Bilsemester i Sverige? Här är 8 rastplatser – med det lilla extra!

En familj i en bil

Foto: TT

I Sverige finns cirka 350 rastplatser utmed våra vägar. Här har vi listat 8 rastplatser att pausa på – som är värda ett besök!

Ska ni åka på bilsemester? Ibland kan man behöva stanna till och sträcka på benen under resan, kanske har ni också barn med er som kan behöva röra på sig en stund innan färden fortsätter.

Här har vi listat åtta rastplatser i Sverige som är extra härliga att stanna till på!

Här är Sveriges absolut roligaste ortsnamn
1:28

Efter reklamen: Här är Sveriges absolut roligaste ortsnamn

(1:28)

Slå på ljud

1. Vojmån, Vilhelmina

Kan det vara Sveriges vackraste rastplats? I alla fall är Vojmåns rastplats i Västerbotten en av de bästa rastplatserna i Sverige enligt organisationen M Sverige, tidigare Motormännen.

Rastplatsen ligger mellan Vilhelmina och Storuman efter E45 i Lappland. Här finns förutom toalett även färskvatten, en lekplats och camping.

2. Mora Stenar, Uppsala

En rastplats som är poppis bland husbils- och husvagnstrafikanter. Rastplatsen ligger vid E4:an på Uppsalavägen i riktning mot Uppsala. Här kan ni gå på toa och äta medhavd picknick vid ordentliga bänkar. Har ni barn med spring i benen med er kan de leka på lekplatsen. En av M Sveriges favoriter!

16 tips på billiga (eller gratis!) aktiviteter att göra med barnbarnen i sommar

3. Vista Kulle, Jönköping

Här är det främst utsikten över Vättern som lockar! Men rastplatsen är nyrenoverad av Trafikverket och har sedan i höstas ännu fler sittplatser och bättre belysning. Här finns toaletter och station för mottagning av latrin, för husbils- och husvagnsfolket. Vista Kulle ligger vid E4:an, i riktning mot Huskvarna.

4. Rasta Tönnebro, Söderhamn

Rasta Tönnebro

Foto: Rasta

Vid E4:an, strax söder om Söderhamn ligger Rasta Tönnebro, som är lättillgängligt oavsett vilket håll ni kommer ifrån.

Här finns en restaurang, ett konditori, en hamburgerkedja och en bensinstation. Dessutom ligger rastplatsen precis bredvid sjön Varvs-Noran, där ni kan ta er ett svalkande och uppiggande dopp.

Micke hittade sällsynt husvagn i ett trädgårdsskjul: ” Ett stycke rullande historia”

5. Rasta Snapparp, Halmstad

Rasta Snapparp

Foto: Rasta

Vid E6 utanför Laholm ligger Rasta Snapparp. Här kan ni äta mat på vägkrogen och tanka bilen. Dessutom finns en liten lekplats för barnen precis utanför restaurangen.

Om ni vill göra ett längre stopp kan ni besöka Lagaoset, fem minuters bilkörning från Rasta Snapparp, där ni kan sola och bada på vackra stränder. Rasta Snapparp är en av M Sveriges bästa rastplatser 2022.

6. Rastplats Ljungskile, Uddevalla

Även den M Sveriges toppval då den bland annat är välskött, fräsch och trygg. Rastplatsen ligger på E6 vid Ljungskilemotet (93), och är tillgänglig i båda riktningar. Här finns grillplats, lekplats och till och med en matbutik. Vill ni ta ett längre stopp finns fina promenadstråk.

7. Stora Väsby, Upplands Väsby

Stockholms läns absolut bästa rastplats enligt M Sverige! Rastplatserna, ja för de är två, ligger både i södergående och norrgående riktning vid E4:an. Här finns bensinmack och hamburgerkedja, en på vardera sida om vägen. Stora Väsby är så populärt att den till och med belönats med ett eget avfartsnummer, nummer 177, vilket är ovanligt.

8. Bjäresjö rastplats, Ystad

En av Skånes bästa rastplatser. Här finns, förutom de gulliga ståborden med halmtak, även vanliga bänkar för den som trots lång bilkörning ändå vill sitta ner. På Bjäresjö rastplats kan ni äta er picknick och blicka ut över havet. Bjäresjö ligger vid E65 i riktning mot Ystad.