Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Resa ensam? Här är allt du behöver veta

13 jul, 2023 
Planerar du att resa ensam i sommar? Är det första gången kan det kännas lite pirrigt – men du har en fantastisk tid framför dig. Vi ger dig de bästa tipsen inför din ensamresa!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi befinner oss mitt i semestertider och många av oss planerar resa ensamma. Att semestra på egenhand innebär en fantastisk frihet, och passar såväl de som håller sig för sig själva – och de som gillar att mingla runt bland andra resenärer!

Se också: 6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotelletBrand logo
Se också: 6 saker att tänka på innan du checkar ut från hotellet

Men det finns lite goda råd om hur du kan se till att din resa blir både trygg och lustfylld!

Socialt

Tanken på att sitta ensam på en restaurang kan kännas skrämmande och jobbigt. Men det finns knep som gör upplevelsen lättare och härlig. Ett tips är att ta med en pocketbok. Det underlättar när du inte vet var du ska fästa blicken, men samtidigt inte vill stirra i mobiltelefonen.

Det kan också kännas mindre obekvämt att sitta i baren och äta. Där sitter ofta andra som äter ensamma, och det är lättare att småprata med såväl gäster som personal.

Annons

Att resa ensam behöver inte betyda att du inte träffar och umgås med människor på resan. Blir du sugen på att möta andra resenärer är ett tips att boka en aktivitet av något slag, där flera resenärer deltar – kanske snorkling? Vinprovning eller kanske en guidad tur?


Säkerhet

När du reser ensam är det särskilt viktigt att lita på din egen magkänsla och förnuftet, eftersom du inte har någon annans magkänsla och förnuft med dig.

Se till att du har kopior på alla resedokument, pass, sjukförsäkringskort och eventuella visum, gärna BÅDE utskrivet och mejltat till din egen mejl.

Lämna aldrig ditt bagage eller dina värdesaker obevakade. Ett tips för stranden är att köpa en vattentät väska, som du kan ha dina värdesaker i när du badar. Det finns flera varianter på marknaden och behöver inte kosta en större slant. Bland annat har företaget Watery en vattentät midjeväska för bra pris.

På så vis kan du ta med dina värdesaker ut i det svalkande doppet – utan att de riskerar att vattenskadas – eller bli snodda.

Finns det ett säkerhetsskåp på hotellet är det bra att använda sig utav det.

Meddela och uppdatera nära och kära var du befinner dig, och om du planerar större utflykter.

Se till att du alltid har batteri på mobilen och ha helst med dig en powerbank, en portabel mobilladdare, med dig.

Annons