Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

4 enkla vanor som lyckliga par har

11 maj, 2021 
Sandra Hiort
Är ni lyckliga tillsammans – du och din partner? Då kanske ni håller med om att de här vanorna är viktiga i ett förhållande?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Om man frågar par som firar 50 år tillsammans vad som har varit viktigt i deras förhållande, vad som gjort att de har hållit ihop så pass länge, så finns det några gemensamma nämnare. En av dem är helt enkelt att tillbringa tid tillsammans.

Men det är förstås inte bara tid tillsammans som krävs för att ett förhållande ska blomstra. Dessutom så kan kvalitet ju vara viktigare än kvantitet. Vad man egentligen gör av tiden som man tillbringar tillsammans.

Se också: 5 tips för att skapa en lyckligare relation

5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021Brand logo
5 tips för att skapa en lyckligare kärleksrelation 2021

Saker som lyckliga par har gemensamt

Här är fyra gemensamma nämnare som lyckliga par som hållit ihop länge nämner som viktiga för ett lyckligt förhållande enligt beteendevetaren Wendy Patrick, och Psychology Today.

Annons

De väljer att se bara sin partner emellanåt, ingen annan

Du vet hur vi i början av ett förhållande bara har ögon för varandra? Hur den man är kär i är det enda man ser, och den enda som betyder något just då. Om ni kan fortsätta skapa den känslan senare också så kommer ni känna er viktiga för varandra.

Lägg bort mobilerna, gå ut och ät tillsammans och fokusera helt och hållet på varandra. Påminn varandra om varför ni är så lyckliga för att vara med varandra. Få det att kännas som att ni inte har ögon för några andra än just varandra.

De känner sig bekväma med varandra

Att kunna slappna av i varandras sällskap och vara sig själv fullt ut när man är tillsammans är en framgångsfaktor i förhållanden. Det betyder inte att man ska sluta anstränga sig för sin partner emellanåt.

Men det ger en trygghet i att man är bra precis som man är. Och att man älskas och accepteras av sin partner, precis som man är.

vanor som lyckliga par har

De skrattar ofta tillsammans

Du kanske har hört att par som skrattar tillsammans håller ihop? Det ligger definitivt något i det. För att vilja fortsätta vara ihop och tillbringa tid tillsammans så måste man ha roligt tillsammans ibland. Gärna ofta.

Annons

Det finns studier som visar att vi är mer nöjda i förhållanden där vi skrattar ofta. Det får oss också att längta mer efter att vara mer med varandra.

De turas om att prata och lyssna

De där paren som går ut och äter på restaurang, som sedan sitter tysta och stirrar ut genom fönster eller på mobiler kanske också är lyckliga … Men par som har hållit ihop länge säger att de pratar om allt. Ofta. Och att de turas om att prata och lyssna.

Man behöver absolut inte tycka lika om allt hela tiden. Men om man är intresserad av att höra och försöka förstå sin partners åsikter och tankar så blir det ett mer stimulerande förhållande.

Källa: Psychology Today

Annons