Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Marie och Richard Herrey har en nära relation – på distans

13 dec, 2022 
Birgitta Lindvall Wiik
Richard och Marie sitter i en trappa och omfamnar varandra och ler.
Marie och Richard Herrey har hittat ett sätt som passar just deras äktenskap - på distans.
De träffades i unga år och kärleken består. Efter 35 år som gifta har Marie och Richard upplevt mycket tillsammans och hittat ett sätt att leva som passar just deras relation.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hundspannstur, krispig luft, vit snö och gnistrande is toppas av att tomten kommer på besök i en rensläde. Marie och Richard Herrey planerar för ett julfirande med extra allt, i Maries nya hemort Jukkasjärvi i Norrbotten.

Se också: Mikael Persbrandts och Sanna Lundells kärleksresaBrand logo
Se också: Mikael Persbrandts och Sanna Lundells kärleksresa

Där verkar hon sedan augusti i år som vd för Icehotel och dit kommer även maken Richard, barn och barnbarn i december.

– Jag hade aldrig varit så långt norrut när jag tackade ja till jobbet och första gången jag såg ishotellet och byn var när jag och Richard åkte norrut med mitt flyttlass, skrattar Marie och säger att hon så klart hade sett allt på bilder. Men verkligheten överträffade fotografierna.

På sitt Instagram-konto visar Marie upp sin nya vardag i ett litet hus i skogen, med utsikt över den frusna älven och ishotellet på andra sidan vattnet.

Annons

– Mina kollegor säger att jag kan köra skoter över isen i vinter, men det vet jag inte om jag vågar. Vi får väl se. Jag har i alla fall arbetskläder som funkar, det vill säga en skoteroverall och skoter-skor.

Marie och Richard står utomhus på kvällen under en lyktstolpe och Richard håller om Marie.
Ett av våra mål har varit att bli mormor och morfar tillsammans och det har vi bockat av, säger Marie.

I den lilla stugan åkte den första julstjärnan upp redani slutet av oktober, och sedan dess har julpyntet fyllts på allt eftersom. Bor man ensam mitt i mörkaste skogen är det väl okej att tjuvstarta, tycker Marie, som lever som särbo sedan hon flyttade 125 mil från sin man Richard.

Det här är Marie och Richard Herrey

  • Namn: Marie Herrey, 54, vd för Icehotel i Jukkasjärvi. Richard Herrey, 58, radioprogramledare, politiker och entreprenör.
  • Familj: Utflyttade barnen Mirelle, 34 och Melina, 33, barnbarnen Liam, 6 och Lily, 4. I familjen ingår också hunden, en fyrvägskorsning som heter Inka Ullabjäbb Batman Herrey. ”Alla skulle vara med och bestämma namnet”
  • Bor: Marie bor i Jukkasjärvi och Richard bor kvar i Saltsjöbaden där paret precis sålt sitt hus och planerar att bygga ett nytt.
Annons

När vi ses är Marie på besök hemma i Saltsjöbaden, där paret precis sålt sitt nuvarande boende och är mitt uppe i flyttstöket. Därför ses vi på ett hotell i stan.

– Vi är vana vid att ha en distansrelation och har alltid unnat varandra att ta de steg i karriären som lockat. När Marie fick erbjudandet hade vi en familjekonferens, säger Richard, som själv jobbat på andra håll i världen vid flera tillfällen.

Marie var bara 18 år, och gick ännu i gymnasiet hemma i Södertälje, när hon och Göteborgskillen Richard, 21, träffades. Han var en av bröderna i poptrion Herreys, tre bröder som vann Eurovision song contest 1984 med låten Diggi-loo diggi-ley.

Richard Herrey fick ha livvakter

Maries kompis jobbade på Herreys bokningskontor och när hela gänget gick på Gröna lund en kväll sa det klick och paret inledde ett distansförhållande.

– Vi var mitt uppe i en turné och spelade bland annat i forna Sovjetunionen, så under elva månaders tid sågs vi bara i tre veckor totalt. Sedan gifte vi oss!

Porträttbild på Marie och Richard. I bakgrunden syns ett piano och en röd julblomma. De ler och Richard håller om Marie.
Richard och Marie har varit gifta i 35 år.

Marie skrattar och säger att visst fanns det olyckskorpar som kraxade och nog var det tufft, inte minst eftersom det varken fanns datorer eller mobiltelefoner på den tiden.

Annons

– När Richard skulle ringa mig från Sovjetunionen var det inte ens säkert att telefonsamtalet kom fram. En gång när jag längtat jättemycket efter honom och svarade ”hej älskling” var hans första fråga hur det gick för Sverige i hockey-VM. Han skickade brev och vykort. Jag minns när han skickade ett vykort om dagen med ett ord i varje. Jag fick själv sätta ihop meningen sedan.

Marie och Richard skrattar åt minnena och Richard konstaterar att han allt är en romantiker ändå. Marie nickar och ger exempel på fler gester som ligger henne varmt om hjärtat:

– När jag tog studenten fick jag ett gratulationstelegram och när vi firade 30-årig bröllopsdag letade Richard rätt på en hjärtformad sten utanför kyrkan där vi gifte oss. Den ramade han sedan in och gav till mig. Det var jättegulligt.

Ett gammalt bröllopsfoto på Richard och Marie från 80-talet.
I relationens begynnelse var Richard på turné med Herreys. Under elva månader sågs paret i tre veckor totalt – sedan gifte de sig.

Dagen efter bröllopet, med nära 100 gäster och stor fest, åkte Marie med Richard och hans bröder till Köpenhamn. Herreys skulle spela där och det fick bli parets bröl- lopsresa. En resa som fick en galen vändning sedan kvällstidningarna skrivit att Richard gift sig.

Annons

– Hotellobbyn var full av gråtande tjejer. Jag var tvungen att ha livvakter omkring mig och till slut sa hotellchefen att vi måste smita ut bakvägen, säger Marie och skakar lätt på huvudet.

Det är inte helt problemfritt att leva med en kändis och ett distansförhållande kan så klart tära på relationen, inte minst om man är lagd åt det svartsjuka hållet.

Yrken på olika orter

Det är inget problem för Marie och Richard i dag, men de säger att visst har det funnits jobbigare tider när de var yngre. Nu är de vana att leva på var sitt håll i perioder och har hittat strategier för att det ska funka.

– Vi pratar exempelvis med varandra via videosamtal flera gånger om dagen och Richard uppdaterar mig med små vardagssaker. Förra veckan skickade han en bild på vårt barnbarn i prinsessklännning på McDonalds, säger Marie.

Hon och Richard har varit ett par så länge att de blivit vuxna ihop och hunnit uppleva mer tillsammans än många andra par.

Marie och Richard står på en sandstrand i vita kläder. De ler och håller i en stor sten där det står "30 år" på.
Paret förnyade sina äktenskapslöften på Maldiverna.

Vid sidan av livet med musiken och Herreys fortsatte ungdomarna Richard och Marie att bygga ett vanligt svenssonliv. De köpte hus i Södertälje och blev ganska tidigt föräldrar till Mirelle och Melina.

Annons

– Jag har själv sju syskon och alla har många barn. Vi har färre barn än alla andra, men vi jobbade snabbast. Det är bara ett år mellan flickorna, säger Richard och berättar att när hela tjocka släkten ses kan de vara nästan hundra personer.

– En gång bjöd min bror Louis in till julfirande på en herrgård han hyrt. Då var vi galet många.

Som ung jobbade Marie i sin farmor och farfars radiobutik, Gunnars radio, och Richard turnerade med sina bröder. Tills lillebror Louis kände sig färdig med tiden som popidol. Han ville ut i världen och missionera.

Själv gick Richard ganska snart ur mormonkyrkan, men musiken har han aldrig släppt. Han har bland annat satt upp musikaler, drivit Oscarsteatern tillsammans med Marie och varit programledare för flera musikprogram på radio. Något han fortfarande ägnar sig åt.

– Det är så mysigt att lyssna på Richards röst i radion i bilen på väg till jobbet. När jag sa det till en kollega frågade hon om han spelar Diggi-loo diggi-ley hela tiden.

Annons

Richard skrattar och säger att han inte kan minnas om han någonsin spelat just den låten.

Under åtta år bodde familjen Herrey i Kalifornien. Richards systrar bodde där sedan länge och paret ville att flickorna skulle lära känna sina kusiner. Marie utbildade sig till fastighetsmäklare och var bofast i USA på heltid, medan Richard pendlade mellan familjen och Sverige, där han hade sina uppdrag.

Det är bara ett av alla exempel på när Marie och Richard haft sina yrken på olika orter. Marie har också drivit hotell på Gotland och Richard har jobbat på Maldiverna. Där hade han kunnat vara kvar, om inte pandemin hade kommit emellan.

– Maldiverna är en av de vackraste platserna på jorden, dit kan jag också tänka mig att flytta i framtiden, säger Marie och berättar att hon och Richard förnyade sina bröllopslöften där, inför familj och vänner, när de varit gifta i 30 år.

Nu har paret varit gifta i 35 år och säger att de fortfarande är löjligt kära. När Marie vill fixa till sig före videosamtalen med Richard skrattar kollegorna på hotellet. Kanske blir kärleken extra stark när man får längta lite efter varandra.

Marie och Richard stöttar varandra

– Vi har alltid gett varandra utrymme att förverkliga alla idéer och drömmar. När någon av oss får ett spännande förslag så stöttar vi varandra. Precis som när erbjudandet om Icehotel kom. Richard kallade mig för ”Ice queen” och peppade mig att ta jobbet. Vi bestämde oss för att få det att fungera, säger Marie som fått uppleva många magiska stunder på sin nya hemort.

Marie är på sitt jobb på Icehotel. Hon står i ljus vinterkappa bland isinredningen.
Maries är numera vd för Icehotel.

– Jag tröttnar aldrig på utsikten över älven och har upplevt fantastiska norrsken flera gånger. Att sova i ett av isrummen var också en speciell upplevelse. Man sover i en sovsäck på en renfäll. Allt i rummet är gjort av is och snö och det doftar på ett speciellt sätt. Det är så tyst att man hör sina egna hjärtslag.

Annons

Även om Marie trivs bra i norr så åker hon hem till Stockholmsområdet ungefär varannan helg. Då har familjelivet högsta prioritet. Inte minst umgänget med barnbarnen, som hon och Richard alltid talar engelska med för att de ska få ett ”gratis” språk från början.

– Båda våra döttrar bor nära oss och våra barnbarn är det bästa vi har. Richard är morfar nästan på heltid. Han hämtar tidigt på skola och förskola, fixar mellis till barnen, tar Liam och Lily till simträning och tandläkare. Liam och Lily sover ofta över hos oss och jag njuter av att få vara nära dem. Ett av mitt och Richards mål har varit att bli mormor och morfar tillsammans och det har vi bockat av.

Porträttbild på Marie i vit jumper och svart tröja under.
Marie Herrey

Marie om Richard

”Han är en sådan där person som är bra på allt, han bygger och fixar det mesta. Richard är väldigt snäll, en gång gav han bort vår dammsugare för att någon annan behövde en. Han är också en fantastisk far och morfar.”

”Richard är väldigt snäll, en gång gav han bort vår dammsugare för att någon annan behövde en”

Porträttbild på Richard i skjorta.
Richard Herrey

Richard om Marie

”Hon är vacker, snäll och en bra mamma. Marie representerar allt som jag tycker om. Hon är också familjens vd, håller koll på det mesta. Vi har varit tillsammans så länge att vi blivit som ett. Det bästa? Hon står ut med mig!”

Hon är vacker, snäll och en bra mamma. Marie representerar allt som jag tycker om.

Maries och Richards tips för distansförhållande:

  • Ta jobbet på en annan ort om du har ett starkt förhållande. Men riskera inte ditt äktenskap.
  • Peppa varandra att prova nya, roliga saker. Hjälps åt att få det att funka praktiskt. Prata på Facetime ofta!
  • Det är mysigt att längta efter varandra och det kan stärka relationen. Det är alltid härligt när man ses.
  • Vad är det värsta som kan hända? Funkar det inte kan du alltid säga upp dig.
Annons