Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

På Camilla Björklunds mack i Bromölla har alla en plats

04 mar, 2020 
Per-Ola Ohlsson
Porträtt av Camilla Björklund från Bromölla som blev utsedd till Årets eldsjäl 2019.
För sitt engagemang utsåg Bromölla kommun Camilla Björkman till Årets eldsjäl 2019. Foto: Rickard Nilsson
Medmänsklig, vänlig och initiativrik är tre ord som beskriver Camilla Björklund. När mamma Kerstin blev allvarligt sjuk började ett intensivt engagemang för samhällets utsatta. Och navet i välgörenhetsarbetet är Camillas mack, där Bromöllas invånare kan få både sällskap och en gratis kaffe.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Direkt när man kommer in på bensinmacken vid infarten till det lilla nordostskånska samhället Bromölla märker man att det här inte är vilken bensinstation som helst. Här inne råder en speciell atmosfär.

På hyllorna samsas information om insamlingar till olika välgörande ändamål om utrymmet med oljor och andra biltillbehör. En doft av nybryggt kaffe sprider sig i lokalen och från serveringen i rummet bredvid hörs ett lågmält sorl.

Bakom disken står ägarinnan Camilla och småpratar med kunderna medan sonen André, 27, brer mackor.

– Nytt för i år är Änglagåvan. Den som köper en kopp kaffe för 20 kronor lägger det dubbla, så att någon annan som inte har råd kan få en kopp gratis, berättar Camilla.

Det är verkligen ingen vanlig mack. Den är både navet i Camillas engagemang för välgörenhet och en mötesplats för ortsborna. På ett par år har Camilla och hennes man Tony, 44, förvandlat den gamla DinX-macken på Kristianstadsvägen till en naturlig samlingspunkt där man kan tanka bilen och samtidigt ta en paus för en kopp kaffe och lite social samvaro.

Camilla tillsammans med Charlotte, som snart ska börja arbeta på macken.
Framöver kommer Camilla få hjälp av Charlotte som ska jobba på macken. Foto: Rickard Nilsson

– Vi har ett femtiotal stamkunder som kommer hit flera gånger i veckan. Några kommer flera gånger om dagen, säger Camilla glatt.

Annons

Från macken organiserar Camilla sin välgörande verksamhet som riktar sig till alla behövande i samhället – från de minsta barn och äldre pensionärer som sitter ensamma i sina servicelägenheter till hemlösa och kvinnor som utsatts för våld i sina relationer. Det handlar bland annat om insamlingar till olika organisationer och kampanjer som stöttar cancerforskning.

Blev Årets eldsjäl 2019

Varje år samlar hon dessutom in kläder och julklappar som hon sedan skänker till de hemlösa på Härbärget i Kristianstad och till kvinnojouren.

– Jag brukar säga att den enda gången du ska se ner på en annan människa är när du ska hjälpa den upp. Det har jag lärt mig av min mor, säger hon.

Det går inte en dag utan att jag pratar med henne och frågar hur hon skulle ha gjort om hon hade fått leva

När Bromölla kommun förra året för första gången skulle utse Årets eldsjäl fick Camilla, föga överraskande för andra än möjligtvis hon själv, flest nomineringar av alla.

Annons

– Det förändrar egentligen ingenting för mig, men det gladde mig när en av politikerna i nämnden berättade att den enda gången som de varit helt överens var när de skulle utse mig till Årets eldsjäl, säger Camilla och tillägger:

– Det är en fin bekräftelse på att kommunen uppskattar mitt arbete.

Camillas mamma som gick bort i bröstcancer.
Mamma Kerstin var Camillas stora förebild. Foto: Privat

På en hylla bredvid kassan står ett fotografi på Camillas mamma Kerstin Westerdahl som gick bort för tre år sedan. Hon har betytt mycket för Camilla och för hennes engagemang för de svaga i samhället.

– Mamma är min förebild, förklarar Camilla. Det går inte en dag utan att jag pratar med henne och frågar hur hon skulle ha gjort om hon hade fått leva.

Annons

Förlorade sin mor i bröstcancer

Det var när Camillas mamma blev sjuk i bröstcancer för sex år sedan som hennes engagemang för insamlingar tog fart på allvar.

– Jag bestämde mig för att samla in pengar till cancerforskningen och arrangerade bland annat en jättelik loppmarknad här i Bromölla. Vi drog in 30 000 kronor till Cancerfonden på bara fyra timmar, minns Camilla.

Målet var att samla in 100 000 kronor till Cancerfonden. Hon och hennes familj lyckades med god marginal och kunde skicka in 105 000 kronor vid årets slut! Insamlingen till Cancerfonden pågår fortfarande, men Camilla skänker också insamlade pengar till Rosa Bandet, Barncancerfonden och Mustaschkampen.

– Jag vill fördela pengarna till olika välgörande ändamål. Det känns rätt att göra så, säger Camilla.

Men samtidigt som hon kunde glädja sig åt människors vilja att stödja cancerforskningen tvingades hon till sin stora sorg se hur hennes älskade mamma blev allt sjukare. Cancern spred sig till levern och hon vårdades på Skånes universitetssjukhus i Lund dit Camilla och hennes bröder åkte och hälsade på.

Annons

– Jag har svårt att sitta stilla när något jobbigt händer och tycker det är bättre att vara kreativ och göra något. Under mammas sjukdomsperiod engagerade jag mig ännu mer i insamlingarna.

Nära skilsmässa

Men 2017 blev ett tungt år för Camilla och hennes familj. Även maken Tonys föräldrar, som i 28 år drev bensinmacken på Kristianstadsvägen, gick bort.

– Det var ett mycket tufft år och mitt under allt detta gled Tony och jag ifrån varandra. Vi var mycket nära en skilsmässa innan vi lyckligtvis hittade tillbaka till varandra igen, berättar Camilla.

Det som gav dem ny kraft var möjligheten att ta över bensinmacken och förvandla den till något som de båda drömde om. Camilla jobbade då sedan flera år inom omsorgen med stöd och service till funktionshindrade.

– Jag tog tjänstledigt för att jobba med macken och butiken och det har jag hittills inte ångrat en sekund, säger Camilla.

Annons

Enda gången du ska se ner på en annan människa är när du ska hjälpa den upp

Hon och Tony var från första stund inriktade på att det inte skulle vara en vanlig bensinstation och butik – de ville ha en liten servering med kaffe och riktiga hemmabredda smörgåsar.

– Det ska vara lite som en mack var förr. Hit kan folk komma och få hjälp att byta sina torkarblad, förklarar Camilla.

När vi tar en kopp kaffe i serveringen tillsammans märks verkligen Camillas engagemang och medmänsklighet. Hon känner de flesta av kunderna och hon har tid över för lite småprat och frågor om hälsan med var och en. Den här dagen är hon klädd i en svart tröja med texten ”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Det är hennes devis som hon själv lever efter.

Camilla klappar stammisen Mats på kinden.
Sedan pensionären Mats blev singel kommer han gärna till macken för att träffa lite folk och ta en fika. Foto: Rickard Nilsson

– Det roliga är att se att mitt engagemang sprider sig som ringar på vattnet, att fler blir engagerade i insamlingarna.

Annons

I butiken säljer hon tröjor med texten ”Bromölla, en liten by med vacker vy” där hela överskottet ska gå till barn och ungdomar i kommunen.

– Det är inte riktigt bestämt hur än. Min första tanke var någon form av stipendium till behövande barn, men jag kan också tänka mig att pengarna ska gå till barn som annars inte har råd att följa med på skolutflykter eller som inte kan följa med på friluftsdagar för att de kanske inte har råd med nya skridskor.

Ger alla en chans

Camilla hoppas att kunna fördela pengarna genom fritids- och ungdomsledare som har koll på vilka barn som kan behöva extra stöd. Samtidigt är hon medveten om att det finns en risk att hon kan bli lurad. Som att någon försöker få sig en kopp gratis kaffe via Änglagåvan, trots att de har råd att betala för den själva.

– Så är det alltid. Men om jag blir lurad två gånger av tio må det vara hänt. Då har jag i alla fall hjälpt åtta, säger Camilla.

Annons

En av besökarna på macken den här dagen när Allers kommer på besök är Charlotte Nilsson, 49, som Camilla lärde känna för många år sedan när hon arbetade i Bromölla kommun som gruppledare inom LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

– Från och med i år ska Charlotte arbeta här hos mig ett par dagar i veckan. Jag behöver lite extra hjälp. Både Tony och André har andra jobb att sköta, berättar Camilla.

Stammisen Mats Blom, 65, har också kommit förbi macken denna måndagsförmiddag. Han är pensionär och brukar titta in varje dag för en kopp kaffe och en pratstund.

– Jag blev singel för fyra år sedan och det blir lätt så att man sitter ensam hemma i huset. Det är tur att Camillas ställe finns så att man kan gå hit och träffa kompisar, säger Mats som bor en halv kilometer bort.

Camilla tillsammans med sin bästa vän Katrin.
Bästa kompisen Katrin hjälper ofta till med Camillas insamlingar. Foto: Rickard Olsson

Även Katrin Lindquist, Camillas bästa vän sedan barndomen, tittar in för att säga hej. De har känt varandra sedan de var tre år gamla och Katrin har genom åren hjälpt till med insamlingarna på olika sätt.

Annons

Mitt engagemang sprider sig som ringar på vattnet

– Camilla är värd utmärkelsen Årets eldsjäl. Kommunen gav den verkligen till rätt person, säger hon.

I höstas fick Camilla ytterligare ett erkännande för sitt engagemang med den personliga inbjudan till Rosa Bandets evenemang där givarna tackades.

– Jag var först tveksam eftersom jag inte tycker att insamlade pengar ska användas till evenemang. Men sedan fick jag veta att 15 procent av Rosa Bandets insamlade pengar går till marknadsföring och olika evenemang, och utan de satsningarna hade de inte fått in lika mycket pengar, förklarar Camilla.

Hon reste upp till evenemanget i Stockholm i november förra året tillsammans med André. Det var en omtumlande upplevelse.

– Det var magiskt när vi fick veta att Rosa Bandet samlat in 94 miljoner kronor till cancerforskningen under oktober. Det var verkligen kul att se vilket resultat insamlingarna har gett, säger Camilla.

Annons

Många framtidsplaner

I år fortsätter hennes ständigt pågående insamling till Cancerfonden vid sidan av Änglagåvan och försäljningen av t-shirts. Camilla har även lovat att hjälpa kvinnojouren i Kristianstad med en insamling.

– Jag har redan varit med och hjälpt till vid uppstarten av två nya skyddade boenden. Det känns jättebra.

Första maj blir det rally med veteranmoppar med start och mål på macken. Alla intäkter från försäljning av grillad korv går till Cancerfonden. Och i höst blir det nya julklappsinsamlingar till behövande via Stadsmissionen och Härbärget i Kristianstad.

– Två år i rad åkte vi hela familjen på julafton till Härbärget i Kristianstad och delade ut julklappar och varma kläder till hemlösa, berättar Camilla.

Det kan också bli aktuellt med nya insamlingar som hon brinner för. Och ett vänligt ord på vägen och en kram – det har Camilla alltid tid för.

Vem är Camilla Björklund?

Mack i Bromölla.
Det var Tonys föräldrar som drev macken innan han och Camilla tog över. Här är Camilla med Tony och sönerna Alfons och André. Foto: Rickard Nilsson
  • Namn: Camilla Björkman.
  • Ålder: 50 år.
  • Yrke: Bensinmacksägare.
  • Familj: Maken Tony, 44, sönerna André, 27, och Alfons, 11.
  • Bor: Hus i Bromölla.
  • Aktuell: 2019 års eldsjälspris i Bromölla.
Annons