Therése ville ha en stor familj – och bli sångerska: ”Jag har fått kämpa för att förverkliga mina drömmar”

Therése fick sitt tredje barn genom äggdonation i Ryssland.

Therése fick sitt tredje barn genom äggdonation i Ryssland.

Foto: Theresia Köhlin

De tre barnen är Theréses stora lycka i livet. Drömmen om en stor familj blev sann mot alla odds. Hon vet hur det är att längta efter barn som ensamstående mamma.

Det sprejmålade meddelandet ”We hate you Tessan!” mötte den tioåriga Therése Neaimé när hon kom till skolan och det var startskottet för två års utanförskap och helvete. Innan dess hade skolkompisarna mer än gärna hängt hemma hos den spännande familjen.

– Pappa är från Libanon och mamma var svensk. Jag är väldigt stolt över mitt mixade ursprung. Vårt hem var kanske inte som andras. Pappa spelade ofta Tom Jones på hög volym, han flippade hamburgare på grillen till alla som ville ha och det var högt i tak i vårt hem.

Den lilla Therése hade mörka korskruvslockar som hon gick och drog i. Hon ville ju ha ett fint ”Pernilla Wahlgren-hår” som de andra flickorna i klassen!

– En gång när flickan med just ett sådant hår hälsade på hos mig lekte vi en fråga-svarlek. Jag nämnde bland annat att jag undrade hur det kändes att ha afrohår. Det var efter den leken som kompisen spred ut att jag var rasist och det var då mobbingen och utanförskapet började.

Therése beskriver en tuff tid där hennes mentala räddning blev att hon sprang snabbt och var bra på att dansa!

– När vi skulle springa var jag ofta den snabbaste på Enskede idrottsplats. Jag var till och med snabbare än de flesta killarna och jag älskade att det var resultatet som räknades. Det byggde en inre styrka hos mig. Det lärde mig också att om jag övar så att jag blir riktigt bra så kan jag påverka mitt eget öde och ta mig dit jag vill. Det har jag burit med mig genom livet när jag valt att följa mina drömmar.

Det här är Therése

Namn: Therése Neaimé

Ålder: 52 år.

Familj: Barnen Lucas, tolv, Nikki, nio, och Lennox, tre.

Bor: I lägenhet i Stockholms city och i kolonistuga strax utanför.

Gör: Artist, låtskrivare, skådespelare, entreprenör och föreläsare.

Aktuell med: Ny skiva i höst. Skriver boken Från dröm till verklighet.

Trakasserierna tog inte slut förrän Theréses pappa upptäckte vad som pågick.

– Vår hemtelefon ringde och någon väste ”We hate you” till mig. Pappa gav sig inte förrän han fick reda på vilka det var som mobbade mig, sedan åkte han runt med sin brandgula Renault 12:a och knackade på hemma hos var och en av dem och pratade med deras föräldrar. ”Vet ni vad er son gör mot min dotter?” Efter den dagen slutade mobbingen.

Therése säger att hon i sin mammaroll valt att engagera sig som klassförälder och lagledare för barnens idrottslag. Hon vet hur viktigt det är att vara delaktig, och att inte blunda för vad som händer i barnens vardag. Therése väntade ganska länge med att bli mamma och barnen är alltid hennes prio ett. Hon har fått kämpa lite extra för att skapa den familj hon ville ha!

Man ska inte vara rädd för att följa sina drömmar

Det har inte varit helt lätt. Ett av barnen kom till på naturlig väg, ett via insemination, det tredje tack vare både ägg- och spermadonation i Ryssland. Therése var 46 år, ensamstående tvåbarnsmamma och längtade efter ett tredje barn, men den här gången ville inte inseminationerna lyckas.

Lucas, tolv, Nikki, nio, och Lennox, tre år, Theréses stora lycka i livet.

Barnen Lucas, tolv, Nikki, nio, och Lennox, tre år, Theréses stora lycka i livet.

Foto:Theresia Köhlin

– Jag tänkte på min morfars syster Doris som hela sitt liv ångrade att hon inte skaffade barn. Jag ville inte hamna i samma situation. När jag någon gång tvekar i livet tittar jag på en bild av mig som treåring. Där sträcker jag upp armarna och utstrålar att allting är möjligt. Bilden påminner dagligen om att man inte ska vara rädd för att följa sina drömmar. Jag har haft två större drömmar: att få stå på scenen och sjunga och att skaffa mig en stor familj. Jag har förverkligat dem båda, säger Therése Neaimé, 52.

I dag är Lucas, tolv, Nikki, nio, och Lennox, tre år, Theréses stora lycka i livet. Och vid sidan av sin artistkarriär har Therése vigt sitt liv åt att sprida kunskapen om äggdonationer.

– Jag hjälper The O.L.G.A fertilityclinic med att sprida information om hur man kan bli mamma även senare i livet. Äggdonationerna är en fantastisk möjlighet för kvinnor att på egen hand bli mammor upp till 51 års ålder. Ibland måste man låna ett hjärta, ibland ett ägg – det är inte svårare än så! Det otroliga är att embryot faktiskt plockar upp gener från livmodern som det placeras i.

Fakta äggdonation

Äggdonation/dubbeldonation. Dubbeldonation innebär att såväl donerade ägg som donerade spermier används vid samma IVF-behandling. I Sverige erbjuds äggdonation till par och ensamstående kvinnor där kvinnan saknar eller har kraftigt nedsatt äggstocksfunktion. Inom regionerna finns ofta en åldersgräns där kvinnan ska vara under 40 år för att få genomgå behandling.

Theréses andra dröm var att stå på scenen och det var hennes danstalang som först tog henne dit. Hon har varit gogodansare på Sturecompagniet och dansat bakom många stora artister.

– När jag var 26 år och dansade bakom Pandora på en turné i Mexiko kände jag starkt att jag själv ville sjunga. Jag hade sjungit i en gospelkör men hamnade ofta i det bakre ledet när vi uppträdde. Jag bestämde mig för att satsa alla pengar jag tjänade på dansen till att ta sånglektioner. Jag tänkte öva tills jag blev tillräckligt bra, precis som jag lärt mig som barn.

Therése strävade målmedvetet mot sin dröm, sökte in på en musikskola i Hollywood där hon utvecklades och knöt kontakter.

– På skolan fanns massor av mycket bättre sångerskor än jag, men jag var orädd! Jag hade ju varit med om ett ”We hate you, Tessan” och vågade därför dela mina tidiga låtar utan prestationsångest. Jag var med i den stora tv-showen Soultrain och fick jobba med flera kända producenter. Jag var dessutom med i Ben Afflecks tv-serie. Det var en fantastisk tid!

Så länge du har livet har du allt

Therése skulle stanna ett år i USA, men blev kvar i fem. Efter två år fick hon samtalet ingen vill ha. Hennes mamma var döende i bröstcancer.

– Jag åkte hem och fick två veckor med henne. Vid mammas dödsbädd svor jag att ännu mer hålla fast vid mina drömmar. Att mista mamma i så unga år var en stor sorg. Hon dog alldeles för tidigt och ingen av oss vet hur lång tid vi har kvar. Min livsdevis är att så länge du har livet har du allt.

Under åren i USA skickade Therése regelbundet demos med sina låtar till en stor producent i Sverige. En dag svarade han att Therése blivit så bra att han ville skriva kontrakt med henne som låtskrivare. Det var då flyttlasset gick hem igen. Men Therése säger att det hände något med henne när hon landade på Arlanda. Jante mötte henne vid gaten och plötsligt blev hon Tessan som inte trodde att hon kunde sjunga igen. Men Theréses pannben fick henne att rycka upp sig.

Läsarberättelse: Min dotter valde att skaffa barn på egen hand

– Producenten Jörgen Elofsson jobbade med riktigt stora, internationella artister och det var lätt att försvinna i mängden, men jag var envis. Jag satt och skrev låtar i hans uthus på gården dag efter dag. Något som jag lärt mig är ju att om jag inte ger mig så händer det grejer, skrattar Therése.

Så småningom släppte Therése sin första skiva där en av låtarna, The night has come, tillägnades hennes mamma. En annan av låtarna hamnade på topp 40-listan i USA och gick om You´re beautiful med James Blunt. Sången Color of love spelades på Svensktoppen.

Karriären rullade på precis som Therése drömt om, och under ett kusinbröllop i Libanon fick hon kontakter som ledde till ett kontrakt med det stora bolaget Universal Middle East och ett kändisskap i mellanöstern.

Viktigt att stå upp för allas lika värde

Ibland tycks slumpen ha spelat en stor roll för Theresés framgångar, men egentligen handlar det om idogt arbete och att ta chansen innan den flyger förbi. Som när Therése hade skapat danskoreografier åt det nya pojkbandet med Robin Stjernberg och Erik Saade och hamnade på skivbolagets mejlinglista. Ett lyxhotell i Dubai letade efter en sångerska!

Therése förverkligade drömmen om att bli sångerska och låtskrivare.

Therése förverkligade drömmen om att bli sångerska och låtskrivare.

Foto: Privat

– Mejlet var inte riktat till mig, men jag fick det i min inkorg och bestämde mig för att svara. Jag fick jobbet och lärde mig flera hundra låtar med allt ifrån Elvis till Norah Jones. Jag sjöng sex kvällar i veckan, fyra gånger 45 minuter, och det var där jag blev en riktigt duktig sångerska och gjorde mina 10 000 timmar i yrket.

Under flera år tillbringade Therése sex månader varje höst i Dubai. Även barnen fick så småningom följa med på hennes äventyr.

– Jag var 39 när jag fick mitt första barn tillsammans med min dåvarande sambo. Vi kämpade länge och prövade konstgjord befruktning innan vi mirakulöst blev gravida på egen hand. När Lucas var född fick han följa med mig och leva lyxliv i Dubai. Jag hade ju massor av tid att ägna mig åt mitt barn eftersom jag varken behövde städa eller laga mat. Under kvällarna, när jag sjöng, tog en barnflicka hand om honom.

Petra Medes längtan efter barn kom sent: ”Jag har fött ett fulländat barn”

Therése har varit singelmamma ända sedan Lucas var två år och hon har skaffat syskonen helt på egen hand. Alla barnen har fått hänga med på mammas spännande arbetsplats och Nikki har till och med stått på scenen med Therése när hon hållit tal och uppträtt som huvudakt inför 40 000 personer under Prideveckan i Sydafrika.

– Jag sjöng låten jag skrivit åt Nikki, Heartbeat. Att stå upp för alla likas värde känns viktigt och just därför känns det hedersamt att jag blivit inbjuden att uppträdda i länder världen över. Jag älskar den härliga stämningen.

Det har alltid varit full fart i Theréses liv, hon går gärna på premiärer och gillar att vara med där det händer saker. Lika viktigt är att hon får mellanlanda i familjens eget paradis på koloniområdet strax utanför Stockholm. Här har hon och barnen sin oas i stugan som omges av skog och en prunkande tomt med studsmatta, pingisbord och hammock.

Se också: Marielle fick enäggstrillingar – händer en på 200 miljoner

Marielle fick enäggstrillingar – händer en på 200 miljoner
0:37

Efter reklamen: Marielle fick enäggstrillingar – händer en på 200 miljoner

(0:37)

Slå på ljud

– Jag ville skapa ett sommarhem där barnen trivs och mår bra. Här älskar jag att gå runt och rensa lite ogräs och titta om det kommit nya knoppar i blommorna. Det är så meditativt. Jag lever i de två bästa av världar och älskar kontrasterna.