7 ögonblick ur Gift vid första ögonkastet vi aldrig glömmer

Delad bild. Till vänster syns Elizabeth Feurst och Mats Ingelborn som deltog i den tredje säsongen av Gift vid första ögonkastet. Till höger syns Sofia Lindhe ur ett avsnitt av programmets sjunde säsong.

Foto: Janne Danielsson/SVT och SVT

Realityserien Gift vid första ögonkastet är för tillfället inne på sin sjunde säsong. Här är några minnesvärda ögonblick från de gångna åren som vi sent ska glömma. Vilken säsong är din favorit?

Idén bakom formatet Gift vid första ögonkastet är lika svindlande som genialisk – sex personer matchas ihop till tre par av ett gäng experter, de gifter sig utan att ha träffat varandra och lever sedan tillsammans i fyra veckor innan de fattar beslut om huruvida de vill fortsätta vara gifta eller gå skilda vägar.

1:04

Efter reklamen: Här är deltagarna i ”Gift vid första ögonkastet” - se klipp från den nya säsongen

(1:04)

I Sverige är vi i skrivande stund inne på den sjunde säsongen av programmet, som genom åren har fått motta både hyllningar och kritik. Att tv-publiken älskar formatet står klart, inte minst om man ser till engagemanget programmet väcker i sociala medier. Samtidigt har det kritiserats med hänvisning till att det efter de sex första säsongerna bara är tre av 18 par som fortfarande håller ihop.

Oavsett så har serien verkligen bjudit på många oförglömliga ögonblick, och vi i tv-soffan har både glatts och våndats med deltagarna. Och ja, ibland har skämskudden sannerligen kommit till användning – men det är ju såklart en del av charmen eftersom det handlar om helt vanliga människor på jakt efter den stora kärleken.

Nu tar vi en tillbakablick på några ögonblick ut Gift vid första ögonkastet vi aldrig glömmer!

1. Underklädesbråket mellan Mats Ingelborn och Elizabeth Feurst

I den tredje säsongen av Gift vid första ögonkastet parades Elizabeth Feurst ihop med Mats Ingelborn. Till en början verkade allt fungera bra, men när Elizabeth flyttade in hos Mats och de två skulle bo ihop upptäckte de sidor hos varandra som de inte uppskattade.

Elizabeth Feurst och Mats Ingelborn deltog i Gift vid första ögonkastet säsong 3.

Elizabeth Feurst och Mats Ingelborn medverkade i den tredje säsongen av Gift vid första ögonkastet.

Janne Danielsson/SVT

Mats kunde inte komma ifrån sin avsmak för Elizabeths rökning, och berättade i ett av programmen att han specifikt hade bett experterna att inte para ihop honom med någon som använde nikotin.

Elizabeth, å sin sida, hade svårt att acceptera vissa av Mats vanor. Att han tittade på modevisningar där kvinnor visade upp underkläder föll henne till exempel inte i smaken. Även om Mats förklarade att han enbart tittade på modevisningarna eftersom han drev ett företag som sålde underkläder och strumpbyxor, hade Elizabeth svårt att dölja sin ilska.

– Jag blev så jävla förbannad. Hur i helvete kan man inte ens fråga om det är okej att man tittar på det här? Det är väldigt okänsligt. Det känns på riktigt rätt avtändande, sade hon i programmet, vilket Aftonbladet rapporterade om efteråt.

Mats och Elizabeth valde ända att säga ja till varandra i slutet av programmet, men några månader senare gick de skilda vägar. I säsong sju av programmet kan vi återigen se Elizabeth som medverkar i egenskap av tidigare deltagare och tar reda på mer om hur experterna tänkt i de nya matchningarna.

Gift vid första ögonkastet 2021: Allt om årets deltagare

2. Jacob Claessons och Elina Raeders stora avslöjande

I den sjätte säsongen av programmet fick vi se hur företagsledaren Jacob Claesson gifte sig med apotekaren Elahe Eskandari. Men även om de två på pappret verkade passa bra ihop, knakade det snart i fogarna och Elahe bestämde sig för att flytta ut från den gemensamma lägenheten.

Elina Raeder blev i samma program ihopparad med Albin Ringstad, och även om paret såg ut att ha en del fina stunder tillsammans blev det snart tydligt att de två var alltför olika för att kunna hålla ihop. I det sista avsnittet sade Elina nej till att fortsätta vara gifta.

Men det som skedde sen skulle komma att bli något av en Gift vid första ögonkastet-klassiker. För under en tv-sänd återträff där alla deltagare skulle samlas, anlände Elina och Jacob tillsammans. Och snart avslöjade de att känslor uppstått dem emellan. Avslöjandet chockade inte bara tv-tittarna, utan också de andra deltagarna.

I dag är Elina Och Jacob inte längre ett par, men Elina skriver i en kommentar på Instagram att de fortfarande är väldigt nära vänner – och att de självklart såg det första avsnittet på den nya säsongen av programmet tillsammans.

3. Daniel Elanders tantraövningar i vardagsrummet

I säsong sex fick tv-tittarna lära känna Daniel Elander, en äventyrare som gärna går sin egen väg. Han gifte sig med Malin Alpsjö och även om det kanske inte direkt slog gnistor om paret inledningsvis verkade de två ha kul ihop och försökte båda få det att fungera.

Daniel Elander deltog i den sjätte säsongen av Gift vid första ögonkastet.

Daniel Elanders tantraövningar kommer vi sent att glömma.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

En sak som troligtvis fick många hemma i tv-soffan att höja på ögonbrynen var när Daniel i det första avsnittet berättade att han var en flitig tantrautövare. Han förklarade samtidigt att tantra handlar om så mycket mer än bara sex, och så förevisade han hur han med hjälp av en sjal uppspänd i taket hängde upp och ner ”ett par gånger i veckan” för att slappa och bara vara.

Han utmanade också de gamla traditionella mansnormerna och sedan programmet har han dessutom skrivit en bok i ämnet – Med rätt att vara man på mitt eget vis som kom ut 2019.

4. Bråket om Björn Rosenström-sången

Också i den nu pågående säsongen har det bjudits på dramatik. Allra mest omtalat hittills är förmodligen bråket mellan Sofia Lindhe och Anton Pehrson, som utspelade sig i det femte avsnittet.

Det är när paret firar midsommar i Alingsås tillsammans med kompisar, som Anton börjar spela en låt av artisten Björn Rosenström. När Sofia blir upprörd över den sexistiska texten och säger ifrån, uppstår riktigt dålig stämning som består resten av kvällen. Det hela eskalerar sedan ytterligare och i slutet av kvällen får vi se Sofia i tårar.

Sofia Lindhe och Anton Pehrson i säsong sju av Gift vid första ögonkastet.

Sofia Lindhes och Anton Pehrsons midsommarfirande slutade inte som de hade tänkt sig.

Foto: SVT

Händelsen har fått mycket uppmärksamhet i både sociala medier och kvällstidningarna. Sofia har fått många hejarop av tittare och följare som tycker att det var bra att hon sa ifrån. Så här kommenterade Anton händelsen i ett sms till Expressen:

”Fastän det var rent vidrigt att se på middagen utifrån så är jag ändå glad att det visades i sin helhet med tanke på diskussionerna som uppstått i samband med det. Det ÄR en viktig fråga som behöver belysas”.

5. Den historiskt dåliga matchningen Eva och Per

Sällan har väl en matchning fått så mycket kritik som när golvläggaren Per Rydergård och egenföretagaren Eva Strand gifte sig i den andra säsongen av programmet. Att de två skulle ha svårt att hitta något gemensamt blev snabbt tydligt för tv-tittarna och olikheterna fick symboliseras av den Ikeakasse med kläder som Per hade med sig när han flyttade in hos Eva. I en text skrev Aftonbladets Åsa Linderborg så här om scenen: ”När Per åker hem till Eva med sina kläder i en blå Ikea-kasse uppstår en klassclash som nog har mindre med individerna Per och Eva att göra, än strukturella statushierarkier”.

Äktenskapet blev heller inte långvarigt, och efteråt har Per berättat att han mått så dåligt av sin medverkan i programmet att han tvingats vara sjukskriven från jobbet.

– Efter att det slutade sändas har det varit värst. Svårt att sätta fingret på exakt vad. Men det är nog att folk kommer fram och pratar om det så rivs såren upp. För SVT har sänt det gulliga materialet. Det hemska materialet har jag inom mig. Och jag står väldigt ensam i det. Det tog slut i tv men fortsätter ändå, sa han till Aftonbladet.

6. När Miha och Magnus upptäckte att de dejtat varandra tidigare

I den sjätte säsongen paras Miha Alvesson ihop med Niclas Gråberg. Det slår omedelbart gnistor om paret och i dag är de ett av tre par som fortfarande är gifta efter sin medverkan i programmet.

Deltagarna i den sjätte säsongen av Gift vid första ögonkastet i SVT.

Miha Alvesson upptäckte i ett av avsnitten att hon tidigare dejtat Magnus Nilsson, som på bilden sitter bredvid henne på bänken.

Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

I samma säsong parades skåningen Magnus Nilsson ihop med Jannica Levin från Dalarna. Och det var på den gemensamma träffen då alla tre par samlades för att lära känna varandra och utbyta erfarenheter, som det blev något chockartat för både Miha och Magnus. Det visade sig nämligen att de två tidigare hade varit på dejt, bara ett år innan inspelningarna av programmet drog igång.

– Jag tror att jag har varit på dejt med den killen. Men jag vet inte om han kommer ihåg, sa Miha till Niclas i avsnittet.

Det visade sig att även Magnus kom ihåg dejten – och Miha – väldigt väl.

– Det var väldigt oväntat och kom som en chock. Det visar ju bara hur litet Stockholm faktiskt är. Jag kände igen henne direkt, sa han senare till Aftonbladet.

Sofia Sundqvist: Jag letar efter kärleken jag inte tror på

7. Kravet från tidigare deltagare om att lägga ner programmet

År 2016, innan den tredje säsongen skulle sändas, gick flera tidigare deltagare från de två första säsongerna ut och riktade skarp kritik mot SVT och programmet. I ett öppet brev skrev sju av de tolv tidigare deltagarna bland annat att de krävde en nedläggning av programmet.

Makarna Jasmina och Peter flyttade isär – blev lyckligare

Deltagarna upplevde att deras hälsa och välmående inte var något som SVT och produktionen brydde sig om. De hävdade att ingenting blev som det hade utlovats.

– Vi är väldigt många som har mått dåligt under både inspelningen och efter programmet, utan att få ordentligt med stöd. SVT är nöjda för att programmet har gett fina tittarsiffror, men vår hälsa har man helt struntat i, sade deltagaren Ellen Tejle till SVT.

Ellen Tejle berättade också att hon personligen utsatts för hat och hot efter sin medverkan, och att hon under en tid tvingats bära larm. SVT svarade med att man inte planerade att lägga ner programmet och att deras uppfattning var de flesta deltagare uttryckt att de lärt sig mycket om sig själva tack vare sin medverkan.