Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

5 städer för dig som älskar att fynda på loppis

18 apr, 2023 
Ola Brising
Europa har mängder av loppmarknader – det gäller bara att hitta rätt. Letar du efter specifika föremål, exklusiva dyra antikviteter eller billiga udda fynd? Här är 6 underbara loppisresemål som passar just dig!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Prisnivån i olika städer och dina personliga preferenser gör naturligtvis att vad som är ett bra tips skiljer sig från person till person. Här är i alla fall några förslag på städer i Europa som alltid kan vara bra att besöka om du letar efter loppisfynd och second hand.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

Här är de närbelägna klassikerna där du definitivt inte kommer att bli besviken. Och för dig som vill ut på lite längre äventyr har vi även omnämnt ytterligare 5 utmärkta städer för vintage-shopping och loppmarknadsfynd längre ner i Europa.

Paris

Paris är känt för sin stora mängd loppmarknader och secondhandbutiker, så det kan vara en bra stad att besöka om du letar efter unika fynd. I dess charmiga second hand-butiker och på de många loppmarknaderna kan du hitta allt från gamla möbler och konst till vintagekläder och ovanliga prylar.

Annons

Marché aux puces är till exempel en megaloppis och Paris största, med anor som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Över 11 miljoner besökare från hela världen kommer hit varje år för att fynda allt från lyxiga vintageväskor till unika böcker och gamla, charmiga leksaker.

Marché aux puces de Saint-Ouen är en enorm marknad som täcker flera hektar och som räknas till en av världens bästa loppmarknader, men trots sin popularitet är detta en loppis där man verkligen kan göra fynd i världsklass.

Ett annat spännande tips för den klädintresserade är butiken Annexe de Createurs på 19 rue Godot de Mauroy. Här säljs bara designerkläder. Allt är begagnat, men det mesta har lämnats in av rika överklasskvinnor som hellre skulle dö än bli sedda i samma plagg två gånger. Det är riktiga fyndpriser på nästan helt nya kläder, med andra ord.

Berlin

Berlin har många olika loppmarknader och secondhandbutiker, inklusive Mauerpark, en populär marknad som hålls varje söndag. Staden är känd för sin livliga och kreativa scen och många av ställena du hittar här säljer unika föremål.

Annons

Av många vintagefantaster är Berlin utsedd till Europas bästa stad för second hand-shopping. I de gamla öststadsdelarna Friedrichshein och Prenzlauerberg finns mängder av vintagebutiker, så även i stadsdelen Mitte.

Letar du efter en annorlunda och spännande loppmarknad så besök Flohmarkt am Arkonaplatz, en relativt liten loppmarknad som bara har öppet på söndagar, men är full av vackra ting som lockar mängder med besökare. Är du intresserad av designprylar från 60- och 70-talen så är detta den perfekta loppisen för dig.

London

London har en stor mängd secondhandbutiker och loppmarknader, inklusive Camden Lock Market och Portobello Road Market.

Den på Portobello Rd är en av världens mest populära loppmarknader, känd från bland annat filmen Notting Hill. Här kan du hitta allt från vackra äkta smycken och samlargrejer till vintagekläder och accessoarer.

Loppmarknaden på Portobello Market är även världens största marknad för antikviteter och ett av Londons mest populära besöksmål, så det kan bli trångt och mycket folk här, i synnerhet när vädret är fint. Fyndjakten underlättas dock av det finns mängder med härliga matställen här att stanna till på och samla ny energi.

Annons

Och smågatorna runt Portobello Market, också de i stadsdelen Notting Hill, är välkända bland modeintresserade för sina många bra vintagebutiker. Här trålar stylister och annat modefolk efter nyinkomna fynd.

Amsterdam

Även Amsterdam har många olika loppmarknader och secondhandbutiker, inklusive Waterlooplein, en populär marknad som hålls varje dag. Det är en charmig loppmarknad med hippie-känsla och mängder med rolig kuriosa.

På Waterlooplein Market hittar du sådant som gamla fotografier, vinylskivor och vintagekläder. Här finns över 300 marknadsstånd och ett generöst utbud av kitsch. Loppmarknaden, som är en av de mest besökta i Amsterdam, har en historia som sträcker sig tillbaka till 1893.

I stadens historiska centrum finns också en mängd andra second handbutiker som de kända Bis och Kiloshop på nära gångavstånd. Men Amsterdam är också en stad fylld av böcker. Många antikvariat ligger i närheten av Spuiplein.

Köpenhamn

Köpenhamn är känt för sitt hållbarhetstänk och det finns många secondhandbutiker och loppmarknader att välja mellan även här, inklusive Freeport och Loppis på Hötorget.

Annons

En intressant loppmarknad under sommarsäsongen är Old Dannys Lopppemarked på Halmtorvet. Det är en riktig fyndhörna som brukar ha öppet ett par söndagar per månad mellan maj och augusti, ligger i Vesterbro och är en av de mest populära i stan. Här kan du gräva bland vintagekläder, accessoarer, LP-skivor och leksaker.

Vad gäller second hand kläder så kryllar det av vintage butiker i staden. Några av de mest intressanta kan tänkas vara Time´s up vintage, Wasteland, Episode, Prag, O-S-V och Knigge Vintage.

Tips för dig som vill lite längre

Ytterligare fem europeiska städer som är kända för sina charmiga second hand-butiker och loppmarknader, där du kan hitta allt från gamla möbler och konst till vintagekläder och ovanliga prylar, men som ligger något längre ifrån Sverige är Prag i Tjeckien, Krakow i Polen, Milano i Italien, Budapest i Ungern och Barcelona i Spanien.

Det är dock viktigt att alltid komma ihåg att loppisfynd kan variera mycket från stad till stad, så det kan vara en bra idé att undersöka olika loppmarknader och second hand-butiker när du besöker en ny stad, i varje fall om du har för avsikt att hitta de lite mer unika föremålen och kläderna.

Annons