Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

Sveriges 12 vackraste vandringsleder

23 maj, 2020
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Kvinnor ger sig ut på en av våra populära vandringsleder.
Foto: Anette Andersson/STF och Fredrik Schenholm/STF
Sverige är ett land som har mycket att erbjuda, inte minst för den som älskar att vara ute i naturen! Här är tolv av våra vackraste vandringsleder för dig som vill se mer!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi bor i ett fantastiskt vackert land. Vi har fjäll och vi har sjöar. Vi har skärgårdar och böljande kullar. Och det är mycket som skiljer sig åt från naturen i norr till den i söder – vilket är en del av det som gör Sverige perfekt för den som tycker om att vandra. Man behöver inte lämna landet för att få se något nytt!

5 anledningar att vandraBrand logo
5 anledningar att vandra

Vandring har blivit en växande trend. Varför? Kanske för att allt fler av oss söker efter en aktiv semester med äventyr och motion. Eller för att vi blivit mer miljömedvetna och vill flyga mindre, samtidigt som vi lärt oss uppskatta naturen mer? Eller är det kanske all ny forskning som visat hur hälsosamt det är för oss att vara ute i det gröna? Och säkerligen har vårens utbrott av coronavirus i världen gjort sitt till?

Kanske är det en kombination av allt, vem vet. Hur som helst tycker vi att det är något väldigt positivt!

Så för att inspirera fler till att upptäcka vårt sköna land har vi, med hjälp av Svenska Turistföreningen, STF, listat tolv härliga leder att vandra – våra så kallade signaturleder. De bjuder alla på vacker natur, går att ta sig till med kollektivtrafik och har möjlighet till boende på vägen.

Här är 12 vackra signaturleder i Sverige:

Skåneleden Österlen

Skåneleden Österlen.
Vandra mellan rapsfält på Österlen. Foto: Anette Andersson/STF

Hela Skåneleden består av sammanlagt 100 mil vandringsled, och delas in i fem delleder – en av dessa är Skåneleden Österlen i sydöstra Skåne. Här kan du antingen göra endagsturer eller flerdagsvandringar. Största delen går den längs med kusten, från Nybrostrand till Andrarum.

Annons

Den här delleden går bland annat över Kåsebergaåsen och du kan se det mytomspunna Ale stenar. Du vandrar över öppna landskap och genom tät lövskog. Terrängen alternerar mellan platt till böljande, och ibland brant. Du vandrar över rosaskimrande ljunghed, vita stränder och sluttande stenhällar. I nästan varje steg blir du uppfriskad av den härliga havsbrisen!

Här finns gott om äppelodlingar där du kan passa på att släcka törsten med lite must, och glöm inte att packa med dig badkläder!

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Ta buss från Ystad till Nybrostrand som ligger cirka 10 kilometer bort, där vandringen börjar. Från slutpunkten i Andrarum kan du ta buss tillbaka till Ystad.

Längd: 93 kilometer totalt, 5-19 kilometer per dag.

Hur lång tid: 7 vandringsdagar, 1-8 timmar per dag.

Antal övernattningar: 6 stycken.

Vatten/mat längs vägen: Under säsong finns gott om matbutiker, caféer och restauranger. Säkra punkter för proviantering är Simrishamn, Ystad, Skillinge (ej söndagar) samt Kivik. Medhavd lunch och dryck behövs.

Boende under vandringen: vandrarhem, hotell och camping.

Signaturled Omberg

Signaturled Omberg
Glöm inte badkläderna! Foto: Ulrika Nordgren/STF

Den här leden är en del av Östgötaledens 140 mil, och sträcker sig västerut mot Vättern, från Boxholm till Omberg. Vägarna är skogsstigar och småvägar, och du går genom naturreservat och förbi kulturplatser som fornborgar och klosterruiner. Under sommarhalvåret får du uppleva en underbar blomsterprakt – bland annat ett naturreservat med orkidéer! Du går också förbi flera fantastiska utsiktspunkter, som vid Hjässan – Ombergs högsta punkt. På Omberg kan du också välja flera alternativa vandringsleder.

Annons

Det finns flera fina badplatser under turen, och omkring Stocklycke finns flera roliga aktiviteter för familjen – som zipline! Du kan också besöka Ellen Keys hem och Ombergs ekopark.

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Du börjar från Boxholm dit du kan ta dig med tåg. När du kommit till slutet kan du ta dig tillbaka med buss från busshållplats Alvastra vid Omberg, som bokas via SJ.

Längd: 85 km totalt, 11-26 km per dag.

Hur lång tid: 4-5 vandringsdagar, 3-8 timmar per dag.

Antal övernattningar: 3-4 stycken.

Vatten/mat längs vägen: Du kan proviantera i Boxholm, Ödeshög, Hästholmen samt att café finns i Borghamn.

Boende under vandringen: Trehörna Wärdshus (måste förbokas samt har begränsade öppettider), vindskydd vid Trehörnasjön, STF Ödeshög/Hembygdsgården Vandrarhem, STF Omberg/Stocklycke Vandrarhem, Borghamn strand

Signaturled Öland

Signaturled Öland.
Plan vandring längs Mörbylångaleden. Foto: Anette Andersson/STF

År 2000 utsågs hela södra Öland till ett av UNESCO:s världsarv. Det är ett kargt och vackert landskap som Mörbylångaleden går genom, och det är där du också borde gå – över betesmarker, genom byar, och förbi vattenområden och åkerjord.

Du börjar gå från Färjestaden och nedåt mot öns södra udde, först inåt land för att sedan följa den östra kusten mot Östersjön.

På vägen finns en massa mysigt att göra! Du kan bada, paddla kajak, besöka loppmarknader, gallerier och hantverksbutiker. Missa inte fyren Långe Jan samt Ottenby Fågelstation som ligger vid slutmålet.

Annons

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Tåg till Kalmar och därifrån buss till Färjestaden. Från Ottenby får du ta bussen upp igen, från hållplats Ås kyrka. Den går endast vardagar under högsäsong!

Längd: 84 kilometer totalt, 12-22 kilometer per dag.

Hur lång tid: 5 vandringsdagar, 3-9 timmar per dag.

Antal övernattningar: 4 stycken.

Vatten/mat längs vägen: Proviantering är möjligt på ett fåtal ställen. Vatten och lunch bör tas med varje dag.

Boende under vandringen: Ölands Skogsby Vandrarhem, STF Mörbylånga/ Stora Frögården, Allégården Kastlösa, Gammalsbygården, STF Ottenby Vandrarhem
Restauranger: STF Mörbylånga/ Stora Frögården, Allégården Kastlösa, Gammalsbygården.

Signaturled Södra Bohuslän

Signaturled Södra Bohuslän.
Fantastiska vyer över Bohuslän. Foto: Fredrik Schenholm/STF

Den här fyradagarsvandringen kanske går nära en av landets största städer (Göteborg) men du kommer inte bli besviken på lugnet genom sex olika naturreservat, förbi vackra sjöar och genom täta bokskogar. Dag två går du förbi raviner och hällmarker i Knipeflågsbergens naturreservat. Har du tur får du se vilda djur som älg eller räv. Vandringen avslutas med en bestigning av berget Fontin.

Längs med vandringen finns flera fina badplatser, och Bohus fästning är värd ett stopp. Närheten till Göteborg gör dessutom att du kan kombinera vildmark med stadsshopping, om du vill.

Läs mer om dagsetapperna här.

Bra att veta:

Start och slut: Från centrala Göteborg tar du spårvagn 5 till Velandergatan, cirka 13 min. Det finns ingen långtidsparkering om du kommer med bil. Tillbaka till Göteborg går det att ta buss eller tåg.

Annons

Längd: 52,5 kilometer totalt, 8-11/27 kilometer per dag.

Hur lång tid: 4 vandringsdagar, 2-8 timmar per dag.

Antal övernattningar: 3 stycken.

Vatten och mat längs vägen: Vatten och lunch tas med från start varje dag.

Boende under vandringen: Hotell och vandrarhem.

Signaturled Tiveden

Signaturled Tiveden.
Stanna vid Tivedstorp när du vandrar signaturled Tiveden. Foto: Claes Herrlander

Den här leden är en del av Bergslagsledens 17 etapper, som bland annat går genom Tivedens nationalpark. Först går du från Stenkällegården cirka fyra kilometer innan du kommer in i naturreservatets orörda och trollska urskog, lavmattsklädda stenhällar och skogstjärnar. Du går också längs en led som brukades av munkar på 1400-talet, och över en osvallad rullstensås.

På vägen kan du bland annat rida islandshäst och bada på flera fina platser.

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Tåg till Laxå. Med bil åker du via riksväg 49 till Stenkällegården, där det finns parkering. För att ta dig tillbaka till Laxå tar du buss.

Längd: 47 kilometer totalt, 11-13 kilometer per dag.

Hur lång tid: 4 vandringsdagar, 4-6 timmar per dag.

Antal övernattningar: 3 stycken.

Vatten/mat längs vägen: Färskvatten eller kallkällor finns längs leden. Möjlighet att proviantera finns vid Stenkällegården samt Tivedstorp. I övrigt behöver all mat och dryck tas med.

Boende under vandringen: STF Tivedstorp Vandrarhem samt tält eller under vindskydd. Inne i nationalparken får du endast tälta på anvisad plats.

Signaturled Sörmland

Signaturled Norra Sörmland.
Det finns gott om badstopp längs vandringen! Foto: Anette Andersson

Signaturled Sörmland består av sex etapper av den 100 mil långa Sörmlandsleden. Den börjar nära tunnelbanestationen Björkhagen i Stockholm, och går över öppna landskap och genom djupa skogar. Den tredje dagen går du genom Tyresta nationalparks urskogar och kan vila fötterna i Tyresta by. Där kan du också lära dig mer om alla Sveriges nationalparker på Naturum Nationalparkernas hus.

Annons

Dagsetapperna är relativt korta, så det finns gott om tid för mysiga badstopp!

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Tunnelbana från Stockholm central till Björkhagen. Tillbaka från slutstoppet vid Lida friluftsgård tar du buss till Tullinge, där du tar pendeltåget tillbaka till Stockholms central.

Längd: 61,5 kilometer totalt, 6,5-13,5 kilometer per dag.

Hur lång tid: 6 vandringsdagar, 2-5 timmar per dag.

Antal övernattningar: 5 stycken.

Vatten/mat längs vägen: Färskvatten eller kallkällor finns längs leden.

Boende under vandringen: Tält eller vandrarhem/stuga.

Signaturled Värmland

Signaturled Värmland.
På den här leden vandrar du både i Norge och Sverige. Foto: Torsby Turistbyrå

Här vandrar ni på den södra delen av Finnskogsleden, på gränsen mellan Norge och Sverige. Vägen går genom de värmländska skogarna med dess rika djurliv och gott om fiskemöjligheter.

Vissa delar av vandringen är plan och lättvandrad, medan andra kräver lite mer och det kan bli en del uppför – men det är det värt för att få de vackra vyerna över skogar, fjäll och vattendrag.

Tänk på att Norges allemansrätt inte är exakt som vår, kolla upp den innan du påbörjar vandringen.

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Tåg går till Charlottenberg. Därifrån tas buss till Eda glasbruk, varifrån det är gångavstånd till Morokulien Infocenter där leden startar. För att komma tillbaka vid vandringens slut finns buss.

Total längd: 132 kilometer.

Antal etapper/vandringsdagar: 7-8 st.

Etappernas längd: 12–31 km (4–11 timmar vandring per dag).

Annons

Vatten/mat längs vägen: Vattendrag finns längs leden, mat tas med för hela turen. Dag 5 passeras matbutik i Røgden.

Boende under vandringen: Tält.

Signaturled Siljan

Signaturled Siljan.
Spana in alla fina fäbodar vis Siljan! Foto: Visit Dalarna

Siljansleden är totalt omkring 34 mil, men signaturleden Fryksås–Rättvik är inte mer än drygt fem mil. Du börjar vid Fryksås fäbodar, som är den största samling fäbodstugor i Sverige. Resten av dagarna vandrar du på den historiska Dalkarlsvägen,

Missa inte Orsa Rovdjurspark – ett populärt besöksmål. På Rättviks naturmuseum kan du dessutom lära dig om Siljansbygdens geologi och på Siljansfors Skogsmuseum får du veta allt om det svenska skogsbruket.

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Tåg till Mora och därifrån buss till Fryksås. Buss tillbaka till Mora från Rättvik.

Total längd: 52 km.

Antal etapper/vandringsdagar: 4 stycken.

Etappernas längd: 9–17 km (3–8 timmar vandring per dag).

Vatten/mat längs vägen: Första och sista dagen finns butiker och restauranger vid etappmålet. Övriga dagar behövs medhavd mat. Vatten finns i vissa vattendrag längs leden men var beredd att bära med dig vatten längre sträckor då det är långt mellan påfyllningsställen.

Boende under vandringen: STF Orsa vandrarhem eller tält.

Signaturled Höga kustenleden

Signaturled Höga kustenleden.
Du vandrar med fin utsikt på Höga kusten! Foto: Anette Andersson/STF

På den här nästan 13 mil långa vandringen vandrar du genom flertalet naturreservat, en nationalpark och förbi ett naturvärldsarv – en riktig naturupplevelse med andra ord! Du kan börja den här signaturleden från båda ändar: Hornöberget eller Örnsköldsvik.

Annons

Skärgård, trollskogar, klapperfält, badvikar och klippskrevor avlöser varandra. Sträckan som går genom Skuleskogens nationalpark är en klar höjdpunkt under vandringen. Missa inte klättring med Via Ferrata vid Skuleberget dag fyra!

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Till Hornöberget kan du ta dig med buss 50 från Härnösand eller Örnsköldsvik, som stannar vid hållplats Hornöberget E4, cirka 400 meter från etapp 1. Starten i Örnsköldsvik ligger vid Stadsträdgården.

Total längd: 128 kilometer.

Antal etapper/vandringsdagar: 7 st.

Etappernas längd: 15–25,5 km (5–10 timmar vandring per dag).

Vatten/mat längs vägen: Det kan ibland vara svårt att få tag på dricksvatten, speciellt under högsommaren. På etappkartorna finns symboler som anger vatten. Även kvaliteten på vattnet varierar under säsongen. På vissa sträckor utmed leden finns mat att köpa, på vissa sträckor behöver du bära med dig mat.

Boende under vandringen: Tält, vandrarhem, hotell, camping, stugor.

Signaturled Jämtlandstriangeln

Signaturled Jämtlandstriangeln.
Jämtlandstriangeln är en riktig klassiker! Foto: Anette Andersson

Här vandrar du mellan fjällstationer, vilket underlättar en hel del när det kommer till vad du måste packa med dig. Dessutom får du förutom vackert fjällandskap också uppleva mycket god, närproducerad och ekologisk mat på fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren, där du bor i dubbelrum eller flerbäddsrum. Du kan också slappna av i bastun och fylla på vattenflaskan i en porlande fjällbäck.

Annons

Den som vill kan stanna en dag extra på Sylarna och bestiga Syltoppen – en högalpin och spännande upplevelse!

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Tåg till Duved, och sedan busstransfer till Storulvån. Busstransfer sköts av Wänseth Buss.

Total längd: 47 kilometer.

Antal etapper/vandringsdagar: 3 stycken.

Etappernas längd: 12–18 km (4–8 timmar vandring per dag).

Vatten/mat längs vägen: Frukost och middag kan avnjutas på fjällstationerna som har fullständiga rättigheter. För luncher och raster krävs medhavd lunch och dryck. Vatten kan tas i bäckar.

Boende under vandringen: Fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren.

Signaturled Hemavan-Ammarnäs

Signaturled Hemavan-Ammarnäs.
Här får du se både låg- och högalpina växtzoner. Foto: STF

Den här turen ger dig ett Lappland i miniatyr. Höga, karga fjäll och djupa, gröna dalar varvas med fågelrika våtmarker, fjällbjörkskogar och fiskrika sjöar. Du vandrar genom Vindelfjällens naturreservat, ett sydsamiskt fjällområde med både låg- och högalpina växtzoner.

Fiska, plocka bär och svamp, och njut av vackra vyer – du sover i fjällstugor på vägen där du även kan köpa proviant. Fågellivet är mycket rikt i Vindelfjällen, ta med en lättburen fågelbok, om du inte redan är expert!

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Tåg finns till både Hemavan och Ammarnäs. Från Stockholm går även direktbuss till Hemavan.

Total längd: 78 kilometer.

Antal etapper/vandringsdagar: 6 stycken.

Etappernas längd: 8-19 km per dag (6–8 timmar vandring per dag).

Annons

Fjällstugor med butik: Aigert, Serve, Syter, Tärnasjö och Viterskalet

Vatten/mat längs vägen: Du behöver ta med dig egen lunch eller köpa matvaror i fjällstugorna. Vatten kan du ta i bäckar. I början och i slutet av din vandring kan du avnjuta frukost och middag i något av de större boenden som finns. De har dessutom fullständiga rättigheter. Du kan även köpa mat eller dryck innan/efter din vandring i Hemavan och Ammarnäs.

Boende under vandringen: STF Hemavan Fjällstation, STF Hemavan Fjällcenter och STF Ammarnäs Wärdshus hotell och vandrarhem samt fjällstugorna Viterskalet, Syter, Tärnasjö, Serve och Aigert.

Signaturled Kungsleden Abisko

Signaturled Kungsleden Abisko.
Vackra fjäll i Abisko. Foto: Gösta Fries/STF

Den här delen av Kungsleden, Abisko till Nikkaluokta, visar upp några av de vackraste delarna av hela den svenska fjällvärlden, och besöks av naturälskare från hela världen.

Du börjar med att gå genom Abisko nationalparks fjällbjörkskogar och får skymta Lapporten på vägen. I både fjällstationer och fjällstugor finns kök och små butiker, och samtliga boenden finns i direkt anslutning till vandringen.

Läs mer om dagsetapperna här!

Bra att veta:

Start och slut: Tåget stannar dagligen vid Abisko Turiststation där Kungsleden börjar. Från Kiruna kan du även ta taxi, buss och transfers (Visit Abisko och Visit Kiruna). Sträckan mellan Kiruna och Nikkaluokta trafikeras med buss.

Total längd: 108 kilometer.

Antal etapper/vandringsdagar: 7 st. Dock möjlig att genomföra på 5 dagar.

Annons

Etappernas längd: 12-21 km per dag (6-8 timmar vandring per dag).

Fjällstugor med butik: Abiskojaure, Alesjaure och Sälka.

Vatten/mat längs vägen: Du behöver ta med dig egen lunch eller köpa matvaror i fjällstugorna. Vatten kan du ta i bäckar. I början och i slutet av din vandring kan du avnjuta frukost och middag i fjällstationernas restauranger, som har fullständiga rättigheter. Du kan även köpa mat eller dryck i fjällstationernas butiker.

Boende under vandringen: Abisko Turiststation, fjällstugorna Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka, Singi och Kebnekaise Fjällstation.

Det här är en signaturled:

  • Leden är vacker och innehåller spektakulära naturupplevelser.
  • Ledens naturtyp är karaktäristisk för sin landsdel.
  • Leden är lättillgänglig och går att nå med kollektiva transportmedel för att minska miljöpåverkan.
  • Leden lämpar sig både för erfarna och mindre erfarna vandrare.
  • Leden är utformad som en rundtur alternativt att det är enkelt att ta sig till starten och från målet.
  • Leden är minst 30 kilometer eller tre dagar och som längst 100 kilometer eller 7 dagar.
  • Det finns boende eller övernattningsmöjligheter i anslutning till leden.
  • Leden är kvalitetssäkrad och har tydlig märkning samt information med skyltar, riktmärken och platsangivelser.
  • Tillsammans ger de 12 signaturlederna en bred bild av Sveriges vandringsutbud och natur.

Källa: Svenska turistföreningen Foto: STF, TT

Annons