktiga val.

– Jag behövde jobba på att återfå Katarinas förtroende, säger han.

Katarina och Rickard bodde isär men hittade tillbaka till varandra.

”Första halvåret som vi bodde isär var fruktansvärt”, säger Katarina.

Foto: Susanne Stamming

Katarina håller med, men poängterar att de båda har en hel del att jobba på.

– Men det är ändå värt det för vi har ju så roligt ihop. Oavsett om det är en kväll framför en film på tv eller ute på en spännande resa.

Flyttade ihop igen

Till slut, runt ett år efter deras uppbrott, bestämde de sig för att försöka igen tillsammans. Rickard flyttade tillbaka och som en symbol på nystarten så ändrade de om ordentligt hemma. Det blev en renovering för kärleken, nya färger i hela huset och en annorlunda känsla.

Rickards återflytt var först lite förvirrande för dottern Cazandra som vant sig vid att delvis bo i pappas lägenhet i stan. Men hon var glad över att de var en familj igen.

– Jag brukar likna vår relation vid en bil som inte fått sin service. Till slut höll bilen inte ihop och Rickard körde i diket. Nu måste vi behålla nybilskänslan i vår kärleksrelation och göra allt det där underhållet som tvättar och däckbyten. Jag önskar verkligen att vi hade träffat vår terapeut tidigare.

Hon rekommenderar alla att gå i terapi redan långt innan problemen visar sig.

– Alla har något att förändra och förstå bättre, säger Katarina och glittrar med ögonen när hon kramar om sin nygamla kärlek Rickard.

Det är många år sedan de sågs första gången i entrén till klubben Bond, men gnistorna är starkare än någonsin. Nystarten har blivit ett riktigt fyrverkeri.

Det här är Katarina och Rickard!

Namn: Katarina och Rickard Lund

Ålder: 49 och 39 år.

Bor: Haverdal

Familj: Dottern Cazandra, 11 år

Gör: Katarina deläger nattklubben Boom Boom Room. Rickard är stationschef för ett antal bilprovningsstationer.