Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Hege och Ivar träffades genom en kontaktannons: ”Det var rätt från första stund”

06 apr, 2023 
Kristin Haagensen
Hege och Ivar håller om varandra och ler.
”Det handlade om hur hon uttryckte sig. Och något odefinierbart”, säger Ivar om Heges svar på hans kontaktannons.
Hege och Ivar träffade varandra genom en kontakt­annons i Allers för 32 år sedan. Redan när han fick första brevet kände Ivar att det var något speciellt.
– Det var en lyckoträff att vi hittade varandra, säger de två.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För det här paret var det kärlek vid första ögonkastet. Eller vid första brevväxlingen, kanske man ska säga. De träffades nämligen långt innan dejtingappen Tinder och sociala medier såg dagens ljus. Då för tiden var det kontaktannonser i veckotidningar som gällde om man ville hitta en dejt på ett liknande sätt, och Allers hade spalten ”Finn en vän”.

– Vi blev ett par från dag ett, så att säga. Allt klaffade mellan oss, berättar Ivar Eng, 63, och tittar bort på sin älskade fru.

Se också: Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken påBrand logo
Se också: Lista: Det bästa sättet att träffa den stora kärleken på

Hege Torgersen Eng, 58, ger honom ett bekräftande leende. När de träffades på riktigt för första gången, hade de redan brevväxlat och pratat mycket i telefon med varandra.

Annons

– Därför kände vi egent­ligen varandra väldigt väl när vi träffades första gången. Det kändes som att vi hade känt varandra i många år, om jag ska vara ärlig, säger Hege.

Allas möter det äkta paret en vacker sommardag, hemma hos dem i Eidsvoll, Norge. Den starka kemin mellan dem är tydlig. Det är helt klart ett par som är trygga med varandra – och det är många leenden och mycket skratt dem emellan.

Hege och Ivar sitter i en soffa i trädgården. Ivar håller armen om Hege och de håller i varsitt vinglas.
Ivar kände direkt att det var något speciellt med brevet från Hege.

Följde intuitionen

Berättelsen om de två börjar i december 1990. Ivar är 32 och skild, och bor i Elverum. Han har en stor önskan om att träffa en livspartner. Han gillar att gå ut på barer och på fest, men att träffa någon att dela sitt liv med i en sådan miljö? Inte en chans, tänker han. Så han bestämmer sig för att testa en kontaktannons.

Annons

Han får fem-sex svar på annonsen. Av dessa är det ett brev som helt klart står ut. Ivar känner direkt att det är något speciellt med brevet från Hege. Det betyder att han inte kommer att träffa någon av de andra kandidaterna.

– Hon var så ärlig, och berättade öppet om sitt liv i brevet, både med- och motgångar. Jag tänkte direkt att det var något här. Det här kan bli en match, säger Ivar.

– Det handlade om hur hon uttryckte sig. Och något odefinierbart. Jag följde min intuition helt enkelt, säger han och ler mot Hege.

Ett handskrivet brev.
Ivars första brev till Hege, där han börjar med att presentera sig själv. Han hade fått det första brevet från henne den 22 december 1990 och skickade ett svar på julafton.

Hege är 27 och bor den här tiden i Rælingen. Hon är på besök hos sin mamma, som prenumererar på Allers, då hon upptäcker kontaktannonsen och bestämmer sig för att svara. Och så händer det att Hege och Ivar börjar brevväxla.

Annons

Första samtalet

Båda har varit gifta vid olika tillfällen. Ivar hade tre barn sedan tidigare, Hege ett. Hege får snabbt intrycket att Ivar är en familjefar som tar hand om sina barn väldigt väl. En trygg och stabil man. Någon som ställer upp och som man kan lita på.

– Det är egenskaper som är väldigt viktiga för mig, säger Hege.

Efter att ha brevväxlat ett tag övergår de till att prata i telefon. Hege minns det allra första samtalet väl. För tillfället har hon ingen telefon hemma, så Ivar ringer henne på jobbet. Hege minns att det kändes bra att äntligen höra hans röst, och de hade mycket att prata om. ”Nu har han ringt!” säger hon till en kollega, med stjärnor i ögonen.

– Jag hade pratat mycket om honom med mina kollegor också, säger hon och skrattar.

Ett tidningsomslag för Allers från 1990.
Kontaktspalten: ”Finn en vän” var ett återkommande inslag i Allers under många år. Här är tidningen från december 1990, då Heges och Ivars brevromans började.

Redan i slutet av samtalet funderar hon förväntansfullt på när hon kan prata med honom igen. Känslorna började utvecklas redan då.

Annons

– Egentligen blev jag kär i hans röst först, säger Hege.

Tiden flög iväg

Den första träffen bestäms. Spänningen är påtaglig. Ivar kör till Rælingen för att besöka Hege. De har bestämt sig för att ta en fika.

– Men jag hade varit lite smart då – och packat med mig necessären för säkerhets skull. Och den hade jag nytta av, skrattar Ivar.

Det blev ingen återvändo hem den dagen.

– Vi hade pratat mycket tillsammans innan den tiden, och kände verkligen att vi kände varandra, förklarar Hege.

Det första mötet är lyckat och allt känns väldigt naturligt mellan de två. De har mycket att prata om och timmarna flyger iväg.

Hur kände ni första gången ni såg varandra?

– Jag hade sett en bild på Hege, och kände att jag kände henne. Det var själen och människan som jag föll för, skulle jag säga. Om du ska ingå ett förhållande måste det finnas en attraktion. Men då är personen viktigare än utseendet, säger Ivar.

Hege håller helt med om detta. Det var flera saker som gjorde att hon föll för Ivar och ville lära känna honom bättre.

Annons

– Han är väldigt bra på att prata för sig själv, och han har mycket empati och omtanke om andra, säger hon.

Sa ja direkt

Det tog inte lång tid för de två att bli ett par. Efter ett år flyttade Hege in hos Ivar på Elverum. För att de skulle få ett gemensamt projekt köpte de ett gammalt hus som de renoverade tillsammans. Sedan dess har det blivit flera renoveringsprojekt hos det händiga paret. De första åren var hektiska. Ivars två yngsta barn och Heges barn växte upp med dem.

Hur var det att plötsligt bli en stor familj, och att bli styvmor till tre?

– Det gick väldigt bra. Alla barn kom bra överens med varandra och klarade den nya situationen bra. Och vi fick snabbt bra kontakt med varandras barn båda två, säger Hege.

Allt mellan dem har känts väldigt rätt, säger paret. Från deras första möte tills Ivar friade på senhösten 1992 gick det nästan två år. Plötsligt gick han ner på knä en kväll i parets hem.

– ”Vad är det som händer”, tänkte jag. Jag blev både förvånad och otroligt glad. Jag började skratta, jag blev så rörd – och sa så klart ja direkt, säger Hege.

Hege och Ivars bröllopsfoto från 1993. Hege har en röd bröllopsklänning och Ivar har kostym med matchande fluga.
30 januari 1993 gifte sig paret i Lillestrøm, med närmsta familj närvarande.

Sedan gifte de sig i januari 1993. Bröllopet ägde rum i Metodistkyrkan i Lillestrøm. Eftersom båda hade varit gifta tidigare bestämde de sig för att ha ett mindre bröllop, med närmsta familj närvarande. Hege ville inte vara en vit brud utan valde en vacker klänning i nyanser av rött och orange.

Annons

– Och då valde vi att gå upp på kyrkgolvet tillsammans. Vi kände att det blev mest rätt så här, säger Hege.

Finanskrisen slog till

Hege utbildade sig till socialsekreterare första året tillsammans. Det fanns inte mycket pengar över då – så det blev en hel del fiskpinnar till barnen, säger de två. När Hege började jobba blev ekonomin bättre. Ivar började sedan arbeta som egen företagare från 1995 och framåt.

– Jag tjänade mycket pengar på den tiden, och spenderade ännu mer. Vi hade en villa, två stugor och en Mercedes i garaget. Vi hade också en fin ”frubil”, säger Ivar.

Hege och Ivar håller om varandra och ler. Ivar har glasögon på sig och Hege har brunt hår med lugg.
Det har nu gått 32 år sedan Hege och Ivar träffades genom en kontaktannons.

Sedan kom finanskrisen 2008 – och allt han jobbat med stängdes av över en natt. Restskatten det året var hela 220 000 norska kronor, säger Ivar.

Annons

– De flesta kvinnor skulle ha tagit sina resväskor och gått. Det gjorde inte Hege. Hon är gjord av det rätta virket, säger han och skickar en varm blick till sin fru.

Båda betonar att de är ett lag. De utmaningar som livet har sänt deras väg har de valt att möta tillsammans. De har successivt byggt upp sig själva ekonomiskt, med eget hus och semesterlägenhet i Turkiet. De har också fem barnbarn tillsammans.

– Kärleken trumfar allt, säger Ivar glatt.

Njuter av livet

Hege hade varit med om några dåliga upplevelser i ett tidigare förhållande, och säger att hon känner sig lyckligt lottad som har fått en andra chans till kärlek. Erfarenheterna hon hade gjorde henne mycket medveten om vad hon letade efter hos en ny partner.

– Jag letade efter en snäll och pålitlig man. Du lär dig av dina erfarenheter. Ivar är väldigt förstående, och jag blev snabbt trygg med honom, säger hon.

Paret är tacksamma för allt de har, och för det liv de har skapat tillsammans. De två hade helt olika uppväxt. Medan Hege bodde i internationella städer som London och Milano som barn på grund av sin pappas datajobb, växte Ivar upp under lite enklare förhållanden i Trysil.

– Trots att vår bakgrund är väldigt olika så har vi samma värderingar, säger de enigt.

Hege sitter i Ivars knä och de skrattar.
Hege föll för Ivars empati och omtanke om andra.

Hege och Ivar har många gemensamma intressen. Resor, matlagning och inredning är något de båda tycker om. Trädgårdsarbete gillar de också.

Annons

– Våra framtidsplaner handlar om att njuta av livet, helt enkelt, säger de två.

Ivar har gått i pension medan Hege har några år kvar i arbetslivet. Ivar berättar att han har jobbat mycket i sitt liv. Som egen företagare var det upp till 80 timmar i veckan som mest. Så nu är målet att lugna ner sig, njuta av kärleken och livet med sin Hege.

– Vi är bara så himla glada att vi träffade varandra – av en slump genom Allers. För oss har det varit en väldigt bra match, konstaterar de.

Ivar och Heges relationstips

  • Var ödmjuk. Du måste våga säga att ”ok, jag håller inte riktigt med dig – men nu ska jag sätta mig ner och lyssna på vad du har att säga”. Det fungerar inte att vara särskilt envis i ett förhållande. Man måste ge och ta, helt enkelt.
  • Att prata bra tillsammans är väldigt viktigt! När du går igenom en jobbig period är det viktigt att ni sätter er ner och pratar tillsammans.
  • Förtroende är A och O. Du måste lita på din partner.
  • Det är också viktigt att ge varandra utrymme, för man behöver också göra saker separat.

Tips för långvarig kärlek

  • Ge varandra komplimanger och bekräftelse. Det ger en känsla av att bli sedd och uppskattad.
  • Försök att se känslorna bakom beteendet och tolka din partners beteende i bästa mening. Om partnern till exempel är stressad och höjer rösten, be inte hen att slappna av eller skärpa sig. Kanske är det rädslan för att komma för sent som gör att hen faktiskt känner rädsla. När du är rädd behöver du trygghet. Försök att försäkra din partner att allt går bra.
  • Hitta positiva upplevelser tillsammans. Många styr positiva upplevelser ur relationen. Jakt med kompisar eller på resa med väninnor. Det är bra, men kom ihåg att styra in positiva upplevelser i relationen också. Det kommer att stärka känslan av kärlek, och teamkänslan.

Källa: Stine Marie Ferd, parterapeut på Aleris Frogner

Annons