Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Nicolina ska klippa av sina äggledare: ”Har aldrig längtat efter barn”

07 feb, 2023 
Maria Zaitzewsky Rundgren
Nicolina porträtt
Nicolina visste tidigt att hon inte vill bli mamma. Hon trivs bäst i eget sällskap och vill inte kompromissa om det liv hon önskar leva. Nu ska hon sterilisera sig – och lättnaden är stor. Men hennes beslut har ifrågasatts av såväl vården som närstående.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Beslutet att inte skaffa barn var taget sedan länge när Nicolina Ziemsky Sennis, 35, under hösten 2022 ansökte om att bli steriliserad. Det var inte första gången, men den här gången kände hon att hon inte skulle acceptera ett nej. Hon är en fullvuxen kvinna som vet vad hon vill. Hon har provat alla sorters preventivmedel för att undvika graviditet. Men hennes kropp slår bakut.

Se också: Mia lever utan barn: "Jag skämdes för att jag inte blev gravid"Brand logo
Se också: Mia lever utan barn: "Jag skämdes för att jag inte blev gravid"

– Jag mår extremt dåligt både fysiskt och psykiskt av preventivmedel. De har gett mig ständig pms, jag har känt mig ilsken och ledsen när jag har ätit hormoner, oavsett preventivmedel. Nu har jag nått vägs ände och vill sterilisera mig, säger Nicolina och berättar att hon har varit gravid och gjort abort, vilket var en jobbig upplevelse.

Annons

– Det tog säkert ett halvår innan jag var mig själv igen. Alla hormoner som sätts i gång vid en graviditet påverkar kroppen under längre tid än man kan ana, även efter en abort. Det är inget man gör lättvindigt.

Hon är trött på att bli ifrågasatt, inte bara av folk i omgivningen, utan även av vården.

Nicolina utomhus
Nicolina kan inte se sig i mamma rollen, berättar hon. Hon trivs allra bäst när hon är själv.

Även om jag rent hypotetiskt skulle ångra steriliseringen eller bli lämnad av en barnlängtande partner… är det så katastrofalt?

– Barnmorskan avrådde mig från sterilisering. För tänk om jag träffar en man som vill ha barn? Då gör han kanske slut med mig, säger Nicolina och skrattar till. Hon tycker att argumentet är fånigt.

– Även om jag rent hypotetiskt skulle ångra steriliseringen eller bli lämnad av en barnlängtande partner… är det så katastrofalt? Så ser livet ut. Man tar ett beslut och sedan får man leva med konsekvenserna. Det löser sig. Jag tycker snarare att det är märkligt av en barnmorska att ifrågasätta mitt val.

Annons

Frivilligt barnfri

Det råder ingen tvekan om att Nicolinas beslut är välgrundat och genomtänkt. Hon har funderat på detta så länge och vet exakt varför det är rätt för henne. Hon står inte och vacklar inför sitt beslut – vilket kanske några gör. I de fallen är det förstås rimligt att ifrågasätta och diskutera, eftersom ingreppet är oåterkalleligt.

– Jag är en väldigt självständig person som trivs bäst att vara själv. Även om jag har haft några längre relationer så längtar jag inte efter tvåsamhet eller familjebildning och kan inte se mig själv i mammarollen. Som singel slipper jag kompromissa om mitt kreativa flöde och mitt behov av avskildhet och reflektion. Bara tanken på att ha ett barn som kräver nästan all min tid och uppmärksamhet känns jobbig …

Nicolina hemma
Nicolina vill inte heller bidra till en överbefolkad planet, där kommande generationer kommer att få det tuffare än vi har det idag.

Nicolina älskar att vara själv, samtidigt som hon har en stor vänkrets och starka band till nära och kära.

Annons

– Jag känner mig inte ett dugg ensam och ser mig som lyckligt lottad som har så många fina människor i mitt liv! Att inte ha egna barn betyder ju inte att man inte kan ha barn i sitt liv. Min bror har fyra ungar och jag är ofta barnvakt.

Vi kvinnor förväntas fortfarande foga in oss i ledet och bilda familj … det är en norm som jag inte identifierar mig med

En annan anledning till att hon inte vill ha barn är att hon inte vill bidra med ännu ett människoliv i en värld som håller på att kantra av överbefolkning. Vilket i sin tur leder till snabbt förbrukade resurser och en klimatkatastrof som förmodligen gör att kommande generationer går en mörk framtid till mötes.

Fakta. Nicolina Ziemsky Sennis

Ålder: 35 år.

Bor: I Rågsved söder om Stockholm.

Gör: Trädgårdsmästare, skogsplanläggare och arborist.

– När allt kommer omkring så handlar det om att jag vill kunna välja. Vi kvinnor förväntas fortfarande foga in oss i ledet och bilda familj … det är en norm som jag inte identifierar mig med. Jag tänker ofta på min italienska farmor som tvingades acceptera rollen som fru och barnaföderska, trots att hon egentligen önskade något annat. Hon sa att om hon hade fått välja så hade hon aldrig blivit mamma. Hennes dröm var att få skapa eller driva en strandbar. Men så blev det inte.

Annons

Barnnormen knackade på

Nicolina anser att om man ska ha barn så ska man känna en djup längtan efter att ge något till sin avkomma. Att skaffa barn av egoistiska skäl eller för att fylla en tomhet inombords tycker hon är fel.

– Många skaffar barn helt oreflekterat eller bara för att det förväntas och ibland blir det inte bra. Man orkar inte med föräldraskapet och bryr sig inte så mycket om sina barn. Och det är barnen som blir lidande. Att skaffa barn ska vara ett förankrat beslut. Precis som det är ett förankrat beslut för mig att inte skaffa barn. Men jag blir dömd och ifrågasatt för det …

En gång var hon nära att ”trilla dit”, som hon uttrycker det. Hon var jättekär och han ville gärna ha barn. De lekte med tanken att kanske ändå försöka, trots att Nicolina uttryckt att hon inte skulle ha barn.

Om man skaffar barn så ska det vara för att man verkligen vill ha barn, inte för att man är kär. Normen ser ut så

– Men tack och lov gick det aldrig så långt! Egentligen är det inte så smart att skaffa barn i en kärleksrelation, det är en ganska instabil grund att bygga på. Om man skaffar barn så ska det vara för att man verkligen vill ha barn, inte för att man är kär. Normen ser ut så, men den är skör.

Annons

Hon sträcker ut sina ben i den lilla soffan i det lilla vardagsrummet. Hon bor i andra hand i en nätt tvårummare i Rågsved, söder om Stockholm. Hon älskar att bo här, enkelt och nära stora naturområden. Naturen och friluftslivet betyder allt för henne och hon ger sig ofta ut ensam i skogen. Naturen är hennes habitat också när hon jobbar. Hon är trädgårdsmästare och arborist, ett fritt och kreativt yrke som passar henne perfekt.

Nicolina utomhus
Nicolina är uppvuxen i Blekinge i en alternativ miljö. Hon tror att omgivningen fick henne att inse att det finns många sätt att leva sitt liv på.

Tjugoett år gammal kastade hon sig ut i det okända och följde sin dröm om att flytta långt ut på landet i Värmland. Ett isolerat och ensamt liv skulle nog de flesta tycka. Men Nicolina älskade att bo i sin stuga med höns och katter långt ifrån allfartsvägarna. Hon ägde ingen bil och fick lifta eller ta sig fram på sparkstötting för att nå en butik.

Annons

Vill ha en gård

Hon är uppvuxen i en alternativ miljö i Blekinge. I hemmet kom och gick konstnärssjälar, tänkare och kreatörer. Dessa människors sätt att leva gjorde intryck på Nicolina redan som barn och hon insåg att det finns många olika sätt att leva sitt liv.

Det finns något fint med att vara en person som har utrymme och tid för andra

– Det fanns några vuxna utanför familjen som blev viktiga för mig under barndomen. De var ogifta eller barnlösa kvinnor som hade tid att se mig och lyssna på mig. Jag menar att det finns något fint med att vara en person som har utrymme och tid för andra. Alla måste inte ha egna barn.

Nicolinas beslut har varit omtumlande även för hennes föräldrar och släkt.

– Mamma tycker att jag är galen. Men jag håller förstås inte med. Jag är inte maktlös, jag bygger det liv jag vill ha, på mina villkor. Jag måste inte passa in i normen. Alla verkar tycka att det skulle vara hemskt om jag senare ångrar mig. Men ett framtvingat familjeliv som man inte vill ha kan få enorma konsekvenser. Då blir man en olycklig och dålig mamma och partner.

Annons

Många hävdar att det är utvecklande att bli förälder. Plötsligt finns det någon annan som är viktigare än du. Nicolina förstår att det kan vara så, men tycker att det finns många andra sätt att utvecklas som människa. Det kan handla om att resa, upptäcka, skapa, odla intressen och vänskapsrelationer.

Hennes framtidsdröm är att bo på en gård och ha egna djur.

– Där skulle jag bygga ett vattenhjul! Tänk vad coolt att vara självförsörjande på el. Jag skulle ha en liten verkstad där jag kan hålla på och bygga och skapa. Det är inte aktuellt just nu. Men en dag så.

Fakta. Sterilisering

  • Eftersom en sterilisering av en kvinna är permanent måste man vara fyllda 25 år för att få genomföra ingreppet. Vid sterilisering klipps äggledarna av eller blockeras, vilket hindrar spermiernas väg från livmodern in till äggledarna.

  • Efter sterilisering har man mens och ägglossning som tidigare, men äggen kan inte mötas och befruktas av spermier. Operationen görs under narkos genom titthålskirurgi eller direkt via slidan och livmodern.
Annons