Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Göta kanal 200 år – här är jubileumsprogrammet

25 apr, 2022 
Henrik Högström
Göta kanal
Båtliv på Göta kanal
Omsjungen av Cool Candys och odödliggjord i flera filmsuccéer. Göta kanal är någonting mer än bara en farled och en turistattraktion. I år firar vattenförbindelsen 200 år.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den bekväma människan strävar alltid efter att ta den genaste vägen till målet. Och det säger ju sig själv att en vattenväg genom Sverige är smidigare än att tvingas segla genom Öresund för att ta sig mellan Stockholm och Göteborg. Det var kanske så Gustav Vasa resonerade när han funderade på någon sorts kanal. Kanske, och ytterst troligt, vägde han också in ekonomiska faktorer. Danskarna krävde sedan 1400-talet tull för utländska fartyg som passerade genom sundet. De pengarna hade gjort bättre nytta i Sverige. Nu är det väl inte stenhårt fastlagt att Gustav tänkte så här men det påstås i alla fall att tankarna på en vattenväg tvärs genom Sverige föddes under hans år vid tronen.

Det skulle senare bli Baltzar Von Platen, sjöofficer och sedermera greve, som förverkligade idén på 1800-talet. Eller han lyckades sälja in projektet till de dåvarande kungarna och få grönt ljus på att sätta spadarna i marken. Bygget av Göta kanal startade år 1810 och var färdigt 1832. Det är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är 190 km lång med 58 slussar. Av sträckan är 87 km grävd, för hand, av cirka 58 000 svenska soldater. Även civilister och 200 ryska desertörer arbetade med bygget.

Kanalmuséet i Sjötorp
Baltzar Von Platen hann med att vara krigsfånge i Ryssland innan han återvände hem och såg till att det blev en kanal byggd. Här avbildad på Kanalmuséet i Sjötorp.

I Von Platens fotspår

Gamla Motala verkstad
Gamla Motala Verkstad från ovan.

I sommar är det alltså 200 år sedan Karl XIV Johan invigde den första delan av kanalen för båttrafik. Ett jubileum som kommer att firas på olika sätt under hela säsongen. Den som är intresserad av mannen bakom verket och hur kanalen blev till kan till exempel gå guidade turer i Baltzar Von Platens fotspår i Motala. I området Gamla Motala Verkstad finns utställningen Från idé till verklighet där berättelsen om kanalbygget gjorts påtaglig i modeller bland annat.

Se också: 8 härliga hemestertipsBrand logo
Se också: 8 härliga hemestertips

Skepp o hoj o kanot

I våra dagar är kanalen populär att följa på cykel men det är så klart båt som är det mest självklara valet av färdmedel. Här kan man uppleva kanalen med armen på relingen till någon av de båtar som går på dagsturer längs sträckan. I sommar kan man till exempel gå ombord på hjulångaren Eric Nordevall II i Sjötorp. Men omväxling förnöjer ju och det finns alla möjligheter kombinera ihop resan efter eget huvud. Kanske vandra en del av sträckan, hyra kanot en bit och cykla ett stycke. I Töreboda går det även att trampa dressin längs kanalen.

Längs vägen finns det givetvis ett brett utbud av mat och dryck att ta del av. I Söderköping kan barn (och vuxna för den delen) äta glass på anrika Smultronstället och på Mallboden i Motala brassas det våfflor. Den som är nostalgisk lagd kan välja bil och köra längs Retrovägen där kaféer, bensinmackar, butiker, museer och andra besöksmål andas sent 1900-tal (50-70). Här, på länsväg 90, finns till exempel Nellie´s Diner. En "American diner i svensk kulturmiljö".

Barn cyklar längs Göta kanal
Längs Göta kanal finns det gott om ställen att hyra cyklar på.

Slussöppningen är en självklar del av kanallivet. Bergs slussar kallas för kanalens största attraktion med sina sju slussar. Vid turistinformationen visas också utställningen ”En vacker historia” som handlar om kanalbygget.De flesta slussarna drivs idag med hydraulik, men i Borensberg och Tåtorp finns fortfarande två som öppnas för hand.

Smultronstället Söderköping
Glass i stora lass. Smultronstället i Söderköping är ett populärt strandhugg.

1971 släppte Cool Candys låten Göta Kanal med de odödliga raderna: Göta Kanal, mitt ideal, där simmar sällan någon haj eller val. Och det hade de ju rätt i.

Minigolf vid Bergs slussar
Minigolfare i Berg.

2022 finns Cool Candys inte med oss längre men längs kanalen spelar bland andra Miriam Bryant och The Ark i sommar.

Se också: Sociala hönan Sven gör viral succéBrand logo
Se också: Sociala hönan Sven gör viral succé

Göta kanal-älskad av publiken

Kanalen har även en särställning i världen. För det kan väl inte finnas ett annat vattendrag som hedrats med en hel filmserie? Den första filmen om Göta kanal kom 1981 och introducerade godbitar som Svante Grundberg i en ständigt kantrande kanot och Janne ”Loffe” Carlsson i en motorbåt. Den blev en succé på bio trots att kritikerna sågade friskt.

Annons

”Det är svårt och dessutom onödigt utrymmeskrävande att gradera eländet”, tyckte till exempel Hans-Erik Hjertén i DN.

Hans Iveberg, som skrev manus till både den första och den tredje filmen, förklarade framgångarna såhär i Aftonbladet 2009.

– Biobesökarna uppskattar att ”Göta Kanal” är opretentiöst. Filmerna är roliga och enkla, de har aldrig utgett sig för att vara något annat. Fast det uppskattas inte av recensenterna. Slutsatsen är att recensenter saknar humor.

Den 5 augusti har del fyra av folkfavoriten premiär på Bergs slussar. Återstår att se om den kan beveka kritikerna eller om det spelar någon roll. Oavsett vilket kan den filmbitne besöka "locations" från filmen längs kanalen. TT tipsar till exempel om Göta Hotell från 1908 med fint läge precis intill vattnet i Borensberg i Östergötland.

Göta kanal 200 år

3 maj: Göta kanal öppnar för säsongen

3-6 juni: Marinens röjdykare ror genom Göta kanal

17-18 juni: Söderköpings gatufest

29 juni: The Ark, Lokverkstan, Motala

2-3 juli: Vadstena medeltidsdagar, Vadstena

4 juli-14 augusti: Jubileumsguidning i von Platens fotspår, Motala

6 juli: Miriam Bryant, Lokverkstan, Motala

9 juli: Kanaldagen, Bergs slussar

7 juli – 9 juli: Törebodafestivalen, Töreboda

9 juli: Magnus Uggla, Miss Li & Petter, Vadstena

10 juli: Kanaldagen, Sjötorp

19-23 juli: Folkracefestivalen i Motala

23-24 juli: Dagsturer med Sveriges enda hjulångare Eric Nordevall II, Sjötorp

28-30 juli: Motala Stadsfestival, Motala

5 augusti: Premiär Göta kanal 4, Bergs slussar

6 augusti: Göta kanalsimmet, Sjötorp

7 augusti: Diggiloo, Söderköping

20 augusti: Motala kanalsim med final i Open Water Trophy, Motala

26-28 augusti: Söderköpings gästabud

23 september: 200-årsjubileum, Töreboda

30 september: Göta kanal stänger för säsongen

Annons