Mikaelas affärsidé: klädkollektion anpassad för personer i rullstol

Mikaelas företag gör rullstolsanpassade kläder.

Mikaela Lastre och hennes man Kristoffer som på grund av en ryggmärgsskada haft rullstol i hela sitt liv.

Foto: Karin Persson

Med plagg anpassade för personer i rullstol vill Mikaela erbjuda bekväma och snygga plagg till en förbisedd målgrupp.
– Kläder har stor betydelse för vår självkänsla och identitet och ska vara tillgängligt för alla, säger hon.

Mikaela Lastres make Kristoffer är född med en ryggmärgsskada och har suttit i rullstol i hela sitt liv. När de träffades för sju år sedan märkte hon snabbt hur svårt det var för honom att få kläderna att sitta bekvämt. Med en fullt fungerande fysik rättar man till sina plagg utan att tänka på det om de hamnar fel, men för den som sitter i rullstol är det lite krångligare.

– Min man kan ju inte resa sig och dra upp byxorna och sedan sätta sig igen, utan behöver hjälp varje gång. En fredagskväll när vi satt och kollade på film och jag fått hjälpa honom ett par gånger så frågade jag honom om det inte finns några anpassade byxor. Men det gjorde det inte. Antingen får man sy om de plagg man har, eller sy egna.

Se också: Äventyraren Aron Anderson: "Mod är en muskel man måste träna"

Äventyraren Aron Anderson: "Mod en muskel man måste träna"
1:45

Efter reklamen: Äventyraren Aron Anderson: "Mod en muskel man måste träna"

(1:45)

Slå på ljud

Detta var 2016 och Mikaela tyckte att det var märkligt att vi inte hade kommit längre i Sverige när det gäller anpassade kläder. Hon satte sig och sökte på nätet efter bättre utformade plagg, men hittade ingenting som kändes helt perfekt. Vid ett möte med den designer som skulle sy om Kristoffers kostym inför deras bröllop började de prata om detta och det visade sig att sömmerskan skrivit en avhandling om just anpassade kläder under sin utbildning. En idé började ta form hos Mikaela – kanske skulle det gå att skapa kollektioner där alla plagg hade en smart passform och dessutom var både snygga och prisvärda.

– Allt som är specialgjort kostar ofta extra, men jag vill inte att det ska vara dyrare bara för att det är tillverkat för en viss målgrupp, och bara för att man sitter i rullstol ska man inte behöva ha tråkiga och omoderna kläder, säger Mikaela.

Byxor glider ner i rullstolen

Genom ett antal enkäter som hon delade från sin webbsida gjorde hon undersökningar där hon frågade deltagarna vad de saknar i dagens klädutbud. Intresset var stort och svaren var varierande, men återkommande önskemål handlade om byxor som var höga i midjan, jackor i färg som inte var för långa och kläder i normalpris. Ett problem med vanliga byxor sydda för män är att de har en låg midja som ofta slutar vid höftbenet, vilket gör att de gärna glider ner vid långvarigt sittande.

– Den som sitter i rullstol vill ju kunna flytta sig till bilen eller en fåtölj utan att visa upp allt för mycket och då är det skönt om de sitter lite högre i ryggen.

Tre plagg i första kollektionen

Med hjälp av stipendier och en del förköp så finansierades arbetet med att ta fram de första klädesplaggen, och i höst lanseras tre plagg i kollektionen Human, ett par jeans, ett par finbyxor och en mellansäsongsjacka.

Byxorna är gjorda i stretch åt två håll för att bli så bekväma som möjligt både när man sitter ner, men även vid förflyttning. De är även högre i midjan och har en resår i ryggen. Jackan är lite kortare än normalt för att minska risken för att extra tyg knölar sig vid ryggen, men även för att det är obehagligt att ha en jacka som är så lång att man sätter sig på den och då får minskad rörlighet i överkroppen när jackan sitter fast under rumpan.

Dorthe överlevde en lastbilsolycka

Mikaela är undersköterska och har jobbat inom vården i 22 år, och även därifrån har hon med sig idéer kring vilka behov som kan finnas.

– Jag har jobbat länge i äldreomsorgen och sett hur många som hamnat i rullstol också haft svårt att få på sig jackor när de blivit stelare i armar och rygg. Därför är det lite mer vidd i vår jacka, så att den blir bekväm även när man sitter ner, och sitter snyggt även när man kör rullstolen.

Fler kollektioner är på gång

Idéerna för kommande designer är många. Nästa steg i arbetet är att ta fram nya kollektioner för både kvinnor, och för barn.

– Många barn vill ha samma sorts kläder som kompisarna har, så där kommer vi ha lite mer färg och lite tuffare kläder. Jag vill också skapa snygga ryggsäckar som har en bra passform för att placeras på rullstolen.

Gunilla lever med dubbelt handikapp: ”Jag accepterar inte att folk nedvärderar mig”

Även sköna underkläder är något som saknas på marknaden idag enligt Mikaela.

– Om jag känner att något skaver så reser jag mig och rättar till det, men det kan inte alla göra. Är du förlamad så kanske du inte ens känner att det skaver, och kan till och med leda till sår om du sitter för länge.

Vill samarbeta med en stor klädkedja

Det finns idag ingen statistik över hur många i Sverige som helt eller delvis använder rullstol och därmed är huvudmålgruppen för Wheelwear, men en siffra som Mikaela har fått är 150 000 stycken. Men eftersom även personer med annan form av nedsatt motorik kan ha glädje av anpassade kläder så ser hon en stor marknad både inom landets gränser men även internationellt.

Till en början kommer kläderna att säljas via hennes egna webbshop men hon vill på sikt få till ett samarbete genom någon rikstäckande klädkedja för att så många som möjligt ska kunna ta sig till butikerna och prova.

– Det lilla som säljs nu finns på nätet, men jag vill att det ska gå att handla dessa kläder i en fysisk butik. Det ska vara tillgängligt för alla.

Har du koll på nya vårdsvenskan? – det är lätt att trampa i klaveret!

Även om kläder främst är till för att skydda kroppen mot väder och vind så har en garderob oftast en större funktion än så och blir även en stor del av en människas uttryckssätt. Att skapa kläder som inte bara fyller en praktisk funktion utan även är snygga har därför varit viktigt i Mikaelas arbete med de första plaggen som tagits fram.

– Det är varje människas rätt att kunna känna sig fin när man klär på sig, säger Mikaela.

Mikaela Lastre & Wheelwear

Namn: Mikaela Lastre

Bor: Utanför Karlshamn med maken Kristoffer Fredriksson

Gör: Driver företaget Wheelwear där hon tillsammans med designern Lotta Niemi tagit fram kläder anpassade för rullstolsburna. Första kollektionen släpps hösten 2021, läs mer på wheelwear.se