Vill du skaffa en till katt? Tänk först på det här!
Det finns några saker du ska tänka på först – för din skull men framför allt för katternas.
Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström delar med sig av sina kloka råd.
Går du i tankarna att köpa en till katt? Sakta i backarna – det finns några saker du ska tänka först, som hur gammal katten ska vara.
Kattpsykologen Susanne Hellman Holmström säger att det är bäst att sikta in sig på en kattunge snarare än en vuxen katt.
– Det brukar oftast fungera bäst, säger Susanne och förklarar att en kattunge inte är något hot för den vuxna katten, och därför brukar det gå bra att introducera den i familjen.
Det här är Susanne Hellman Holmström
Susanne är kattrådgivare och kattpsykolog.
Susanne har gett ut flera böcker om katter. Den senaste heter Älskade katt – från skygg till trygg i enkla steg (Mondial).
Själv är hon ägare till katten Hjärtrud (hon har hjärtan på sina tassar). Det är en brittisk korthår som är åtta år gammal.
Vilken katt ska man välja i kullen?
Hur ska man tänka kring raser? Finns det några raser som inte fungerar ihop?
Susanne svarar att det inte handlar så mycket om ras, utan mer om personlighet. Om katten är extrovert eller introvert, alltså lugn eller aktiv.
Hur vet man då det? Förutom att studera kattens personlighet, kan man faktiskt kika på dess kropp. Är din katt lång i kroppen brukar den bara mer aktiv. Medan är katten kort och satt så är den mer av en soffpotatis.
– Har du en lugn katt redan ska du inte välja den busigaste katten i kullen, säger Susanne som tycker att man ska fråga uppfödaren om mer specifika råd gällande just den kullen.
Kan hona och hane gå ihop då? Ja, menar Susanne. Men hankatter brukar vilka busa lite och kan vara lite tuffare.
Viktigt är kastrering, så tidigt som möjligt, gäna redan vid sex månaders ålder.
– Katter som kastreras blir till bättre katter, menar Susanne. De blir lite mer som kattunge-lika, säger Susanne.