Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Mija och Johan möttes på ett sommarläger: ”Vi blev kära när vi var 11 år”

25 apr, 2023 
Per-Ola Ohlsson
Mija och Johan har varit kära i varandra sedan de träffades första gången som elvaåringar, förutom en period på gymnasiet då kontakten bröts helt. Men tack vare Johans pappa hittade de tillbaka till varandra – och i dag har de både två barn och ett hotell tillsammans!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det finns gott om exempel på par som träffas när de är unga och sedan håller ihop hela livet. Men frågan är om inte Mija och Johan Holgersson från Blekinge har något av ett rekord.

– Vi blev verkligen kära i varandra när vi träffades som elvaåringar på ett ungdomsläger och fortsatte sedan att träffas, berättar Mija när Året Runt besöker dem i den lilla byn Matvik strax norr om Karlshamn.

Se också: Maja och Victor Nilsson Lindelöfs kärlekssagaBrand logo
Se också: Maja och Victor Nilsson Lindelöfs kärlekssaga

Här bor hon och Johan sedan 2015, i en stor villa som de själva har ritat och byggt med hjälp av sina pappor. Redan då planerade de för stora ytor, och sedan huset blev klart har de fått döttrarna Nathalia, 5, och Nova, 2.

Annons

– Mina föräldrar bor också här i byn, och det är skönt att ha dem så nära om man behöver hjälp med barnpassning eller annat, säger Johan. Första gången de möttes var på ett läger i Blekinge sommaren 2002.

ANNONS: Drömmer du om storvinsten? Ta chansen att bli en vinnare. Upptäck mer här (länk till Postkodlotteriet). Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se

– Vi hade aldrig sett varandra innan vi träffades där. Jag bodde här i Matvik och Mija i Karlshamn och vi gick på olika skolor, berättar Johan.

När Mija och Johan Holgersson träffades som 11-åringar föll de pladask för varandra. I dag har de byggt upp ett liv tillsammans.

Det som började som en oskyldig flirt där de frågade chans på varandra, fortsatte efter lägret med att de sågs några gånger under sommarlovet.

Annons

– När höstterminen i årskurs sex började hade vi inte möjlighet att träffas så ofta och vi hade inte så mycket kontakt med varandra, berättar Mija.

Men nästa sommar var det åter dags för läger, och Mija och Johan möttes igen. Båda kände lika starkt för varandra som sommaren innan.

– När man är i den åldern är allt ganska oskyldigt, men jag kan säga att jag redan då var kär i Johan, säger Mija med ett leende och lägger armen om sin man.

Efter att de träffats igen på sommarlägret upplevde både Mija och Johan att deras relation hade stärkts. Det bekräftades ytterligare när de senare började i årskurs sju i samma skola i Karlshamn.

De var ett par under hela högstadiet, men sedan hände något ...

– Vi gick inte i samma klass, men våra förvaringsskåp låg nära varandra och vi träffades flera gånger varje dag, berättar Johan.

Annons

Åren ifrån varandra

Den hösten blev de ett par och det varade ända fram till gymnasiet. Då skildes Mijas och Johans vägar åt. Han gick på fotbollsgymnasiet i Svängsta med inriktning på handel och administration. Hon läste samhällslinjen i Karlshamn och gick i en idrottsklass med inriktning på häst.

– Det höll inte mellan oss många veckor efter att vi börjat på gymnasiet. Men vi var ändå redan lite unika som hållit ihop i så många år fastän vi var så unga, säger Mija.

Under tiden de båda studerade på gymnasiet träffades de aldrig och hade nästan ingen kontakt med varandra. Båda inledde förhållanden med andra partners.

– Jag märkte att jag hela tiden jämförde killarna jag träffade med Johan. Så fast jag då inte ville erkänna det, var det fortfarande honom jag var kär i.

Men så kom den magiska kvällen när Johan fyllde 20 år. Till hans födelsedagsfest i föräldrahemmet i Matvik kom många av hans och Mijas gemensamma vänner. Hon var dock inte bjuden.

Annons

– Men senare på kvällen skulle jag åka och hämta en av våra gemensamma kompisar på festen, berättar hon. Mija ringde först för att berätta att hon var på väg.

Mija och Johan hade ett ”break” under gymnasietiden men hittade sedan tillbaka till varandra.

– När Johan svarade frågade jag om han hörde vem det var. När han svarade nej blev jag lite besviken.

Mija vägrade därför att gå in till de andra festdeltagarna, hon satt kvar i bilen och väntade. Då ingrep Johans pappa, och man kan faktiskt säga att han spelade en avgörande roll i att Mija och Johan blev ett par på nytt.

– Han gick ut till Mija och sa att alla saknat henne och att hon måste komma in och hälsa, berättar Johan, och Mija lägger till:

Annons

– Sedan lyfte han upp mig och bar in mig över tröskeln! Jag möttes av mycket kramar och värme av Johans släkt och vänner.

Men Johan var ganska reserverad i början. Under kvällen tinade han dock upp något, och dagen därpå bestämde de sig för att träffas på nytt. Men döm om Johans besvikelse när Mija berättade att hon skulle åka till Barcelona för att bo och jobba där på obestämd tid.

– Jaha, tänkte jag, då är det kört i alla fall, säger Johan.

Trots det stundande uppbrottet träffades de intensivt under veckorna före Mijas avresa. Alla de gamla, starka känslorna från högstadietiden när de var det sammansvetsade paret alla pratade om, började svalla igen.

– Tanken var att jag och en väninna skulle åka till Barcelona för att söka jobb på olika restauranger och stanna där minst ett år. Det gick bara 14 dagar innan jag åkte hem till Johan igen. Jag ville inte vara borta från honom, berättar Mija.

Annons

När Mija kom tillbaka hem igen mötte Johan henne på flygplatsen.

– Sedan den dagen har vi varit ett oskiljaktigt par, säger hon.

Jobbade hårt

Åter hemma i Sverige fick Mia jobb på Posten medan Johan arbetade på ett hotell samtidigt som han spelade fotboll för först Mjällby och sedan Asarum IF. Några år senare gav de sig in i livsmedelsbranschen och startade en butik, något som krävde nästan all deras energi och tid.

”Även om vi haft det tufft många gånger har vi aldrig bråkat.”

– Vi var i butiken från klockan sex på morgonen, då brödet skulle bakas, till klockan tio på kvällen när vi stängde. Vi hade några anställda, men var ändå tvungna att vara där själva större delen av tiden. Det gick eftersom vi inte hade några barn på den tiden, säger hon.

Annons

Efter fyra års tufft arbete bestämde de sig för att sälja butiken 2013, men det var svårt att få den såld. För att inte gå ner sig fullständigt avvecklade de butiken och ansökte om konkurs. Den sista tiden under deras period som butiksägare jobbade Johan extra på hotellet där han tidigare varit anställd. Hans halvtidslön var allt de hade att leva på när räkningarna från butiken var betalda. Men trots all oro och alla motgångar höll Mija och Johan ihop och kämpade tillsammans och de upplevde förstås även lyckliga stunder.

Driver hotell

Det året var minst sagt händelserikt för det unga paret. I juli gifte de sig i Hällaryds kyrka i Trensum, och hade sedan en hejdundrande bröllopsfest i Karlshamn där de då fortfarande bodde.

I dag bor Mija och Johan i sitt egenritade hus tillsammans med barnen Nathalia och Nova.

Vid samma tid kom fastigheten i Matvik ut till försäljning. Mija och Johan hade länge velat köpa den för att där kunna bygga sitt egenritade drömhus, Men i stället för att se husplanerna som ytterligare en belastning mitt under den besvärliga situationen med butiken, blev det en sporre för paret.

Annons

– Även om det var tufft många gånger har jag och Johan aldrig bråkat. Vi har kämpat på och sagt att vändningen måste komma förr eller senare.

Det gjorde den också – och tidigare än vad Mija och Johan vågat hoppas på. Hotellet där han tidigare arbetat, låg i en fastighet som ägdes av hans föräldrar. 2013 fick de nycklarna till lokalen som i dag inhyser Best Western Hotell Karlshamn Spa & Relax.

– Jag visste inte då att vi skulle komma att driva ett hotell, men så blev det. Det har gått mycket bra och vi har byggt ut med en spa-avdelning och en konferensavdelning, säger Johan som titulerar sig hotellchef.

Mija sköter ekonomin. När de har någon fritid över tillsammans åker de gärna på en skidresa med döttrarna. Både Mija och Johan är hängivna längdskidåkare. Han har åkt fem Vasalopp och tillsammans har de ställt upp i en Halvvasa.

– Varje höst åker vi också en vecka till Gran Canaria där vi har en andelslägenhet, men annars trivs vi bäst på hemmaplan. Jag är imponerad av alla som ger sig ut i Sverige och i världen. Själv har jag inte flyttat så långt från platsen där jag föddes, säger han med ett leende.

Fakta. Mija och Johan.

  • Ålder: Båda fyller 34 i år.
  • Yrke: Ekonomiassistent respektive hotellchef.
  • Familj: Döttrarna Nathalia, 5, och Nova, 2.
  • Bor: Egenritat hus i Matvik, Blekinge.
Annons