Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Experternas bästa vandringstips för hela familjen

24 maj, 2020 
Minna Wallén-Widung
Till vänster syns en familj som vandrar i skogen, till höger syns vandringsexperterna och författarna Ina Hildeman och Kenneth Joelsson.
Foto: Shutterstock/TT och Åsa Siller/Roos&Tegnér
Vandring är ett utmärkt sätt att träffas och umgås under rådande coronapandemi. Och det går att anpassa turen så att hela familjen kan komma med. Här ger Ina Hildeman, friluftskonsult och aktuell med boken Vandra med barn i Skåne som hon skrivit tillsammans med sin man Kenneth Joelsson, sina bästa tips för en härlig vandringstur – över generationsgränserna!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att vandra är livet. Åtminstone om du frågar Ina Hildeman. Hon är en inbiten friluftsmänniska sedan barnsben och jobbar i dag som konsult inom det hållbara friluftslivet i Skåne. Vandringen upptäckte hon i vuxen ålder och i dag är hon ute i skog och mark såväl på arbetstid som när hon är ledig.

– Jag älskar enkelheten i vandring. Det finns vissa viktiga saker att hålla koll på – som att hålla sig varm och ha något med att äta och dricka – men that's it, det behövs inte mer. Att vandra är både vilsamt och spännande, säger hon.

Författarna och vandringsexperterna Kenneth Joelsson och Ina Hildeman framför ett fönster.
Kenneth Joelsson och Ina Hildeman är experter på vandring. Foto: Åsa Siller/Roos&Tegnér

Tillsammans med sin man Kenneth Joelsson, som jobbar med guidade vandringar och utveckling av vandringsleder, har Ina tillbringat många timmar ute på olika vandringsleder. Vandringar är en stor del av deras liv, och därför var båda två lite oroliga för hur de skulle kunna fortsätta utöva sitt stora intresse när deras dotter Iben föddes för ett och ett halvt år sedan.

Annons

– Vi var rädda för att allt skulle bli mycket svårare. Vi trodde att det skulle bli väldigt omständligt, att vi skulle dra oss för att komma ut och vandra. Men hon tycker att det är jätteroligt!

Tålamod och tid när man vandrar med barn

Redan när Iben var några månader gammal fick hon övernatta i tält för första gången. Och nu är hon ute med sina föräldrar varje helg. Men Ina poängterar att de har fått anpassa sig till den nya familjemedlemmens förutsättningar.

– Barn är inte så välvilligt inställda till konceptet att bita ihop och streta på när det blir lite jobbigt, som vi vuxna ändå kan göra. Man får ha fler exitstrategier, mer gofika i fickorna, mycket tålamod och tid. Det får finnas en viss flexibilitet också – det kanske inte blir en vandring på fem kilometer, utan bara en utflykt till en bäck, säger hon.

Annons

Skrev en bok om att vandra med barn

Redan när Ina var gravid väcktes idén om att skriva en vandringsbok för barnfamiljer. Kenneth har tidigare skrivit två vandringsböcker, och paret hade länge pratat om att skriva en bok ihop. Sagt och gjort – tillsammans började de kartlägga vandringslederna i Skåne för att hitta vilka som passade bra för barn i olika åldrar och med olika stor vana att vistas i naturen.

Resultatet blev den nyutgivna boken Vandra med barn i Skåne – 15 äventyr för hela familjen (Roos&Tegnér).

– Boken är indelad i tre svårighetsgrader. Först listar vi leder där man kan gå med barnvagn och där femåringen kan cykla bredvid. Nästa steg är lite klurigare och lite mer kuperat. Sista steget är lite mer backigt och stenigt, och inte lika lätt att hitta genvägar.

Omslaget till boken Vandra med barn i Skåne – 15 äventyr för hela familjen.
Foto: Roos&Tegnér

Vandra med familjen i sommar

Många svenskar har tvingats tänka om kring sina sommar- och semesterplaner i och med coronapandemin. Istället för att åka på utlandssemester eller trängas på en strand, kan vandring vara ett sätt att umgås samtidigt som man följer myndigheternas riktlinjer.

Annons

Men det gäller att tänka till när man väljer vandringsled, säger Ina.

– Vandring är coronavänligt på det sättet att man är utomhus, inte delar utrustning med andra och ofta har med egen mat. Däremot kan det vara många som vill ge sig ut just nu och på de mest populära ställena kan det samlas väldigt mycket folk. Därför är det bra att ta sig till utkanterna av ett strövområde eller nationalpark, där är det inte lika mycket folk men lika mycket naturupplevelse.

Kenneth Joelsson är ute och vandrar med dottern Iben.
Att vandra med små barn går utmärkt. Här är det lilla Iben som blir buren av pappa Kenneth Joelsson i en smart bärstol på ryggen. Foto: Ina Hildeman

Smarta tips för dig som vill vandra med barn

Att vandra med småbarn behöver inte vara så svårt, enligt Ina. Hennes bästa tips är att helt enkelt våga ge sig ut och testa.

Annons

– Jag tror att många tänker för länge, överplanerar och blir rädda för att ge sig ut. Men det behövs inte så mycket, man behöver inte köpa någon dyr utrustning. Man ska se till att ha vettiga skor, en varm jacka, vatten och något att äta, sen är det bara att sticka. Första steget är kanske inte att vandra, det kan vara att bara gå till närmaste skogsdunge och vara där en stund.

När man väl har bestämt sig för att sjösätta vandringsturen finns det några andra saker som är bra att tänka på när man har barn med sig, menar Ina. Att ha koll på hur man lättast tar sig hem om tålamodet tryter är en viktig punkt. Och innan man ger sig ut kan det vara en god idé att involvera barnen i planeringen av vandringen, så att de känner sig delaktiga i det kommande äventyret.

– Ett annat tips är att ha en chokladkaka i fickan att dra fram som en överraskning när det behövs, säger Ina och skrattar.

Annons

Så får du med tonåringen ut och vandra

Att få med truliga tonåringar på vandring kan kanske kännas som att bestiga Mount Everest. Men enligt Ina finns det olika strategier man kan testa för att locka även dem med sig ut i naturen.

– Om tonåringen bara är intresserad av sin telefon, kan man ju använda den ute i naturen också. Man kan kolla upp vad olika växter heter i mobilen till exempel. Eller kanske tonåringen vill ta med sig en kompis och så kan de få övernatta i ett eget tält, bara de två? Man måste lyssna på vad de har för önskemål helt enkelt.

En kvinna och två barn läser en karta under en vandringstur.
Involvera barnen både före och under vandringen, så ökar deras intresse för att delta. Foto: Ina Hildeman och Kenneth Joelsson

Mor- och farföräldrar kan också komma med

Låt vandringsturen bli ett sätt för familjen att umgås över generationsgränserna. När coronaviruset sätter stopp för mor- och farföräldrar att få träffa sina barnbarn som vanligt, kan en tur i det fria vara perfekt.

Annons

– Det är ett jättebra sätt att umgås. Man är ute och man kan leka tillsammans med barnen utan att vara för nära eller ta på samma saker. Man kan anpassa vandringen efter allas förutsättningar – i vår bok har vi till exempel listat vilka leder som fungerar för barnvagn, och de kan ju även fungera bra för den som har svårt att gå. Man får anpassa turen efter den som har störst behov, säger Ina.

Checklista: Tänk på det här när du ska ut och vandra

Att ge sig ut på vandring är enkelt och du behöver ingen dyr utrustning. Men vissa saker är bra att ha med sig. Här är Ina Hildemans bästa tips för en lyckad tur:

  • Vettiga skor, gärna med lite grepp på undersidan.
  • En skön ryggsäck. Den behöver inte vara avancerad, men måste vara bekväm.
  • Vatten.
  • Något att äta (och glöm inte en extra chokladkaka att hala fram om humöret faller).
  • Varmare plagg, till exempel en jacka, att ta på när man stannar för matpaus eller om det börjar blåsa.
  • Solskyddskräm.
  • När ni har kommit hem igen – glöm inte att titta efter fästingar.
Annons