Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Ina, Anna och Lena byter bostad på semestern: ”Ett smart sätt att resa”

28 jun, 2024
author Maria Zaitzewsky Rundgren
Maria Zaitzewsky Rundgren
fizkes
De senaste trettio åren har allt fler upptäckt fördelarna med att byta bostad under semestern.
För Ina, Anna och Lena är house-exchange det överlägset bästa sättet att resa.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 smarta tips på hur du packar semesterväskanBrand logo
Se också: 5 smarta tips på hur du packar semesterväskan

I början av 1990-talet startade det första HomeExchange-forumet och sedan dess har den här ”rörelsen” vuxit stadigt, med flera aktörer. Numera finns det även Facebook-sidor för personer som kan tänka sig att upplåta sitt hem till någon som i gengäld lånar ut sitt boende under semestern.

Husbytesprincipen är enkel och genial. Två familjer byter sina bostäder rakt av med varandra, under samma period. Inga pengar är inblandade.

Byter du din bostad är du inte klassisk turist

Det är ett billigt och smart sätt att resa och upptäcka nya länder och platser. Det gör att man har råd att vara borta längre och kan åka till mer udda resmål. Dessutom slipper man känna sig som en klassisk turist. Genom att bo i ett vanligt bostadsområde kommer man direkt in i lokalsamhället

Men husbyten är inte för alla och det finns fallgropar – även om fördelarna överväger med råge. Det tycker i alla fall Ina, Anna och Lena som alla har erfarenhet av att byta bostad med främlingar.

Ina: Folk är ofta väldigt generösa

Ina Engelbrektsson, 63, har rest massor under hela sitt vuxna liv. Hon har bland annat varit reseledare och har bott i Thailand. 2010 upptäckte hon sajten HomeExchange och fastnade direkt för konceptet.

– Jag gillar återbruk och det här tyckte jag var ett smart sätt att upptäcka nya resmål utan att det kostar massor. När man är på semester står ju huset eller lägenheten tom, så varför inte byta rakt av med någon som är nyfiken på Stockholm? säger Ina och fortsätter:

Annons

Jag tycker att man ska plocka undan ordentligt innan man lånar ut sin bostad

– Mitt första byte gjorde jag med en italiensk barnfamilj i Rom. Jag och en väninna åkte ner med våra söner medan italienarna bodde i min trea i Vasastan, säger Ina och berättar att hon blev lite överraskad av att familjen hade lämnat kvar privata saker i lägenheten, lite huller om buller.

– Massor av leksaker och annat som låg framme. Jag tycker att man ska plocka undan ordentligt innan man lånar ut sin bostad. Men annars gick det bra. Förutom att lägenheten låg i en förort, vilket var lite bökigt när man skulle åka fram och tillbaka till Rom.

– En kväll råkade vi kliva av vid fel tunnelbanestation. Det var sent, barnen var trötta och vi hade ingen aning hur vi skulle hitta hem. Till slut hamnade vi på en bar, där ägaren så småningom förbarmade sig över oss och körde oss hem. Vilket äventyr!

Ina Engelbrektsson tittar in i kameran. I bakgrunden en vägg i färgglatt kakel.
För 14 år sedan upptäckte Ina Engelbrektsson sajten HomeExchange som underlättar för folk som vill byta bostad med varandra under semestern. Foto: Privat

Fick låna bilen av värdparet

Ina och sonen Felix har även varit på bland annat Mallorca, i Kanada och spanska Pyrenéerna.

– Av kanadensarna, ett par i 60-årsåldern från Vancouver, fick vi till och med låna bilen. Folk i de här forumen är ofta väldigt generösa. När vi åkte till Pyrenéerna var tanken att vi skulle åka skidor, men just det året var det ingen snö. Vi hade det mysigt ändå, men familjen vi bytte med var så ledsna över att vi inte fick uppleva skidåkningen att de erbjöd oss att komma igen, vid ett annat tillfälle.

Tips vid husbyte

  • Gå gärna med i en husbytarsajt. Medlemskapet kostar en slant per år, men det är väl investerade pengar. Man är försäkrad och trygg i sitt byte eftersom det finns regelverk att följa och respektera. HomeExchange är världens ledande hembyteswebbplats med över 270 000 hem i 145 länder. Men det finns även andra liknande aktörer på marknaden.
  • Etablera tidig kontakt med den du ska byta bostad med och lär känna varandra via bilder och korrespondens.
  • Innan bytet: städa och plocka undan allt personligt och lås in värdesaker. Lämna gärna en garderob eller en byrå tom så att gästerna kan ha sina saker där.
  • Lämna gärna lite matnyttig information om staden eller platsen. Tips på närbutiker, restauranger och sevärdheter.
  • Var alltid nåbar för dina gäster och kräv detsamma tillbaka.
Annons

Ina har haft enstaka dåliga erfarenheter och då via Facebook. En dam som skulle upplåta sitt hus i Vaxholm ångrade sig bara någon dag innan bytet. Hon sa att hon inte ”orkade” flytta på sig.

– Där stod jag och hade bjudit in nära och kära till huset i Vaxholm. Jag fick ställa in allt. Det kändes väldigt surt. Därför byter jag nu bara med personer som är med i HomeExchange. Det finns ett regelverk att följa och folk som är med där är seriösa.

Inas favoritresmål är Mallorca. Hon har varit där flera gånger eftersom husägaren brukar vilja åka hem till Sverige om somrarna. Hon älskar huset, närheten till havet och atmosfären i Palma. Det blir win-win för dem båda!

Ina Engelbrektssons lägenhet i Vasastan i Stockholm.
Ina brukar se till att hennes lägenhet i Vasastan är städad inför husbytet, men har märkt att vissa som hon bytt med inte är lika noggranna. Foto: Privat

Anna: Du kommer kulturen närmare

Svenska Anna Berendtzen bor i Köpenhamn med man och fyra barn, varav två är bonusbarn. Hon är nybörjare på husbyten och premiärbytte förra sommaren med ett dansk-arabiskt par från Dubai.

– De önskade tillbringa en semestervecka i Danmark och frågade om vi ville byta boende med dem. Våra barn var eld och lågor, de hade länge velat uppleva Dubai. Och det blev verkligen en drömsemester, säger hon och fortsätter:

– Boendet var en andelslägenhet i ett hotellkomplex med ett stort poolområde, det är tydligen ganska vanligt där, säger Anna och berättar att familjerna korresponderade i fyra månader innan bytet och byggde upp en relation, så att det skulle kännas säkert och tryggt. De bytte dessutom passuppgifter av samma skäl och skickade massor av bilder på sina lägenheter.

Annons

Dubai var verkligen superhäftigt

– För mig är kommunikationen jätteviktig och att man snabbt får tag på varandra om det skulle vara något, säger Anna och berättar att hennes familj erbjöd Dubai-borna sitt hus i Charlottenlund, med tre sovrum, vardagsrum och kök.

– När vi kom ner tog en vän till lägenhetsägarna emot oss och hjälpte oss till rätta, vilket var guld värt. Dubai var verkligen superhäftigt. Lyxen, värmen och den relativt korta flygturen från Köpenhamn. Vi badade, åkte speedboat, red kamel och körde fyrhjuling i öknen.

Anna Berendtzen ler mot kameran. Hon bär gula kläder.
Anna Berendtzen är nybörjare med att byta sitt boende, men har fått blodad tand. Foto: privat

Husbyte passar inte alla – kräver mod

Anna berättar att de nu har kontakt med en familj från Paris som vill komma till Köpenhamn nästa påsk. Då är tanken att de även ska byta bilar. Den här familjen har även ett hus i Buenos Aires, så kanske kan det bli en resa dit så småningom … När man är medlem i ett husbytarforum vidgas cirklarna och man får nya kontakter av bara farten.

– Den stora fördelen med husbyte är att man slipper betala för ett boende på resmålet. Jag gillar att planera i god tid och tycker det är spännande att se hur folk bor och lever i ett annat land. Man kommer kulturen närmare. Ett visst mod krävs för att göra detta och det passar nog inte alla. En del kan inte tänka sig att ha främlingar boende i sitt hem eller att någon annan sover i ens säng och rör ens saker. Men vi känner inte så, säger Anna glatt.

Två kvinnor sitter på en kamel. En av dem gör peace-tecken.
I Dubai provade familjen på kamelridning. Foto: Privat

Hon ser till att det är ordning och reda i lägenheten när gästerna flyttar in. Hon plockar undan allt som är privat och städar så att det är fint och välkomnande. Hon tipsar om att skaffa ett säkerhetsskåp för värdesaker – eller att låsa in sina privata ägodelar i ett av rummen, som då inte ingår i bytespaketet.

Annons

Lena: Dela upplevelserna med en vän

Lena Löfblads största passion i livet är resor. Hon reser 16 – 18 gånger per år och driver en reseblogg. Hittills har hon besökt 86 länder – men alla har dock inte skett genom att byta hem. Det har hon ”bara” gjort 14 gånger sedan 2011.

Hon bor i en trerummare i Stockholms innerstad, vilket hon tror är en fördel när man byter boende med andra. Närheten till alla sevärdheter är oslagbar och man kan promenera nästan överallt, vilket utländska gäster uppskattar.

Lena Löfblad håller en drink i handen och tittar rakt mot kameran.
Lena Löfblad är ett riktigt resproffs och har besökt 86 länder. Foto: Privat

Hennes första husbyte var med en kvinna som hade en trea i centrala Paris. Erfarenheten gav mersmak och hon har bland annat semestrat i New Orleans och Florens – där hon blev bjuden på middag av husägarna, som därefter gav sig av till Sverige. Lena menar att husbytesvistelser ofta blir mer personliga än en vanlig semester på hotell och i bästa fall kan det leda till nya vänskaper.

– Många söker i de europeiska storstäderna som Rom, Prag, Madrid och Paris. Eller fina platser som Gardasjön. Men jag är öppen för förslag. En gång hamnade jag i ett lustigt trevåningshus, med ett rum på varje våning, i en liten by söder om Neapel. Där bodde jag nära lokalbefolkningen, på deras villkor. Ingen kunde engelska, men alla var vänliga och hjälpsamma, säger Lena.

Bostad i New Orleans.
New Orleans var en pärla tycker Lena. ”Det blev en superhäftig och annorlunda resa”. Foto: Privat

Hon har haft tur med alla sina byten. En gång var det en gäst som hade sönder en yoghurtskål utan att nämna det. En bagatell, tycker Lena, som inte har några problem med att ha utländska gäster boende i sin lägenhet längre perioder. Däremot är Airbnb inte hennes grej.

Annons

– Vid husbyten tar man mera hänsyn till människors hem, eftersom man i sin tur lånar ut sitt eget hem. Det är ett personligt och seriöst åtagande och man har ofta kontakt en tid innan. Jag brukar lämna lite tips på vad man kan se och göra i Stockholm, städar och plockar undan och rensar ut någon garderob och några lådor för att ge plats åt gästerna.

Poängsätter boende på husbytarsajten

Det mest spektakulära resmål hon har bytt med är New Orleans.

– Det var en vild chansning, jag tog kontakt och det visade sig att de var sugna på att besöka Sverige. Det blev en superhäftig och annorlunda resa, helt perfekt!

En fråga många ställer sig är hur man vet vad man kan önska om man exempelvis ”bara” har en lägenhet i en förort. Kan man byta en lägenhet mot ett hus?

– Ja det kan man, det beror ju på läge och annat. Men nu har HomeExchange infört ett poängsystem där man själv poängsätter sitt eget boende. Tanken är väl att man ska byta med någon som har ungefär samma poäng. Men jag vet inte… det är lite upp till var och en kan jag känna.

Gardasjön och byn Limone i Italien.
Vackra Gardasjön och Limone är en önskeresa för många. Foto: Privat

Lena tycker att det bästa med att byta boende är att man får uppleva nya ställen som man kanske annars skulle avstå ifrån för att det är för dyrt. Hon gillar att fotografera och har haft med sig kameran till såväl storstäder som paradisstränder. Men också till mera udda ställen som Georgien och Armenien.

Italien är en storfavorit och där, liksom i Spanien och Frankrike, är många intresserade av att byta semesterbostad. Lena, som är 53 år, har tidigare rest med sin numera vuxna dotter. Nu reser hon i stället med vänner, eftersom hon inte gillar att resa ensam.

– Det är mycket roligare att dela upplevelserna med någon!

Annons