Paris till lågpris – budgetalternativ i Franrikes huvudstad

Eiffeltornet i soluppgång Paris

Paris är huvudstaden som står för lyx och flärd. Trots det går det att hitta bra budget-alternativ om man vill semestra här.

Foto: TT/Sergii Kolesnyk

Bakom designbutikerna, lyxhotellen och de dyra restaurangerna väntar budgetvänliga alternativ i den majestätiska franska huvudstaden Paris, alltid redo för ett kärt återseende eller en första förälskelse.

Paris je t´aime

Dammet från pandemin har äntligen lagt sig, och sightseeingbussarna rullar igen på boulevarderna i den franska huvudstaden. Förälskade par hänger kärlekslås på grindarna vid Sacrè-Coeur. Det hörs ett tilltagande surr runt de små caféborden på trottoarerna, och solen lockar både lokala parisare och turister till stadens parker i tusental. Det ljusnar på alla punkter i ljusets stad efter ett par långa år av restriktioner. Dock är Paris fortfarande bland de dyraste destinationerna, när det gäller storstadssemester i Europa. Men även om budgeten inte tillåter femstjärnig lyx, designershopping och Michellingourmet, finns det många möjligheter till en oförglömlig fransk huvudstadssemester.

Metron i Paris

I Paris är det aldrig långt till närmaste metrostation.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Upplev staden Paris

Är man förstagångsbesökare och har packat ner bekväma skor, kan man få en formidabel introduktion till de parisiska ikonerna på en gångtur med utgångspunkt i Louvre-museet. Entrébiljetten kostar omkring 125 kronor, och kön kan vara lång, men det är ju gratis att njuta av den majestätiska arkitekturen och glaspyramiderna, som speglar sig i vattenbassängerna utanför.

De gick i tidig pension och flyttade till värmen: ”Så startade vi ett nytt liv utomlands”
Se också: Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist
1:33

Efter reklamen: Se också: Här är 6 Udda europeiska resmål till din bucketlist

(1:33)

Härifrån går turen i linje genom de romantiska Tuileries-trädgårdar, över Concorde-platsen och uppåt Champs-Elysées till Triumfbågen. En kort metro-tur därifrån kan man beundra Eiffeltornet på nära håll. Vill man upp i toppen, kan man spara lite pengar genom att först ta trapporna till en annan våning.

Triumphbågen i Paris

Triumfbågen är en av Paris mest välkända sevärdheter.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Tillbaka i centrum står katedralen Notre Dame som ett sårat djur på ön Ile de la Cité efter branden år 2019, och det väntas att kyrkan ska öppna igen kort innan OS i Paris år 2024.

Den centrala ön är dock fortfarande en bra utgångspunkt för en gångtur över Seines broar, genom Latinkvarterens livliga gator och upp till Pantheon-kyrkans enorma kapell, innan man kan slå sig ned på en trädgårdsstol i Luxembourg-trädgården och njuta av en medhavd croissant.

Luxembourg-trädgården i Paris

Ta en vilopaus i vackra Luxembourg-trädgården i Paris.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

I de nordliga kvarteren Montmartre tronar Sacré-Coeur-kyrkan upp sig över staden som en kritvit bröllopskaka, och bakom den kan man på torget Place du Tertre se lokala tecknare och målare svinga penna och pensel.

Sacre Coeur i Paris

Sacre Coeur i Paris är väl värd ett besök trots alla trappstegen.

Foto: TT/Göran Gustafson

Montmartres magi finns på de omkringliggande kullerstensgatorna, där murgrönan klättrar längs med väggarna och pastellfärgade caféer som La Maison Rose fungerar som magneter på Instagram.

Så reser du bäst med barnen – detta är de vanligaste farorna för de små

Blomstermarknad och bokhandel – Paris bjuder på många shoppingmöjligheter

Paris är känt för sitt hav av shoppingmöjligheter med en hel del flagship-butiker från de stora designerhusen. Hos dessa kan en lite souvenir lätt kosta mer än själva resan, men som tur är finns det gott om andra möjligheter för att få en bit av Paris med sig hem.

I över 200 år har det varit en blomstermarknad i en eller annan form på den centrala ön Ile de la Cité, och de permanenta marknadspaviljongerna som finns där än idag, är byggda år 1924.

Blomstermarknad på Ile de la cité i Paris

Blomstermarknaden på Ile de la Cité har funnits i över 200 år.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Här trippar katter runt mellan ett färghav av blommor och annat pynt till både hus och trädgård.

Medan det är svårt att ha ett citronträd med sig hem i väskan, kan en liten handgjord träfågel vara ett fint minne att ta med sig hem från hjärtat av Paris.

Få minuters gång därifrån, i Latinkvarteren, finner man en av världens mest legendariska bokaffärer, Shakespeare and Company. Butiken är överfull av framför allt engelskspråkiga böcker och liknar en litterär labyrint. Här har otaliga spirande författare fått övernatta genom åren, och ryktet säger att Johnny Depp en gång blev utslängd, då han hade avvisat den tidigare ägarens erbjudande om övernattning.

Kom ihåg att få butikens eftertraktade stämpel i din bok, om du handlar i den stämningsfulla butiken. Gå heller inte miste om de permanenta marknadsbodarna längs med Seine, som ligger mitt emot butiken. Där kan man gå på upptäcktsfärd i använda böcker och gamla postkort. Shakespeareandcompany.com.

Bokshoppen Shakespeare and company i Paris

I den stämningsfulla butiken Shakespeare and Company kan du fynda böcker med original stämpel från butiken.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Få minuters gång från den guldglittrande Opéra Garnier kan man shoppa parfymer, prydnadskuddar och färgglada kläder till överkomliga priser hos Fragonard på 5 rue Boudreau. Den franska parfymkedjan härstammar från Provence och har åtskilliga butiker i Paris, samt ett helt museum dedikerat till parfymen och dess historia. Här kan man få en gratis 30-minuters rundvisning, innan man låter sig frestas. musee-parfum-paris.fragonard.com.

Den franska parfymkedjan Fragonard i Paris

Fragonard är den anrika parfymkedjan med rötter i Provence.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Äta gott till bra pris i Paris

Det osar av gemytlighet och doftar av gratinerad ost inne på Le Bistro des Augustins, där priserna är ytterst överkomliga och personalen vänlig och informell. Smyg dig in till raden med soffor bakom de tätt stående tvåmansborden och kasta dig ut i en mättande gratäng, som är som en blandning av fondue och stuvad potatis med grädde.

Le Bistro des Augustins

Det doftar av gratinerad ost inne på Le Bistro des Augustins, där den där riktigt franska atmosfären gör sig påmind.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Den lilla bistron nära Seine är populär, så beställ ett bord om du vill vara säker på att du får plats. Augustin-bistrot.

Vill du ha lite mer filmstjärneglitter över din lunch så ta turen till 15 Rue Lepic i Montmartre, där Café des Deux Moulins för över 20 år sedan användes som kuliss i den romantiska komedin Amélie från Montmartre. För det var här bakom bardisken som Amelie arbetade i filmen. I dag minns man den fiktiva karaktären med bilder och en liten souvenirsamling. Tag plats med utsikt över den kullerstensbelagda gatan och njut av en Café-burger, innan du rundar av med en crème brûlée med sockerskal, som Amélie älskar att slå hål på i filmen. Cafedesdeuxmolins.fr.

Café des deux molins i Paris

Café des deux Molins blev känt genom filmen Amelie från Montmatre.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Flera parisiska konditorier är kända för de små, färgglada kakorna macarons, men prova i stället de smakfulla Choux a la crème hos konditoricaféet Odette, som hör hemma i ett av Latinkvarterens mest charmerande gatuhörn, 77 rue Galande. De små mumsbitarna kan bäst beskrivas som mini-semlor och kan fås i många olika smaker, såsom hallon, kaffe och pistage till cirka 15 kronor stycket. Odette-paris.com.

Choux a la crème hos konditoriet Odette i Paris.

Smakfulla Choux a la crème hos konditoricaféet Odette.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Stadens bästa kaffe, eller i alla fall ett bra bud på det, finns på andra sidan av Seine i Marais-kvarteren, där La Caféothèque bjuder på kvalitetskaffe i sitt välutrustade café. Njut det i tropiska rum med rustika trämöbler eller köp bönor med hem från deras enorma urval. Lacafeotheque.com.

Hitta billigare boenden utanför centrum i Paris

Övernattningarna är oftast det som tär mest på semesterbudgeten, men ska det inte nödvändigtvis vara femstjärnig lyx, kan man hitta bra alternativ till förnuftiga priser lite utanför centrum. I slutändan beror priserna mest på om man reser under eller utanför högsäsongen mellan juni och augusti.

Det trestjärniga Hotel des Batignolles ligger i ett trevligt kvarter på gångavstånd från Montmartre med ett bra urval av caféer och restauranger på de omkringliggande gatorna.

Personalen är vänlig, och de 46 rummen enkelt och modernt inredda. Närmaste metro-stationen är Rome, och det krävs ett byte av metro för att nå centrum. Batignolles.com

I andra änden av staden vid Place d´Italie och lite söder om Latinkvarteren, är det trestjärniga Hotel La Manufacture ett mer klassiskt parishotell i ett kvarter med breda boulevarder och gigantiska gatukonstverk längs med närliggande Boulevard Vincent Auriol. Standardrummen är inte stora, men komfortabla, och lobbyn gömmer en trevlig bar. Metron kan du hoppa på bara två minuters gång därifrån. Hotel-la-manufacture.com.

Hotel La Manufacture i Paris

På Hotel La Manufacture söder om Latinkvarteren kan du sova gott på ett klassiskt parishotell.

Foto: Brian Schæfer Dreyer

Ska det vara lite mer funky, har den franska hotellkedjan Mama Shelter hela tre hotell i Paris, och de ligger alla lite utanför centrum. Prova exempelvis det tvåstjärniga Mama Shelter Paris East, bara ett stenkast från den berömda kyrkogården Pêre Lachaise, som är en attraktion i sig själv. Hotellet har egen pizzeria och en bar på takterassen. Med 10 minuters gång till närmaste metrostation är avstånden till centrum trots allt överkomliga. Mamashelter.com/paris-east

Översättning och svensk bearbetning: Louise Werner

Praktiskt

Det finns många möjligheter med flyg till Paris från både Köpenhamn, Arlanda och Landvetter. Tänk dock på att det kan ta lång tid att ta sig igenom staden, beroende på vart man ska. Det är svårt att undgå metron om man vill kunna se det mesta, och vill man spara pengar från början, är det en bra idé att införskaffa ett Visit Paris-resekort som ger obegränsade resemöjligheter i bestämda zoner.