Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

10 svenska glampingställen – njut av naturen utan att tumma på bekvämligheten!

08 jun, 2023 
Tove Björnlundh
Kloten lakeside camp
Glöm knöliga liggunderlag och kvava trånga tält. Nu kan du njuta av naturen på kungligt vis! Med glamping – glamourös camping – kan du kombinera frihetskänslan med bekvämlighet. Här tipsar vi om 10 tältställen i Sverige med det lilla extra!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sjön ligger spegelblank och vinden susar lugnt genom den värmländska skogen. Och där, på en liten udde, står ett triangelformat tält med trästruktur. Det finns ett utekök och en liten toalett. Ved och en stor dunk med vatten. Inuti tältet gömmer sig bekväma sängar, lampor, filtar, två stolar och ett litet bord.

Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i SverigeBrand logo
Lyxigare variant av camping – 7 glampingplatser i Sverige

Det är ett av Happie camps smultronställen. Ett företag som sedan 2019 erbjuder naturnära boenden på undangömda vackra ställen i skogen. De samarbetar med skogsägare i Värmland och har precis expanderat och ska i sommar öppna även i Småland, berättar Beatrice Sandberg, marknadsansvarig på Happie camp.

Annons

– Vi vänder oss till alla som vill ha en paus från ljud, informationsintag och stress. Man ska hålla koll på när man ska checka ut, annars är det bara att göra det du vill, när du vill, utan krav på prestation. Man fysiskt känner att axlarna sjunker när man är en längre tid i skogen, säger hon.

Trendig turism

Naturturism är en stor resetrend och under pandemin väcktes en längtan hos många för att komma ut och få vara i skog och mark. Många började vandra och upptäcka den svenska naturen.

– Vår idé är att vi sätter tälten nära nationalparker eller naturreservat, så man lättare kan få tillgång till de fantastiska platserna. Om du bor långt bort kanske du inte vill köra fyra timmar för att nå en nationalpark, vandra och sen köra lika långt hem igen. Då kan man sova över mitt i en vacker skog i stället.

Beatrice Sandberg
Beatrice Sandberg

Enkelt att ta sig ut

Tälten ligger för sig själva och gästerna träffar inte någon ur personalen och väldigt sällan någon annan människa. I stället får de koordinater till en parkering, en vecka innan ankomst. Där väntar en matkasse, om man beställt en sådan, och instruktioner om hur man går till tältet och hur allt funkar. En kort utbildning om allemansrätten ingår med vad man har för rättigheter – och skyldigheter.

Annons

– Vår målgrupp är bland andra förstagångscampare som kanske inte är så vana vid naturen. Vi vill hjälpa och sänka tröskeln för att ta sig ut. Det ska vara enkelt. Du behöver bara ta med dig en varm tröja så fixar vi resten, säger Beatrice Sandberg och lägger till:

– Vi tror att människor behöver komma ut i naturen mer. Forskning visar på massa positiva effekter så som sänkta stressnivåer och bättre mående.

Från början testade gästerna ofta en natt i skogen men flera av de återvändande gästerna stannar nu i 2-3 dygn i stället.

– Vi försöker att råda folk att stanna i två nätter. När man slår upp ögonen och skuggorna från träden dansar över tältduken och det är varmt och mysigt i sängen, och man har en helt oskriven dag framför sig… Det är oslagbart, säger Beatrice Sandberg.

10 svenska glampingställen

Här har vi samlat 10 stycken härliga glampingställen att semestra vid! Vissa av glampingplatserna är öppna året om, andra mellan maj och september. Priserna är ungefärliga. De kan variera under säsong, vara per tält eller person, och ibland inkludera frukost eller helpension.

Annons

1. Kloten lakeside camp

Kloten Lakeside Camping

Njut av skog och sjö precis utanför lyxtältet och av att vara ensam utan nära grannar. Här får du maten levererad via kanot!

Var: Kopparberg

Ca pris: 9500 kr/tält för två nätter

2. Fejan outdoor

Fejan outdoor

Sov i bekväm dubbelsäng och värm upp kalla sommarkvällar med den vedeldade spisen. Och njut av den vackra utsikten över Stockholms skärgård. Här inkluderas en tvårättersmiddag och frukostkorg i priset.

Annons

Var: Stockholms skärgård

Ca pris: 4399 kr/tält och natt

3. Anfasteröd gårdsvik

Anfasteröd gårdsvik

Glamping extra allt! Badrum, kök, värme och sköna sängar. Hos Anfasteröd gårdsvik kan du välja mellan två glampingboenden: På en klippa med havsutsikt eller mitt i en bokskog.

Var: Ljungskile

Ca pris: från 1699 kr/dygn för 2 personer

4. Trosa havsbad

Trosa havsbad

Vad sägs om lyxiga dubbelsängar, utsikt över vattnet och en egen altan? Trosa havsbads glampingtält ligger bara ett stenkast från stranden och är utrustade med både kaffekokare och minikyl.

Annons

Var: Trosa

Ca pris: Från 2350 kr/tält och dygn

5. Sápmi nature camp

Sapmi nature

Glampa norr om polcirkeln i världsarvet Laponia. Tälten har trägolv, bekväma dubbelsängar, kamin och inredningen är inspirerad av den samiska kulturen och naturen.

Var: Gällivare

Ca pris: Från 2500 kr /person och kväll

6. Svartsö Logi

För lyxliraren! Vare tält har egen terrass och sjöutsikt och så klart bekväma sängar. Men här ingår alltid en femrätters middag på Svartsö krog och en frukostkorg som kommer direkt till tältet på morgonen!

Annons

Var: Stockholms skärgård

Ca pris: 2500/2600 kr/ person & natt

7. Surflogiet

Surflogiet

Vakna på stranden i Tofta efter en natt i en bekväm säng från Hästens. De här stora tälten har även minikyl, elektrisk värme och du får morgonrock och badlakan. I närheten finns även en lyxig strandbar.

Var: Gotland

Ca pris: Från 2690/natt och tält

8. Kroksjöns skogsretreat

Kroksjöns skogsretreat

Dubbelsäng, plädar och mysbelysning. Och en låda med ekologiska råvaror och recept för att laga själv på utekök. Flera tält finns varav ett står ensamt på en ö och inkluderar en roddbåt.

Annons

Var: Halland

Ca pris: Från 3070 kr för 2 personer/natt inkl. helpension

9. Arilds vingård

Arilds vingård

Bo mitt bland vinrankorna på Arilds vingård. Tälten står på trätrall och är bäddade för två. Frukost ingår och man kan också boka på vinpaket med visning av gården och trerätters inklusive vin.

Var: Skåne

Ca pris: Från 1790/natt och tält

10. Happie camp

Happie camp

Trolsk tallskog och en vacker insjö. Och mitt där i ett lyxigt tält med allt du behöver för en bekväm vistelse i naturen. Du kan beställa matkassar och göra upp eld i eldstaden.

Annons

Var: Värmland och Småland

Ca pris: Från 5245 kr/tält och natt

Annons