Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Nostalgi Klassiskt julpynt

Advokatens kritik mot dagens vårdnadstvister: ”Det finns ingen som lyssnar på barnen”

07 nov, 2024
author Leone Milton
Leone Milton
Delad bild: advokaten Mia Insulander, samt ett svartvitt foto på två syskon som lutar sig emot varandra.
Foto: Leone Milton, Shutterstock/TT
Varje år tvistar tusentals föräldrar om sina barn.
Föräldrar som en gång har älskat varandra och valt att bilda familj sitter då som fiender i domstol.
Varför måste så många barn komma i kläm?
Den frågan har familjerättsadvokaten Mia Edwall Insulander ofta ställt sig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Irene lämnade sina barn för att hitta sig självBrand logo
Se också: Irene lämnade sina barn för att hitta sig själv

Den 9-åriga flickan Melina med fräknig hy och lockigt hår sitter hemma hos sin mormor och har ont i magen. Hon är huvudpersonen i en konflikt som utspelar sig i rättssalen där hennes två föräldrar bråkar om vårdnaden.

Det finns tusentals barn som Melina i Sverige. Barn som i åratal får lyssna till föräldrar som baktalar varandra. Men vem lyssnar på barnen?

Familjerättsadvokaten Mia Edwall Insulander i röd dräkt utanför en rättssal.
Mia Edwall Insulander visste tidigt i sin karriär att hon ville hjälpa människor som befinner sig mitt i stora livskriser – som exempelvis vårdnadstvister. Foto: Stefan Tell

Lagtexten är tydlig: Barnets bästa ska avgöra hur barnet ska bo och hur ofta barnet ska träffa sina båda föräldrar. Ändå upplever familjerättsadvokaten Mia Edwall Insulander att barnens röst alltför ofta försvinner i vårdnadstvister.

– Advokater och domare träffar inte ens barnen och vi får därför inte en chans att höra vad de har att säga. Det kan vara frustrerande, säger Mia som debuterat med romanen Tvisten (Romanus & Selling), i vilken läsaren får följa en vårdnadstvist om den fiktiva karaktären Melina från både mammans och pappans perspektiv.

Blev jurist på grund av sin mamma

Mia skrev romanen för att bearbeta alla de hundratals tvister som hon arbetat med – ett arbete som hon beskriver som mycket givande men stundtals också tärande.

Annons

– Det är klart det är tungt när jag känner att barnets bästa inte är i fokus, utan det blir en maktkamp mellan föräldrarna.

Mia Edwall Insulander

Gör: Generalsekreterare för Advokatsamfundet, ordförande i Barnrättscentrum som är ett forskarcentrum på Stockholms universitet. Har tidigare arbetat som advokat med inriktning på familjerätt.

Ålder: 51 år.

Familj: Man och två döttrar, 16 och 19 år.

Bor: Stockholms innerstad.

Aktuell: Med romanen Tvisten (Romanus & Selling).

På fritiden: Läser mycket, skriver, lyssnar på musik och sjunger själv.

Mia Edwall Insulander är sedan ett par år tillbaka generalsekreterare för Advokatsamfundet, men dessförinnan har hon ägnat över tjugo år som advokat med inriktning på familjerätt.

– Det är min mammas fel att jag började plugga juridik, säger Mia och skrattar, samtidigt som hon öppnar dörrarna till sitt vackra tjänsterum i Tryggerska villan på Djurgården.

Vissa föräldrar är farliga

Villan i mörkrött tegel från 1914 tillhörde statsminister Ernst Trygger och hans familj och köptes 1981 av Advokatsamfundet.

Mias mamma, advokaten Lotta Insulander-Lindh, är ett känt namn i advokatkretsar och särskilt inom familjerätt. När Mia var färdigutbildad jurist började hon på sin mammas byrå och direkt kände hon ett stort engagemang i att hjälpa människor när de befinner sig mitt i stora livskriser – som att tvista om sina barn.

Barnkonventionen

  • Barnkonventionen antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och blev lag i Sverige den 1 januari 2020.
  • I barnkonventionen står det att barnet har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör hen.
  • När FN:s barnrättskommitté granskat Sverige har det dock framkommit att Sverige inte alltid följer barnkonventionen.
  • Till exempel menar barnrättskommittén att man måste bli bättre på att lyssna på vad barnet vill vid en vårdnadstvist.

Källa: Barnombudsmannen

Mia berättar om de två kategorierna av vårdnadstvister. Den ena handlar om att skydda barnen från en farlig förälder som skadar dem. Här fyller juridiken en viktig funktion och kan skydda barnen från att till exempel uppleva våld eller bortförande till ett annat land.

Men så har vi den andra typen av vårdnadstvist, den där båda föräldrarna är kapabla att ta hand om barnet, men där de inte kommer överens om hur vårdnad och umgänge ska se ut. Det är också den vanligaste vårdnadstvisten, och Mia minns tillbaka på alla år med segdragna tvister där hon lyssnat till föräldrar som tjafsar om saker för att visa hur olämplig en förälder är som vårdnadshavare. Det kan handla om stora konflikter, men även om petitesser som om barnet ska få ta hål i öronen eller inte.

Annons

– När sådana små saker blåser upp till enorma bråk så är det klart att man kan känna frustation, säger Mia.

Kan förlora vårdnad enligt ny lag

Varje år är omkring 50 000 barn i Sverige med om att deras föräldrar flyttar isär och även om en separation sällan är friktionsfri, hanterar de flesta sina konflikter utanför domstolsväsendet.

Men vårdnadstvister i de svenska domstolarna är ändå relativt många. Faktum är att de har fördubblats sedan 2007 och ökar alltjämt. Från 3 200 år 2007 till över 6 000 tvister i dag.

Svartvitt foto på en mamma som sitter på knä och gråter med sin lille son framför sig.
Varje år är omkring 50 000 barn i Sverige med om att deras föräldrar flyttar isär. Sedan 2007 har vårdnadstvister i svenska domstolar fördubblats. Foto: Shutterstock/TT

Mia berättar att ökningen delvis beror på en lagändring i föräldrabalken som fick konsekvenser man inte hade räknat med. Lagändringen innebar att om en förälder bedöms som svår att samarbeta med, kan han eller hon förlora vårdnaden. Därför uppstod en drivkraft att ta den andra föräldern till domstol.

Lagförändringen har påverkat mycket, men Mia tror också att den drastiska ökningen har ytterligare en förklaring.

– Jag tror det skett en attitydförändring. Vi är mer polariserade och vi bråkar mer i samhället, inte bara om våra barn utan om det mesta. För många är det viktigt att få rätt, säger Mia.

Vill ha fler samtal med barnpsykologer

Konsekvenserna vid en vårdnadstvist kan bli oanat stora, först och främst för barnet som slits mellan sina två viktigaste personer. Men det kan också vara tungt för andra – till exempel mor- och farföräldrar. Tappar en av föräldrarna vårdnaden, kan det ju betyda att kontakten bryts även för dem.

Annons

I dagsläget är det bara socialtjänsten som har ett eller två samtal

– Mor- och farföräldrar är ofta involverade i vårdnadstvisten, till exempel som vittnen. Mycket kan ju stå på spel även för dem, säger Mia.

Mia Edwall Insulander har funderat på vad som skulle kunna förändras i vårdnadstvisterna så att barnens röst hörs mer.

– I dagsläget är det bara socialtjänsten som har ett eller två samtal, berättar Mia.

Det tycker hon är för lite.

– I stället önskar jag att barnpsykologer kallades in och höll fler och djupare samtal med barnen för att skapa en bättre förståelse för vad barnet verkligen tänker och vill med sin tillvaro. En annan idé är att domaren får mer utbildning i barnpsykologi och även får träffa barnet.

Framför allt hoppas Mia på att fler vårdnadstvister i framtiden kan ske utanför rättssalen. Kommer man inte överens finns till exempel möjligheten till medling. Något som både socialtjänsten och advokatfirmor erbjuder att hjälpa till med.

Ett tips är att ”provskiljas”

Men redan innan man separerar finns det något Mia tycker att alla par med barn ska göra: Provskiljas.

– Det är lite som att prata om döden och begravning innan man är avliden. Att provskiljas hade nog hjälpt många att undvika bråk, säger Mia som alltså menar att man ska ta det där svåra samtalet när man är på en lycklig och stabil plats med sin partner.

– Det handlar om att förstå hur den andra tänker och vilka värderingar man har, säger Mia och listar ett par frågor som kan ställas:

Vad händer om vi skiljer oss? Hur vill vi dela på vårdnaden? Hur vill vi att våra barn ska leva? Vilken skola ska de gå i och vilka fritidsaktiviteter ska de ha?

Familjerättsadvokaten Mia Edwall Insulander i sitt tjänsterum i Tryggerska villan i Stockholm.
Mia rekommenderar att par som har barn pratar i förväg om frågor som kan uppstå vid en eventuell skilsmässa. Foto: Leone Milton

Även småsaker som ”ska vår dotter få ta hål i öronen” är värt att dryfta. Sådana småsaker kan som sagt blåsa upp och bli infekterade konflikter.

Mias bok Tvisten är visserligen fiktiv men händelser som huvudkaraktärerna upplever är hämtade från verkligheten. För Mia har det varit en bearbetning att skriva boken. Hon som genom åren har tänkt mycket på alla barnen som hon på ett sätt har lärt känna, men som hon ändå aldrig ens träffat. Hur påverkades de av vårdnadstvisten? Och hur mår de nu?

Annons