Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Thomas och Bia blev blev kära i varandra på gymmet

14 jun, 2022 
Anna Olofsson
Äldre par tränar yoga tillsammans, sitter med pilatesbollar.
Bia och Thomas träffades på ålderns höst. Båda levde själva och var tillfreds med sina liv. Men ödet ville annorlunda och deras vägar korsades – på gymmet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är söndag eftermiddag och Bia Nordmark, 59 år, och Thomas Bäckström, 68 år, är på gymmet i Luleå. Det gym där de träffades för 18 månader sedan. De hälsar glatt på personalen i receptionen och stannar till och småpratar med några som de känner. Det märks att paret tillbringar mycket tid i lokalerna.

De tränar en seniorvariant av yogan

Målmedvetet går de till den sal som de brukar få låna för att utöva acroyoga, något som paret gjort tillsammans under det senaste året. Bia utstrålar glädje, värme och ödmjukhet och hennes leende får alla att le tillbaka. Thomas utstrålar tillit, lugn och balans.

Se också: 3 övningar för en god morgonBrand logo
Se också: 3 övningar för en god morgon

– Thomas är verkligen min balans i livet, säger Bia och börjar med att värma upp kroppen för att inte göra sig illa i yogan.

Annons

Även Thomas värmer upp. Snart ska de påbörja sitt acroyoga-pass. Det är en yogaform som kräver tillit, smidighet, balans och styrka, något som både Bia och Thomas har tränat på att uppnå genom just denna träningsform.

– Men vi brukar säga att vi gör seniorvarianten av acroyoga, säger Bia, och Thomas håller med. Han frågar Bia vad hon tycker att de ska träna på i dag, varefter en mängd olika positioner nämns. De kommer överens om att börja med en lättare variant för att låta kropparna bli än mer varma.

Thomas lägger sig ner på golvet, redo att lyfta upp Bia i positionen “flygande fågel”. Långsamt utövar de positionen, där styrkan och säkerheten blir tydlig hos Thomas och smidigheten och rörelsen hos Bia.

Bia och Thomas gör acroyoga på vid en pool.
På den blomstrande ön Madeira. Bia och Thomas tar inte semester från yogan.

När Bia får frågan om hur hon vågar släppa kontrollen på det sättet kommer svaret snabbt.

– Jag litar på Thomas till ett hundra procent, han skulle aldrig göra en position om han inte vet att han kan klara av det. När jag litar på honom vågar min kropp slappna av.

Annons

Både Bia och Thomas levde ensamma

Om vi backar bandet, och går tillbaka till sommaren 2020, så var både Bia och Thomas singlar. Bia bodde i en lägenhet och hade levt själv under många år. Hon hade haft någon kortare relation, men ingen som blev till något djupare. För henne var det vänner, jobb, dans och träning som var i fokus. Hon hade inga förväntningar på att träffa någon.

Jag ville inte leva ensam

– Jag har alltid älskat att dansa och har fått många vänner via dansen. Den var, och är fortfarande, en stor del av mitt liv. Jag ägnade mitt liv åt den och hade gett upp på att träffa någon som jag skulle leva ihop med.

Thomas hade skilt sig våren 2019 och levde ensam i ett hus. Även han var nöjd med sin tillvaro.

– Jag hade såklart en önskan om att träffa någon framöver, som jag kunde dela mitt liv med. Jag ville inte leva ensam, men det var inget jag skyndade på eller jagade efter, berättar Thomas.

Annons

De tränade på samma gym i Luleå och det var där Bia såg Thomas för första gången. Då trodde hon att han hade en partner, eftersom han ofta var där tillsammans med en kvinna.

– Jag tyckte han var trevlig, såg bra ut och jag föll för hans fina personlighet, men mer än så var det inte då, eftersom jag tänkte att han redan hade en relation.

De fortsatte att stöta ihop på gymmet och började småprata med varandra allt mer. Efter det så började deras vägar att korsas även vid andra tillfällen.

– Jag såg Thomas när jag var ute och promenerade på morgnarna, när jag var på stan och uträttade ärenden. Jag tänkte “är detta meningen? Vill ödet säga mig något?”

Thomas bjöd på middag

Vid ett tillfälle fick Bia veta att han var singel, och att den kvinna hon trodde var tillsammans med Thomas bara var en god vän och träningskompis.

Annons

En fredagkväll under hösten 2020 var Bia ute på stan med sin vän när hon såg Thomas sitta själv på en restaurang. Hon pekade ut Thomas för sin vän, som många gånger fått höra Bia prata om honom.

– Hon bestämde att vi skulle vända om och gå in till Thomas. Jag tänkte “nej, det går inte”, men hon stod på sig och frågade om vi fick sitta ner med honom vid bordet. Där och då insåg jag exakt hur lätt det var att prata med honom, berättar Bia.

Bia som vid den här tiden ville lära sig mer om styrketräning frågade om Thomas kunde hjälpa henne.

– Thomas är jätteduktig på träning, han har tidigare spelat och varit tränare i Luleå Hockey. Han blev min inofficiella personliga tränare.

– Och jag sa till Bia att hon får utveckla mig i dansen, vilket hon gjorde.

Bia och Thomas gör yoga på en strand. Thomas håller upp Bias kropp med fötterna.
Det händer att Bia och Thomas stannar upp i sina utomhusaktiviteter för att utöva acroyoga. Som här under en varm dag i Luleå skärgård. Då får de ofta publik.

Efter ett par veckor av vänskap insåg båda att det fanns något mer, och det var Thomas som tog initiativ och frågade Bia om han fick bjuda henne på middag.

Annons

– Och jag sa ja, tvekade inte en sekund. Efter den middagen insåg att vi hade starka känslor för varandra.

Bia har blivit modigare

Paret delar det stora intresset för träning och Thomas berättar att det är roligt att de har någonting som de kan njuta av tillsammans.

– Jag hade tyckt det hade varit svårare om en av oss gillade att träna, och den andra var en soffpotatis, skrattar Bia, som berättar att hon har blivit tryggare och modigare när det kommer till att våga prova på nya saker sedan hon träffade Thomas. Han uppmuntrar henne till att våga ta steget utanför hennes trygga zon och göra sådant hon inte tidigare gjort. Till exempel har de badad isbad, hon har lärt sig att stå på huvudet, att dyka och simma under vattenytan och att åka långfärdsskridskor.

Bia har det största hjärtat

– Thomas är fantastisk på det sättet, att han får mig att testa nya saker och lämna min bekvämlighetszon bakom mig, berättar hon och tittar på Thomas.

Annons

– Det jag tycker är viktigt är att varje gång Bia gör en ny sak, stärker det hennes självkänsla och höjer hennes tro på sig själv. Det är något alla borde testa, att våga utmana sig själv, fyller han i.

Thomas återkommer ofta till att Bia har en glädje som smittar av sig, och hennes utstrålning ger honom glädje varje dag.

– Bia har det största hjärta man kan ha. Hon bryr sig om alla, tänker på alla och vill att alla ska må bra – hela tiden.

Bia och Thomas gör en acroyoga pose där Bia står på Thomas.
“The flying bird”, “The Throne” och “Blackbird”. Poserna har engelska namn och just den här kallas "Asymmetrisk Straddle Throne”.

Att de kom in på att utöva acroyoga, är något som inte var planerat utan kom sig av en ingivelse från Bia. Hon hade hittat ett klipp på instagram där någon utövade just acroyoga, och började leta fram klipp på youtube. Hon frågade Thomas om de skulle testa det. De började tillsammans att utforska vad det var och hur man kunde gå tillväga, och bakom deras framgång med acroyogan ligger många timmar av träning i att utföra positionerna.

Annons

– Det kan ta allt från 30 minuter till två timmar för att få till tekniken i varje position, berättar Thomas.

Bia och Thomas i träningskläder och de tittar både in i kameran.
Kärleken mellan Bia och Thomas har gått snabbt och lätt. Att de delar passionen för träning har givetvis gjort relationen ännu härligare.

I relationen är mod och tillit viktigt

På frågan vad som krävs för att utöva yogaformen svarar Bia att det är viktigt att man har tillit till varandra. Man måste lita på sin partner till hundra procent. När man tränar acroyoga övar man upp sin mentala styrka, balans och närvaro, men det är också väldigt roligt. Det krävs också tålamod och en vilja att våga testa – och att våga misslyckas. Thomas berättar att de har så roligt ihop när de tränar yogan, nästan mest på grund av misstagen. Att ramla ibland är frigörande.

Annons

– Ja, vi skrattar så mycket ihop, och det är ett sätt att komma närmare varandra, att våga misslyckas tillsammans, säger han och fortsätter:

– Det är underbart att vi älskar att träna lika mycket båda två, och ju äldre man blir, desto viktigare blir det att hålla kroppen i form och skapa balans. Att röra på sig och hålla sig smidig stärker ens mående inifrån och ut, säger Thomas.

När de får frågan om hur länge de kommer att fortsätta med sin träning svarar de båda i kör:

– Så länge vi kan och är friska kommer vi att röra på oss och även arbeta, för kroppen och hjärna är skapta för att användas.

Bia återkommer ofta till att hon är så glad att hon träffade Thomas. Hon hade levt ensam länge, skaffat sig rutiner och var van vid att styra över sin egen tid. Hon trodde att det skulle bli svårt att anpassa sig till någon annan.

Annons

– Men, det har gått så himla lätt med Thomas, och jag har fått ett rikt och vackert liv med honom. Jag kunde aldrig drömma om att det kunde bli så här bra, säger Bia. Han får mig att våga göra saker jag aldrig tidigare vågat eller kunnat drömma om.

Sedan de träffades har de rest en del tillsammans, bland annat har de varit på en träningsresa till Madeira. De har bestämt sig för att besöka en ny plats varje år och göra någonting som de aldrig tidigare har gjort.

– Det är det som är så underbart med Thomas är att ingenting är omöjligt. Allt är möjligt.


Nu har de flyttat ihop

Bia och Thomas har nu bott ihop i Thomas hus i ett par månader, och de har lagt mycket tid på att göra det till ett trevligt hem där de båda kan trivas.

Bia och Thomas ligger på magen mittemot varandra och pussas.
Mellan poserna finns det tid för romantik!

– För mig var det ett stort steg att ta, men jag är så glad att jag vågade. Det är så lätt att låsa sig vid sina rutiner, men att känna att man kan vara sig själv fullt ut med en annan person, det är underbart, säger Bia.

Annons

– Jag tycker så mycket om att dela mitt liv med Bia, och hon har med sitt inredningsöga lyckats kombinera två hushåll till ett stilrent och vackert hem.

En given sak i parets gemensamma bostad är ett träningsrum där de kan träna tillsammans, och i år vill de också lägga ner mycket tid på att få trädgård att blomma och växa.

Då Bia och Thomas möttes på äldre dar får de ofta frågor från andra om hur man kan hitta en partner när man närmar sig ålderns höst. De svarar båda två att man inte ska jaga kärleken. Den kommer till en när man är redo för den.

– Ja, men när den väl kommer till en så måste man också våga ta steget fullt ut, att faktiskt våga säga ja till en första träff och lära känna personen du är intresserad av, säger Thomas.

– Och våga vara dig själv, fyller Bia i.

Det här är Bia och Thomas

Namn: Bia Nordmark, Thomas Bäckström.

Ålder: 59 och 68.

Bor: Luleå.

Gör: Thomas arbetar på Titan Konstruktion, tidigare brandman. Bia jobbar på Statens Servicecenter.

Intressen: Dans, träna, resa och inreda. Motto i livet: Säg JA till livet utan att bry dig om vad andra ska tycka och tänka.

Annons