Maxjenny Forslund: ”Jag vill få kvinnor att känna sig självsäkra”

Kollage av Maxjenny Forslund och en av hennes klänningar som visas upp på catwalken.

Foto: Patrik Österberg/TT

Hon fick modeintresset med modersmjölken. I dag klär Maxjenny Forslund mängder av kändisar och personligheter, som exempelvis kronprinsessan Victoria.
– Jag vill att mina kollektioner ska andas djärv power-feminitet.

Maxjenny Forslund är född in i en konstnärsfamilj. Hennes mamma är modedesigner och pappa är silversmed.

– Från tidig ålder var jag omgiven av tyger och kläder, konst och staplade anteckningsböcker, kollektioner som plåtades… Det känns som att jag inte har valt bana, utan att jag snarare är välsignad med talang, business-tänk och energi, berättar Maxjenny.

En modell i en gulskimrande klänning av Maxjenny Forslund.

Maxjenny på fashion Week Stockholm 2019.

Foto: Patrik Österberg/TT

När hon var i yngre tonåren fick hon en bok om Memphisgruppen, ett designerkollektiv som var verksamt mellan 1981 och 1988. De designade möbler, tyger, glas, metall och andra föremål. Mönstren var så kallat postmodernistiska, geometriska och mycket färgglada. Där och då bestämde sig Maxjenny för att bli möbelformgivare. Och ja, precis så blev det. Sedermera övergick hon till att göra mer textila artiklar (mattor och soffor) och sedan 2016 satsar hon på modemärket Maxjenny.

Den nya tidens flexibla modebransch passar mig bra

– Mönster och färg har alltid varit min passion, med förebilder som just Memphisgruppen och italienska designföretagen Cappellini och Moroso. Eftersom jag har ett otroligt driv och är väldigt snabb passar den nya tidens flexibla modebransch mig bra, berättar Maxjenny och fortsätter:

En modell på catwalken i en blå klänning av Maxjenny Forslund

Maxjenny på fashion Week Stockholm 2019.

Foto: Patrik Österberg/TT

– Jag lanserade Maxjenny våren 2017 med en klar och tydlig idé om att göra demi-couture, det vill säga couture-liknande plagg till en prislapp som fler kan betala för.

Se också: Gör egna miljövänliga sminkpads

Maxjennys mode andas djärv power-femininitet

Maxjenny vill erbjuda starka accentplagg till den moderna, vågade och självsäkra kvinnans redan existerande basgarderob. Märket når i dag en bred målgrupp i alla åldrar. Inte sällan är kunden någon som vågar lite mer än gemene person – som kan tänka sig att bli stoppad på gatan och få en komplimang för sin outfit. En av dessa är självaste kronprinsessan Victoria.

– Min design har en internationell flair som attraherar denna kundgrupp. Jag är så tacksam för det, slår Maxjenny fast.

Modell på catwalken som bär en vit mönstrad klänning av Maxjenny Forslund.

Maxjenny på Fashion Week Stockholm 2019.

Foto: Patrik Sterberg/TT

Inspirationen kommer ständigt till henne, i ett slags aldrig upphörande ”flow”.

– Jag är hela tiden i ett flöde av flärd och form, och ibland när jag lägger saker mot varandra uppstår kärlek. Jag jobbar inte med inspiration som man brukar i modevärlden, går på trendföredrag och så, men jag rör mig gärna på konstscenen och tittar efter färger hela tiden. Det är en väldigt njutbar process… Jag vet att detta kan låta klyschigt men jag menar det verkligen: jag vill verkligen inspirera till att våga mer och jag vill verkligen bli bättre – som människa och som designer – hela tiden.

Modedesignern Maxjenny Forslund med sin syster Elin Forslund.

Maxjenny med sin syster i Elin i vackra kreationer.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Maxjenny fortsätter:

– Att skapa kollektioner där kvinnan står i fokus utvecklar mig. Jag vill att mina kollektioner ska andas djärv power-feminitet. Att med hjälp av färg, rika material, mönster och silhuetter, skapa plagg som bjuder in till kreativitet och styrka. Jag vill förändra och ge kunden en rak rygg med en massa positiv energi!

Maxjenny är inspirerad av musikvärlden

Till skillnad från många andra modeskapare har Maxjenny slutat med säsongsstyrda kollektioner. I stället släpper hon löpande nya ”drops”.

Bahar Pars startar podd om skönhetsnormer

– Mitt senaste släpp heter ”All our heroes” och består av femton styles i nio olika tartans, specialdesignade för oss, i spännande färgkombinationer. Varje tartan har ett tillhörande citat från musikvärlden, från de som jag anser vara mina hjältar musikaliskt och som har haft något viktigt att säga.

Utställning på Drottningholms slottsteater med Maxjenny Forslund.

Öppnandet av designern Maxjenny Forslunds modeutställning på Drottningholms slottsteater.

Foto: Christine Olsson/TT

Jag frågar Maxjenny Forslund vad som är viktigast för henne just nu?

– Att få utveckla produkter som passar mitt DNA. Jag vill klä kvinnor, world wide, i imponerande färgprakt och en skandinavisk touch av demi-couture. Jag vill få kvinnor att känna sig självsäkra, unika, fria och att ge dem energi genom mina färger.

Hösten 2020 har varit speciell för Maxjenny Forslund. I slutet av september öppnade modeutställningen Maxjenny! – The Queen of Prints på Drottningholmsteatern utanför Stockholm. Utifrån motiv från Drottningholmsteaterns unika 1700-talsmiljöer har Maxjenny gjort print på textil och skapat en kollektion plagg i gränslandet mellan konst och mode. Kreationerna ställdes ut på teatern fram till den 11 oktober.

– Drottningholmsteatern har helt fantastiska miljöer med arkitektur och detaljomsorg man sällan ser i dag. När jag började arbeta med mönstren, vände och vred på bilderna, och laborerade med färgerna var det som att miljöerna lossnade ur historien och visade sig så som de verkligen är. Mästerliga helt enkelt, berättar hon.

Amanda gör smycken till prinsessan Sofia
Therése Lindgrens kritik mot trosföretagen: ”Handlar om vad män tycker är sexigt”