Anders Tegnells stora oro för hustrun och barnen efter tragedin

Anders Tegnell

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Anders Tegnell har tidigare berättat om familjens stora stöd under det intensiva arbetet med coronaviruset.
Statsepidemologens familj har fått ta emot dödshot, något som Aftonbladet var först med att rapportera.
– Det känns inte alls bra, ska Tegnell ha sagt i ett förhör med polisen, uppger tidningen.

Anders Tegnell, 63, leder Folkhälsomyndighetens arbete under coronakrisen och har på kort tid blivit en av Sveriges mest kända personer. Under krisen har han fått en enorm arbetsbörda och alla har en åsikt om Anders Tegnell.

Anders Tegnells familj dödshotad - efter stora stödet
Slå på ljud

Statsepidemologen som blivit ett välkänt ansikte för det svenska folket under pandemin, lever vanligtvis i Vreta Kloster utanför Linköping tillsammans med hustrun Margit.

Tillsammans har paret tre döttrar: Annemiek, Saskia och Emily. Både Annemiek och Emily har valt att arbeta inom vården. Annemiek arbetar som sjuksköterska och Emily är läkare och har bland annat jobbat för organisationen Läkare utan gränser med att vårda ebolapatienter i Kongo. Saskia jobbar som civilingenjör med inriktning på miljö och hållbarhetsfrågor.

Stora stödet från familjen

Anders Tegnell har tidigare berättat om familjens stora stöd under den pågående krisen – som inneburit en hel del längre arbetsdagar än vanligt.

– Min fru och mina barn är ett jättestort stöd i det här. Både att de accepterar att jag kanske är borta lite mer än vanligt, men också tryggheten att komma hem till dem, har Anders Tegnell tidigare sagt till Expressen.

– Nu bor inte mina döttrar hemma längre, men vi pratas vid var och varannan dag. Det är ju en trygghet och långsiktighet i tillvaron.

Hoten mot familjen

Nu visar det sig att Anders Tegnells familj flertal gånger blivit hotade. Det uppger Aftonbladet som skriver att polisen har utrett upprepade hot som riktats både mot Anders Tegnell och hans familj. Enligt tidningen ska han den 19:e mars ha mottagit ett mejl till sin jobbadress.

Det har kommit till min kännedom att en konstellation av extremt farliga, ytterst målmedvetna individer (med hemvist på västkusten) har beslutat sig för att ’neutralisera’ dig”, ska det bland annat ha stått i mejlet, där det uppgavs att det beslutats om en attack mot Anders Tegnells anhöriga.

”Det känns inte alls bra”

Efter mejlet förhördes han av polisen och ska då ha uttryckt obehag gällande hoten.

– Jag blev inte så oroad själv men jag tar det på största allvar när det riktas mot min familj. Det känns inte alls bra. Det är lite stalker-varning på det känner jag.

Statsepidemiologen ska även ha fått hem ett hotfullt brev till sin hemadress och hans anhöriga ska innan dess ha fått hotfulla meddelanden på Messenger.

Polisen lyckades inte spåra någon gärningsman och förundersökningarna är nu avslutade, uppger Aftonbladet.

Läs också: Rapport kan ge Sverige rätt kring corona-strategi