Anne-Lie Rydé drabbad av cancer – detta är hennes uppmaning till alla kvinnor

Artisten Anne-Lie Rydé berättar om sitt cancerbesked och uppmanar kvinnor att undersöka sig själva.

Foto: Till vänster, Patrik Österberg/TT, till höger, Hans Shimoda/TT

Sommaren 2021 hittade artisten Anne-Lie Rydé en knöl i högra bröstet. Kort tid därefter fick hon cancerbeskedet. I ett inlägg på sociala medier hyllar hon vården men vill också säga något viktigt till alla sina medsystrar.

Anne-Lie Rydé slog igenom stort med hitlåten SSegla på ett moln som kom 1983. Sedan dess har hon varit ett av de mer folkära namnen på den svenska musikscenen. Detta även om dragit sig undan offentligheten i perioder.

Det senaste halvåret har det varit ont om uppdateringar på hennes officiella Facebooksida, men den 29 januari 2022 bröt hon tystnaden.

Så här skriver hon:

"Den 14 juli förra sommaren kände jag plötsligt en ärtstor knöl i högra bröstet, en månad senare fick jag mitt cancerbesked. Operation på Södersjukhuset i september, påbörjad 5-årig antihormonell medicinering i oktober och strålning i november/december. Jag hade tur i oturen som slapp cellgifter; min tidiga upptäckt av tumören innebar utebliven spridning och jag får nog klappa mig själv på axeln där. Ärtjäveln syntes alltså INTE på mammografin som gjordes tre veckor senare..."

Se också: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt
1:23

Efter reklamen: Se också: Ta kontroll över dina bröst - upptäck cancer tidigt

(1:23)

Slå på ljud

Till Aftonbladet, som pratat med Anne-Lie Rydé efter inlägget, säger hon att knölen som upptäcktes var liten och hård som en ärta.

– Eftersom jag har undersökt mina bröst mer eller mindre dagligen i så många år kände jag direkt att det var ett ”främmande” föremål i kroppen. Men jag hoppades såklart det skulle vara en broskknuta.

Men det var det inte. Efter den första medicinska undersökningen fick hon en remiss till mammografin. I remissen stod det "akut, misstänkt cancer".

Det stod sedan klart att hon hade drabbat av en så kallad hormonell cancer, vilket betyder att tumören till livnärt sig på och vuxit av östrogen plus progesteron som är ett gulkroppshormon.

Bild från Anne-Lie Rydés genombrottsår.

Foto: Kamerareportage/TT

Så här skriver Anne-Lie Rydé själv:

"Det är samma hormoner som jag började äta efter fyra års kamp med klimakteriet och som gav mig mitt liv tillbaka men som nu, efter sex års intag, höll på att göra det motsatta. Det går ännu inte att rent vetenskapligt bevisa sambandet här men misstanken ligger väldigt nära till hands. Eller rättare sagt, för mig är kopplingen alldeles självklar."

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Omtumlande tid

Tiden sedan cancerbeskedet har varit omtumlande, förvirrande och utmanande. Men inte någon gång har hon tänkt: "Varför just jag?". Istället har hon känt: "Varför inte jag?" Hon känner en hel del kvinnor som drabbats av bröstcancer och som överlevt och nu är hon en av dem.

#kollaknölen
3 myter du bör känna till om bröstcancer

Hennes ord på Facebook är starka:

"För överleva, det ska jag. Ett steg i taget, en dag i taget, en månad i taget - för att förhindra återfall och så småningom kunna bli friskförklarad."

Anledningen till inlägget i sociala medier är att säga hej och förklara varför hon lyst med sin frånvaro den senaste tiden. Hon framför också en vädjan till alla kvinnor oavsett ålder:

"Undersök era bröst!! Kläm, knåda, tryck, massera, gör allt ni kan för att så tidigt som möjligt upptäcka eventuella förändringar. Jag har gjort så sen jag var 22 år gammal och väldigt snabbt blev det en daglig rutin som jag inte ens tänkte på att jag utförde. Tills den där förmiddagen 14 juli 2021, då... Shit, alltså."

Hon avslutar inlägget med att hylla vården. Hon skriver att hon är överväldigad av omhändertagandet som hon fått på Södersjukhuset i Stockholm. Hon böjer ödmjukt på sitt huvud och säger tack.

"Tack för all kompetens, yrkeskunskap, vänlighet och support. När jag samtidigt vet hur överansträngd och underminerad sjukvården är av de styrande regionpolitikerna här i Stockholm så förbluffas jag av hur ni i vårdpersonalen orkar och ändå får det att fungera. Från djupet av mitt hjärta – TACK."

Birgitta Ohlssons ärliga bild av cancern: ”Ett halvtidsjobb”

Åldern har hjälpt Anne-Lie Rydé

I Aftonbladets artikel beskrivs hon som vara vid imponerande gott mod, trots omständigheterna.

– Jag tror det mentala har hjälpt mig jättemycket, men också det faktum att jag är lite äldre. Med åren blir man förhoppningsvis lite klokare. I början av 00-talet gick jag också i terapi i sex år och jobbade med mig själv. Det gav mig verktyg för krissituationer i livet och idag vet jag hur jag ska hantera det och mentalt övervinna den värsta ångesten och rädslan, säger hon till kvällstidningen.

Nu har hon sett över sina levnadsvanor och tänkt om både kring motion som kost.

– Det första jag tänkte när jag fick beskedet var att jag skulle steppa upp när det kommer till träningen. Under hösten har jag gått från Luleå och hem till Stockholm igen. Jag har också slutat med socker.

Mest av allt känner Anne-Lie Rydé tacksamhet.

Anne-Lie Rydé gick på Tillsammans mot cancer- galan år 2019.

Foto: Eero Hannukainen/TT

– Jag är så tacksam för att allt har gått så bra. Det här kanske låter som en klyscha, men jag lever verkligen för varje dag nu, säger hon till Aftonbladet.

Se också: Jenny har en elakartad hjärntumör: "Jag ska klara det."
5:22

Efter reklamen: Se också: Jenny har en elakartad hjärntumör: "Jag ska klara det."

(5:22)

Slå på ljud