Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Spartips Livet med katt Nostalgi Gratis noveller

Flygvärdinnan: Den här maten ska du inte tacka ja till på planet

19 maj, 2025
author Jenny Toresson
Jenny Toresson
Detta är en genrebild. Flygvärdinnan är inte Charlotte Crocker.TT/Shutterstock
Hur fräsch och tillagad är egentligen maten på ett flygplan? Här berättar flygvärdinnan om vad hon undviker att äta och dricka!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!Brand logo
10 plagg du aldrig bör bära på ett flyg - enligt kabinpersonalen!

Flygplansmat är en riktigt vattendelare. Medan det är höjdpunkten för vissa under resan, kan andra föredra att sitta med medhavd mat och snacks.

Upphettade lådor, brödbitar och små skålar med sallad eller frukt. Brickan med alla komponenter kan dessutom vara trång och krånglig att äta med plastbestick.

Men att få i sig mat är viktigt, särklit under längre flygresor. Det finns dock vissa saker du ska undvika att äta och dricka. Det menar Charlotte Crockers, 47, som arbetat som kabinpersonal i 12 år.

För det första är det väldigt svårt att få i hälsosam flygplansmat. Det berättar den för detta brittiska flygvärdinnan för Metro UK.

– Våra kroppar fungerar annorlunda på den höjden, vår smak förändras och maten blir smaklös, så vi måste tillsätta mycket salt och kryddor på maten för att den ska smaka bättre.

Hon avslöjar också att maten i första klass har betydligt högre standard än i ekonomiklass, dock används oftast samma typ av ugnar för att värma upp maten.

"Ingen vill må dåligt"

Charlotte Crockers åt länge samma mat som resenärerna under sin karriär som flygvärdinna. Men med många timmar i luften har hon samlat på sig erfarenhet, som idag gör att hon undviker viss mat och dryck.

– Jag dricker inte alkohol på flygplan eftersom det är väldigt uttorkande. Jag försöker också hålla mig borta från kolsyrade drycker, och mat som är för salt eller kryddig eftersom det orsakar uppblåsthet. Ingen vill må dåligt på ett flygplan.

Annons

Hon menar att det generellt sett är väldigt liten risk för matförgiftning, men man ska tänka med sunt förnuft. Det kan finnas mat som inte är den fräschaste.

– Kabinpersonalen gör sitt bästa, men det blir väldigt mycket folk i köket under cateringen, ibland tappas locken och salladen sköljs inte alltid. Så av den anledningen skulle jag undvika all mat, särskilt frukt och sallad, som inte serveras i en försluten förpackning.

6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotelletBrand logo
6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

Nu tar hon med egen mat

Charlotte Crockers föredrar att ta med sig egen mat på flygplanet. Man måste dock vara uppmärksam på vad som gäller vid incheckning och den specifika flygningen.

– Det går bra med allt som inte innehåller för mycket vätska och som klarar sig utan kyla ett tag. Jag har tagit med mig sallader på 12-timmarsflygningar i en kyld lunchlåda och ätit den efter ungefär sex timmar.

Annons