Läsarberättelse: Jag är fattig – men väldigt lycklig

Leende kvinna handlar grönsaker på ett torg.

Jag har gjort det till en sport att leva på nästan ingenting.

Som mycket ung var jag anställd en kort period men sedan kastade jag mig ut i livet som egen företagare. Jag drev en liten produktionsverksamhet hemifrån och jag trivdes alldeles utmärkt med det. Rik blev jag inte men jag drog in tillräckligt för att kunna försörja mig och min familj.

Periodvis kände jag av stressen, men så är det ju i livet, resonerade jag. Pensions-sparade gjorde jag inte. Det var inte nödvändigt för jag skulle ju fortsätta att jobba tills jag var urgammal. Men ödet ville annorlunda för jag drabbades av flera diskbråck och klarade inte av att sitta ner särskilt länge och därmed kunde jag inte sköta mitt arbete och min verksamhet. Från att ha varit en hårt arbetande, självständig företagare blev jag fattig pensionär. Jag ändrade verkligen kurs i livet. Men jag kände att jag behövde bevisa både för mig själv och för andra att jag trots det kunde vara lycklig och ha ett bra liv.

Försöker leva på så lite som möjligt

Min nya hobby blev därför att leva på nästan ingenting. Det är fantastiskt så lite man behöver!

Jag har valt bort internet, har bara några få tevekanaler och min radio är gammal. Men jag har aldrig tråkigt för jag har mer än fjorton brevvänner över hela landet som jag brevväxlar med. Jag älskar att läsa om deras liv, deras familjer och deras intressen och det är så inspirerande att få nyheter från platser runt om i landet. Jag roar mig med att skriva långa brev tillbaka.

Pernillas stora hemlighet: Jag vågade inte avslöja att jag var arbetslös

Som många andra älskar jag att shoppa men nu gör jag det bara i second handbutiker och det är ju som att kliva över tröskeln till en skattkammare! Många grejor i de här butikerna kostar under tjugo kronor och här finns massor av fina saker. Ting som legat ute till försäljning länge kan man få för en femma. Jag har gjort många klipp, leksaker, småmöbler, kläder och mycket annat.

Nyligen var jag bjuden till en konfirmationsfest och jag klädde mig i second handkläder. Skorna hade kostat 30 kronor och aldrig tidigare hade jag haft så bra skor. Jag köpte en begagnad skjorta i min älsklingsfärg för 45 kronor och jag kände mig faktiskt som den mest välklädda på festen.

Klarar sig utan smärtstillande

Min läkare skrev förut ut en hel del smärtstillande till mig, då när jag fortfarande försökte hålla min verksamhet igång, men i dag är pillerna så gott som borta. Jag har lärt mig att lyssna till min kropp och jag är nästan smärtfri.

Det hjälper otroligt mycket att ha lugn och ro, känna glädje och vara positiv. Jag njuter av trädgården och av skog och strand. Naturen är gratis nöjen, liksom att plocka vilda blommor att pryda bordet med. Med lite fantasi och uppfinningsrikedom kan man faktiskt göra det året om. Och aldrig smakar en kopp kaffe bättre än på min uteplats, där sitter jag en stund varje dag, året om.

Fatima: Min man valde spriten framför vår nyfödda bebis

Jag njuter också av att umgås med mina nära och kära. Jag håller ett öga på erbjudanden och extrapriser och köper varor med kort datum. Jag får jättemycket för mina pengar och det har blivit lite av en sport för mig att klara mig på lite. Men även om jag är ekonomisk och vänder på varje slant, köper jag mycket grönsaker och nyttiga livsmedel för det går alldeles utmärkt att förena.

Jag känner mig faktiskt som världens lyckligaste människa och gläder mig till varje ny dag. Jag har alltid en idé eller en plan för vad dagen ska användas till.

/Karin

Foto: Shutterstock/TT (Obs! Bilden är arrangerad)

Mer intressant innehåll hos allas.se: