Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjSkilsmässaFöräldraskap

Ellen: Min pappa levde i en lögn

22 feb, 2024 
Anonym läsarberättelse
Medelålders man.
När jag fick veta att mina föräldrar skulle skilja sig och att min pappa hade träffat en annan blev jag chockad.
Men när jag fick veta vem min pappa hade träffat började jag tvivla på hans känslor för mig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Så skiljer du dig bäst för barnenBrand logo
Se också: Så skiljer du dig bäst för barnen

Jag växte upp i ett alldeles vanligt hem, med föräldrar som båda arbetade inom socialtjänsten, och jag hade en trygg och harmonisk uppväxt. Men ändå kändes det ibland som om något var fel.

När jag jämförde mina föräldrar med mina kompisars var det som om mamma och pappa inte riktigt betedde sig som andra.

De kramade aldrig varandra, än mindre kysste de varandra – det var som om de var goda vänner snarare än ett gift par. Men jag brydde mig inte så mycket om det, de verkade ju trivas ihop och de bråkade åtminstone inte som en del andra föräldrar jag kände.

Jag fick ett samtal om att de skulle skiljas

Jag var ensambarn och när jag slutat gymnasiet flyttade jag till Stockholm för att studera ekonomi på universitetet.

Annons

Mitt nya liv var spännande och intressant och jag lärde känna många nya och roliga människor. Jag höll naturligtvis kontakten med mamma och pappa, men åkte sällan hem och hälsade på. Därför blev det en chock för mig när mamma en dag ringde och berättade att hon och pappa skulle skiljas.

– Skiljas? utbrast jag. Ni? Ni som alltid varit så goda vänner!

– Vänner ja, svarade mamma, men man måste ju ha mer än vänskap om ett äktenskap ska fungera.

Mer sa hon inte, men jag förstod ju vad hon menade. Jag hade ju själv tyckt att deras äktenskap verkade en smula fattigt på passion, och jag förstod nu att det var pappa det hängde på. Men jag förstod inte alls vidden av det hela – inte förrän pappa ringde några veckor senare.

– Du vet väl att mamma och jag ska skiljas? Har mamma berättat varför? undrade han.

– Nej, det har hon inte. Men jag antar att det är sånt som händer ibland, när man varit gifta länge.

– Jo kanske det. Men det är lite annorlunda med oss, sa pappa lite försiktigt.

Annons

Jag förstod fortfarande ingenting. Varför lät han så kryptisk? Och plötsligt förstod jag.

– Har någon av er träffat en annan?

– Ja, erkände pappa, så är det.

Jag blev tyst. Av någon anledning hade jag liksom inte kunnat föreställa mig att vare sig mamma eller pappa skulle bli förälskade i någon annan – kanske var det för att de i mina ögon var för gamla för att bli förälskade... Men i själva verket var ingen av dem över femtio år, och vad är det för ålder egentligen?

Pappa kom ut ur garderoben

Men pappa hade fler överraskningar i bagaget och efter mycket om och men fick han äntligen ur sig sanningen. Pappa var homosexuell och vid nästan femtio års ålder hade han nu kommit ut ur garderoben.

I åratal hade han förträngt sitt sanna jag och försökt anpassa sig till ett heterosexuellt liv, men nu kände han att det inte fungerade längre. Och när han träffat en man han blev förälskad i fick han extra knuff han behövde för att våga visa vem han egentligen var.

Annons

– Jag har levt i en lögn, Ellen. Och nu vill jag leva i sanning.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Jag blev alldeles stum. Jag tyckte själv att jag var en fördomsfri människa – jag hade massor av vänner som var både homo- och bisexuella – men nu när det handlade om min egen pappa kände jag mig inte alls bekväm.

Vetskapen att jag inte alls känt min pappa så väl som jag trott gjorde ont i mig och fick mig att fundera över den där livslögnen han talade om. Var jag också en del av lögnen? Om han aldrig hade älskat min mamma – hade han överhuvudtaget älskat mig då?

Jag mindes allt vi gjort tillsammans, mamma och pappa och jag – semestrar, utlandsresor, julfiranden … Nu kunde jag inte alls se tillbaka på de stunderna med samma glädje.

Var det verkligen mig pappa tänkte på när han lekte jultomte under alla min barndoms jular? Eller hade han drömt sig bort till ett annat liv?

Annons

Mammas ord fick mig att tänka till

Jag avslutade samtalet snabbt och hastigt – lite för hastigt, insåg jag när jag hörde hur sårad pappa blev när jag sa hej då. Men jag orkade helt enkelt inte tala med pappa mer just då.

Han hade svikit mig! Ja, det var faktiskt så jag uppfattade det då. Men mamma fick mig att se hur det i själva verket låg till.

– Jag förstår att du känner det som om pappa inte har uppskattat dig och mig, men så är det inte, försäkrade mamma. Han älskar dig lika mycket som alla pappor älskar sina barn, det måste du förstå. Att han överhuvudtaget kom sig för att gå ut med sanningen är stort. Det innebär att han litar på dig och mig och på den kärlek vi hyser för honom och för varandra.

– Är du inte alls bitter då? Jag menar, här har ni levt tillsammans i över 20 år och sen sviker han dig och träffar en annan man!

– Nej, log mamma, jag är inte det minsta bitter. Det var annorlunda när vi var yngre, hade samhället varit lika öppet på den tiden skulle pappa kanske ha kunnat komma ut ur garderoben redan som ung. Men under flera år trodde han faktiskt att det var något fel på honom. Jag är faktiskt glad för hans skull. Och det tycker jag du också borde vara.

Annons

Det där sista fick mig att tänka till. Mamma hade ju rätt! Vilket helvete pappa måste ha gått igenom innan han vågade ta steget fullt ut och leva sitt liv så som han önskade! Och så hade han blivit bortstött av sin egen dotter …

Jag ringde upp honom redan samma kväll och det hördes hur glad och lättad han var.

Bättre relation än någonsin

I dag, tio år senare, har vi en bättre relation än någonsin tidigare och jag umgås flitigt med honom och hans sambo.

Till min glädje har även mamma mött en ny kärlek nu, hon och Torsten är mycket lyckliga tillsammans. Äntligen har de båda två fått uppleva den där passionen och kärleken som de alltid saknade i sitt äktenskap – och pappa behöver inte längre leva i en lögn!

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons