Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Så reser du bäst med barnen – detta är de vanligaste farorna för de små

07 jun, 2022 
Lukas Ernryd
Till vänster, en kvinna med ett barn på stranden, till höger, en familj som sitter kring en kara och planerar en resa.
Att resa med barn kan vara nervöst, jobbigt och... alldeles underbart. Med lite praktiska och mentala förberedelser kan du få resan som hela familjen har drömt om. Dessa är de vanligaste fallgroparna att undvika.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tänk på din bästa resa under din uppväxt. Sannolikheten är stor att du har ett tydligt minne med föräldrar och kanske även syskon.

Ni är på väg mot en stad, en strand eller en stuga vid en sjö.

Det är sommar och ni ska på semester. Ni är på väg till släkt eller vänner. Till ljumma sommarkvällar som låter dig stanna ute och leka samtidigt som de vuxna samtalar och skrattar på verandan.

Ni skapar minnen tillsammans.

Denna upplevelse vill du nu ge till dina egna barn.

Du vill packa bilen eller boka en tågbiljett för hela familjen. Kanske planerar ni att åka utomlands eller stanna i Sverige. Kanske gör ni en dagsutflykt i närområdet.

Det spelar ingen roll.

I vilket fall: Det finns saker som underlättar färden. Vi kan kalla det sunt förnuft. Men det är inte lätt att komma ihåg allt – alltid. Så här kommer en checklista på hur en barnfamilj bäst undviker farorna och motgångarna på resande fot. Och du får tipsen vad du ska göra om olyckan är framme.

Se också: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tipsBrand logo
Se också: Resa med hund i sommar? Här är reseexpertens bästa tips

Så reser du säkert med barnen – 10 vanliga bekymmer

1. Solskador

Barnhud är extra känslig. Att bränna sig som liten leder till större risk att drabbas av hudförändringar som vuxen. Därför är det viktigt att skydda sitt barn och vistas i solen på ett sunt sätt. Detta är Strålsäkerhetsmyndigheten väldigt tydlig med på sin sajt.

Annons

Spädbarn bör undvika direkt solljus helt och hållet. Vid utevistelse ska de allra minsta skuggas av antingen parasoll, soltält eller UV-skydd till barnvagnen.

Små barn ska undvika solljus mitt på dagen då solen lyser som starkast. Detta är i regel från klockan 11 och fyra timmar framåt. Om barn vistas ute i solen ska de ha täckande kläder, hatt och gärna solglasögon. Vattenfast solkräm kan användas som komplement där kläderna inte når, men ska inte ses som det enda solskyddet.

Om barnet bränner sig är det sol-karantän som gäller tills huden återhämtat sig. Skydda med kläder eller låt barnet leka i skuggan.

Kyl det solbrända omradet med kylande salva. Smörj dock inte stora ytor eftersom det kan leda till nedkylning. Smartstillande kan ges vid behov.

2. Skrubbsår

Barn ramlar hela tiden. Det är så det är bara. För det mesta reser de sig igen och borstar av sig gruset. Ibland kommer det lite gråt men detta brukar också gå över.

Annons

Men det händer även att våra minsta får skrubbsår. Dessa måste rengöras för att undvika infektioner.

Tvatta smutsiga sar och plocka bort grus och smuts. Vanligt kranvatten gar fint och ar inte samre an sartvatt som dock också kan användas, enligt Knodd, en digital vårdtjänsten för barn. Lat dock bli sprit och andra medel som svider. Lagg om saret om det behövs. Oppna sar som glipar mycket kan behova tejpas eller sys. Besök en vardcentral for hjalp alternativt en akutmottagning.

3. Insekts- och myggbett

Ge smartstillande vid smärta. Om kladan upplevs som besvärlig kan man smorja med en mild receptfri kortisonkram som Mildison eller liknande. I händelse av allergi ska dock vård uppsökas så snart som möjligt.

Myggbett är nästan synonymt med semestern. Det kan skapa dålig stämning med klåda och sömnlösa nätter. Barnens humör kan nå nya bottennivåer.

Annons

Även här fungerar kortisonkrämen enligt ovan.

4. Fästingbett

Ta bort fastingen sa snart som mojligt och sok igenom resten av kroppen efter fler små rackare.

Håll koll på bettstallet och sok sjukvard om det senare uppstår en rodnad som sprider sig som en vaxande ring. Det kan visa sig vara borrelia.

5. Åksjuka

I den mildare genren av problem finns åksjuka. Men det kan dock vara nog så jobbigt för barnet. Dessutom är det vanligt hos barn mellan från två till tio år.

Vanliga symtom är illamående och kräkningar. Det går att minska på besvären genom pauser och frisk luft. Att kunna titta på vägen kan också hjälpa.

För äldre barn finns åksjuketabletter att köpa.

6. Magsjuka hos barn

Det är inte ovanligt att få diarré under semestern på grund av strulande tarmflora. Då kan det vara en bra idé att ha med sig Dimexanol för barn. Denna lerliknande binder till sig den bakomliggande orsaken till diaren och stoppar upp.

Annons

Vätskeersättning är också bra att ge vid magsjuka.

För att minska risken för magsjuka är det bra att hjälpa barnet tvätta händerna extra noga, särskilt efter toalettbesök och före maten.

Ät bara frukt som ni skalar själva och tänk på att isbitar nästan alltid är gjorda på kranvatten.

Vatten är oftast säkrast att dricka från flaska.

7. Törst och hunger

Detta är kanske det vanligaste problemet om man reser med barn. Ha något nyttigt nära till hands som barnet kan ha som snacks. Det är bättre att ge något litet då och då än att barnet är proppmätt under färden. Det senare ökar risken för åksjuka.

Se också: 5 vanliga resemyter de flesta av oss tror påBrand logo
Se också: 5 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

8. Lång väntan för barn under resan

"När är vi framme?" och "hur långt är det kvar?" kan vara de två vanligaste frågorna under semestern. Man minns hur det var. Som barn kan väntan i bilen eller på flygplatsen kännas oändlig. Ha med förströelse till de små. Vad du ger är upp till dig – men ingen blir glad av ett uttråkat barn. Särskilt inte barnet.

Annons

9. Ont i öronen vid flygfärd

Det kan göra ont i öronen när lufttrycket ändras under start och landning. 1177 ger flera tips om hur besvären för barn kan mildras. Att amma vid just start eller amning kan minska risken för lock i öronen. Annars kan barnet suga på något annat.

Försök få barnet att gäspa och svälja flera gånger.

Det finns avsvällande preparat i form av näsdroppar eller nässprej som kan ges vid start och landning. För de yngsta barnen kan det hjälpa att använda koksalt i näsan.

Barnet kan använda speciella öronproppar som är tryckutjämnande. De finns i barnstorlek och brukar finnas att köpa på apotek eller andra resebutiker.

10. Komma bort i folkvimlet

Undertecknad skribent av denna artikel vandrade iväg fler gånger från mina föräldrar än vad deras hjärtan egentligen klarade av. Egentligen borde de ha mig i ett koppel men det hade inte sett så bra ut.

Annons

De löste problemet med att klä mig i färgglada kläder. Då fick de syn på mig vart jag än hade gått.

Packa detta i första hjälpen-väskan

23 prylar att lägga i reseapoteket när du reser med barn

  1. Sårtvätt - servetter och/eller spray
  2. Plåster (stora och små)
  3. Kompresser (stora och små) för omläggning av större sår
  4. Tryckförband/blodstoppare
  5. Steri-strip (för att tejpa ihop sår)
  6. Sax att klippa plåster och annat med
  7. Elastisk binda (för stukningar och liknade)
  8. Pincett (för att ta bort stickor och fästingar).
  9. Termometer
  10. Värktabletter (för barn)
  11. Xylocain salva (bedövningssalva för klåda/bett, från 18 mån)
  12. Kylbalsam (vid brännskador i solen)
  13. Medicinskt kol mot förgiftningar
  14. Vätskeersättning
  15. Mildison. Fungerar bra på myggbett och soleksem.
  16. Myggspray (från 3 år)
  17. Bepanthen (för behandling av mindre brännskador, sår som läker långsamt, klåda med mera)
  18. Alsollösning eller alsolgel
  19. Koksalt-pipetter (om barnet får sand eller skräp i ögat)
  20. Vattenflaska (för vätskepåfyllnad och för rengöring av sår med mera)
  21. Solkräm (Solskyddsfaktor 50)
  22. Vätskeersättning
  23. Dimexanol Barn i händelse av diarré.

Källa: Knodd (en digital vårdtjänst för barnsjukvård) och 1177.se.

Annons