Flygvärdinnan: Den här maten ska du inte tacka ja till på planet

Flygplansmat är en riktigt vattendelare. Medan det är höjdpunkten för vissa under resan, kan andra föredra att sitta med medhavd mat och snacks.
Upphettade lådor, brödbitar och små skålar med sallad eller frukt. Brickan med alla komponenter kan dessutom vara trång och krånglig att äta med plastbestick.
Men att få i sig mat är viktigt, särklit under längre flygresor. Det finns dock vissa saker du ska undvika att äta och dricka. Det menar Charlotte Crockers, 47, som arbetat som kabinpersonal i 12 år.
För det första är det väldigt svårt att få i hälsosam flygplansmat. Det berättar den för detta brittiska flygvärdinnan för Metro UK.
– Våra kroppar fungerar annorlunda på den höjden, vår smak förändras och maten blir smaklös, så vi måste tillsätta mycket salt och kryddor på maten för att den ska smaka bättre.
Hon avslöjar också att maten i första klass har betydligt högre standard än i ekonomiklass, dock används oftast samma typ av ugnar för att värma upp maten.
"Ingen vill må dåligt"
Charlotte Crockers åt länge samma mat som resenärerna under sin karriär som flygvärdinna. Men med många timmar i luften har hon samlat på sig erfarenhet, som idag gör att hon undviker viss mat och dryck.
– Jag dricker inte alkohol på flygplan eftersom det är väldigt uttorkande. Jag försöker också hålla mig borta från kolsyrade drycker, och mat som är för salt eller kryddig eftersom det orsakar uppblåsthet. Ingen vill må dåligt på ett flygplan.
Hon menar att det generellt sett är väldigt liten risk för matförgiftning, men man ska tänka med sunt förnuft. Det kan finnas mat som inte är den fräschaste.
– Kabinpersonalen gör sitt bästa, men det blir väldigt mycket folk i köket under cateringen, ibland tappas locken och salladen sköljs inte alltid. Så av den anledningen skulle jag undvika all mat, särskilt frukt och sallad, som inte serveras i en försluten förpackning.
Nu tar hon med egen mat
Charlotte Crockers föredrar att ta med sig egen mat på flygplanet. Man måste dock vara uppmärksam på vad som gäller vid incheckning och den specifika flygningen.
– Det går bra med allt som inte innehåller för mycket vätska och som klarar sig utan kyla ett tag. Jag har tagit med mig sallader på 12-timmarsflygningar i en kyld lunchlåda och ätit den efter ungefär sex timmar.