Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Semester i Sverige: 30 härliga platser du inte vill missa!

31 maj, 2023 
Angelica Jaako Billenman
Susanne Lolling
Jenny Norberg
Mia Zettermark
Emelie Dalhamn
Vålådalen i Åre och bodar i Smögen
Blir det en sommar i Sverige i år? Letar du efter smultronställen att besöka? Då kan du sluta leta! Här har du en guide med 30 härliga platser i Sverige, från norr till söder.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Letar du efter svenska semesterpärlor? Här har vi samlat 30 platser som har det där lilla extra. Varför inte passa på att besöka dem i sommar?

Se också: Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommarBrand logo
Se också: Upplev 6 svenska semesterpärlor i sommar

Semester i Norrland: 10 platser att besöka i sommar

Här är en guide på 10 platser i Norrland att uppleva i sommar.

1. Stejk Street Food, Kiruna

Stejk Street Food

På en ganska så omysig parkeringsplats vid en bensinstation står en desto mysigare lávvu (samisk tältkåta) du inte får missa! Här serveras fantastisk lappländsk street food. Vi rekommenderar någon av rätterna med renstek och älg. Njut invid den sprakande elden.

Annons

Läs mer på: stejk.se

2. Ishotellet, Jukkasjärvi

Ishotellet

Om du redan tröttnat på sommarvärmen kan du svalka dig på Icehotel i Jukkasjärvi. Räkna med ett saftigt pris per natt däremot, men det går också att besöka hotellet för en dag och njuta av konstutställningen. Just nu kan du beskåda en isskulptur föreställande hockeylegendaren Börje Salming, av konstnären Tjåsa Gusfors.

Läs mer på: icehotel.com/sv

3. Treehotel, Harads

Treehotel

I Bodens kommun ligger den annars rätt så anspråkslösa byn Harads, men här har det sedan starten 2010 vuxit fram hotellrum bland trädtopparna. Alla rum i Treehotel är specialdesignade och lockar numera Hollywoodeliten till den lilla byn. Under årens lopp har Justin Bieber, Kate Moss och Richard Curtis, för att nämna några, bott i tallarna.

Annons

Läs mer på: treehotel.se

4. Arctic Bath, Harads

Arctic Bath

Ännu en spännande satsning i Harads! Unika spa-hotellet Artic Bath slog upp portarna 2020 men har sedan dess lockat långväga besökare. Phil Collins skådespelande dotter Lily Collins tillbringade bland annat delar av sin smekmånad här. Här finns allt för gourmeten, men också kallbad under midnattssolen. Alla råvaror är lokala.

Läs mer på: arcticbath.se

5. Kukkolaforsen, Haparanda

Kukkolaforsen

Se lax och sik leka vilt i Kukkolaforsen, som är en av Sveriges få älvar där inget kraftverk stör syn (eller de lekandefiskarna). Ät rökt sik medan du spanar över till vårt vackra grannland Finland. Här finns också ett bastu- och ett fiskemuseum, och påKukkolaforsen turist och konferens kan du avnjuta norrländska tapas.

Annons

Läs mer på: kukkolaforsen.se

6. Jössgården, Sjulsmark

Jössgården

Vinnare av Eko-turismpriset 2023! De trevliga ägarna Helene och Torbjörn Forsberg har renoverat en lantligt belägen Norrbottensgård till ett riktigt sommarparadis. Ät eller fika i den gamla ladugården, som numera är en restaurang. På gården finns också djur och en mysig liten butiksdel med lokala delikatesser och hantverk. Du kan också hyra bagarstugan och baka ditt eget tunnbröd.

Läs mer på: jossgarden.se

7. Vålådalen, Åre

Vålådalen

Naturreservatet Vålådalen i Åres södra fjäll bjuder på både korta och långa vandringsleder. En favoritled är Blanktjärnsrundan (12 kilometer) där höjdpunkten, förutom att kanske stöta på några renar, är Blanktjärnarna med dess turkosblå vatten. Dock råder badförbud i tjänarna, även om vattnet ser mycket inbjudande ut. Hela rundan tar cirka 1,5 till 3 timmar beroende på tempo.

Annons

Läs mer på: valadalen.se

8. Tännforsen och Ristafallet, Åre

Tännforsen och Ristafallet

Hänförs du också av forsande vattenfall? Tännforsen är Sveriges största vattenfall och under sommaren dånar vattnet 38 meter ner från berget. Det något mindre, men mer trolska vattenfallet Ristafallet, hittar du fyra mil österut. Om det känns bekant så är det för att scener ur Ronja Rövardotter spelades in här. Varför inte göra ditt eget vårskrik?

Läs mer på: aresweden.com

9. Rotsidan, Höga kusten

Rotsidan

Helt unik naturskyddad kuststräcka med de lenaste och mjukt slipade klipphällar du kan tänka dig, allt i vacker inramning av vindpinade tallar och små granar. Här får inget byggas och bilar är inte tillåtna. En minnesvärd upplevelse oavsett väder. I strålande sol är himlen hög, havet glittrigt och utsikten milsvid. Om det regnar är de rytande vågorna över klipporna ett mäktigt skådespel.

Annons

Läs mer på: hogakusten.com

10. Glassbaren, Bräcke

Glass från Glassbaren i Bräcke

Vinnare av Glass SM 2019 – och därmed en dröm för glassälskaren! Mysiga, ombonade lokaler och ljuvligt god hemgjord glass i massor av smaker. Inte sällan ringlar sig kön långt ut på gatan men det är värt all väntan.

Läs mer på: deras Facebooksida

Semester i Svealand: 10 platser att besöka i sommar

Här har vi samlat 10 platser i Svealand som är värda ett stopp under sommaren.

1. Äventyrsgruvan, Tuna-Hästberg

Äventyrsgruvan

80 meter under jord i den gamla järnmalmsgruvan i Idkerberget finns numera en bastu där du också kan dyka ner i gruvans kristallklara, och kalla, vatten. Biljetter måste förbokas, då ingår också en gruvguidning och lokala delikatesser. Helaupplevelsen tar cirka 3,5 timme.

Annons

Läs mer på: adventuremine.se

2. Elsa Andersons konditori, Norberg

Elsa Andersons konditori

Anrikt konditori, som tyvärr totalförstördes under en brand 2015. Men nu är det kulturhistoriska konditoriet återställt och ska vara så likt det gamla som möjligt. En del av den tidigare byggnaden uppfördes redan under 1600-talet. Här finns gofika för alla.

Läs mer på: elsaandersonskonditori.se

3. Klässbols linneväveri, Klässebol

Klässbols linneväveri

Nyfiken på vilka som väver kungahusets linne? Klässbols linneväveri är kunglig hovleverantör men väver även dukarna till Nobelfesten. Här kan du som besökare få se på när tillverkningen sker, men det finns också en trevlig butik att handla olika linneprodukter i.

Annons

Läs mer på: klassbols.se

4. Tant Bruns kaffestuga, Sigtuna

Tant Bruns kaffestuga

Huset som inhyser caféet kan vara det äldsta huset i Sigtuna stad, och man tror att det härstammar från 1600-talets slut. Idag är Tant Bruns kaffestuga ett av Sveriges äldsta caféer och mysfaktorn är total! Här serveras klassiskt fika.

Läs mer på: tantbrun-sigtuna.se

5. Uskavi kalkbrott, Siggeboda

Uskavi Kalkbrott Lindesberg

Drygt en och en halv mil från den mysiga trästaden Nora ligger Uskavi kalkbrott, en dold badpärla i Bergslagen. Det turkosblå vattnet är verkligen inbjudande! Det går att köra bil nästan ända fram till kalkbrottet, ta med picknick.

Annons

Läs mer på: badkartan.se där du kan söka på Kalkbrottet Uskavi

6. Sandgrund Lars Lerin, Karlstad

Sandgrund Lars Lerin

Vill du ha lite kulturella upplevelser under semestern också, är ett besök på den anrika dansrestaurangen Sandgrund att rekommendera. Här finns numerakonstnären Lars Lerins hänförande alster, och har du tur kanske han även tittar förbi.

Läs mer på: sandgrund.org

7. Gustavsberg, Värmdö

Gustavsberg

I keramikmeckat Gustavsberg, strax utanför Stockholm, finns allt för den keramikintresserade. Här kan du besöka Gustavsbergs porslinsfabrik med dess butik, ett porslinsmuseum, en Ittala outlet-butik och Keramikstudion där bland andra Lisa Larsons alster går att köpa eller beskåda. Ät lunch på restaurang Kattholmen, som är en ombyggd kraftstation, som tidigare försedde porslinsfabriken med el. Fikar gör du på Café Tornhuset.

Annons

Läs mer på: visitvarmdo.com

8. Svartsö Logi, Värmdö

Svartö Logi

Gillar du idén med camping men avskräcks bara av tanken påatt ligga på stenhårt liggunderlag i ett tält invaderat av myror? Då kanske Svartsö Logi är något för dig? Här utövar du så kallad ”glamping” – glamourös camping. Du bor i lyxtält medsköna dubbelsängar, med vacker utsikt över Stockholms skärgård. En femrätters middag ingår i priset, och en frukostkorg.

Läs mer på: svartsologi.se

9. Skansen, Stockholm

Skansen

Skansen är mer än Sir Väs och gulliga björnungar. Upplev istället kultur på världens äldsta friluftsmuseum. Besök historiska byggnader och hantverksmiljöer, eller delta i en inspirerande kurs eller gå en guidad tur.

Annons

Läs mer på: skansen.se

10. Trosa

Trosa

Lilla Trosa är en riktig sommarstad, som gör sig bäst till fots. Här kan du ströva omkring och bara njuta av atmosfären längs med ån som rinner genom den pittoreska orten. Passa på att kika in på Bomans hotell, även om du inte planerar att bo där. Inredningen är utöver det vanliga!

Läs mer på: trosa.se

Semester i Götaland: 10 platser att besöka i sommar

Här har vi samlat 10 platser i Götaland som är värda att besöka i sommar.

1. Läckö slott, Lidköping

Läckö slott

På en klippa vid Vänern ligger Läckö slott med förtrollande barockarkitektur, magiska trädgårdar och medeltida valv. Intill finns Naturum med utställningar och Vänerskärgården med Kinnekulle och Djurö National Park. Bor gör man på Victoriahuset eller på närliggande Läckö slotts camping. Se till att boka ett besök när konserter anordnas på slottet.

Annons

Läs mer på: lackoslott.se

2. Smögen, Sotenäs

Smögen

Smögen behöver kanske inte ens en förklaring? Denna pittoreska fiskeort och skaldjursmecka har lockat besökare sedan början av 1900-talet. Strosa runt, njut och ät nyfångad fisk och skaldjur. Bada ifrån mjuka klippor eller gör en vandring. På friluftsleden Klevenslipper du trängas med andra, och du kan njuta ostört av klippor och hav.

Läs mer på: vastsverige.com

3. Smultronstället, Söderköping

Glass från Smultronstället

Den här glassrestaurangen vill du inte missa! Här är det glass i STORA lass som gäller, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten över Göta kanal och båtarna, med alla sommargäster, som slussas genom kanalen.

Annons

Läs mer på: smultronstallet.se

4. Kurorten Mösseberg

Mösseberg

Magiskt vacker och anrik kurort, lika vackert på vintern som på sommaren. För friluftsälskaren ligger kurorten i anslutning till ett stort friluftsområde, där delar är naturreservat. Från Falköping startar även pilgrimsleden Falköping- Hornborgasjön-Varnhem. Här kan du spa:a, äta gott och njuta av vackra miljöer.

Läs mer på: kurortenmosseberg.se

5. Visby, Gotland

Rosor i Visby

Visby, rosornas och ruinernas stad. För att få ut det mesta av det mysiga världsarvet, försök att inte besöka det under Almedalsveckan (vecka 26), Stockholmsveckan (vecka 29) eller Medeltidsveckan (vecka 32). Om du inte gillar att trängas förstås. I den botaniska trädgården i Visby kan du njuta av exotiska växter, som annars trivs bäst i varmare klimat.

Annons

Läs mer på: gotland.com

6. Köpingsvik, Borgholm

Köpingsvik

Som vissa säger: Ölands svar på Santa Monica i Kalifornien. Här kan du verkligen drömma dig bort på den 1,3 kilometer vita långgrunda stranden, som har allt. Det finns trampbåtar att hyra, kitesurfare att imponeras av, flera barer och trevliga restauranger. Varför inte äta äkta öländska kroppkakor på Evas Kropp- kakor, någon kilometer norr om Köpingsvik? Avnjuts med smör, grädde och lingonsylt.

Läs mer på: kopingsvik.se

7. Glasriket, Småland

Glasriket

Sveriges glas- paradis! I närområdet kring Kosta kan du testa på glasblåsning eller bara njuta av när alla vackra glasföremål formas av proffsen. Shoppar gör du i någon av glasbrukens butiker, eller på kringliggande loppisar. Fynda kan du också göra på Kosta Outlet, som namnet till trots inte bara säljer glasföremål. Här finns även kläder, leksaker och jaktprylar – till riktigt bra priser.

Annons

Läs mer på: glasriket.se

8. Flickorna Lundgren på Skäret, Höganäs

Höganäs

På Kullahalvön i Skåne ligger detta underbara trädgårdscafé (Sveriges populäraste faktiskt) med anor från början av 1900-talet. Bakverken, den hemmagjorda lemonaden och deras äggakaka – allt makalöst gott. Fikar gör man i blomsterprakt.

Läs mer på: flickornalundgren.se

9. Holy smoke BBQ, Höganäs

Holy smoke BBQ

Låtsas att du är i amerikanska södern, fast du egentligen är i den skånska myllan, i Höganäs. På den här restaurangen avnjuter du en äkta barbecue, serverad av personal med autentiska dialekter från sydstaterna. Glöm inte cowboyhatten!

Annons

Läs mer på: holysmokebbq.se

10. Österlen, sydöstra Skåne

Österlen

Vandra eller cykla genom berömda äppelodlingar och blommande rapsfält. Här är landskapet hänförande vackert! Titta även in hos den sprudlande TV4-floristen Karl Fredrik Gustafsson på Eklaholm för lite blomköp.

Läs mer på: Österlen.se

Annons