Trending: RelationsproblemVänner för livetVår familjOtrohetLivet med en hund

Efter 20 år som gifta: Husbilen gav oss mer tid för varandra

03 aug, 2023 
Per-Ola Ohlsson
Åsa och Micke i sin husbil
Frihet! Kärlek! Åsa och Micke stormtrivs med livet i husbil och längtar efter helgen när de äntligen får åka ut på vägarna igen.
Varje torsdagskväll lastar Åsa och Micke in i husbilen för att kunna ge sig ut på vägarna direkt efter jobbet på fredagen. En tredjedel av årets nätter sover de i sin husbil och nästan alla storhelger firar de på en ställplats eller en camping.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Åsa och Micke Elofsson i Halmstad är riktiga husbilsentusiaster. Sedan 2019 har de tillbringat en tredjedel av året i sin husbil på 15 kvadratmeter, sommar som vinter, i hetta som kyla.

– Man kan säga att vi är nördar på trevliga upplevelser, äventyr och lycka. Det är det vi får tack vare vår husbil, säger Micke när Hemmets Veckotidning hälsar på dem mitt under packningsbestyren inför en ny helg.

Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmetBrand logo
Se också: 4 enkla parterapiövningar att göra i hemmet

Från början hade paret planerat att tillbringa helgen i Skallkrokens hamn, två mil norr om Halmstad, men där visade det sig vara fullt redan på torsdagskvällen. I stället funderar de på att åka till Båstads camping tre mil söderut.

Annons

– På fredagskvällarna kör vi inte så långt. Max två timmar. Det är avkopplingen vi är ute efter. Men det finns många fina ställen inom två timmars körsträcka från Halmstad, säger Åsa samtidigt som hon bär in en fruktskål i husbilen.

På två timmar hinner man dessutom köra ganska långt. Det finns snart inte en camping eller ställplats för husbilar i Sydsverige som paret inte har besökt minst en gång.

Åsa och Micke i sin husvagn
Micke hade länge drömtom en husbil, men Åsa var svårövertalad till en början.

– Vi kan köra till Åhus och Simrishamn i Skåne eller vid kusten runt Varberg och Kungsbacka på fredagskvällarna, men där går smärtgränsen för hur långt vi vill åka.

Annons

I samband med långhelger och semestrar har de kört betydligt längre. Bland länder som de besökt kan nämnas Italien, Frankrike, Tyskland, Albanien, Kroatien ochNorge.

– Pa Emer i Albanien är en av de mest fantastiska platser vi har besökt. Där har en man och hans son anlagt en egen ö där de har en camping och en restaurang, berättar Åsa.

Fakta. Åsa och Michael Elofsson

  • Ålder: 60 respektive 63 år.
  • Yrken: Kommunikatör på Destination Halmstad respektive verksamhetschef inom Halmstads kommun.
  • Familj: Varandra och hennes två barn och hans tre. Sammanlagt sex barnbarn och ett bonusbarnbarn.
  • Bor: I villa i Halmstad.
  • Sociala medier: Hemsidan www.husbilsresa.se, instagram @hustbilsresa.se och facebook.com/husbilsresa.se.

Husvagnsmässan i Elmia i Jönköping

Från början var det Micke som var mer intresserad av husbilslivet än vad hans hustru var. Hon var tidigare en stor trädgårdsentusiast som tillbringade nästan all ledig tid i trädgården på deras villatomt på vägen mot Tylösand.

– Jag brukade släpa med Micke på olika trädgårdsmässor runt om i södra Sverige. Han följde med trots att han egentligen inte var särskilt intresserad.

Annons

Eftersom han följde med henne utan att klaga kunde hon inte säga nej när han ville att hon skulle följa med honom till husvagns- och husbilsmässan på Elmia i Jönköping.

– Vi var där tre år i rad utan att det hände något. Jag kände inget speciellt när jag gick in i husbilarna och lyssnade bara med ett halvt öra på försäljarnas argument, berättar hon.

Men allt vände när Micke övertalade Åsa att följa med till en husbilsförsäljare i Pukavik i Blekinge i maj 2017. Åsa fastnade för en Pössl – en husbilsmodell som ursprungligen är en ombyggd skåpbil.

– Jag blev störtförälskad, berättar hon. Jag sprang in och ut ur den och jag blev förtjust i de fina runda formerna i inredningen.

Åsa framför höga kusten
Höga kusten. Den här utsikten kan man inte klaga på!

Fricampade med husbilen utanför Berlin

När de en stund senare var på väg tillbaka hem till Halmstad var de nyblivna ägare till en plåtis som husbilen också kallas.

Annons

– Jag har aldrig sett Micke göra en affär så snabbt. Eller hur älskling? säger Åsa med ett skratt och knuffar lekfullt till sin man samtidigt som de lastar in solstolarna tillsammans med förtältet i bagageutrymmet.

Men leveransen av deras Pössl dröjde. Först en vecka in på semestern i juli 2017 fick de sin husbil. De förspillde ingen mer tid utan lastade den och gav sig omedelbart ut på vägarna med Italien som resmål.

– Första natten fricampade vi i en liten by utanför Berlin. Jag tyckte det var lite obehagligt att stanna längs en öde väg. Men så fort vi dragit ner gardinerna och det blivit tyst och mörkt var det underbart. Jag har aldrig sovit så gott, säger Åsa.

En av de stora fördelarna med husbilslivet som både Åsa och Micke upptäckte var att de kom närmare varandra igen efter drygt 20 år tillsammans.

Annons

– Man kan säga att vi hittade varandra igen, säger Micke. Vi har båda ganska krävande jobb och innan vi skaffade husbilen träffades vi i stort sett bara när vi åt tillsammans och när vi gick och lade oss på kvällarna.

De olika intressena spelade också in. Åsa var ofta ensam medan hon pysslade i trädgården medan Micke var inne i deras villa och ägnade sig åt något annat.

– Men när vi skaffade vår husbil 2017 kände vi att vi lämnade vardagens stress och kunde åka iväg på äventyr för att upptäcka saker och bara umgås tillsammans.

Åsa och micke sitter utanför husbilen
På storhelgerna är de aldrig hemma, då är de ständigt på resande fot.

Husbil med vinterisolering och fyrhjulsdrift

De första åren levde Åsa och Micke bara husbilsliv från första april till sista november. Under vintermånaderna ställde de av den.

Annons

– Det var hemskt. Vi nästan längtade ihjäl oss till att det skulle bli vår igen, säger Åsa.

– Vi visste helt enkelt inte bättre utan trodde det var så alla gjorde. Men under våra resor träffade vi många som var ute och campade året runt, säger hennes man.

Deras Pössl var dock inte anpassad för året-runt-drift. Den saknade vinterisolering och fyrhjulsdrift och det bildades isproppar i vattenledningarna om det var flera minusgrader utomhus.

Därför beslutade de att uppgradera till en större och bättre utrustad husbil, en Knaus som är 6,99 meter lång och 2,20 meter bred och som är utrustad med vattenburen uppvärmning, fyrhjulsdrift, solcellspaneler och andra finesser.

– Den är inte många centimeter längre än vår Pössl, men eftersom den är högre blir det sammantaget en stor skillnad i känslan, säger Micke.

Annons

5 favoritresemål i Sverige:

  • Björklidens camping vid Abisko.
  • Hela Öland.
  • Sotenäs camping i Bohuslän.
  • Ale stenar i Skåne (”Där gifte vi oss 2003”).
  • Skallkroken vid Haverdal i Halland.

Men det var inget lätt beslut att ta. Särskilt inte för Åsa som var tvungen att skiljas från sin första husbilsförälskelse.

– Jag grät när de nya ägarna kom för att hämta vår plåtis. Och de fick inte hämta den förrän vår nya husbil hade levererats, säger hon.

Påsk och midsommar i husbilen

Den nya husbilen har inneburit att de tillbringar allt mindre tid av sin fritid hemma i Halmstad. De senaste två åren har de snittat på drygt 134 nätter i husbilen.

– Vad ska man hemma att göra? säger Micke med ett leende. Vi älskar att kunna åka iväg och koppla av och umgås med varandra. Vi har börjat vandra tillsammans och fast vi har tv i husbilen är det sällan vi tittar på den.

En frukost smakar alltid bäst utomhus.
Frukost smakar extra bra utomhus efter ett par mil på vägarna.

När Hemmets Veckotidning träffar paret har de varit på olika campingplatser i södra Sverige de senaste tre helgerna. Påskhelgen i år tillbringade de i Oskarshamn och midsommarhelgen blev det Västkusten.

Annons

– Vi har bara en helig dag då vi alltid är hemma i Halmstad. Det är på lilljulafton den 23 december, berättar Åsa. Då kommer våra barn och deras familjer hem till oss. Sedan får de fira julen som de vill och vi sätter oss i husbilen på julafton och kör iväg.

Vi åker spontant och dit vägen leder oss

Förra året körde de på julafton till Växjö och fortsatte sedan dagen därpå till Apelvikens camping utanför Varberg.

– Där var vi ganska ensamma under de dagarna. Det var lugnt och skönt, säger Åsa med ett skratt.

Bröt handleden i Örkelljunga

Deras fem barn bor på olika platser i såväl Sverige som Norge och de brukar besöka dem på sina resor.

– Då är det bra att ha en husbil som vi kan övernatta i, säger Åsa.

Innan de blev husbilsbitna åkte Åsa och Micke på långresor till USA, Asien, Karibien eller favoritlandet Indien. Det intresset har de släppt. Numera är det bara resor med husbilen som gäller och även om de gör längre resor med den bokar de ingenting i förväg.

Annons

– Det är ingen sport då. Det roliga är att göra spontana resor, att kunna välja den väg vid en vägkorsning som man tycker ser trevligast ut. Man hittar alltid någonstans att övernatta med husbilen.

Oftast försöker Åsa och Micke hitta en camping eller en ställplats, men det händer också att de ”fricampar” eller ställer sig på en rastplats längs vägen.

– Men vi försöker undvika att ställa oss längs en stor väg, säger han.

Trots alla mil på vägarna i Sverige och Europa har de aldrig råkat ut för några allvarliga incidenter, varken inbrottsförsök eller olyckor.

– Använder man bara sunt förnuft och kör försiktigt så uppstår inga problem, säger Micke som är den som oftast rattar deras Knaus medan Åsa läser kartan och väljer musiken i deras ljudanläggning.

Helt utan incidenter har deras resor dock inte varit. En mörk höstkväll ramlade Åsa på en ställplats utanför Örkelljunga och bröt handleden. Efter en natt på sjukhuset var hon dock beredd att fortsätta resan.

Lovatnet i Norge
Lovatnet i Norge återvänder paret gärna till. Vattnet har en otroligt vackert blåturkos färg i kontrast till de mäktiga bergen.

Köra ner till medelhavet med husbil

På skottdagen den 29 februari 2020 lanserade Åsa och Micke sajten Husbilsresa.se där man kan följa deras öden och äventyr i husbilen. Där tipsar de även om olika resmål och bra campingar och ställplatser.

Annons

I början tog Åsa de flesta bilderna till sajten, men så gav hon Micke en fotokurs ifödelsedagspresent och numera är det han som fotograferar och hon som skriver.

Trädgården får sköta sig själv

En vanlig husbilshelg i paret Elofssons liv avslutas med att de vid lunchtid checkar ut från platsen de besökt och kör hemåt mot Halmstad. Redan när de efter hemkomsten packar ur bilen börjar de längta till nästa helg.

– Huset och trädgården får vi sköta i veckorna. Vi köper nästan ingenting till huset längre. Allt vi handlar går till husbilen, säger hon.

Micke nickar igenkännande och tillägger med ett skratt.

– Jag har kommit på ordet förlustelseinvestering som på ett bra sätt beskriver vad det handlar om. Vår husbil är en investering i förlustelse, samtidigt som det ekonomiskt sett är en ren förlust.

Det är ingen tvekan om vad paret kommer att göra den dag de går i pension.

– Då säljer vi villan och testar att tillbringa hela vinterhalvåret vid Medelhavet. Vår dröm är att kunna bo i husbilen större delen av året, säger de båda.

Annons