Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Per: Vår älskade golden retriever dog – och återuppstod

16 maj, 2024 
Anonym läsarberättelse
Man med sin hund och båda är glada
Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Aldrig mer hund, sa jag till min fru, men hon var lyckligtvis av en annan åsikt.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Irma Lehtosalo om sina hundarBrand logo
Se också: Irma Lehtosalo om sina hundar

När min fru och jag beslutade oss för att skaffa en hundvalp hade vårt äldsta barnbarn precis fyllt två år. Därför ville vi ha en hund som inte var aggressiv och som fann sig i ett barns ibland lite hårdhänta behandling.

Vi valde en Golden retriever för den rasen är kända för sitt tålamod. Vi köpte en med stamtavla för att vara någorlunda säkra på att få en stabil hund. Valpen var dyr men jättefin och som tur var visade sig hunden vara perfekt i kynnet.

Hade fel på hjärtat

Valpen försökte sätt dagordningen hemma och vi döpte honom därför till King.

King blev snabbt en del av familjen och min fru gick med honom på valpkurs en gång i veckan. King blev en riktigt trevlig hund, han var glad, leklysten och mycket tillgiven men också stark och väluppfostrad.

Annons

Vi hade mycket glädje av honom och han följde oss i vått och torrt. När vi gick på långpromenad sprang han alltid lös och skuttade lycklig fram och tillbaka.

Men en morgon ville han varken springa eller skutta. Han höll sig vid min frus sida och uppförde sig som en mycket gammal hund trots att han bara var fem år.

Hemma igen upptäckte vi att hundens tunga var blå och det var uppenbart att han inte mådde bra alls. Vi funderade på om han hade fått i sig något giftigt ute i trädgården, men enades om att låta honom vila och avvaktade. Dessvärre blev han inte bättre, snarare tvärt om.

Samma eftermiddag ringde vi veterinären som bad oss att komma in med hunden omedelbart. Veterinären lyssnade på King med sitt stetoskop och nu visade det sig vad som var fel.

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Annons

Köpte en ny hund

Kings hjärta var alltför litet och hade fått arbeta extra mycket och extra fort. Nu var det utslitet. På röntgen såg vi att det hålrum som hjärtat skulle ha fyllt ut nu var fyllt av vätska.

Det fanns ingenting vi kunde göra för att hjälpa vår fina hund. King fick en lugnande spruta och sedan en stor dos sömnmedel. Han somnade in lugnt och stilla för att aldrig vakna igen.

Det var mycket tyst i bilen när vi körde hem från veterinären utan King. Vi var bägge fruktansvärt ledsna och hade inte alls varit beredda på att vår hund skulle dö. Det var ju minst fem år för tidigt.

Jag ville inte ha någon ny hund. Det kostar pengar och är ett stort jobb att fostra den och dessutom är en hund på sätt och vis begränsande. Man kan inte spontant resa eller göra utflykter för man måste alltid planera för hundpassning.

– Aldrig mer hund, sa jag till min fru.

Men hon var av en annan åsikt och efter en tid drev hon igenom att vi skulle prova med en ny Golden retriever.

Den hunden har vi nu haft i sex år och den heter King liksom sin föregångare. I dag är jag glad för att min fru fick sista ordet. Jag har hunnit bli pensionär och det är oftast jag som går ut med hunden. King är en fantastisk hund!

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons