Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Linda flyttade in i sin bil – efter tuffa skilsmässan: ”Som en drog"

03 jul, 2023 
Anna von Koch
En jobbig skilsmässa blev starten på något nytt. Linda Lundqvist sa upp sig som tv-producent för att designa en lampa. Hon sålde samtidigt huset i Stockholm och flyttade in i sin campervan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Linda Lundqvist, 49, separerade efter en tolv år lång relation fick hon sig en rejäl tankeställare. Ville hon fortsätta springa i samma stressiga ekorrhjul, eller drömde honom något annat? Djupt inom sig fann hon svaret. Linda, var varken sugen på att leta ny bostad i Stockholm eller att fortsätta sitt jobb som tv-producent.

Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk drömBrand logo
Se också: Cajsas minihusvagn blev en bohemisk dröm

Hon sa upp sig efter 17 år i branschen och satsade alla kort på att utveckla en egentillverkad trädgårdslampa.

– Jag tänkte: Hur svårt kan det vara? jag får väl lära mig, säger hon och skrattar.

Linda tog hjälp av en industridesigner och utvecklade under ett år trädgårdslampan Helny, döpt efter hennes farmor.

– Det är en lampa man fäster i bordskanten för att få ljus över trädgårdsbordet - men med himmel som tak. Den är sladdlös och går på ljusceller, som är känsligare än solceller och fungerar även inomhus så länge lampan får dagsljus genom fönstret, säger hon.

Linda tackar sitt gamla hus och trädgård för idén. Där fanns nämligen inga träd eller buskar att hänga trädgårdsbelysning i och det var något hon saknade. Än så länge finns inte HelnyLamp på marknaden, men Linda hoppas att drömmen snart ska bli sann.

Annons

Samtidigt har Linda fullt upp med att förverkliga sin andra dröm, att bygga om sin bil, så att hon kan bo i den året runt. ”Divan”, som den kallas, är en vit Citroën Jumper Van HDi, årsmodell 2013.

– I den här bilen har jag varit som mest lycklig i livet. Jag byggde den för tre år sedan, men har bara semestrat max två veckor åt gången i den. Jag känner att det händer något med mig när jag sover i den. Jag blir helt harmonisk och genuint lyckligt. Det är konstigt, men den här bilen får mig att må bättre. Det är något med energierna, säger Linda och ursäktar sig leende om det låter flummigt.

Byggde om sin bil

I skrivande stund står Linda parkerad hos sin lillasyster i hemstaden Lilla Edet, norr om Göteborg. Här ska Divan byggas om och göras än mer beboelig och smart planerad. Sängen längst bak ska kunna hissas upp, så att det blir plats för ett vardagsrum under.

– Jag vill kunna ha människor på besök och äta middag tillsammans. Jag älskar att hänga i den här loungen, säger Linda och visar oss den ombonade tigermönstrade soffan med de många kuddarna, intill det lilla köket.

Annons

Hon ska även lägga klickgolv, ”hur svårt kan det vara?”, och bygga en säkerhetspassage mellan boendedelen och förarhytten, om något hotfullt skulle ske.

– Då vill jag snabbt kunna köra i väg utan att behöva gå ut. Safety first!

Dessutom ska det installeras en toalett och dusch. Visst kommer det ta plats i den lilla lastbilen, men Linda ser det som en stor frihet att inte behöva besöka vänner och bekanta för att duscha, samt bekvämt att ha toalett nära om natten.

Det ska även byggas in mer förvaring för kläder, prylar och allt annat som ett liv kan tänkas rymma.

– Det blir jättetrångt, men det är en ju en del av utmaningen. Jag kan inte ta med mig alla saker jag tror mig behöva utan har behövt sortera ut.

Linda pratar snabbt och glatt på bred göteborgska. Hon säger att Stockholmsstressen så sakta börjar rinna av henne och att hon njuter av sitt nya liv i vanen.

– Är man lite i sorg kan man antingen lägga sig ner och bli bitter och låta sorgen ta över, eller så kan man söka sig till platser där man varit som lyckligast. Det gjorde jag och nu bor jag äntligen i Divan.

Annons

Linda läser böcker, skissar på nya idéer som poppar upp, och lagar god mat.

– Mitt nya liv är som en drog – roligt men samtidigt lite läskigt.

Litar på magkänslan

Linda har återigen frågat sig om hon gjorde det rätta i att släppa allt, men magkänslan fortsätter att säga samma sak – visst gjorde hon det!

Att leva i en campervan och ta sig dit andan faller på har varit en dröm i många år. Men det var först i samband med separationen hon fick möjlighet att göra slag i saken – att leva friare, enklare och billigare.

– Man behöver inte ha 15 par skor och en massa galaklänningar. Och man behöver inte köpa nytt hela tiden. Det här blir en prövning i mig själv. Vem blir jag när jag inte har mitt jobb, alla de faciliteter och grejer som jag är van vid? Det är nyttigt att ta reda på, säger hon.

I november fyller Linda 50 år. Flera vänner har påpekat att det är en 50-årskris och det är inget Linda förnekar.

– Det kan mycket väl vara det, men alla ålderskriser behöver inte vara negativa.

Annons

Det kan verka så drastiskt att göra så här för andra, men för mig är det bara så självklart. Om man följer sitt hjärta, då gör man rätta. Jag har inte tvekat en sekund.

Drömmen är att bila hela vägen ner till Marbella på den spanska solkusten. Linda har aldrig varit där, men tror att det är ett trevligt ställe att bo på.

– Det är många som surfar och lever vanlife där. Men jag kommer förmodligen att vara den äldsta, skrattar hon.

Bryter gamla mönster

Linda ser fram emot att möta nya spännande människor. Hon skulle redan nu kunna slänga ut trådar där hon söker nya vänner i Spanien, men väljer istället att ta dagen som den kommer.

– Om jag börjar planera är jag kvar i mitt gamla mönster och jag vill vara helt öppen och ta emot det jag stöter på. Jag vill pröva andra rutiner och bryta mönster. Och så vill jag börja säga ja till saker. Jag har varit duktig på att säga nej tidigare.

Annons

Jag frågar om det är något Linda kommer att sakna. Hon tystnar och tänker efter.

– Jag kommer att sakna mina vänner, men de kommer å andra sidan och hälsar på mig i Spanien, förhoppningsvis till min 50-årsdag.

Fakta. Linda Lundqvist.

  • Ålder: 49.
  • Bor: I sin campervan.
  • Familj: Mina två systrar Anne-Louise och Synnve och min systerdotter Julia.
  • Gör: Tidigare tv-producent som har skapat trädgårdslampan HelnyLamp.
  • Livsmotto: Just nu skulle jag nog säga att det är att med jämna mellanrum aktivt stanna upp i livet, försöka luckra upp sig själv, göra nya spår i hjärnan så man inte stagnerar. Det är så uppfriskande och spännande även om det från början kan vara motigt.
  • Det är jag rädd för: Konstigt nog ingenting just nu … Rädsla är kanske samma som lycka, det är ögonblicksverk och kommer och går naturligt i livet, men inget som borde vara beständigt.
Annons