Hon störtade mot döden med en saboterad fallskärm

Delad bild: En glad familj som kramar om varandra, samt fem fallskärmshoppare i en formation i luften.

Foto: TT, YouTube

Tvåbarnsmamman Els van Doren var en van fallskärmshoppare. Men vid sitt sista hopp vecklade fallskärmen märkligt nog inte ut sig. Det visade sig att någon hade saboterat den – men var det kärleksrivalen, den äkta mannen som blivit girig eller älskaren som hade tröttnat?

Den 18 november 2006 var en strålande vacker lördag i Zwartberg, nordöstra Belgien. Humöret var på topp när fyra medlemmar av fallskärmshopparklubben Paraclub Zwartberg steg in i en Cessna.

Ledaren för hoppet var Tom Bolsius och med honom i planet satt nederländaren Marcel Somers, den 38-åriga Els van Doren och så den 22-åriga ”Babs” Els Clottemans. När de nått 4 000 meters höjd gav Tom signal och hoppade ut. Efter honom följde Marcel och Els van Doren. Babs dröjde kvar i planet några sekunder extra och var därför inte med när de andra grep varandras händer i luften och bildade en formation.

Familjeporträtt med en mamma, pappa, en dotter och en son.

Els van Doren hade barnen Karol och Vincent tillsammans med maken Jan de Wilde.

Foto: TT

På sina hjälmar hade fallskärmshopparna kameror och mikrofoner för att kunna analysera hoppet efteråt. På Els van Doren filmklipp ser man först bara den blå himlen. Man förstår att hon ligger på rygg och njuter att vara uppe i luften. Så vänder hon sig om och det är i stället det fridfulla landskapet nedanför som hamnar i blickfånget.

Men så plötsligt, på cirka 1 000 meters höjd, börjar kamerabilden kränga åt alla möjliga håll. Man ser hur den vita reservfallskärmen hänger slappt under Els. Hennes händer drar i olika linor – utan resultat.

Els är knäpptyst, fullt fokuserad på att rädda sig från att slå i den framrusande marken. Man ser en trädgård där en gammal kvinna hänger tvätt. Så blir kameran svart.

Viktig del av fallskärmen saknades

Marcel såg hela förloppet från ovan, utan möjlighet att ingripa. Han landade på en fotbollsplan i närheten och vrålade ett hjärtskärande ”NEEEJ!” innan han kom fram till trädgården där Els låg ohyggligt stilla.

Marcel ringde till Els make Jan de Wilde. Ambulansen kom men Els var bortom räddning, hon hade omkommit direkt.

Hur hade detta kunnat ske? Els hade över 2 300 hopp bakom sig och var ytterst noga med säkerheten.

Ett hopp med Els Van Doren från 2003

Els Van Doren var en hängiven hoppare. Här i en formation 2003 från BBC.s rapportering.

Foto: Youtube

Det visade sig senare att Els fallskärm var saboterad. En liten men vital del av huvudfallskärmen – den så kallade pilotfallskärmen – saknades, och dessutom var en rem till reservfallskärmen avskuren.

Vem kunde ha begått detta illdåd? I Paraclub Zwartberg stod fallskärmarna alltid framme och det var en självklarhet att hjälpa sina medhoppare med utrustningen. Men ohyggligt nog gjorde denna tillit att det plötsligt fanns en stor grupp potentiella gärningspersoner…

Levde dubbelliv på helgerna

Polisens misstankar föll först på Els make, den förmögne juveleraren Jan de Wilde som tidigare ägnat sig åt fallskärmshoppning. Jan försäkrade polisen att han och Els varit mycket lyckliga. Vänner och grannar bekräftade bilden av ett sammansvetsat par som kärleksfullt uppfostrade sina två barn.

Men polisen upptäckte att Els hade levt ett dubbelliv. När helgen kom brukade hon lämna den flotta våningen i Bryssel för att ägna sig åt fallskärmshoppning i Zwartberg. Ofta åkte hon över gränsen till Nederländerna och övernattade i Marcels lägenhet i staden Eindhoven …

Den manipulerade fallskärmen som ledde till Els Van Dorens död

Els fallskärmsutrustning som någon uppenbarligen hade fifflat med.

Foto: TT

Kärleksaffären hade pågått i åratal men Jan hävdade att han inte anat något. Polisen förhörde nu Marcel, men hans sorg verkade äkta och polisen fann heller inget vettigt skäl till varför han skulle velat mörda sin älskarinna.

Tre dagar efter Els död kontaktade Babs Clottemans polisen. Hon sa att hon hade kört bil i närheten av Zwartberg och av en slump sett en pilotfallskärm hänga högt uppe i ett träd. Brandkåren plockade ner komponenten som tillhörde Els fallskärm.

Babs försäkrade polisen att Els hade varit hennes allra bästa väninna och att hon inget hellre ville än dödsfallet skulle klaras upp. Men polisen undrade om det inte var Babs som placerat pilotfallskärmen i trädet, och beslöt sig för att syna henne närmare i sömmarna…

Hade relation med två kvinnor samtidigt

Babs Clottemans var bara två år gammal när hennes pappa dog i en arbetsplatsolycka. Hennes förhållande till sin mamma var ofta konfliktfyllt. Babs var högt begåvad men känslomässigt obalanserad. Hon ville komma nära andra men hade svårt att hantera mänskliga relationer.

Som tonåring behandlades hon för självmordstankar och psykosliknande tillstånd. Men Babs kom på fötter igen, började studera till lärare och gick med i Paraclub Zwartberg, där Els och Marcel sedan länge var medlemmar. Babs blev inte bara Els väninna utan också Marcels älskarinna.

Babs Clottemans, en kvinna i 20-årsåldern, med pullover inne i en rättegångssal.

Som tonåring behandlades Babs Clottemans för självmordstankar och psykosliknande tillstånd

Foto: TT

Men samtidigt som Marcel delade säng med Babs gjorde han klart för henne att Els var hans nummer ett. Babs fick komma till Eindhoven på fredagarna men lördag och söndag tillhörde Els.

Babs var så besatt av Marcel att hon gick med på dessa förödmjukande villkor. Det är oklart om Els kände till att Marcel var en two-timer, och i så fall – hur goda väninnor var egentligen hon och Babs?

Ringde anonyma samtal till älskarinnan

Fredagen den 10 november, åtta dagar innan det ödesdigra hoppet, var Babs på besök hos Marcel i Eindhoven när Els oväntat dök upp. Babs fick sova på en madrass i vardagsrummet medan Els och Marcel hade sovrummet för sig själva. Els hopputrustning stod obevakad i huset… nästa gång Els använde sin fallskärm var dagen hon kraschade ner i marken och dog.

Mördaren fick tips från CSI – suddade ut spåren med blekmedel

Efteråt sade Babs kryptiskt ”jag kan inte säga vem som har gjort detta.” När polisen förhörde Babs påstod hon att hon inte känt till att Els varit gift, men det visade sig vara en lögn. Babs hade skickat ett anonymt brev hem till Els där hon skrev att Els för sina barns skull borde göra slut med Marcel. Polisen kunde också se att Babs ringt anonyma telefonsamtal till Els när hon visste att väninnan var tillsammans med Marcel.

Babs var kallad till förhör den 20 december, men dagen innan hittades hon av sin mamma, medvetslös i sängen. Babs hade svalt en livshotande mängd psykofarmaka och sömntabletter. Hon fördes till akuten och lades sedan in på en psykiatrisk klinik.

Släpptes fri efter ett år i häkte

Under tiden Babs var inlagd blev den belgiska polisen kontaktad av sina amerikanska kollegor, som berättade att Babs samma sommar hade varit föremål för en utredning i USA. Hon hade besökt en fallskärmshopparfestival i landet och haft en romans med en viss Olivier. Efter att Olivier gjort slut anklagade han henne för att ha försökt köra ihjäl honom. Men enligt Babs rörde det sig om en olyckshändelse, och motsatsen kunde inte bevisas.

När Babs skrevs ut från psykiatrin greps hon för mordet på Els. Hon bedyrade envist sin oskuld och efter nästan ett år i häkte släpptes hon fri. Babs fortsatte med sina lärarstudier och var mitt i en praktik på en skola när hon den 24 september 2010 ställdes inför rätta för mord.

Se också: Christinas dotter Marie mördades – ny teknik kan avslöja mördaren
2:29

Efter reklamen: Se också: Christinas dotter Marie mördades – ny teknik kan avslöja mördaren

(2:29)

Slå på ljud

Då det varken fanns teknisk bevisning eller vittnen, kom åtalet att i praktiken vila på en bedömning av Babs karaktär. Försvaret åberopade anhöriga, vänner och kollegor för att teckna en bild av en varm och omtyckt person. Personal från psykiatrin som behandlat Babs menade att hon inte var någon hänsynslös eller farlig människa.

Åklagaren kontrade med uttalanden från rättspsykiatrin där Babs beskrevs som manipulativ och narcissistisk. Han pekade på att Babs bevisligen hade ljugit för polisen och vägrat att genomgå ett lögndetektortest. Ett exempel på hennes hänsynslöshet var att hon anklagat Els femtonåriga dotter för att ha saboterat fallskärmen.

Manligt DNA hittades på utrustningen

Rättegången väckte enorm medial uppmärksamhet och den 20 oktober dömdes Babs skyldig av en jury. Hon fick 30 års fängelse.

Domen mot Babs är kontroversiell. En del menar att hon demoniserades i media och att detta påverkade juryn på ett otillbörligt sätt. Kritiker pekar också på att polisen i ett tidigt skeende avstod från att utreda andra möjliga misstänka. Babs var den enda som fick lämna DNA-prov och hennes DNA hittades aldrig på Els utrustning. Däremot hittades DNA från en manlig person som polisen aldrig försökte identifiera.

Els van Dorens make och hennes barn efter domen mot Els Clottemans

Els van Dorens make och hennes barn efter domen mot Els Clottemans.

Foto: Youtube

Är det möjligt att Els make Jan var mördaren? Els fallskärm stod ju faktiskt hemma i Bryssel på vardagarna. Det finns uppgifter om att Els ville skiljas, något som i så fall skulle drabba Jan hårt ekonomiskt. Var han verkligen ovetandes om Els och Marcels förhållande?

En underlig detalj i sammanhanget är frågan om vad som hände med en flott sminkväska som Els förvarade på Paraclub Zwartberg. Enligt Babs gav hon sminkväskan till Jan när han kom till klubben för att hämta sin döda frus tillhörigheter, något som Jan förnekar. Åklagaren menade att Babs lagt beslag på sminkväskan som en trofé och att detta visade på vilken hänsynslös och störd person hon var.

Även älskaren kan ha haft motiv att mörda

Men under rättegångens sista dag hittades plötsligt sminkväskan i en låda med bevismaterial i domstolsbyggnaden. Vem som smugglat in den i det hårt bevakade rummet vet man inte, och juryn informerades aldrig om att den återfunnits.

Els Clottemans inför rätta för fallskärmsmord

Omständigheterna talade emot Els Clottemans. Men var hon skyldig?

Foto: TT

Även mot Marcel har misstankar luftats. Hade denne player tröttnat på Els och den komplicerade kärlekshärvan, och därför beslutat att en dödlig lösning var den enklaste? Det är ett faktum att när Marcel rusat fram till Els döda kropp i trädgården så hade han tagit sig tid att gå in i hennes telefon och radera meddelanden. Vad kan det ha stått där som varit så graverande?

Fallet kompliceras ytterligare av att det teoretiskt sett kan ha varit två olika personer som oberoende – till och med ovetandes – om varandra, kan ha saboterat huvudfallskärmen respektive reservfallskärmen.

Els Clottemans har numera avtjänat mer än en tredjedel av sitt straff och kan därmed söka villkorlig frigivning. En ansökan avslogs 2020. Hon nekar fortfarande till mordet.