Mystik på svemestern – här träffar du spöken, vålnader och gengångare

Mystiska utflyktsmål

Foto: TT

Sugen på svensk mystik på hemmaplan under semestern? Landet erbjuder allt från Ufo-monument till kungar som går igen och en styvnavckad bonde som byggde ett fort för att hejda ryssen.

För den som är intresserad av mystiska utflykter finns det så klart platser och ställen som skiner lite extra. Ta till exempel Ufo-monumentet i gläntan i Ängelholm där Pollenkungen Gösta Carlsson träffade utomjordingar. Eller Storsjön där någonting okänt rör sig under ytan. Det finns givetvis herrgårdar med tillhörande spöken. Vissa spöken mer uppburna än andra. Man tänker osökt på Noors slott i Knivsta där Karl XII lär rumla runt och störa gästerna.

Se också: 8 härliga hemestertips
1:56

Efter reklamen: Se också: 8 härliga hemestertips

(1:56)

Åtminstone enligt nationalskalden och Nobelpristagaren Verner von Heidenstam. Han satt i alla fall på hotellet 1898 och arbetade på sin bok ”Karolinerna” när det, sedan länge, döda majestätet uppenbarade sig.

Karl XII

Karl XII, osalig rumlare i Knivsta.

Foto: TT

”När jag som bäst arbetade med avslutandet av kapitlet om Karl XII:s död i Fredrikshald, klockan var väl två på natten, hörde jag steg och ett pinglande skramlande ljud. Jag såg upp och i den mörka dörröppningen stod ingen mindre än min hjälte Karl XII själv, i fältuniform. Hans ansikte var vitt som gips. Handskarna var vita. Vålnaden satte sig i en stol med värjan över knät och sade med klar röst:– Det där som du skriver, kan ju vara riktigt och sant, men du glömmer en sak. Sista natten åkallade jag Gud. Minns det.”

Göta kanal 200 år – här är jubileumsprogrammet

Slottsspöket kom i koffert

Andra spöken är av en mer vardaglig karaktär. Det kan, som till exempel på stadshotellet i Åmål, vara en före detta anställd som går igen och väsnas med bestick och porslin. Ljus som tänds och släcks finns också här och där.

Örenäs slott i Glumslöv har en riktig raritet i genren.Det är godsägare Valdorf van Dürendorff (sic!) som dödades i en duell i Tyskland nära sitt slott. Efter det spökade han på slottet i några hundra år. På 1900-talet råkade den osalige godsägaren dock förirra sig ner i en resekoffert som tillhörde slottets dåvarande ägare. Ägarfamiljen och kofferten var på resa till Göteborg. På vägen fick man dock söka skydd i Ålabodarna. Där ska den spökande godsägaren ha slunkit ut på Örenäs slott. Han lär hålla till på tredje våningen, enligt obekräftade källor.

Borgvattnets prästgård

En förnimmelse av osalig energi på Borgvattnets prästgård i Jämtland. Eller bara ett vanligt vardagsrum.

Foto: TT


Borgvattnets prästgård i Jämtland känns given. Redan 1927 såg dåvarande prästen Nils Hedlund sin tvätt slitas från torklinan här. Det är bara en av många mystiska händelser som utspelat sig här. Prästgården, från 1867, kan sedan många år tillbaka ståta med titeln ”Sveriges mest hemsökta hus”.

UFO-Sverige söker spår efter spökraketer i fjällsjö

Föreningen UFO-sverige sökte spår efter "spökraketer" i Nammajaure 2014.

Foto: TT

I vattnet i Nammajaure i Muddus Nationalpark har föreningen UFO-Sverige försökt undersöka om det ligger någonting i de observationer av så kallade spökraketer som gjorts. Cigarrformade föremål som setts av vittnen både här och i många andra delar av Sverige. Föremål som flugit, sänkt sig mot marken och landat.Spökraketerna ska, på sina håll, lämnat kratrar efter sig i marken eller försvunnit ner i sjön. Vad som ligger bakom iakttagelserna är ännu oklart. Men en tripp till en norrländsk sjö kan ju aldrig vara fel, oavsett om man får syn på en spökraket eller ej.

Skimmer av mystik

Men vad som är mystiskt är ju också något i betraktarens öga. Det kan ju lika gärna vara jakten på det udda och det som sticker ut. Platser med en kuriös historia – det ämnet är något Valle Westesson, författare till boken ”100 balla ställen i Skåne”, är expert på. I den senaste utgåvan kan man bland annat läsa om Bagga-Sven i Tyringe. Hans eftermäle består bland annat av en inskription på en sten i skogen vid Hinnebjer.

”Mine Efter Grofarbetaren Sven Persson. Den Wisaste i Den Christna Relionen och Wärdens Störste Astronom. År 1906 År Efter Jesus Christus Födelse”.

Sven ”Baggen” Persson, född 1876 i Ballingslöv, har uppfört en minnessten över sig själv.

Foto: '100 balla ställen' (Roos & Tegnér)

Sven ”Baggen” Persson, född 1876 i Ballingslöv, har alltså uppfört en minnessten över sig själv. Det visar sig i efterlämnade skrifter att Baggen var något av en självhjälpsguru innan begreppet fanns. Hans efterlämnade texter kan upplevas röriga men innehåller en rad starka åsikter om vad man bör och inte bör göra. Här uttalar han sig tvärsäkert om allt från sex, till dödsstraffets avskaffande och hur husdjur bör skötas. En av böckerna lär ha tagits i beslag av ordningsmakten vilket ju ändå ger en liten fingervisning om stoffets sprängkraft. Sven må ha betecknats som ett original under sin levnad men stenen står kvar. Och runt det självutnämnda geniet finns det väl alltid ett skimmer av mystik.

Se också: Sociala hönan Sven gör viral succé
0:54

Efter reklamen: Se också: Sociala hönan Sven gör viral succé

(0:54)

Om ryssen skulle komma

Fästning i skånska Söderto byggdes för att hejda ryssarna

Fästningen i Söderto är ett monument över kalla kriget eller ett verk av en väldigt framsynt man.

'100 balla ställen' (Roos & tegnér)

Semester i Sverige? Här är 17 pärlor att uppleva i sommar

Sju kilometer sydväst om Hörby ligger en märklig byggnad ute på åkern. Fästningen i Söderto. Man kan säga att det är ett monument över kalla kriget och rysskräcken som i våra dagar ånyo fått en kuslig aktualitet. Här förvandlade lantbrukaren Karl-Göran Persson sin gård till en veritabel fästning. Poängen var att stärka upp bygget i händelse av ett ryskt anfall. Ryssen kom dock aldrig men fästningen lever kvar och lär inte vittra bort på ett bra tag. Betongen är välformerad om man så säger. Mystiken i det här fallet handlar väl om att fundera på vilken sorts rädslor som får oss att uppleva världen som vi gör. Man kan också tänka att det är synd att Karl-Göran Persson inte finns med oss idag. Man hade ju unnat honom att få känna att han var före sin tid.

Källa: Expressen, 100 Balla ställen (Roos & Tegnér)