Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021

Alla deltagarna i Gift vid första ögonkastet 2021.

Foto: Ulrika Malm/SVT

De sa ja till varandra utan att ha träffats tidigare. Under fyra veckor levde de ihop som gifta innan de skulle bestämma sig för om de ville fortsätta vara gifta. Så här gick det för paren i den sjunde säsongen av Gift vid första ögonkastet.

När det första avsnittet av den nya säsongen av Gift vid första ögonkastet sändes, var det många som tyckte att årets matchningar verkade särskilt lovande. Medan experterna tidigare år fått kritik för att ha parat ihop människor som uppenbarligen hade totalt olika åsikter, verkade man i år ha varit måna om att hitta likheter mellan personerna.

Därför parades sjuksköterskan Elinor Sundfeldt ihop med läkaren Lars Ekström, tacoälskarna Sofia Lindhe och Anton Pehrson fick bli ett par och Susanna Lundberg som sökte en kille av "skogshuggar-typ” hittade en äkta make i grävmaskinisten Johan Skantz. Tv-tittarna jublade – det här såg ut att båda riktigt gott.

Under säsongens gång har det visat sig att deltagarna kanske inte var fullt så lika varandra som det först verkade. Åsikter och värderingar har seglat upp till ytan, och framför allt är det tjejerna som flera gånger har ifrågasatt killarnas brist på feministiskt perspektiv och förmåga att på allvar släppa in andra människor. Många av oss i tv-sofforna har nog ändå hoppats in i det sista på att det skulle hålla mellan de tre paren – och nu när det sista avsnittet har sänts har vi äntligen facit.

Så här gick det sen för paren i Gift vid första ögonkastet 2021:

1. Sofia Lindhe och Anton Pehrson i Gift vid första ögonkastet

I det sista programmet för säsongen svarade både Sofia och Anton ja på frågan om de ville fortsätta vara gifta. Få av oss hemma i tv-soffan hade väl trott något annat – de här två verkar vara som gjorda för varandra och delar samma drömmar om ett vanligt Svensson-liv med villa, vovve och barn. Visst har det uppstått vissa hinder på vägen, men Sofia och Anton har alltid tagit sig vidare.

Sofia Lindhe och Anton Pehrson i sista avsnittet av Gift vid första ögonkastet i SVT.

Sofia Lindhe och Anton Pehrson valde att fortsätta vara gifta – och är det fortfarande!

Foto: SVT

I uppföljningsavsnittet som sändes på SVT efter det sista avsnittet, får vi också veta att de två fortfarande är gifta! De bodde under några månader i Alingsås hemma i Antons lägenhet, men avslöjar att de numera har flyttat tillbaka till Sofias lilla etta i Stockholm. Dessutom har de inrett en skåpbil, som de planerar att bo i och resa runt med i sommar. Och det är också med den bilen de två tar sig runt och träffar de övriga deltagarna i programmet för att höra hur de har haft det sedan sin medverkan.

– Vi är fortfarande ett par, för det är så omständligt att skilja sig, skojar Anton i programmet, och fortsätter sedan med att säga att allting har känts rätt mellan dem ända från början.

I programmet berättar Sofia och Anton också om baksidan med att bli en offentlig person och att få sitt förhållande analyserat och kommenterat av allmänheten.

– Det är inte askul att få höra att man är jordens tråkigaste par, att man blir uppfattad så. Och så är det 150 kommentarer som instämmer. Och där sitter vi och vill egentligen bara dela med oss av något som vi tycker att har varit jättefint, säger Sofia.

Vi hejar i alla fall på Sofia och Anton – länge leve kärleken!

2. Susanna Lundberg och Johan Skantz i Gift vid första ögonkastet

Susanna Lundberg och Johan Skantz såg ut att få en flygande start in i äktenskapet i det första avsnittet. Med tiden blev dock konflikterna allt fler och det blev tydligt för både dem och oss tv-tittare att de två kommer från lite olika världar. Susanna hade synpunkter bland annat på hur Johan skämtade om kvinnor och på vissa ord han använde, medan Johan ansåg att man borde kunna skoja om allt.

Under bröllopsresan eskalerade problemen och stämningen var inte särskilt god, men i de efterföljande avsnitten verkade paret vara allt mer överens om att försöka få det att fungera och det blev också bättre mellan dem.

Johan Skantz och Susanna Lundberg i det sista avsnittet av Gift vid första ögonkastet 2021.

Johan Skantz och Susanna Lundberg fortsatte inte att vara gifta efter programmets slut.

Foto: SVT

Men i sista avsnittet väljer Susanna ändå att säga nej – hon vill inte fortsätta vara gift med Johan. Svaret gör Johan nedstämd.

– Det var jobbigt. Jag hade inte riktigt förväntat mig det, men jag förstår ju var det kommer ifrån, säger Johan i programmet, samtidigt som han avslöjar att hans svar hade varit annorlunda om han fått frågan först.

I uppföljningsavsnittet visar det sig att Susanna har gått vidare efter experimentet och hittat kärleken på nytt. Hon är numera tillsammans med en kille som heter Simon och som hon träffade efter sommaren. Hon säger dessutom att hon ångrar sin medverkan i Gift vid första ögonkastet.

– Jag önskar att jag hade kunnat få det ogjort. Jag önskar att jag inte hade varit med.

Johan har ännu inte träffat någon ny, berättar han i programmet. Men det finns alternativ – han avslöjar att inte mindre än ett femtiotal tjejer har hört av sig efter hans medverkan i programmet.

Gift vid första ögonkastet 2021: Allt om årets deltagare

3. Elinor Sundfeldt och Lars Ekström i Gift vid första ögonkastet

I det åttonde avsnittet av Gift vid första ögonkastet sade både Elinor och Lars ja till att fortsätta vara gifta. Paret har under programmets gång sett ut att både vara väldigt förtjusta i varandra, och samtidigt ha olika uppfattningar om väldigt mycket. Framför allt hade Elinor ett stort behov av att kunna prata också om allvarliga saker, medan Lars hade svårare att släppa henne inpå livet. Men nog var vi många som höll tummarna för att det skulle hålla mellan dem i slutändan.

Lars Ekström och Elinor Sundfeldt i sista avsnittet av Gift vid första ögonkastet i SVT.

Lars Ekström och Elinor Sundefeldt valde att fortsätta vara gifta – men gick senare skilda vägar.

Foto: SVT

När vi får se dem i uppföljningsprogrammet visar det sig att de trots allt har gått skilda vägar. Elinor berättar att de efter det sista avsnittet hade spelats in tog en liten paus för att få distans till hela upplevelsen.

– Och det var väl inga känslor som växte fram under den tiden som vi var isär, och då kände jag att det här kommer inte att hålla, säger hon.

Elinor avslöjar också att hon efter sin medverkan hittat kärleken på nytt! Hennes nya pojkvän heter Ville. Paret träffades via Tinder och planerar som bäst att flytta ihop i lägenheten de köpt tillsammans.

Lars, å sin sida, berättar att hans före detta flickvän Amanda fortfarande är en väldigt viktig person i hans liv. Han hävdar dock lite svävande att de två inte är ett par i dag. Han säger i programmet att han har lärt sig mycket om sig själv genom programmet och genom Elinor, men att de två i slutändan ändå var för olika. Lars berättar också att han är på väg till Sierra Leone för att jobba som volontär i en månad.

Så gick det sen för deltagarna i Gift vid första ögonkastet

7 ögonblick ur Gift vid första ögonkastet vi aldrig glömmer