Osams på semestern? Då ska ni INTE göra det här enligt experten
Äntligen sommarledighet! Lediga dagar ska firas med syskon, barn och ingifta på släktens sommarställe, många viljor på liten yta och förväntningarna riskerar frontalkrocka redan vid välkomstmiddagen.
Det är vanligt, och helt naturligt, men det finns en rad förebyggande åtgärder vi kan vidta för att lindra friktionen, menar Anna-Clara Billengren, legitimerad psykoterapeut och familjerådgivare.
– När vi umgås under lite längre perioder med vår ursprungsfamilj ihop med vår nya familj så utmanas gamla familjemönster och områden som kan vara känsliga, det triggar lätt igång negativa känslor. Men vi kan förbereda tiden tillsammans genom att prata med varandra om förväntningar, och planera ihop. Var och en behöver få känna sig lyssnad till, så att det inte bara är information som ”utdelas”, säger hon.
Ett första drag inför släktsemestern alltså – planering. Vad ska vi göra tillsammans? Vad vill jag göra själv? Middagar, aktiviteter, hur lägger vi upp det tillsammans?
5 tips inför sommaren med släkten
1. Var tydlig med hur länge ni ska vara tillsammans, så att tidsramen är klar.
2. Vilka förväntningar har ni (aktiviteter, måltider etcetera)?
3. Om du behöver egen tid under vistelsen, var noga med att kommunicera det.
4. Ekonomiska överenskommelser! Reskassa, vem betalar vad, hur delar ni upp det?
5. Ta reda på hur de andra i släkten vill ha det, förväntningar etcetera.
Förbered barnen
Om det finns barn med i ekvationen uppstår ännu en dimension av förväntningar att möta; barn har i regel sämre förmåga att föreställa sig nya platser, en del tycker det är jobbigt med förändringar och kan krångla innan resan blir av, säger Anna-Clara Billengren.
Rådet här är att som vuxna förbereda barnen så mycket det går – titta på bilder, berätta om de aktiviteter som är planerade och hur de ska sova.
– Vuxnas oro påverkar barnen, som kan känna sig mer otrygga, och reaktionerna kan uttryckas som trots eller bråk. Det kan vara svårt att dölja sin egen oro vilket kan bidra till att det just blir ”bråk” eller friktioner, men ju mer vi pratar tillsammans i familjen, desto mer kan vi påverka vår oro, säger hon och fortsätter:
– Låt barnen uttrycka ”jag vill inte, jag kommer inte att kunna äta den maten” eller vad det nu kan handla om, utan att de får några starka reaktioner tillbaka.
Olika förväntningar
En annan avgörande faktor stavas förväntningar – och återigen är kommunikationen central. Vi behöver alla få plats för våra behov på ledigheten.
Någon kanske kommer utarbetad och längtar efter lugn och ro, någon annan vill aktivera sig konstant för att maxa semestern, en tredje vill laga mat hemma för att spara pengar och ett annat gäng vill bara ”unna sig”.
– Här är det viktigt att vara överens om de stora frågorna, alternativt att ha vidöppet sinne för att vi förväntar oss olika saker från ledigheten. Ska vi bada, sola, göra utflykter, hälsa på vänner, äta alla måltider på restaurang? Hur stor är vår reskassa? Ska vi göra allt tillsammans, eller ska vi dela upp oss någon gång? Lägg in förväntningarna i planeringen så att ingen känner sig överkörd eller onödigt irriterad, säger Anna-ClaraBillengren.
Att fira semester bland gamla och nya relationer är att röra sig i ett mönster av gamla och nya konflikter som bubblar under ytan, och som kan ställa till det i kommunikationen, menar hon.
En jargong som är naturlig i en familj kan lätt missförstås av någon utomstående.
Våga prata
Men den allra vanligaste fällan, tror hon, är brist på kommunikation.
– Ett fel vi ofta gör, kanske i syfte att försöka undvika konflikter, är att undvika att prata med varandra – vilket bara ökar risken för missförstånd. När något inte känns bra behöver vi kommunicera det på ett mjukt sätt utan kritik, lyft problemen innan de växer.
Så sammanfattningsvis, hur undviker man då att gå in i gamla, destruktiva familjemönster?
Planering och tydliga förväntningar på den gemensamma tiden tillsammans minskar risken att trigga igång gamla mönster, menar Anna-Clara Billengren. Ju tydligare planeringen är desto bättre för relationerna, barnen och den gemensamma tiden.
– Att undvika gamla mönster är som jag ser det något vi själva behöver vara uppmärksamma på. När man själv blir irriterad på någon ur sin gamla familj så är det något som väckts, som förmodligen är gammalt. Om man då kan hantera sina reaktioner och känslor så kan det påverka det destruktiva mönstret.
Känner kritik
Oftast handlar irritationen om att man känner sig personligt kritiserad av en kommentar eller ett beteende från någon annan, menar hon.
– Blir det allvarliga öppna konflikter som inte går att lösa eller reda ut kanske en längre tids semester tillsammans inte blir positivt för någon – allra minst för barnen, säger hon.
Men varför envisas vi med att fira semester på det här sättet då, vilka är fördelarna att ta vara på?
– Att umgås med våra närmaste i familjen är en möjlighet att komma närmare varandra och dela intressen eller samtal som vi har gemensamt, en känsla av samhörighet. Barnen kan känna stor trygghet i att ha många vuxna omkring sig som är intresserade av deras liv och visar kärlek. Och att ta hänsyn till andra är en viktig del av livet, både för barn och vuxna. Det ökar vår förståelse och möjlighet till inlevelse eftersom vi människor också är olika och har olika behov, säger Anna-Clara Billengren.
5 tips – gör INTE så här
1. Ta inget för givet, kommunicera och fråga i stället.
2. Ta inga beslut i affekt, om skav trots allt uppstår.
3. Kritisera inte någon öppet inför andra.
4. Ändra inte planeringen utan att kommunicera detta i god tid.
5. Lös konflikter inom den egna familjen, utan inblandning av andra.
Fact: Click to add text