Lästips:RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Ulla: Vårt älskade barnbarn togs plötsligt ifrån oss

14 maj, 2024 
Anonym läsarberättelse
Kvinna som är ledsen
Foto: Foto: TT/Shutterstock (arrangerad bild)
Maja var vår ögonsten. Vi gjorde allt för henne och byggde upp en fin relation. Men en dag fick vi ett fruktansvärt besked.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Här är Bliss – paracheerlaget från TäbyBrand logo
Se också: Här är Bliss – paracheerlaget från Täby

Vår son Erik var 29 år när han träffade Natalie och blev huvudstupa förälskad. Hon var vacker men egoistisk. Hon verkade få en kick av att göra Erik svartsjuk och de grälade ofta.

Efter några månader flyttade han hem till henne, men ofta fick han sova på någon kompis soffa i stället efter att de grälat.

Det var med blandade känslor vi fick veta att de skulle ha barn. De hade knappt träffats i ett år.

Natalie hade just blivit arbetslös efter att ha misskött en provanställning och hon hade aldrig nämnt till oss att hon ville bli mamma. Var det här verkligen rätt för dem? Var det rätt för Erik?

– Är det inte lite tidigt? frågade jag Erik.

Men han tyckte att de kände varandra väl nog och han älskade henne. Han trodde nog att hon skulle lugna ner sig om de fick barn. Hon skulle mogna och bli mer ansvarsfull, tänkte han.

Annons

Jag tror att han var den av dem som var gladast över beskedet. Så kom Maja till världen, vårt första barnbarn.

Flickan hade blåmärken på kroppen

När hon väl fanns i våra liv är det klart att vi inte önskade något annorlunda. Hon var en lugn och snäll bebis och växte upp till en bedårande liten flicka.

Vi älskade henne helhjärtat och gjorde allt för att ställa upp för dem som familj. Vi lånade dem pengar så att de kunde köpa en bostadsrätt och Maja tillbringade mycket tid hos oss.

Jag önskade att föräldraskapet skulle göra Natalie lugnare och att Erik skulle få det familjeliv han hoppats på, men så blev det inte.

Hon var inte intresserad av helgkvällar hemma framför tv:n. När Maja var liten och Erik jobbade kvällsskift fick vi ofta sitta barnvakt för att Natalie skulle ut på ”tjejkvällar”.

Hon spenderade mer pengar på nöjen än de hade råd med och de hade hetsiga gräl. Jag var orolig över hur mycket Maja blev vittne till, men Erik sa att de bara grälade när de var ensamma.

Annons

Efter sex år fick Erik veta att Natalie hade en affär. De separerade och hon bodde kvar i bostadsrätten som vi delvis finansierat.

Efter några månader försökte de lappa ihop förhållandet och Erik flyttade tillbaka. Strax därefter upptäckte han att hon fortfarande träffade den andra killen. Det gjorde separationen definitiv.

– Jag kommer aldrig att kunna lita på henne igen, sa Erik.

Han hade fått sitt hjärta krossat, men det skulle bli ännu värre. Maja och Erik hade en väldigt fin relation. Vi anade att Natalie skulle försöka sabotera det och det gjorde hon också.

I början krävde hon enskild vårdnad och att Erik knappt skulle få träffa Maja alls. När hon förstod att hon inte kunde ta ifrån Erik hans rättigheter på det sättet började hon komma med olika anklagelser.

Hon påstod att Maja hade blåmärken när hon kom hem från Erik och att vi baktalade henne inför dottern.

Allt var lögner och jag tror att de flesta snart genomskådade henne. Hon lyckades ändå sprida fula rykten och det är klart att det är jobbigt när det pratas bakom ryggen, speciellt när det är ett barn inblandat.

Annons

Det dröjde inte länge förrän Natalie var sambo igen. Mannen hon haft en affär med flyttade hem till henne och Maja. Det var när Erik begärde att hon skulle köpa ut honom ur bostadsrätten som hon blev riktigt illvillig.

Hon ringde upp mig.

– Erik kräver att jag ska köpa ut honom och det är väl ni som är ute efter att få era pengar tillbaka förstås, sa hon spydigt.

Bara så ni vet så får ni inte träffa Maja mer. Ni är nämligen inte hennes riktiga farföräldrar, för det är inte Erik som är hennes pappa!

Lätta ditt hjärta: Här kan du lyssna på våra läsarberättelser i poddformat

Lätta ditt hjärta är en podcast från Aller media, där du får ta del av vanliga människors berättelser. Problemen som lyfts diskuteras med en psykolog.

I podcasten Lätta ditt hjärta får du ta del av vanliga människors berättelser om svåra och utmanande perioder i livet. Podden bygger på läsarberättelserna som i många år publicerats i Aller medias veckotidningar och på allas.se. Programledare är journalisten Elin Samuelsson som vid sin sida har psykologen och författaren Helena Kubicek Boye. Klicka här för att börja lyssna – eller tryck på play i spelaren nedan!

Var inte biologisk pappa

Så slängde hon på luren. Det kändes som om någon sugit allt syre ur rummet. Jag satt i soffan och kunde inte resa mig upp. Inom mig bad jag att det hon sagt inte var sant.

Jag ringde Erik som fick en chock. Hon hade inte sagt något till honom om detta. Han körde dit och konfronterade henne och hon avslöjade skadeglatt att hon varit otrogen under nästan hela deras tid tillsammans. Hon var inte säker på vem fadern var, men trodde inte att det var Erik.

Annons

Det gjordes ett faderskapstest som bekräftade detta. Erik var inte Majas pappa. Det var ett förödande besked. Hela den där perioden var fruktansvärd.

Jag tyckte att Natalie var den sämsta människa jag någonsin träffat. Hur kan man behandla människor som hon gjorde?

Erik visste inte vad han skulle ta sig till. Natalie använde Maja som ett slagträ mot honom och oss. Men tänkte hon någonsin på hur illa hon gjorde sin egen dotter?

Erik hade ingen laglig rätt till umgänge men i utbyte mot att hon fick göra en fördelaktig affär med bostadsrätten gick hon med på att han fick träffa henne några timmar då och då.

Även om det inte fanns några blodsband mellan dem hade de ju varit far och dotter under hela hennes liv.

Att vilja bryta ett sådant band av ren illvilja är något helt obegripligt för oss. Vi har sett hur illa detta har gjort Maja och vi gör vad vi kan för att få finnas kvar i hennes liv.

Vi kommer kanske aldrig mer att få fylla en lika viktig roll som vi gjorde när hon var liten, men hon ska i alla fall få växa upp med vetskapen att vi försökte.

Det spelar ingen roll vem som är hennes biologiske far. I våra hjärtan kommer hon alltid att vara vårt älskade barnbarn.

Berätta din historia!

Läsarberättelser är era berättelser direkt ur livet. Ett liv innehåller så mycket – glädje, sorg, dramatik och spänning. Alla bär vi på en historia.

Vill du berätta din? Mejla oss på [email protected]

Annons