Artikeln innehåller reklamlänkar
Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

8 obehagliga saker din mobiltelefon vet om dig – så skyddar du dig

03 nov, 2021 
Johanna Svan
Kvinna håller en mobiltelefon på ett kafé.
Våra smarta telefoner har full koll på oss. Men hur mycket vet de egentligen? Och hur kan man skydda sig?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mobiltelefonen är den digitala enhet som används mest och 9 av 10 svenskar är på nätet varje dag, enligt rapporten Svenskarna och internet.

VIDEO: Obehagliga saker din telefon vet

Obehagliga saker din telefon vet om digBrand logo
Obehagliga saker din telefon vet om dig

Nuförtiden använder vi våra smartphones för göra mycket mer än ringa med. Vi signerar dokument, skickar pengar fram och tillbaka, shoppar och mycket mer. Något som kan innebära en säkerhetsrisk.

Det här vet din telefon om dig

Din plats. Apparna du har i telefonen kräver tillgång till geografisk lokalisering, vilket gör att de följer din plats i realtid.

Annons

Dina lösenord. Flera appar kräver någon form av registrering. Det samma gäller onlinebutiker och andra tjänster vi använder i telefonen.

Din fakturainformation. När man handlar via sin telefon behöver man uppge adress och annan kontaktinformation.

Vad du pratar om. Har du gett en app tillgång till telefonens mikrofon för exempelvis telefonsamtal har man gett appen tillåtelse att lyssna på dig. För att förhindra detta behöver du aktivt stänga ner appen och se över vilka appar som har tillgång till din mikrofon.

Det ryktas även om att virtuella assistenter som Apples Siri, Amazons Alexa och Google Assistant kan spela in samtal.

Dina rörelser. Din smarttelefon är utrustad med en accelerometer och gyroskop, vilket mäter din fysiska rörelse, orientering och vinkelrörelse för att ge hälso- och sportappar en korrekt bild av dina rörelser.

Annons

Din unika fysiska biometri. Din smartphone känner igen ditt ansikte och ditt fingeravtryck för identifiering och åtkomstkontroll.

Information du ger till Google. Teknikjätten använder dina sökningar och din surfhistorik för att lära sig om dina personliga intressen i reklamsyfte. Detta kommer dock att upphöra under de närmsta åren, det kallas för ”cookiedöden”.

Bilders metadata. Ett foto visar platsen och tiden då fotot togs.

Så skyddar du din mobiltelefon

Det finns mycket du kan göra manuellt. Först och främst – lämna aldrig ut uppgifter eller lösenord till någon, speciellt inte via chattar, appar, mejl eller liknande.

Appar ber nästan alltid om tillåtelse för att komma åt kontakter, kamera, mikrofon eller plats. Godkänn inte detta utan att dubbelkolla, för detta är inte alltid nödvändigt. Många appar fungerar precis lika bra ändå.

Annons

Stäng av Wi-Fi och Bluetooth på din telefon när du inte använder den för att hindra telefonen från att leta efter potentiella anslutningar.

– Många användare som ansluter till offentligt Wi-Fi vet inte att deras känsliga data kan fångas upp och stjälas, säger Daniel Markuson, expert på digital integritet hos NordVPN.

– Ett bra sätt att skydda dig från riskerna med offentliga nätverk är att använda en VPN som krypterar din onlinetrafik och döljer den för alla som försöker få tillgång till den, fortsätter han.

Du kan också aktivera sedan tvåfaktorsautentisering för dina onlinekonton och appar på din smartphone när det är möjligt.

När det gäller informationen som dina foton på din smartphone sparar kan du inaktivera geotaggning i sekretessinställningarna.

Man kan också skydda sina bilder i ett krypterat moln, då kommer ingen utomstående åt dem och om en olycka skulle vara framme kan du enkelt få tillbaka bilderna.

Hos internetstiftelsen kan du läsa mer om hur man skyddar sin telefon.

Digitantböckerna hjälper till

Vill du veta mer om det digitala livet? De tre Digitantböckerna hjälper alla till ett roligare och säkrare liv på nätet.

Läs mer om Digitantböckerna här! (reklamlänk)

Källa: NordVPN

SE OCKSÅ: 12 saker du kan göra idag utan att använda din telefonBrand logo
SE OCKSÅ: 12 saker du kan göra idag utan att använda din telefon
Annons